Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tyhjän päällä

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén sanoi tiistaina puolueensa ryhmäpuheenvuorossa eduskunnassa, että sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ajaa sosiaaliturvajärjestelmään uudistusta, jossa siirryttäisiin kohti kansalaisuuteen perustuvaa sosiaalitukien maksamista asumisperusteisen tuen sijaan.

Seuraavana päivänä ministeri kuvaili ministeriön hanketta yleisellä tasolla.

– Ministeriössä on aloitettu asumisperusteisen sosiaaliturvan kokonaistarkastelu, eikä ole tehty linjauksia, mihin ollaan päätymässä, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sanoi keskiviikkona.

Näin aloitti Yle uutisensa, jossa paljasti näiden puheiden kiinnikkeiden roikkuvan tukevasti ilmassa. Hallituksen vastuuminiseri ja hallituspuolueen kansanedustaja puhuvat totena asioita, joista ministerin alaiset lainvalmistelijat ja muut virkamiehet eivät ole kuulleetkaan. Mitään kansalaisuuteen perustuvaa sosiaaliturvan uudistusta ei ole tekeillä. Selvitystyössä on tarkoitus vain täsmentää nykyistä järjestelmää, mutta tuki säilyy edelleen asumisperusteisena.

Ministeri Mäntylän ja koko Perussuomalaisen puolueen toiminta tässäkin asiassa muistuttaa polkupyörällä ajamisen opettelua. On päästy satulaan ja opittu polkemaan eteenpäin, mutta ei osata jarruttaa. Kohti ojaa mennään, mutta silti on pakko jatkaa polkemista kaatumisen välttämiseksi.

Miksi ministeri sitten puhuu pötyä?

Kannattajlle on tullut luvattu maahanmuuttajien sosiaaliturvan tuntuvaa alentamista ja turvan  muuttamista kansalaisuuteen perustuvaksi. Tätä minullekin on jankutettu koko ajan: Suomen sosiaaliturva kuuluu vain Suomen kansalaisille ja muut olkoot ilman. Tämä on Mäntylän ja koko hänen puolueensa kuningasajatus. Ihmiset on voitava asettaa lain edessä eriarvoiseen asemaan syntyperän tai etnisyyden perusteella. Kuten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen asian ilmaisi: Perustuslaki ja kansainväliset sopimukset estävät meitä toteuttamasta haluamaamme politiikka.

Perustuslaki onkin ajatuksen toteuttamisen este. Kyseessä on perustuslaillinen ongelma, mutta Mäntylä yrittää sinnikkäästi tehdä asiasta maahanmuutto- ja pakolaisongelman. Perussuomalaiset eivät millään suostu uskomaan, että perustuslaki kieltää ehdottomasti ihmisten asettamisen lain edessä eriarvoiseen asemaan. Se sanotaan selkeästi perustuslain 6 §:n 1 momentissa: Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Kun nyt kuitenkin on tullut luvattua kannattajille muukalaisten tukien roimaa alentamista, niin sillä jarruttomalla pyörällä on pakko jatkaa polkemista. Vauhti kiihtyy ja koko ajan on valehdeltava lisää. Luulisi ministerin itsensä tietävän tai edes ymmärtävän kysyä virkamiehiltään mikä on mahdollista ja mikä ei, mutta hän ei voi enää pysähtyä. Puolueen romahtanut kannatus vaatii tiukkaa pitäytymistä edes yhdessä lupauksessa, kun kaikki muut on jo syöty.

Tämä pyörä menee ojaan. Asiaa tullaan selittämään sillä, että perustuslakia tai lakia olisi pitänyt voida muuttaa  käyttämällä perustuslainsäätämisjärjestystä. Näin tosiaan voisi tehdä, mutta se vaatisi yhden vaalikauden aikana 5/6 enemmistön ja sitä on mahdototon saada. Koska näin on, niin on pakko jatkaa saman toitottamista niin kauan kuin kannattajat sitä uskovat.

Kun totuus viimein valkenee, niin romahdus on raju. Sekin viimeinen lupaus on syöty.