Kahden kerroksen köyhiä

Hallitus suunnittelee köyhien jakamista kahteen kastiin. Ylempään kastiin kuuluisivat syntyperäiset Suomen kansalaiset ja alempaan turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet. Tämä kävi ilmi tänään sekä hallituksen tiedotusilaisuudesta  että sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän perussuomalaisten Tuumaustunnilla kertomasta.

Timo Soini kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että hallitus selvittää pikaisesti sosiaaliturvajärjestelmän eriyttämistä. Turvapaikan saaneet eivät kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan, vaan oman järjestelmänsä piiriin. Siinä järjestelmässä tuet olisivat lähtökohtaisesti alemmat.

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan mukaan kahden kerroksen järjestelmä kannustaisi aktivoitumaan ja edistäisi integroitumista. Hallitus selvittää myös, voidaanko turvapaikkapäätöstä vielä odottaville turvapaikanhakijoille maksaa nykyistä pienempää vastaanottorahaa. Nyt he saavat majoituksen lisäksi 316, 07 euroa kuukaudessa, jos vastaanottokeskus ei tarjoa aterioita. Orpon mukaan pienentämisen varaa voisi olla.

Vasta kolme vikkoa sitten Orpo oli sitä mieltä, että nykyinen, toimeentulotuen perusosaa pienempi vastaanottoraha on perustuslailla suojattu. Kun tuen leikkaamisesta päätettiiin viitisen vuotta sitten, asiasta pyydettin perustuslakivaliokunnan lausunto. Valiokunta arvioi tuolloin, että tukea ei voida leikata enempää ellei perustuslakia muuteta. Nyt sitten voidaankin leikata eikä perustuslakivaliokunnan vanha lausunto paina mitään.

Mietitäänpäs nyt oikein tarkkaan. Hallitus siis aikoo asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä ihan sen mukaan ovatko he syntyperäisiä Suomen kansalaisia vai turvapaikanhakijoita tai oleskeluluvan saaneita. Ihan ministerin suulla puhutaan kahden kerroksen väestä, joista sitä alempaa kerrosta kannustetaan ja edistetään integroitumaan nälässä pitämällä. Kuten sanottu, niin vastaanottoraha on pienempi kuin toimeentulotuen perusosa eikä toimeentulotuellakaan enää eletä. Sillä pysytään korkeintaan hengissä ja Suomi on saanut jo senkin pienuudesta kansainvälisiä moitteita.

Perustuslain 6 §:n 1 momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Laki puhuu nimenomaan ihmisistä, joten ilmeisesti turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet eivät hallituksen mielestä ole ihmisiä. Satuin tänään näkemään puistattavan videopätkän, jossa Unkarin viranomaiset ruokkivat pakolaisia heittelemällä heille sämpylöitä kuin koirille. Ehkä ministerimme ovat nähneet saman pätkän ja saaneet siitä ideansa integroitumiseen kannustamisesta.

Tai ehkä sittenkin Hanna Mäntylä sanoi Tuumaustunnilla totuuden: Lähtömaihin on viestittävä, että tänne ei kannata tulla.

Hän sanoi myös jotain sellaista, jota ei haluaisi kuulla varsinkaan sosiaali- ja terveysministerin sanovan:

– Onko oikein tehdä hintalappu? Se on pakko. Emme voi olla sinisilmäisiä. Voi kuulostaa epäinhimilliseltä ja kylmältä, mutta hintalappu tehdään myös kaikille suomalaisille.

Nyt päästäänkin itse asiaan. Hallitus laittaa jokaiselle hintalapun, jonka mukaan hänen ihmisarvonsa ja oikeutensa määritellään. Hallitus pitää itsestään selvänä, että köyhät voidaan jakaa eri luokkiin jokseenkin mielivaltaisesti, ihan vain yhteiskunnalle koituvien kustannusten mukaan. Tällä kertaa jakolinja kulkee syntyperäisten ja maahan tulleiden kohdalla, mutta ensi kerralla jossain muualla.

Mäntylä haluaa myös laittaa turvapaikanhakijat tekemään palkatonta työtä kunnille toimeentulotukea pienemmän vastaanottorahan eteen.

Kun nämä hallituksen suunnitelmat on toteutettu, niin elämme hirmuvallassa, jossa ihmisarvo määritellään taloudellisen hyödyn mukaan ja kaikki laitetaan tuottavaan työhön. Jos turvapaikanhakijat velvoitetaan työhön vastaanottorahaa vastaan, niin silloin joka ikinen toimeentulotukea saava velvoitetaan samoihin töihin. Jokaisella on hintalappu otsassa ja hyödyttömät putoavat alempaan kastiin. Näin viestitetään, että olet turha suu ruokittavaksi.

Sitä en uskalla ajatella mitä niille turhille suille tehdään.

Kommentit (51)
  1. Tuntuu pahalta vaikka nyt potkitaan niitä joilla on vielä tiukempaa kuin itsellä. Ketä ovat nämä yksilöt jotka nauttivat näistä uutisista ja ovat sitä mieltä että liian hyvät elinolot toiselle on edelleen?

  2. Jäljet pelottavat, sanoi kettu leijonan luolan suulla.

Kommentointi suljettu.