Uskomisen halu

Nettijulkaisu MV:n mukaan neljä ulkomaalaista miestä oli Kajaanissa hyökännyt kantasuomalaisen kimppuun. He kuitenkin erehtyivät käymään käsiksi väärään mieheen  ja yksi hyökkääjistä päätyi teho-osastolle. Hyökkääjiä odottaa nyt kova tuomio.

Laitetaan pari kuvaa tästä MV:n julkaisemasta sankaritarinasta:

Kajaani-Ryosto-1

Kajaani-ryosto-3

Mies oli vielä jatkanut tarinaansa kertomalla valvontakameroiden ja ohikulkijan tallentaneen koko tapahtuman.

Näyttökuva (414)_snip

Ryöstön yritys, törkeä pahoinpitely, tapon yritys. Erittäin vakavia rikosnimikkeitä kaikki eikä asianomistaja edes tarvitse omaa asianajajaa hoitamaan näin vakavaa juttua. Poliisi tutkii ja syyttäjä syyttää.  Koska kaikki on tallentunut valvontakameralle, niin tekijöillä ei ole mitään mahdollisuutta välttyä rangaistukselta.

Mahtava sankaritarina, mutta sitä ei koskaan tapahtunut. Joku kirjoitti omat haavekuvansa Facebookiin ja MV julkaisi kaiken totena. Kummallisinta on, että yli 3 000 lukijaa jakoi tarinaa edelleen. He ainakin uskoivat ja halusivat muidenkin uskovan.

Mies ei ole tehnyt asiasta rikosilmoitusta eikä sairaalasta löydy tätä teho-osastolle hakattua hyökkääjää.

– Kukaan ei ole tullut tekemään asiasta rikosilmoitusta, sanoi rikoskomisario Hannu Rönkkö maanantaina aamupäivällä.

En tiedä mikä saa ihmisen sepittämään tällaisen tarinan ja kertomaan sen totena. Ehkä hän kalsarikännit vetäessään haaveili sankaruudesta, ehkä jokin sairaus sekoitti faktan ja fiktion, ehkä hän vain halusi puhua paskaa. Mahdotonta sanoa eikä minun syytä tarvitse tietääkään.

Sen minä haluaisin tietää mikä saa ihmiset uskomaan tällaisenkin tarinan. Nettijulkaisu MV:n tapaiset kritiikittömät ja edesvastuuttoman toimijat kyllä julkaisevat ihan kaiken niille lähetetyn ryönän, mutta miksi normaalielämässä ihan terveen epäluuloiset ihmiset uskovat? Vastatkoon siihen asiaan perehtynyt psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma:

– Ihmiset ovat hyvinkin taipuvaisia uskomaan disinformaatiota, jos se myötäilee omia ennakkoluuloja ja maailmankatsomusta. Tämä näkyy jopa hyvin koulutetuilla ihmisillä, joiden luulisi olevan kykeneviä kriittiseen ajatteluun. Uutinen, joka joko pönkittää omaa maailmankuvaa tai herättää huolta, se tyypillisesti nielaistaan yllättävän helposti ja vailla kritiikkiä.

Omaksuttuja ennakkokäsityksiä tukeva otetaan vastaan avosylin ja kaikki niitä vastaan sotiva sivuutetaan disinformaationa.

Ihmeellisintä on, että samat ihmiset yhä uudelleen ja uudelleen ovat narrattavissa eikä heitä näytä edes hävettävän. He jopa puolustautuvat sillä kuuluisalla Enkeli-Elisa -puolustuksella: Mutta se olisi voinut tapahtua.

Ennen kun seuraavan kerran levitätte totena MV:n juttuja, niin lukekaa täältä ohjeita väärän tiedon tunnistamiseen.

Epäuskoista päivänjatkoa.

 

 

Kommentit (109)
 1. Joni Pelkonen
  29.9.2015, 10:13

  Jos hakattu on joutunut teho-osastolle, paikalle on tietysti täytynyt kutsua ambulanssi. Hälytysajot taas voi kuka tahansa tarkistaa tilannehuone-nettisivustolta. ”Kajaanin Prisman tunneli” on varsin täsmällinen tapahtumapaikka ja ajaksi ilmoitetaan 24.9.2015.

  Tilannehuone-sivuston haku kyseiselle päivälle löytää Kajaanista vain yhden tapahtuman: ”Kajaani 24.09.2015 23:01:05 rakennuspalo: pieni”.

  Eli ainakaan viranomaisilla ei näytä olevan mitään tietoa kenenkään sairaalaan kuljettamisesta.

  Lisäksi, sairaalan henkilökunta ilmoittaa pahoinpitelyuhrista poliisille, varsinkin jos vammat ovat vakavia. Ilmoitusta ei ole tehty.

  1. no eiku se suursankari oli ite tietty kipannu hakkaamansa olalle ja kipittäny sairaalaan. ihan tulee tippa linssiin kun ajattelee näitä isänmaan toivoja.

  2. Rakas ystävä.
   Kannattaa myös huomioida tilannehuone.fi -sivustolla löytyvä pieni präntti.
   Tämä ilmaisee varsin selkeästi sen, että poliisin ja sairaan kuljetuksen tehtäviä ei julkaista ko. sivustolla yksityisyydensuojan vuoksi.

  3. Paitsi Tilannehuoneella EI näytetä ambulanssien tehtäviä..eikä poliisin. Ainoastaan palokunnan. 🙂

  4. Ambulanssi-Anssi
   29.9.2015, 16:20

   Tilannehuoneesta ei löydy ensihoidon tehtäviä, ensivastetehtävät kylläkin. Sen lisäksi teho-osastolle voi päätyä ihan omilta jaloiltaankin ja itse päivystykseen hakeutuneena. Ei se ambulanssikyyti ole mikään itsestäänselvyys monestakaan eri syystä.

 2. …ja sama kaveri jatkaa tarinaansa tänään 29.9.2015 (avoimesta fb profiilistaan):

  Älkää ihmiset uskoko kaikkea, mitä lehdissä lukee koskien
  päällekarkaustilannettani, koska en ole voinut antaa varsinaista
  lausuntoa lehdistölle ja muillekkaan tiedotusvälineille, koska poliisin esitutkinta on kesken, ja minua on pyydetty vaikenemaan
  asiasta. Lehdet haluaa jutun tästä keinolla millä hyvänsä. En
  silti ole rasisti, vaikka minut sellaiseksi nyt yritetään leimata.
  Asian todellinen laita kyllä tulee selville aikanaan, kun asia on ensin virallisesti käsitelty, joten malttakaapa ihmiset. Mutta
  todettakoon, että lyhyen ajan sisällä on Kajaanissa tapahtunut
  pari muutakin vastaavaa tapausta, ja hekin ”uhrit” on vaiennettu.

  1. Mv-lehti eli mitävittua-lehti on 100% hevonpaskaa ilman mitään lähteitä. ei kannata uskoa yhtään mitään sieltä.

Kommentointi suljettu.