Tervetuloa todellisuuteen

Olen jo vuosia sanonut, että palkattoman työn todellisuuteen herätään vasta sitten, kun se sattuu omalle kohdalle. Ihmiset tuntuvat olevan vilpittömän hämmästyneitä, kun heille tarjotaankin vain palkatonta työtä:

12274279_1635573763376358_4471588240780331621_n

Herätkää jo viimeinkin. Laki kieltää kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun nimellä tapahtuvan palkattoman työvoiman käyttämisen palkkatyötä korvaavaan työhön, mutta siitä ei piitata. Lakia on helppo olla noudattavinaan, kun puhuu kauniisti työllistämispalveluista ja tuetun työllistämisen työpaikoista, vaikka niistä töistä ei ole pienintäkään aikomusta maksaa palkkaa. Ei nyt eikä tulevaisuudessa.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa Espoon kaupungin verkkosivu, jonka mukaan kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu ovat työllistymistä ja niihin pääseminen on suoranainen etuoikeus.

espoo 1

Ja entäpä sitten tämän etuoikeuden sisältö? Se on pääosin palkatonta työtä, jolla korvataan palkkatyötä vastoin lakia. Palkatonta työtä voi päästä tekemään vaikkapa pesulaan tai fillaripajalle.

espoo 2

Palkatonta työtä voi päästä tekemään myös kierrätyskeskukseen ja suunnilleen kaikki maamme kierrätyskeskukset pyörivät täysin palkattoman työvoiman varassa. Espoo ei tee poikkeusta, tarjolla on niin myymälätyötä, työkokemusta edellyttävää huonekalujen verhoamista, tavaroiden vastaanottoa kuin siivoamistakin.

espoo 3

Varsinaiset helmet löytyvät sivun lopusta. Kuntouttavana työtoimintana voi päästä palkatta purkamaan sähköromua, liukuhihnatyöhön kokoonpanotehtäviin, puuverstaalle tekemään veneitä, remontti- ja talonmieshommiin, ompelutöihin ja pyörittämään kahvilaa. Ja muistakaa, että kaikki tämä tapahtuu palkatta, pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Työsuhdetta ei ole eikä tule, eläketurvaa tai lomaoikeutta ei kerry.

espoo 4

Mikäs tässä on vialla, niinkö joku vielä kysyy? No se, että koko touhu on vastoin lakia. Kuntouttava työtoiminta on lain mukaan tarkoitttu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapalveluihin. Työllistämistoimenpiteillä ei saa korvata mitään palkkatyönä tehtävää työtä. Niillä ei myöskään saa vääristää kilpailua.

kuty-ilman-oikeutta

 

Miksi lakia sitten saa rikkoa näin avoimesti? Siksi, että kukaan ei piittaa. Kuntien päättäjistä suurin osa ei tiedä mitä heidän kunnassaan tapahtuu tai sitten he uskovat kaikki kauniit puheet työllistämisestä. Ällistyttävän monet kuntapäättäjät luulevat vieläkin, että työllistäminen tarkoittaa oikeaa palkkatyötä. Kun heille lisäksi puhutaan säästöistä kuntien maksuosuudesta työmarkkinatukeen eli sakkomaksuista ja vihjaistaan sohvalla lojuvien aktivoinnista, niin he nyökyttelevät päätään jämäkästi kulmiaan rypistellen. Nyt on oikea meininki, työ on parasta sosiaaliturvaa.

Lakia valvovat viranomaiset eivät piittaa. Työttömyysluvut ovat niin hirveät, että niiden kaunistelemista varten on luotu valtava koneisto. Se työllistää kaiken maailman työllistämiskoordinaattoreita ja työnohjaajia, jotka ainoina joukosta saavat palkkaa.

Ja ennen kaikkea kansalaiset eivät piittaa ennen kuin työttömyys sattuu omalle kohdalle. Kun työttömäksi joutunut tähän asti korvaamattomaksi itsensä kuvitellut tarttuu ”työtarjoukseen” ja huomaa tarjolla olevan vain palkatonta työtä, niin parku on suuri. Eihän tässä näin pitänyt käydä, ne palkattomat työthän piti olla vain luusereille, niille sohvilla makaaville syrjäytyneille.

Ei, kyllä ne nykyisin ovat kaikkia varten. Sitä mukaa kuin yt-neuvotteluissa potkitaan ihmisiä ulos, niin nämä rosvopajat työllistävät heidät mielellään palkatta.

Kommentit (103)
 1. child.of.the.oil
  17.11.2015, 10:11

  Hei Saku. Hyvää tekstiä. Meikäläisestä alkaa tulla fani. Ennustettavissa on että tästä kuvailemastasi toiminnasta tehdään porvareiden toimesta ennen pitkää laillista. Sitä ennen on ryhdyttävä toimiin. On järjestäydyttävä Vallankumousta varten! Eläköön Vallankumous!

  1. ”kuvailemastasi toiminnasta tehdään porvareiden toimesta ennen pitkää laillista. ”

   Mikäpä kiire tuollaisella on kun käsittääkseni mitään sanktioita laki ei tarjoa näille moderneille orjanvälittäjille tai orjuuttajille.

   Mitä porvareihin tulee niin kyllä tässä sopassa on syvällä lusikat niin vasemmistolaisilla puolueilla kuin ammattiliitoillakin.

   ”On järjestäydyttävä”

   Niin olisi mutta jätetään se vallankumous vielä hetkeksi jos vaikka lähdettäisiin niinkin radikaaleista ajatuksista kuin oikeudesta palkkaan. Tuossa olen viimeaikoina seuraillut Postin työtaistelua. Suurin huoli kansalaisilla tuntuu tulevassa lakossa olevan se että postityöntekijät ovat liian ahneita ja vaativat liikaa palkkaa*. Meitä tuskin tästä voitaisiin syyttää ja varmaan se meidän tuleva suurlakko saattaa saada jopa sympatiaa osakseen. Olkoonkin että sinne on vielä paljon matkaa kun merkittävää ammattiliittoakaan ei ole vielä pystyssä olkoonkin että muutamia yrityksiä aiheen ympärillä on ollut.

   *keken mielestä Kusti ei todellakaan saa liikaa palkkaa polkemisestaan

   1. child.of.the.oil
    17.11.2015, 10:48

    Hei Keke. Hopotan Vallankumouksesta sen vuoksi että se on kiva ja samalla mahtava termi ja voi pitää sisällään melkein mitä tahansa. Sanalla sanoen Vallankumous näyttää komealta, sanottuna tai kirjoitettuna. Makustelkaa sitä toki suussanne. 😀 Vallankumouksen historiasta voimme oppia että ne tulevat noin 150 vuoden sykleissä. Siis juuri sopivan pitkissä että edellisen ihmiskunta ehtii unohtaa.

    1. child.of.the.oil
     17.11.2015, 11:04

     Vallankumoukseen on lähdetty kautta aikain nälän ajamina. Nyt lahtareilla näyttää olevan tarkoitus maksaa ruokarahaa, ilmeisesti väistämättömän siirtämiseksi tulevaisuuden hämärään. Lahtarit pelaavat siis aikaa. Vallankumous on kuitenkin väistämättömästi edessä sillä meitä ja elämäntyyliämme uhkaa talouslaman lisäksi myös eräs toinen väistämätön ja lopullinen uhka.

     1. Kansainvälinen kapitalismi ja globalismi?

     2. Nimimerkistä Sherlockin hoksottimillani veikkaisin että uhkana on joko a) energiakriisi b) ympäristö tuho tai c) hillitsemätön maahanmuutto jostakin öljymaasta

     3. Muista toki, että vallankumous voi myös syödä omat lapsensa. Ehkäpä sinutkin talutetaan hirtettäväksi tai mestattavaksi siinä vallankumouksessa.

 2. T. K. Lehtinen
  17.11.2015, 10:15

  Lakia ei noudateta, koska jo kommenttikentissä kansalaisetkin ilmaisevat mielipiteenään, että työttömän on oltava nöyrä ja kaikki mitä kannetaan eteen, on kultalautasella. Helppo on poliitikon ja päättävän virkamiehen peesata ”tätä halutaan” No, kuka haluaa lautasellisen paskaa, en minä ainakaan.
  Työnsaantia tukeva koulutus noudattelee samaa linjaa: siivooja, lähihoitaja yms. Mitäs jos haluankin sairaanhoitajaksi… Joo, joo yhteiskunnan tehtävä ei ole syytää rahaa tämmöiseen…
  Miksi sitten sallittuja ammatteja ovat em.? Sitähän voi miettiä.
  Omalta kohdaltani en kuitenkaan valita, sillä kohdalleni on osunut hienoja virkamiehiä. Minulla on mahdollisuuksia suunnitelmani perusteella ja kiitos siitä kuuluu hienolle virkamiehelle ja omalle kokemukselleni luottamustehtävissä. Mutta kuka oikeasti auttaa nuorta ja kokematonta, tai vanhempaa ja omista velvollisuuksistaan ja oikeuksistaan piittaamatonta? Olisiko aika miettiä työttömille omaa luottamusmiestä, joka siis oikeasti toimii?

Kommentointi suljettu.