Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palkatonta työn iloa

Kuntouttava työtoiminta, työkokeilu, työharjoittelu, työssäoppiminen, mielenterveyskuntoutus, kehitysvammaisten kuntoutus…rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikissa niissä on kuitenkin kyse palkatta tehtävästä työstä, josta saatavan tervehdyttävän ja jämäköittävän kokemuksen pitäisi riittää työtä tekevälle korvaukseksi.

Eilinen juttuni Hikipajojen onnela poiki monenlaista palautetta. Jutussa mainittu yrittäjä lähetti asiallisen vastineen ja sen julkaisin kokonaisuudessaan jutun päivityksenä. Näin tulen toimimaan jatkossakin, vastineille on aina palstatilaa.

Palkatonta työtä tehneet tai muuten vain asian moraalisen puolen näkevät lukijani ymmärtävät sen, mitä yrittäjät ja valitettavan monet palkkatyössä olevat eivät ymmärrä. On väärin teettää työtä ilman palkkaa. On käsittämätöntä miten joku voi olla kelvollinen tekemään työtä, mutta kelvoton saamaan työstään palkkaa. Jos joku palkattoman työn puolustaja minulle tämän onnistuu kertomaan, niin kiitän etukäteen. En siis pyydä selittämään mitään yrittäjän vaikeuksista, joidenkin heikommasta työpanoksesta, elämänhallinnasta ja sohvalla makaamisesta, vaan ihan vain tämän perusasian. Miksi jollekin maksetaan työstä palkkaa, mutta jollekin toiselle ei?

Te ette usko, että palkaton työ on hiipinyt vaivihkaa luomaan kahdet työmarkkinat. Se alkoi terveydenhoidollisesta kuntoutuksesta, laajeni työvoimapoliittiseen kuntoutukseen ja työkokeiluun ja on nykyisin jo ihan arkipäivää. Katsokaapa nyt vaikka tätäkin ilmoitusta:

vmp

Menestyvä rekrytoinitialan yritys hakee palkatonta rekrytoijaa.

Tällaisen nähdessään jopa kaltaiseni kyynikko hieraisee silmiään epäuskosta. Rekrytointialan yritys hakee palkattomiin töihin liiketaloutta tai henkilöstöhallintoa opiskelutta ammattilaista. Harjoittelijan tehtävät liittyvät juuri yrityksen ydinosaamiseen eli henkilöstän rekrytointiin.

Firmalle ei liene ihan parasta mainosta tarjota yrityksille palkattoman työntekijän antamaa rekrytointiapua.

Palkattoman työn markkinat kasvavat niin nopeasti, että kohta palkkaa maksetaan vain poikkeustapauksissa. Mitä enemmän on työttömiä, niin sitä enemmän palkattomiin töihin tarjoutuu työvoimaa siinä turhassa toivossa, että siitä työstä saisi joskus palkkaa. Ei saa, palkan pyytäjä korvataan uudella palkattomalla.

Maan hallitus edistää palkattoman työvoiman tarjoamista leikkaamalla työttömyysetuuksia ja kertomalla työttömyyden johtuvan laiskottelusta. Se kuuluisa syrjäyttävä kotisohva kummittelee jo ihan hallituksenkin kielenkäytössä.

Anteeksi toisto, mutta taas kerran mielessäni pyörii tämä Lapinlahden Lintujen yli 20 vuotta vanha sketsi. Töihin vaan kaikki työttömät ja avustukset pois, perhana, avustukset pois…