Ymmärrysvajetta

Perussuomalaisissa on paljon osaavia ja ajattelevia ihmisiä, mutta jostain syystä sieltä näyttävät löytäneen poliittisen kotinsa myös yhteiskunnasta ja sen toiminnasta mitään tietämättömät. Pahinta on, että juuri nämä tietämättömät ovat päässeet johtaviin asemiin paikallis- ja piiritasolta alkaen aina eduskuntaan ja ministeriaitioon asti.

Sosiaalisessa mediassa leviää nyt esitutkintapyyntö, jonka on tehnyt Tampereen perussuomalaisten puheejohtaja, Pirkanmaan piirisihteeri ja kansanedustaja Lea Mäkipään avustaja Terhi Kiemunki. Hän on tänä syksynä jo kunnostautunut järjestämällä puolueen rahoilla  bussikuljetuksen Tornioon osoittamaan mieltä pakolaisia ja hallitusta vastaan.

Hänen uusin tempauksensa näyttää tältä:

 

x6xDD7f

 

Puolueessaan näin korkeassa asemassa oleva henkilö on siis ihan vakavissaan tehnyt esitutkintapyynnön sosiaalisen median roskasivuilla julkaistujen juttujen pohjalta. Yle on nettihuhun  tyrmännyt, mutta sehän on tietenkin median vilppiin uskoville varmin tae siitä, että huhuissa on perää.

Sinänsä tuo esitutkintapyyntö avaa ihan mielenkiintoisen näkökulman tekijänsä ajatusmaailmaan. Hän lähtee siitä, että Yle olisi esitellyt tekaistun perheen aitona ja että se olisi rikos.

Vaikka perhe olisi ollutkin tekaistu, niin minkään rikoksen tunnusmerkistö ei täyttyisi. Jos pelkkä valehteleminen tiedotusvälineessä olisi rikos, niin juuri Kiemungin käyttämät lähteet eli netin roskajulkaisut olisivat joka päivä kuulustelussa ja oikeudessa. Valehteleminen on rikos vain siinä tapauksessa, että samalla täyttyy myös jonkin rikoksen tunnusmerkistö.

Kiemunki vihjaa, että kyseessä saattaisi olla petos. Siitä säädetään rikoslain 36 luvun 1 §:ssä näin:

Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Petoksesta tuomitaan myös se, joka 1 momentissa mainitussa tarkoituksessa dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla taikka tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa.

Rikoksen tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää erehdyttämällä hankittua taloudellista hyötyä tai toisen taloudellista vahingoittamista. Yle ei ole saanut eikä edes pyrkinyt hankkimaan ajankohtaisohjelmallaan taloudellista hyötyä, koska sen toiminta rahoitetaan verovaroin. Ohjelma ei myöskään aiheuta taloudellista vahinkoa kenellekään.

Poliisi on ihan väärä osoite tälle tutkintapyynnölle. Kirje olisi pitänyt osoittaa Julkisen sanan neuvostolle, joka tutkii tai on tutkimatta onko ohjelma ollut hyvän journalistitavan mukainen. Tai ehkä tässä tapauksessa pitäisi ottaa yhteyttä siihen kapellimestariin, joka kuunteli uudelleen Anneri Auerin tapauksen ääninauhat.

Sitä minä tässä oikeasti ihmettelen, että miten pienestä kansanliikkeestä hallituspuolueeksi noussut puolue on onnistunut saamaan riveihinsä kaikki jostain rinnakkaistodellisuudesta putkahtaneet. Onhan heitä jokaisessa puolueessa, mutta eivät he sentään näin korkeisiin asemiin pääse.

Useimmissa puolueissa arvostetaan kovan äänen ja innokkaan meuhkaamisen sijaan asiaosaamista.

Kommentit (34)
  1. T. K. Lehtinen
    10.10.2015, 16:43

    Mielestäni tämän tason ihmisen pitäisi saada rangaistus verorahojen tuhlaamisesta, joku joutuu tuonkin alakoululaistasoisen sepustuksen tutkimaan. Mitäs sitä onkaan toitotettu; ”Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa… ” Näyttää pahasti siltä, että leikataan, muttei ymmärretä säästää,

  2. Onko todellisuus todellista ?
    Törmäys todellisuuteen saa toisinaan harhaisen ihmisen takaisin yhteiseen maailmaan, reaalimaailmaan, mutta ei aina. Rikosilmoitusta ei voi tehdä omista harhoista tai luuloista tai kuvitelmista.

Kommentointi suljettu.