Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Terveydenhoitoa ja sirkushuveja

Eilen Ylen uutisissa kerrottiin terveydenhoidon kilpailuttamisen kummallisuuksista. Terveysjätti Mehiläinen laskutti yli 50 % liikaa Rikosseuraamuslaitosta vankiloiden terveydenhoidosta ja asian paljastuttua vieläpä yritti kiristää asiakastaan.

Attendo puolestaan tarjosi lääkäripalveluja vankiloihin 50 sentin tuntihinnalla sadakseen jalkansa oven väliin ja nostaakseen sen jälkeen hintoja. Uutisissa on kyse valtion laitoksesta, mutta kaava on sama myös kuntasektorilla.

Kuten odottaa saattoi, niin kansaa ei kiinnosta. Meidät on saatu vuosien toitottamisella uskomaan, että julkinen terveydenhoito on heikkoa, kallista, tehotonta ja kaikin puolin kelvotonta. Kilpailuttaminen on oikotie onneen, kustannukset laskevat ja jonot katoavat.

Kaava on aina sama. Ensin muokataan mielet kilpailuttamiselle myönteisiksi kertomalla jonoista ja hoidon heikosta tasosta. Sitten yritykset tekevät tarjouksen, joka näyttää liian hyvältä ollakseen totta. Totuus paljastuu liian myöhään, se ei olekaan totta. Sopimuksiin on kätketty lukuisia yksityiskohtia, jotka oikeuttavat nostamaan hintaa milloin mistäkin syystä.

Monet kunnat ovat langenneet uskomaan lupauksia. Kuntien päättäjille luvataan vuosittaisia miljoonasäästöjä, mutta tosiasiassa saattaa tulla saman verran tappiota. Näin kävi pohjoiskarjalaiselle Rääkkylän kunnalle, joka neljässä vuodessa ajautui kriisikunnaksi velkaantumalla Attendolle miljoonan vuodessa. Alkuperäisten lupausten ja suunnitelmien mukaan ulkoistamisen piti säästää samaisen miljoonan verran vuodessa.

Tiedän mistä puhun. Juuka ajautui tuohon samaan kurimukseen muutama vuosi sitten pakon sanelemana. Kunta menetti kaikki virkalääkärinsä ja jotain oli tehtävä. Ensin palvelut ostettiin Coronarialta, mutta siinä onnistuttiin vain päätymään välimiesoikeuteen ja maksamaan Coronarialle vahingonkorvauksia Coronarian tekemistä sopimusrikkomuksista.

Attendon kanssa sujui alkuun vähän paremmin. Sitten hinnat rupesivat yllättäen ihan ilmoitusluontoisesti nousemaan eikä lääkäreitä aina ilmestynytkään paikalle sovittua määrää. Hoitajien palkat nousivat yli kunnallisen tason ja lasku tuli suoraan kunnalle.

Opetus oli sellainen, että ihan heti ei lääkärifirmojen kaupparatsuilla ole kuntaan asiaa. Ei varmaan ole kohta muutenkaan, kunhan hallitus saa sote-uudistuksen vietyä loppuun. Sen suhteen en kuitenkaan elätä kovin suuria toiveita.

Sitä uudistusta ei näytä tällä hetkellä johtavan kukaan enempää kuin mitään muutakaan viime vuodet vireillä olleita uudistuksia. Sosiaali- ja terveysministerimme käyttää kaiken tarmonsa miettiäkseen miten saisi nipistettyä pakolaisten vastaanottorahasta muutaman kympin ja jättää kunnat terveysjättien armoille velkaantumaan miljoonilla.

Meillä Juuassa menee tällä hetkellä hyvin. Meillä on riittävästi virkalääkäreita ja kustannukset ovat pienemmät kuin yksityistämisen aikaan. Pohjois-Karjala ei aio jäädä  odottelemaan hallituksen sote-ratkaisua, vaan on laatinut oman mallin kuntayhtymän pohjalta. Päätös on tarkoitus tehdä kaikissa kunnissa 26.10. Nähtäväksi sitten jää miten hallitus suhtautuu malliin.

Luultavasti ei mitenkään. Niitä pakolaisia kun tulee koko ajan ja siitä riittää sirkusesitysten aihetta. Leipää ei tämä hallitus kansalle anna, mutta sirkushuveja sitäkin enemmän.

Toivoisin, että showhommat jätettäisiin vähemmälle ja keskityttäisiin oikeasti isoihin ja tärkeisiin asioihin.

12115735_1221451811214975_6908240640941143767_n

Kuva: Fb/Ville Rannan sarjakuvat – Comics of Ville Ranta