Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uskomisen halu

Nettijulkaisu MV:n mukaan neljä ulkomaalaista miestä oli Kajaanissa hyökännyt kantasuomalaisen kimppuun. He kuitenkin erehtyivät käymään käsiksi väärään mieheen  ja yksi hyökkääjistä päätyi teho-osastolle. Hyökkääjiä odottaa nyt kova tuomio.

Laitetaan pari kuvaa tästä MV:n julkaisemasta sankaritarinasta:

Kajaani-Ryosto-1

Kajaani-ryosto-3

Mies oli vielä jatkanut tarinaansa kertomalla valvontakameroiden ja ohikulkijan tallentaneen koko tapahtuman.

Näyttökuva (414)_snip

Ryöstön yritys, törkeä pahoinpitely, tapon yritys. Erittäin vakavia rikosnimikkeitä kaikki eikä asianomistaja edes tarvitse omaa asianajajaa hoitamaan näin vakavaa juttua. Poliisi tutkii ja syyttäjä syyttää.  Koska kaikki on tallentunut valvontakameralle, niin tekijöillä ei ole mitään mahdollisuutta välttyä rangaistukselta.

Mahtava sankaritarina, mutta sitä ei koskaan tapahtunut. Joku kirjoitti omat haavekuvansa Facebookiin ja MV julkaisi kaiken totena. Kummallisinta on, että yli 3 000 lukijaa jakoi tarinaa edelleen. He ainakin uskoivat ja halusivat muidenkin uskovan.

Mies ei ole tehnyt asiasta rikosilmoitusta eikä sairaalasta löydy tätä teho-osastolle hakattua hyökkääjää.

– Kukaan ei ole tullut tekemään asiasta rikosilmoitusta, sanoi rikoskomisario Hannu Rönkkö maanantaina aamupäivällä.

En tiedä mikä saa ihmisen sepittämään tällaisen tarinan ja kertomaan sen totena. Ehkä hän kalsarikännit vetäessään haaveili sankaruudesta, ehkä jokin sairaus sekoitti faktan ja fiktion, ehkä hän vain halusi puhua paskaa. Mahdotonta sanoa eikä minun syytä tarvitse tietääkään.

Sen minä haluaisin tietää mikä saa ihmiset uskomaan tällaisenkin tarinan. Nettijulkaisu MV:n tapaiset kritiikittömät ja edesvastuuttoman toimijat kyllä julkaisevat ihan kaiken niille lähetetyn ryönän, mutta miksi normaalielämässä ihan terveen epäluuloiset ihmiset uskovat? Vastatkoon siihen asiaan perehtynyt psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma:

– Ihmiset ovat hyvinkin taipuvaisia uskomaan disinformaatiota, jos se myötäilee omia ennakkoluuloja ja maailmankatsomusta. Tämä näkyy jopa hyvin koulutetuilla ihmisillä, joiden luulisi olevan kykeneviä kriittiseen ajatteluun. Uutinen, joka joko pönkittää omaa maailmankuvaa tai herättää huolta, se tyypillisesti nielaistaan yllättävän helposti ja vailla kritiikkiä.

Omaksuttuja ennakkokäsityksiä tukeva otetaan vastaan avosylin ja kaikki niitä vastaan sotiva sivuutetaan disinformaationa.

Ihmeellisintä on, että samat ihmiset yhä uudelleen ja uudelleen ovat narrattavissa eikä heitä näytä edes hävettävän. He jopa puolustautuvat sillä kuuluisalla Enkeli-Elisa -puolustuksella: Mutta se olisi voinut tapahtua.

Ennen kun seuraavan kerran levitätte totena MV:n juttuja, niin lukekaa täältä ohjeita väärän tiedon tunnistamiseen.

Epäuskoista päivänjatkoa.