Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kun mikään ei kelpaa

– On tää nyt yhtä helvettiä! Ymmärrys ei riitä millään tasolla! Ensisijaisiksi pitäis aina laittaa oman maan kansalaiset, MUTTA ei Suomessa. Saatana sentään,mitä touhua!! Toivottavasti tämä uutinen ei ole totta … että omasta kodistaan häädettäisiin – että nää saatanan mut*****t saavat katon päänsä päälle!! Ihanko oikeesti?!!!??

Tällaisilla saatteilla jaetaan sosiaalisessa mediassa uutista, jonka mukaan Kemijärven kaupunki aikoo majoittaa 300 turvapaikanhakijaa kahteen kerrostaloon. Lukekaapa ensin se uutinen täältä, niin ruvetaan sitten yhdessä kauhistelemaan  mamujen hyysäyksen ja kantaväestön sortamisen määrää.

Toinen kerrostalo on siis tyhjillään ja jopa talojen purkamista on suunniteltu. Taloissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta tyhjän talon ylläpito tuottaa silkkaa tappiota ja vajaakäyttöisen talon ylläpidosta maksavat omistajan lisäksi myös harvalukuiset vuokralaiset.

Toisessa talossa on 13 asukasta ja heille on tulossa uusia naapureita. Jokaiselle nykyiselle asukkaalle on tarjottu uudempaa ja parempaa vuokra-asuntoa tilalle ja muuton toivotaan tapahtuvan mahdollisimman pian. Lisäaikaa kuitenkin annetaan reilusti pelkällä ilmoituksella eikä kenenkään ole edes pakko muuttaa. Uusien naapureiden kanssa voi ihan hyvin jäädä asumaan, jos niin haluaa. Vuokralla asuvahan ei koskaan voi valita naapureitaan, vaan seinän taakse tulee sellainen eläjä kuin on tullakseen.

Tämä on se verinen vääryys, jota sosiaalisessa mediassa kauhistellaan. Tämä on kantaväestön sortoa. Tämä on hirmuinen häätö, jota verrataan suunnilleen Lauriloiden häätöön torpastaan Linnan romaanissa Täällä Pohjantähden alla.

Voi herranen aika tätä nillityksen määrää. Jutusta raivostuvat ihmiset miettikööt vähän syvällisemmin raivonsa perimmäistä syytä. Jos Kemijärvi olisi tarjonnut kaikille vuokralaisille uutta asuntoa ja purkanut kerrostalot, niin siitä olisi mahdollisesti kerrottu paikallislehdessä pikku-uutisena. Kukaan ei olisi korvaansa lopsauttanut, korkeintaan joku olisi miettinyt, että on maailma mennyt rikkaaksi, kun on varaa purkaa hyviä kerrostaloja. Jos turvapaikanhakijat olisi majoitettu suoraan niihin uusiin asuntoihin, niin siitä vasta raivo olisi revennyt.

Mikään ei kelpaa, koskaan ei ole hyvä. Nyt ollaan sitä mieltä, että olisi parempi purkaa ne vanhat talot kuin asuttaa niihin turvapaikanhakijoita. Tässähän ei ole mitään uutta. Kun Lieksaan takavuosina rupesi muuttamaan somaliväestöä, niin yksi syy muuttoon oli kaupungin omien vuokra-asuntojen runsaus. Asuntoja oli tyhjillään paljon ja niistä aiheutui kaupungille kustannuksia.  Monet olivat sitä mieltä, että talot olisi ollut parempi purkaa kuin vuokrata niitä muualta tulleille.

Kun järkisyyt riisutaan pois, niin jäljelle jäävät tässäkin Kemijärven tapauksessa vain nurkkakuntaisuus, ennakkoluulot ja puhdas rasismi. Tosin en sulje pois myöskään lukutaidottomuutta ja silkkaa typeryyttä.