Oy Suomi Ab

Nyt on mitattu, että hallituksella on kova tahto saada Suomen suunta muuttumaan.

Näin kirjoitti ilmeisen huojentunut pääministeri Juha Sipilä blogissaan ja nämä sanat kannattaa jokaisen kansalaisen painaa mieleensä. Sote-sopu saatiin aikaan ja tuloksena on kompromissi, jossa molempien riitelevien osapuolten huonoimmat ehdotukset hyväksyttiin. Erkki Tuomioja kuittasi asian aamulla Facebookissa osuvasti:

Saimme huonon hallituksen huonon näytelmän päätteeksi odotetun huonon tuloksen.

Jos oikeasti luulitte kyseessä olevan vain erimielisyys sote-alueiden määrästä, niin erehdyitte pahasti. Kyseessä on yhteiskunnan tärkeimpien peruspalvelujen muuttuminen markkinavetoiseksi verovarojen siirtämiseksi veroparatiiseihin ja tämän siirron siunaavat uudet aluetason päättäjät, joilla ei kuitekaan ole lopullista päätösvaltaa. Valta on hallituksella ja alueelliset päättäjät saavat seurata katseella ja luulla päättävänsä.

Ylen uutinen kertoo ratkaisun faktat. Saamme 15 sote-aluetta ja 18 itsehallintoaluetta, eli kolme aluetta järjestää sote-palvelut jonkun muun kanssa. Osana uudistusta tehdään valinnanvapauslainsäädäntö. Se mahdollistaa, että palvelujen käyttäjä valitsee itse julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palveluntuottajan.

Voihan sen näinkin neutraalisti sanoa. Tosiasiassa saimme kaksi uutta hallinnon tasoa valtion ja kuntien väliin eli itsehallintoalueen ja sote-alueen. Sote-alueet päättävät palvelujen järjestämisestä, mutta en tiedä eikä varmaan kukaan tiedä mitä itsehallintoalueet tekevät. Hallintohimmeleitä ja byrokratiaa purkava hallitus rakensi kaksi uuttaa alueason hallintoporrasta odottelemaan lopullista maakuntahallinnon pystyttämistä.

Sote-alueet päättävät palvelujen järjestämisestä ja se tarkoittaa palvelutuotannon kilpailuttamista.  Siinä on kyse kymmenistä miljardeista euroista ja se tarjoillaan kansalaisille heidän omana valinnanvapautenaan:

Osana uudistusta tehdään valinnanvapauslainsäädäntö. Se mahdollistaa, että palvelujen käyttäjä valitsee itse julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palveluntuottajan.

Ei sitä palvelujen käyttäjä itse päätä, vaan siitä päättää kilpailutuksen järjestäjä eli sote-alue. On ihan selvää, että samoja palveluja ei tuoteta sekä yhteiskunnan verovaroin että yksityisen sektorin tuottamana, vaan palvelutuotanto kilpailutetaan. Tätä Kokoomus on ajanut koko ajan. Julkinen sektori osallistuu tietenkin kilpailuun, mutta se ei tule pärjäämään kansainvälisille suuryrityksille. Niillä on varaa tehdä ensi alkuun kustannusten alle menevä tarjous ja kun ne ovat vakiinnuttaneet asemansa, niin alkaa rahastus.

Asiakkaalla on vapaus mennä täsmälleen sen firman asiakkaaksi, joka on voittanut kilpailutuksen kyseisellä alueella. Maksu hoidetaan verovaroin ja rahat katoavat veroparatiiseihin. Julkisen sektorin palvelutuotanto kuihtuu pois, kuten on tarkoituskin. Tämä ”valinnanvapaus” toimii koko sote-sektorilla eli perusterveydenhoidossa, erikoissairaanhoidossa ja sosiaalipalveluissa. Saamme yritysvetoisen yhteiskunnan nimeltä Oy Suomi Ab.

Siinä yhteiskunnassa puhuu vain raha ja rahan sätkynukkeina toimivat alueille valitut ns. päättäjät.

Kommentit (113)
 1. T. K. Lehtinen
  7.11.2015, 09:54

  Entisenä terveydenhuollon ammattilaisena olen syvän hämmennyksen vallassa seurannut tätä poukkoilua. Edelleenkään en ymmärrä ikuista sosiaali- ja terveyspalvelujen pakonomaista naittamista keskenään. En ymmärrä myöskään suojatyöpaikkojen järjestämistä, ja tällä tarkoitan sotehallinnon järjestämistä. Kauhunsekaisin tuntein odotan tämän päätöksen jalkauttamista.
  Kysymys ei ole siitä, että vastustan uudistumista tai muutosta. Ihmettelen, miksi näin kauan on annettu huonojen päätösten murentaa olemassaolevia rakenteita, Terveydenhuoltoalalla korostuu työntekijöiden osuus, tieto, taito ja kokemus. Tätä voimavaraa ei mielestäni käytetä niin, että toiminta ja työ olisi mielekästä. Jälleen kerran työntekijä on suuri menoerä, kun katsotaan päättäjän näkökulmasta. Ei ymmärretä, että oikein organisoituna tehtäisiin asiakaslähtöisesti mielekkäämmin ja tehokkaammin asioita. Nyt pidetään päällekkäisiä, hallinnoltaan raskaita organisaatioita, joissa potilasta pompotellaan.
  Ettei menisi kosketuspinnattomaksi ruikuttamiseksi: 13 lapseni , kurkkukipu peitteineen. Omalle terkkarille, jossa ammattitaitoinen sairaanhoitaja katsoi ja lähetti lääkäriin. Lääkäri katsoi, epäili kurkkupaisetta ja lähetti erikoissairaanhoitoon. Tarinan surkuhupainen puoli: minulle kerrottiin, että terveysasemalla EI TEHDÄ nieluviljelyä. Eli olisimme joka tapauksessa jatkaneet ko. terkkarilta matkaa… Nyt täytyy selvittää, miksi. Kaksi ammattilaista katsoo kurkkuun, mutta 5 min. pikatestiä, joka varmentaa oikean hoidon, ei isossa terkkarissa tehdä.
  Eli laita kirvesmies töihin naulaboxin kanssa, mutta älä anna vasaraa. (Ja muista alentaa palkkaa, kun on niin tehoton..)
  Olen kiitollinen saamastamme hoidosta, mutta…

 2. Mark Andersson
  7.11.2015, 10:04

  Näen silmissäni selvästi, miten kolme ässää ovat hykerrelleet keskenään, kun media ja sen myötä kansa on täysin heidän hyppysissään, ja kun alun perin keskenään sovitut uudistukset menevät sellaisenaan läpi: kokoomus sai verovarojen ohjailun yksityisten omistajien taskuihin ja kepu sai säilytettyä ja vahvistettua hyväveli-valtansa maakunnissa. Persut saa pysyä kasaan jääneessä hallituksessa, mikä riittää heille tässä asiassa. Seuraavassa operaatiossa lienee Persujen vuoro.

  Tätä tavoitetta ei kehdattu esittää kansalle sellaisenaan, koska siitä olisi aiemmin toteutetun sss-strategian mukaisesti pitänyt perääntyä rähinän jälkeen, eikä iljetty esitellä tätä tolkuttomampaakaan ehdotusta, josta oltaisiin sitten peräännytty alkuperäiseen suunnitelmaan. Niinpä päädyttiin draamaan, jonka varjolla saatiin kansalle erittäin epäedulliset tavoitteet läpi.

  Ja mediaa/kansaa vedätetään mennen tullen. Tällainenkin hämäys siis näkyy toimivan, joten lisää on taatusti tulossa…

Kommentointi suljettu.