Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tiedote ja uutiset

Suojelupoliisi julkaisi tänään turvapaikanhakijoita ja kansallista turvallisuutta koskevan tiedotteen. Luettuani ensin muutaman tiedotetta koskevan uutisen hämmästyin melkoisesti nähtyäni itse tiedotteen. Jotenkin tiedotusvälineet onnistuivat nostamaan tärkeimmäksi asiaksi arvailun, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden joukossa saattaa olla Isis-taistelijoita ja muita terroristeja. Tosiasiassa poliisin tiedotteessa siihen asiaan viitattiin hyvin maltillisesti. Näin poliisi:

Suojelupoliisi arvioi, että turvapaikanhakijoiden määrän huomattava kasvu lisää myös väkivaltaisesta ääri-islamistisesta toiminnasta kiinnostuneiden henkilöiden määrää. Viime vuosina terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden määrä on kasvanut tasaisesti. Turvapaikanhakijoiden huomattava määrä todennäköisesti kiihdyttää kehitystä. Myös terrorismiin liittyvä tuki- ja värväystoiminta saattavat lisääntyä.

Turvapaikanhakijoiden joukossa arvioidaan olevan ääri-islamistista ideologiaa kannattavia henkilöitä ja niitä, joilla on kytköksiä ulkomaisiin terroristiverkostoihin. Joukossa saattaa olla myös ääri-islamististen ideologioiden vaikutuksille alttiita henkilöitä sekä niitä, jotka pyrkivät radikalisoimaan muita.

Uskonnollisten ryhmien väliset sekä uskonnollisten ja maallistuneiden ryhmien väliset suhteet ovat kiristyneet.

Koko tiedotteen voitte lukea täältä.

Arvioi, todennäköisesti, saattaa, arvioidaan, saattaa olla…

Todella varovaista tekstiä. Media antoi kuitenkin kansalle sitä mitä arveli kansan haluavan ja teki näistä tiedotteen kolmesta viimeisestä kappaleesta tärkeimmän uutisen. Jopa sisäministeri Petteri Orpo laitettiin vahvistamaan, että asia on varma:

”Turvallisuusviranomaisilla on tiedossa, että turvapaikanhakijoiden joukossa on joitakin sellaisia, jotka ovat osallistuneet terrorismijärjestöjen toimintaan.

Eihän tiedotteessa niin sanota, vaan siinä arvioidaan ja oletetaan.

Tiedote käsittelee enimmäkseen äärioikeiston väkivallan uhkaa. Jostain syystä tämä poliisin tärkeimmäksi nostama asia on mediassa muuttunut vain sivumennen mainittavaksi.

Media totisesti antoi kansalle mitä kansa haluaa. Tiedotustilaisuudesta lähtien sosiaalinen media on kirkunut ääri-islamilaisen terrorin uhkaa ja erityisesti juuri netin äärioikeistolaiset sivut ovat riemuissaan. Nyt on oikein Suojelupoliisi todistanut, että Halla-aho on ollut oikeassa. Ghetot palavat kohta. Lisäpontta antaa tietenkin poliisin kuivakas toteamus myös anarkistien osallistuminen rasisminvastaisin mielenosoituksiin. Sehän todistaa selvästi, että ne anarkistithan ne ovat toiseksi suurin uhka heti turvapaikanhakijoiden jälkeen.

Huomaamatta jää, että juuri nämä väkivaltaiset äärioikeistolaiset ovat poliisin mielestä suurin uhka.

Lehdistö teki äärioikeistolaisten ja heidän heikolla lukutaidolla varustettujen kannattajiensa elämän helpoksi. Nyt näitä uutisia roiskitaan kaikkialle ähätellen ja ilkkuen ilman että kukaan niiden jakajista on lukenut poliisin alkuperäistä tiedotetta.

Lukekaa tämä poliisin tiedote vielä uudelleen ja pyytäkää myös noiden asiaa koskevien uutisten jakajia lukemaan se. 

Tai edes tämä osa siitä:

Vaikka laittomin keinoin tapahtuvaan mielenilmaisuun ja vihapuheeseen yhtyy vain pieni vähemmistö, voimistunut kriittinen ja jopa vihamielinen keskustelu luo aiempaa suotuisampaa ilmapiiriä väkivaltaiselle toiminnalle ja kasvupohjaa ääri-ideologioille. Väkivaltainen ääriliikehdintä saattaa tilanteen seurauksena lisääntyä. Suojelupoliisi arvioi, että väkivaltaisten viharikosten uhka on kohonnut turvapaikanhakijoiden määrän huomattavan kasvun ja sen nostattaman maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi.

Tietysi tässä uutistoimitusten valitsemassa näkökulmassa on se hyvä puoli, että kerrankin valtamedian kritisoijat kannattavat sen uutisointia täysillä. Huomenna sitten valtamedia heidän mielestään taas valehteleekin tavalliseen tapaan.