Tilastoimattomat ja unohdetut

Yle kertoi tänään, että  yhä useampi työtön päätyy kuntouttaviin töihin yhdeksällä eurolla päivassä ja että osalle kunnista se tuo säästoa ja osalle kuluja.

Olikin jo korkea aika huomata tämä vuosia kestänyt ja viime aikoina ihan villiksi paisunut toiminta. Kunnat ovat ihan säännönmukaisesti rikkoneet lakia ja korvanneet palkkatyötä tällä sosiaalipalveluksi tarkoitetulla toiminnalla. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, mutta kuntouttavana työtoimintana on teetetty ihan kaikkea  ruokahuolllon järjestämisestä sekä lasten ja potilaiden hoitotyöstä alkaen.

Jutussaan Yle unohti kertoa, että  työmarkkinatuen maksuosuudesta vapautumisen lisäksi kunnalle maksetaan 10,09 euroa/kuntoutettava/päivä. Se on ollut melkoinen lisäkannustin toiminnan lisäämiseen.

En nyt kuitenkaan ruodi tämän enempää Ylen hyvää juttua, vaan siirryn siinä ohimennen mainittuun asiaan eli tuntemattomaan määrään unohdettuja.

Ylen uutisen mukaan kuntouttavaan työtoimintaan osallistui Suomessa viime vuonna 27 409 ihmistä, jotka olivat työmarkkinatuen piirissä. Heidän lisäkseen toimintaan osallistui joitakin tuhansia ihmisiä muilla tuilla, mutta heidän määrästään ei pidetä valtakunnallisia tilastoja.

Keitä ovat nämä muutamat tuhannet ihmiset, joiden tarkemmasta määrästä ei kenelläkään ole mitään tietoa?

He ovat ikuisessa karenssissa olevia, jotka tekevät työtä toimeentulotuella ja päivittäisellä yhdeksän euron kulukorvauksella. Toimeentulotukea saavan työkykyisen on oltava TE-toimiston kirjoissa työttömänä työnhakijana ja hänet voidaan määrätä kuntouttavaan työtoimintaan. Kieltäytyjän toimeentulotukea alennetaan 20 % ja toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 %.

Ikuisia karenssilaisia tehtailtiin urakalla vuosina 2006 – 2012. Silloin oli voimassa laki, jonka mukaan yksi ainoa kieltäytymiseksi katsottu toiminta aiheutti työttömyysetuuden käytännössä pysyvän menettämisen. Pysyvän siksi, että työttömälle asetettiin viiden kuukauden työssäolovelvoite ennen kuin hän voi hakea uudelleen työttömyysetuutta. Samalla hänet kuitenkin siirettiin TE-toimistossa ö-mappiin, jossa oleville ei enää tarjottu työtä eikä työvoimapoliittisia toimenpiteitä. Hänet sysättiin kylmästi unohduksiin.

Heidän määräänsä ei tiedä kukaan, heitä ei ole edes tilastoitu.

Koska kunta joutuu maksamaan koko toimeentulotuen ja kunnat ovat muutenkin aktivoituneet palkattoman työvoiman käyttämisessä, niin  ikuisia karenssilaisia on alettu kaivella esiin. Heille on ruvettu laatimaan aktivointisunnitelmia ja heitä on määrätty kuntouttavaan työtoimintaan. Yleensä työvoimapoliittisessa toimenpiteessä oleva saa työttömyysetuutta vaikka hänellä olisi karenssi, mutta ikuisten karenssilaisten tapauksessaan ei näin ole. He tekevät työtä toimeentulotuella.

Nyt joku sanoo, että ne ikuiset karenssithan ovat mennyttä aikaa, ei niitä enää määrätä. Ei määrätäkään, mutta lakia muutettaessa kesällä 2012 kaikki ennen 1.7.2012 annetut ikuiset karenssit jäivät voimaan sellaisenaan. Jos työstä kieltäytyminen tapahtui 30.6.2012, niin karenssi on ikuinen. 1.7.2012 ja sen jälkeen kieltäytyvällä se on ihan identtisessä tapauksessa määräaikainen. Näin päättivät kansanedustajat viimeisenä asianaan ennen kesälomalle kiiruhtamista juhannuksen alla 2012 hyväksyessään lain siirtymäsäännökset.

Myös uuden lain mukaiseen karenssiin työssäolovelvoitteella joutuneet ja toimeentulotuelle pudonneet saavat kuntouttavan työtoiminnan ajalta työmarkkinantukea. Sekään ei koske niitä, joiden kuntouttava työtoiminta on alkanut ennen 1.1.2013. Ja uskokaa tai älkää, niin heitäkin on vielä paljon.

Näille unohdetuille on tulossa armahdus vuoden 2017 alussa, jolloin he pääsevät takaisin työmarkkinatuelle. Ehkä vielä elossa olevat silloin lasketaan, kuolleillahan ei niin väliä olekaan. Ei ollut edes heidän eläessään.

Kommentit (23)
 1. Nyt on jutussasi faktat väärin. Sellaista ei ole olemassa kuin ikuinen karenssi. Karenssit, jotka noina mainitseminasi vuosina annettiin, ovat juuri niitä 5kk työssäolovelvoitteita. Käytännössä siis myös 5kk kuntouttavassa työtoiminnassa poistaa tämän karenssin kokonaan. Toki myös työkokeilu, työssäkäynti tai täysipäiväinen opiskelu poistaa karenssin, jolloin on ihan oikeutettu taas normaalisti työttömyysetuuteen tai jopa ansiosidonnaiseen mikäli työssäoloehto täyttyy. Ja kuntouttavan työtoiminnan (tai työkokeilun) ajalta on aina oikeutettu työmarkkinatukeen sekä kulukorvaukseen (+ myös bussilippu) vaikka karenssi olisikin. Laista nämä kyllä löytyvät.

  1. Saku Timonen
   4.11.2015, 20:35

   Ikuinen karenssi ei ole virallinen termi, vaan juuri noista vuosina 2006- 2012 annetuista 5 kk työssäolovelvoitteista yleisesti käytetty epävirallinen sanonta. Työttömät sen kyllä tuntevat oikein hyvin.

   Nykyisin myös toimeentulotuella oleva saa kuntouttavassa työtoiminnassa ollessaan työmarkkinatukea. Ennen 1.1.2013 kuntouttavan työtoiminnan aloittaneisiin tuntemattomaan määrään ihmisiä sovelletaan kuitenkin aiempaa lainsäädäntöä, jonka mukaan maksetaan vain toimeentulotukea. Se saanotaan Kuntouttavan työtoiminnan käsikirjassa.
   https://www.thl.fi/fi/web/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/toimeentuloturva

   Tässä vielä asiaa koskeva vanhan lainsäädännön aikainen juttuni http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2012/10/15/pakkotyota-toimeentulotuella/

   1. Saku Timonen
    4.11.2015, 20:47

    Selvyyden vuoksi lisäsin asiaa koskevaan kappaleen juttuun. Kiitos aiheellisesta tarkennuksesta.

  2. Lyhentävätkö työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta nykyään työn tavoin karenssia? Pari vuotta takaperin muistan painotetun että ei, ja olinkin aiemmin tehnyt kuntouttavaa ensimmäisen satsin pelkällä toimeentulotuella ja kulukorvauksella.

   1. Saku Timonen
    4.11.2015, 22:14

    Nykyisin lyhentävät, en muista tarkkaan milloin tämä muutos tuli voimaan.

 2. Markku T Koivisto
  4.11.2015, 20:19

  Itse työtön ollessani oli tämmöinen, kuin työvoimatoimisto. Ei sekään kehuja saanut, mutta sinne sentään pääsi nokikkain virkailijan kanssa, jos jaksoi numerolapulla vähän jonottaa. Hän tsekkasi avoimet työpaikat tai kurssimahdollisuudet.

  Siellä työtöntä kohdeltiin ainakin jonkinlaisena ihmisenä, no, ei kohdella enää.

Kommentointi suljettu.