Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Syyttömät ja syylliset

– Kuvitelkaa…. tänne on tullut jo 12 000 Mamua ja jokainen heistä saa 1 140 e kk rahaa. Sehän tekee kuukaudessa siis 13 680 000. ONKO IHAN OIKEESTI VARAA TÄHÄN??

Näin kauhisteltiin Facebookissa Ilta-Sanomien uutista, joka oli otsikoitu aitoon MV-tyyliin: IS paljastaa: Näin veronmaksajien rahaa valuu ihmissalakuljettajille.

Linkin jakaja luki jutun huolimattomasti. Siinä sanotaan selvästi, että yksinäinen turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa 316 euroa kuukaudessa ja 1 140 euroa on kahden aikuisen ja kolmen lapsen muodostaan perheen vastaaottoraha.

Sillehän ei mahda mitään, että ihmiset vahingossa tai tahallaan lukevat näitä uutisia väärin. Tyypilliseen juoruilutapaan tartutaan siihen suurimpaan summaan ja julistetaan jokaisen saavan sen verran. Näin se lumipallo lähtee taas kerran liikkeelle.

Ilta-Sanomien tapa uutisoida minua ihmetyttää enemmän. Lehtihän alkaa olla MV:n näköispainos ja antaa jo pelkällä otsikolla valmiin suhtautumistavan. Katsokaa paljastus! Näin väärin mamut käyttävät veronmaksajien rahoja! Meidän rahojamme!

Ihan samanlainen uutinen saataisiin korvaamalla vastaanottoraha toimeentulotuella ja salakuljettajat hyväksikäyttäjillä. IS paljastaa: Näin veronmaksajien rahaa valuu rikollisille ihmisten hyväksikäyttäjille.

Aina silloin tällöin saa lukea pikku-uutisia, joissa kerrotaan toimeentulotukea tai eläkettä saavien alkoholistien ja muiden sairaiden hyväksikäyttäjien tulleen tuomituksi oikeudessa. Tällaisia saalistajia on kaikkialla. He tekeytyvät huolehtimaan syrjäytyneestä  ja tuovat hänelle viinaa ja halvinta mahdollista ruokaa. Pankkikortti on tietenkin heidän hallussaan eikä se onneton asiakas näe koskaan senttiäkään saamistaan rahoista. Toiminta voi jatkua hyvinkin kauan ja yhdellä hyväksikäyttäjällä on usein monta uhria.

Missä ovat kirkuvat otsikot? Missä on lukijoiden moraalinen närkästys siitä, että heidän verorahojaan käytetään tällä tavalla väärin?

Ei missään. Kaikki hyväksyvät sen, että hyväksikäyttäjä jää kiinni ja saa tuomion. Kukaan ei ehdotakaan ratkaisuksi tukien poistamista, vaan rikosoikeudellista menettelyä pidetään ainoana oikeana tapana. Me olemme vankasti sitä mieltä, että rahankäyttö on yksityisasia. Toisista rikollisesti hyötyjät tekevät väärin ja heitä tulee rangaista, ei sitä uhria.

Asia muuttuu kuitenkin ihan toiseksi, kun puhutaan maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista. Nyt syyllisiä ovatkin ne rikollisten salakuljettajien uhrit, jotka joutuvat maksamaan kiristäjille pienistä tuistaan. Salakuljettajien sijaan tuomitaan heidän uhrinsa. Heidän tukensa on poistettava ja heidät itsensäkin on poistettava maasta. Ne ovat sentään meidän rahojamme.

Turvapaikanhakijat ja toimeentulotuen saajat maksavat, mutta Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin ja perustuslaki takaa kaikille välttämättömän elätyksen. Veronmaksajat sen maksavat, mutta tuen saaja ei ole rikollinen. Se välistävetäjä on.

Osoitetaan sormella sitä oikeaa rikollista.