Siveyden sipulit

Moni kysyy, miten on mahdollista että puolueettomana mediatalona itseään mainostavan yleisradion palveluksessa oleva toimittaja/juontaja voi levittää sosiaalisessa mediassa noin halventavan ja jopa uhkaukseksikin tulkittavan viestin? Onko tämä Yleisradion uutta ohjelmapolitiikkaa? Mikä on toimittajan vastuu lausumastaan ja kirjoittamastaan viestistä? Mikä on Yleisradion vastaavan päätoimittajan vastuu silloin kun työntekijä kirjoittaa julkisuuteen vihapuheeksi tulkittavan viestin?

Näin kirjoittaa kansanedustaja Reijo Hongisto (PS) avoimessa kirjeessään Ylen Atte Jääskeläiselle.

Kansanedustaja on tavattoman järkyttynyt Abdirahim Husu Husseinin  kielenkäytöstä sosiaalisessa mediassa tämän vastattua hänet tervemenneeksi takaisin Somaliaan toivottavalle naiselle näin:

husu

Nyt kävi juuri kuten ns. maahanmuuttokriittiset ovat koko ajan toivoneet ja johon ovat pyrkineet. Viimeinkin yhdeltä maahanmuuttajalta paloi pinna ja hän vastasi samalla mitalla. Nyt voidaankin ihan eduskuntaa myöten mehustella aiheella ja todeta kaikki maahanmuuttajat kiittämättömiksi lurjuksiksi.

Erityisen hyvän kuvan näiden Husseinin kielenkäytöstä kauhistuneiden sielunmaisemasta antaa heidän oma kommentointinsa aihetta käsittelevän jutun alla MV:n Facebook-sivulla. Näin he osoittavat herkkää pahastumistaan, kun maahanmuuttaja sanoi rumasti.

mv husu

mv husu 2

mv husu 3

Odottelen mielenkiinnolla milloin kansaedustaja Hongisto esittää ihmettelynsä  MV:n sivuillaan sallimasta kielenkäytöstä. Tai oikeastaan hän voisi saman tien käsitellä laajemminkin sosiaalisen median kielenkäyttöä. Hän voisi aloittaa vaikka pohtimalla  Vihamuki-blogin julkaisemien kuvakaappausten ja lainsäädännön suhdetta.

Ei, en minä puolustele Husseinin kielenkäyttöä. Hän vastasi epäkohteliaasti eli kyllä hänen kommenttinsa on vihaista puhetta. Vihapuhetta saati sitten rasismia en siinä näe. Ei nimittäin ollut erityisen kohtelias se kommenttikaan, johon hän vastasi. Sitä saa mitä tilaa, kuten eräässä puolueessa osuvasti sanotaan.

Kaikille vihapuhetta huutaville muistutan, että Suomen rikoslaki ei tunne termiä vihapuhe. Se on lähinnä toimittajien käyttämä epätäsmällinen yleissana, jonka alle mahtuu paljon laillista ja laitonta puhetta.

Arvaanhan minä, että nämä Husseinin tokaisusta mielensä pahoittaneet eivät näe omissa kommenteissaan mitään outoa, vaan katsovat sen kuuluvan heidän omaan sananvapauteensa. Poliisi ja tuomioistuin saattaisivat kyllä olla eri mieltä varsinkin noista tappo- ja pahoinpitelyuhkauksista.

Juuri näin toimivat koulukiusaajat. He härnäävät uhriaan niin kauan että saavat tämän menettämään malttinsa, jolloin voivat huutaa opettajalle tai kansandustajalle: Tuo aloitti!

 

 

Kommentit (71)
  1. Hieno kirjoitus. Napakka ja lyhyt mutta täynnä asiaa. En voi olla kuin samaa mieltä. Noi kommentit on kyllä harvinaisen surullista luettavaa.

  2. Varmaan voisit pyytää Husulta malliksi, mitä kaikkea saastaa hänelle jatkuvasti lähetetään. Ihme, jos siitä ei saisi suuttua, vaan pitäisi kaikenlainen rasistinen saasta hiljaa ja kiltisti niellä vuosikausia.

Kommentointi suljettu.