Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Syyllistetyt

Suomi on todellisessa hädässä: Yhä useampi on työtön tahallaan.

Näin julisti Uusi Suomi  osana kiivaana käynnistettyä mediakampanjaa, jolla syyllistetään työttömät omasta tilanteestaan. Pelkkä julistaminen ei riitä, vaan tukea väitteelle haetaan jutun lopussa olevasta äänestyksestä. Sen mukaan 56 % lukijoista on tällä hetkellä sitä mieltä, että Suomessa on liikaa tahallaan työttömiä. Työttömyyden syy on siis jätetty lukijaäänestyksen päätettäväksi.

Tässä kampanjassa uutisen aiheeksi kelpaa jopa uimahallin saunassa kuultu keskustelu, jonka jokainen vähänkään työttömyysturvaa tunteva olisi voinut todeta pötypuheeksi jo siellä saunan lauteilla. Yle on löytänyt sairaanhoitaja Mervin,  joka on mieluummin työtön ansiosidonnaisella päivärahalla kuin tekee sairaanhoitajan työtä.

Mervin tarina  on täynnä kummallisuuksia ja mahdottomuuksia,  mutta sehän ei uutisointia hidasta. Tärkeintä on luoda mielikuva lokoisaa elämää viettävistä työttömistä, jotka nauttivat runsaista eduistaan ja antavat raskaan työ raatajien kustantaa elämisensä ja harrastuksensa. Mervistä tulee väkisin mieleen toimittajaopiskelijoiden kaksi vuotta sitten ”löytämä” Tatu, jonka tarina oli helppo todistaa vääräksi. Ryöpytys oli jo silloin täysin harkittua.

Konstihan on ikivanha. Kun asiat lipsuvat kokonaan päättäjien käsistä, niin syyllistetään uhrit. Maassa on lähes puoli miljoonaa työtöntä ja lisää tulee koko ajan. Avoimia työpaikkoja näkyy tätä kirjoitettaessa olevan 11 509.

Millään matematiikalla ei työttömiä saada survottua noihin avoimiin työpaikkoihin, mutta silti hallitus ja sen uskolliset äänitorvet julistavat työttömien olevan tahallaan työttömiä. Silti löytyy sankoin joukoin niitä, jotka tämän uskovat. Tähänkin blogiin tulee joku kommentoimaan, että tekemätöntä työtä kyllä löytyy.

Tietenkin löytyy, mutta ei löydy palkanmaksajia eikä ole tarkoituskaan saada työttömille palkkatyötä. Hallituksen tarkoitus on vain saada kansan oikeutus työttömyysturvan rankoille leikkauksille ja syyllisiltähän voi aina leikata. He ovat itse aiheuttaneet tilanteensa, joten kärsikööt. Kolmen ässän hallitus harjoittaa härskiä arvopopulismia, jonka mukaan uhri on aina syyllinen ja heikointa saa potkia. Tämä maa on vahvojen, tämä maa on menestyvien. Rupusakki ja laiskurit syyttäkööt itseään.

Ihan avoimesti tunnustetaan, että tämä  rupusakki laitetaan palkattomaan työhön aktivoinnin nimissä ja kuntouttavan työtoiminnan nimellä. He tulevat korvaamaan palkkatyötä tekevät, jotka puolestaan joutuvat työttömiksi ja ennen pitkää aktivointitoimenpiteiden kohteeksi. Suomesta ollaan tekemässä maa, jossa vain hyväosaiset saavat palkkaa ja heidän palvelijansa ovat palkattomia orjia.

Vielä toistaiseksi palkkaa saavien kannattaa miettiä omaa tulevaa asemaansa ennen syyllistäjien huutokuoroon liittymistä. Seuraavat yt-neuvottelut voivat tulla koska tahansa ja osua omalle johdalle.