Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kanadan ankka

Silmiinne lienee viime päivinä sattunut sosiaalisessa mediassa kiertävä päivitys, jonka mukaan kanadalaisen Dorvalin kaupungin pormestari kieltäytyi poistamasta sianlihan kolujen kanttiinien ruokalistoilta ja edellytti muslimien sopeutuvan kanadalaisiin tapoihin. Näin tarina leviää:

dorval 3

Ihan hyvä juttu, mutta täyttä puppua. Dorval on kaupunki Kanadassa, mutta se onkin tarinan ainoa fakta. Kaupunki on itsekin huomannut olevansa väärän huhun kohteena ja on laittanut omalle verkkosivulleen oikaisun jo viime tammikuussa. Laitetaan vielä siitäkin kuva.

dorval

Sama tarina on kiertänyt netissä jo aiemmin ja silloin sen väitettiin tapahtuneen belgialaisessa kaupungissa. Juttu on siis kiertänyt maailmalla ties kuinka kauan ja on ehtinyt Suomeen vasta kymmenen kuukautta vääräksi todistamisen jälkeen.

Tämäkin tapaus osoittaa, että suomalaiset ns. maahanmuuttokriitikot eivät ole erityisen omaperäisiä ja että näitä valheita tehtaillaan ympäri maailman. Maahanmuuton kiihkeille vastustajille kelpaa mikä tahansa tarina ja nämä valheet leviävät yli rajojen, vaikka niiden levittäjät ovatkin kovia vaatimaan rajoja kiinni. Mitään ei tarkisteta, vaan kaikki omaa tunnetta tukevat jutut nielaistaan sellaisenaan. Pääasia on, että pakolaisia ja maahanmuuttajia, erityisesti islaminuskosia, päästään arvostelemaan ja sankariksi voidaan kohottaa omia arvoja korostava suoraselkäinen henkilö.

Nämä ovat kansainvälisiä urbaanitarinoita, mutta erovat perinteisistä urbaanitarinoista siten, että näitä keksitään ihan tarkoituksella. Näitä on tehtailtu jo vuosia erilaisissa maahanmuuttoa ja ”islamin invaasiota” vastustavissa trollitehtaissa ja esimerkiksi Jussi Halla-ahon uransa alkupuolella julkaisemat tekstit olivat ihan suoria käännöksiä ulkomaalaisilta nettisivuilta.

Kuten perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kerran sanoi: Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan.

Se tässä kummastuttaa, että näiden kansainvälisten juttujen levittäjät ovat mielestään kovasti isänmaallisia. Luulisi nyt isänmaallisten arvostavan isänmaataan sen verran, että edes yrittäisivät mukauttaa tarinoita Suomessa tapahtuneiksi ja oman maamme tapahtumiin istuviksi.