Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mamukriittisten nigerialaiskirjeet

Niin sanottujen nigerialaiskirjeiden eli huijaussähköpostien toiminta-ajatus on yksinkertainen. Lähetetään valtava määrä ilmiselviä huijauskirjeitä massapostituksena ja odotellaan jonkun käyvän syöttiin kiinni. Aina löytyy joku, joka kuvittelee saavansa jättiperinnön tuntemattomalta sukulaiseltaan vain lähettämällä asianajajaksi itsensä esittelevälle rahaa.

Niin sanotuilla maahanmuuttokriittisillä on vähän samanlainen systeemi. Jotkut tehtailevat hyvinkin aidoilta näyttäviä uutisia, joissa on totuutta siteeksi. Sen totuuden etsiminen on yhtä vaikeaa kuin puhtaan veden siivilöiminen kaivosta, johon on kaatunut sontakuorma.

Maahanmuuttokriittisinä pyrkivät kunnostautumaan myös ne, joilla ei ole alalle edellytyksiä. Eilen vilahti sosiaalisen median uutisvirrassa kaksi niin alkeellista tarinaa, että ihmetellä pitää niihinkin tarttuvien määrää.

Otetaan ensiksi jo viisi vuotta jatkuvasti esiin pulpahdellut uutinen, jonka mukaan Kimmo Sasi vaatii sharia-lakia Suomeen.  Tämän jutun jakajat ja sitä kauhistelevat eivät tunne kalenteria eivätkä ymmärrä lukemaansa.

Sasi ei ehdottanut Suomen lain korvaamista sharia-lailla, vaan sharian ottamista rinnakkaiseksi oikeusjärjestelmäksi niiltä osin, kuin se ei ole ristiriidassa Suomen lain kanssa. Lausunto oli juristin koulutuksen saaneelta Sasilta ilmeinen erehdys ja silloinen sisäministeri Päivi Räsänen opetti Sasille suomalaista oikeusjärjestelmää oikein. Suomessa noudatetaan vain eduskunnan säätämiä lakeja eikä niiden rinnalla koskaan voida soveltaa mitään tapaoikeutta. Ei silloinkaan, kun se ei ole ristiriidassa Suomen lain kanssa.

Tämä oli jo vanha juttu. Tuoreempi tapaus oli vuokra-asunnon irtisanominen sillä perusteella, että SPR tarvitsee asunnon pakolaisten käyttöön. Irtisanomisilmoituksesta oli myös kuva.

spr

Myös näin tökerö tekele menee joillekin läpi. Lyhyeen tuherrukseen on mahtunut monta kirjoitus- ja kielioppivirhettä ja ä- ja ö-kirjainten pisteet on lisätty jälkikäteen. Sotkuiset allekirjoitukset ilman nimenselvennöstä ovat saman henkilön käsialaa eikä SPR todellakaan tällaisia lappuja kuittaa. Jos joku oikeasti tällaisen ilmoituksen saisi, niin siitä ei tarvitsisi pahemmin piitata. Pelkkä reklamointi liian lyhyestä irtisanomisajasta riittäisi. Lisäksi vuokranantaja, SPR ja poliisi olisivat varmasti kiinnostuneita tällaisesta väärennöksestä.

Monelle muullekin tulee varmasti mieleen sama ajatus kuin minulle: ovatkohan tämän netissä vuosia kiertäneen lapun pojat kasvaneet jo siihen ikään, että ovat ruvenneet maahanmuuttokriittisiksi?

12088250_10153604439572435_7053722645501926865_n

Nämä jutut ovat sitä netin kuonaa, josta voisi päästä eroon käyttämällä tiheämpää seulaa sosiaalisen median kaverivalinnoissa. Näitä kuitenkin levitetään ihan tosimielessä ja aina niihin joku uskoo. Suurin osa tietenkin suhtautuu näihin kuten huonoihin trollauksiin pitääkin:

spede facepalm