Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kato, orava!

Pakolaiset eivät tulleet Suomeen tilattuina, mutta he tulivat kuin tilauksesta. Juuri kun taloustieteen nobelisti Joseph Stiglitz oli  lytännyt hallituksen talouspolitiikan ja kuolleeksi kiitelty ay-liike pysäytti maan päivän ajaksi, saatiin Tornioon Ruotsista poikkeuksellisen suuri määrä turvapaikanhakijoita kerralla.

Nyt innostuivat sekä hallitus että kansan syvät rivit. Pääministeri kiirehti julistamaan, että taloustilanne on pikkujuttu pakolaiskriisiin verrattuna. Sisäministeri väläytti mahdollisutta sulkea maan rajat ja armeijaa pyydettiin apuun ylläpitämään järjestystä uudessa vastaanottokeskuksessa sekä suojaamaan pakolaisia paikallisilta. Leijonapaitaiset uroot kiirehtivät osoittamaan mieltään ja sosiaalisessa mediassa isänmaan ainoiksi oikeiksi puolestapuhujiksi julistautuneet uhkuvat pyhää vihaa uhaten raiskata ja tappaa kaikki kotimaiset kukkahattuhyysärit.

Ja löylyä lyödään lisää. Erlaisiin leirijärjestelyihin ennenkin mieltynyt Tom Packalén palasi taas mieliaiheeseensa ja  Timo Soini lupasi alentaa oleskeluluvan saaneiden sosiaalietuuksia, vaikka jo nopea vilkaisu perustuslakiin osoittaa suunnitelman mahdottomaksi toteuttaa, ellei samalla alenneta kaikkien muidenkin etuuksia.

Sehän meni hyvin. Nyt kukaan ei ennätä miettiä hallituksen suunnittelemia jättileikkauksia, rikkaille veronkiertäjille tarkoitettua yleistä armahdusta, liikenneministerin osallistumista veroparatiisiyrityksen hallintoon ja lopullista varallisuuden uudelleenjakoa valmiiksi rikkaille. Kansalla on yhteinen vihollinen ja yhteinen päämäärä kuin Talvisodassa konsanaan. Ulkoinen uhka on torjuttava, vierasmaalaiset maahantunkeutujat on karkoitettava. Rajalle on saatava rautaa.

Näin helppoa on suunnata mielenkiinto pois isoista ongelmista. Vaihdetaan puheenaihetta sanomalla ”Kato, orava!”, ja kansahan katsoo.  Lintulaudalla jyviä nakertavalle oravalle nyrkkiä puiva kansalainen ei huomaa, että oravaa näyttävä vie häneltä housut jalasta.

11249639_1209775172382639_1522206573995287403_n

Kuva: Facebook, Ville Rannan sarjakuvat – Comics of Ville Ranta