Syyllinen ja syytön

Itäsuomalainen mies erehdytti Kelaa maksamaan perusteetonta työmarkkinatukea vuosina 2012-13 neljässä eri jaksossa yhteensä 3 721 euroa. Hän ilmoitti olevansa työtön, työelämävalmennuksessa ja työkokeilussa kyseisinä ajanjaksoina. Kuitenkin hän työskenteli kotityöntekijänä eräässä yrityksessä ja sai tuloja, jotka jätti ilmoittamatta. Oikeudessa hän vetosi Kelan virkailijalta saamiinsa ohjeisiin, joiden mukaan vähäisiä tuloja ei tarvitse ilmoittaa. Kelan asiakirjoista ei kuitenkaan löytynyt mainintaa tällaisten ohjeiden antamisesta.

Mies tuomittiin petoksesta 60 päiväsakkoon. Näin kertoi sanomalehti Karjalainen tänään.

 

karjalainen

Pohjoissuomalainen nainen haki ja sai vuonna 2010 valtiolta maksutonta oikeusapua yli 5 000 euron arvosta huoltajuusriitaan, koska ilmoitti olevansa yksin asuva yksinhuoltaja. Kesällä 2015 asiasta tehtiin rikosilmoitus petoksesta, koska saatujen tietojen mukaan hän oikeusapua hakiessaan oli asunut avoliitossa varakkaan miehen kanssa. Nainen kiisti epäilyn ja sanoi toimineensa avustajansa ja viranomaisten ohjeiden mukaan.

Naista kuultiin Helsigissä elokuussa, mutta kuulustelukertomuksen allekirjoitus siirtyi virka-apua antaneen poliisimiehen loman takia lokakuulle. Tämän seurauksena syyteoikeus vanheni eikä käräjäoikeus jatkanut vanhentumisaikaa. Näin ei saisi käydä, sanoo rikosoikeuden professori.

Näin nyt kuitenkin kävi. Tutkinnan perusteena olevan teon ja esitutkinnan välissä naisesta oli tullut kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysministeri. En nyt väitä asioilla olevan yhteyttä, mutta kun siitä kuuluisasta kansan oikeustajusta niin paljon puhutaan, niin kyllä tämä tapaus koettelee sitä. Vielä enemmän sitä koettelee tämä ihan tahallani tekemäni kahden tapauksen vertailu.

Tapaukset eivät liity toisiinsa, mutta niissä on yhteisiä piirteitä. Molemmissa rikosnimikkeenä on petos. Molemmissa tapaus on suhteellisen vaivatonta selvittää. Ja molemmissa erehdyttämisen kohteena on ollut valtio. Toisessa epäilty on työtön ja toisessa nykyinen ministeri.

Juridisesti asia on selvä. Petoksesta tuomittu mies on syyllinen ja Mäntylä syyttömyysolettaman mukaisesti syytön. Hänen asiaansahan ei ole oikeudessa tutkittu eikä vanhentuneena voida tutkiakaan.

Asia on loppuun käsitelty, ei mitään nähtävää. Ja niistä eliitin etuoikeuksista ei sitten kannata puhua, koska laki on sama kaikille. Minkäs sille mahtaa, että ministerin tapauksessa hänen avustajansa ja poliisi tuumasivat yhdessä, että pidetään nyt ne lomat ensin ja raapustetaan se allekirjoitus vasta sitten. Ihan samoin olisi se työtönkin voinut varmaan tehdä, jos syyteoikeuden vanheneminen olisi ollut lähempänä.

Kommentit (59)
 1. Mitä tapahtui oikeusvaltiolle? Eikö henkilö olekaan syytön kunnes toisin todistetaan? Sairasta ja vihamielistä vihjailla ihmisistä pelkkien epäilysten pohjalta, kuin haluaisit leimata syylliseksi ilman oikeudenkäyntiä.

  Tämä blogi on valitettavan pitkälle kaksinaamaista perversiota ja kaukana rehellisyydestä.

  1. Saku Timonen
   26.11.2015, 10:33

   Etkö osaa lukea? Minähän nimenomaan sanon, että Mäntylä on syytön juuri syyttömyysolettaman nojalla.

   1. Niin sanoit, mutta et kiistänyt Partaaa väitettä vihjailusta. Et varmaan voi kiistää, että vihjaat ministerin saaneen eritysikohtelua nykyisen asemansa johdosta.

    Minusta olisi ollut hyvä, että asia menee oikeuden päätettäväksi, mutta kun ei lopulta mennyt ja asia vanheni, niin suotta vihjata, että olisi syyllinen. Oliko se eilen kun blogissa puhuttiin Kempeleen tapauksesta ja julkisuudessa tuomitsemisesta ja oikeusvaltion periaatteiden roskakoriin heittämisestä.. mutta sehän eri asia

    1. Saku Timonen
     26.11.2015, 11:25

     Kaikki johtopätöksesi tekstistäni ovat ihan sinun omiasi. Syyttömyysolettaman mukaan Mäntylä on koko ajan ollut syytön ja syyteoikeuden vanheneminen vain säilyttää saman tilanteen. Itse asiaa ei ole tutkittu eikä tulla tutkimaan.

   2. Helena Vuoristo
    26.11.2015, 18:48

    Syyte vanheni, koska asiaa tutkiva poliisi oli lomalla eikä huolehtinut asioiden viemisestä eteenpäin.

    Vanhalla isälläni oli tapana sanoa, että kaikki ovat tasa-arvoisia mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

    Viime vuonna oli lehdessä, miten somppuäiti oli petkuttanut yli 40000€; ei peritty takaisin.

    1. Saku Timonen
     26.11.2015, 19:00

     Ei ollut ihan viime vuonna, vaan se tapahtui 15 vuotta sitten ja lopullinen päätöskin annettiin jo vuonna 2009. Lisäksi lakia muutettiin juuri tuon tapauksen takia. Luepa lisää täältä ja avaa myös linkki päätökseen. http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2013/08/27/luetun-ymmartamattomyytta/

  2. Oikeusvaltiolle tapahtui se, että Mäntylä on syytön koska häntä ei ajoissa syytetty eikä tuomittu. Sen pituinen se on tämäkin perussuomalainen tarina. Ihan toinen kysymys on sitten se onko hän reaalivaltiossa syytön.

 2. T. K. Lehtinen
  26.11.2015, 10:28

  Yhteisiä piirteitäkin löytyy… kumpikin sai jatkaa , syyllinenkin työttömän virassaan.

Kommentointi suljettu.