Välistävetäjät

Jos olet vastavalmistunut tai peräti kokenut IT-alan osaaja, niin miltäpä kuulostaisi tällainen työllistyminen?

Menet töihin johonkin IT-alan yritykseen, teet normaalia työtä ja yritys kouluttaa sinua koko ajan uusiin ja entistä vaativampiin tehtäviin. Viralliselta statukseltasi olet kuitenkin koulutettava eikä sinulle makseta palkkaa, vaan saat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen korvauksen. Sinua hyödyntävä ja kouluttava firma on tehnyt sopimuksen rekrytointifirman kanssa ja maksaa sille rekrytointifirmalle koulutuksesta, jonka antaa itse.

Jos olet IT-alan yrittäjä, niin kuulostaako järkevältä tavalta rekrytoida työvoimaa? Sinun kannaltasi tietyti palkaton työvoima on etu, mutta mihin tarvitaan sitä rekrytointifirmaa, joka välittää näitä palkattomia työntekijöitä? Miksi sille pitää maksaa? Eikö olisi viisaampaa palkata alan osaaja suoraan töihin ja kouluttaa hänet juuri omalle yritykselle sopivaksi kuin kouluttaa hänet joka tapauksessa ja maksaa sama raha tälle välistävetäjäfirmalle?

Jostain syytä näin kuitenkin tehdään, vaikka siinä ei ole mitään järkeä. Yritys nimeltään  Uusi IT-duuni tekee tätä maanlaajuisesti. Se solmii IT-alan yrityksen kanssa koulutussopimuksen, hankkii yritykselle koulutettavat ja rahastaa tästä välitystoiminnasta yritystä. Tätä se kutsuu nimellä rekrytoiva koulutusohjelma.

uusi it 1

uusi it 2

Tässä toiminnassa on järkeä vain tämän rekrytointifirman kannalta. Näitä ns. koulutusta järjestäviä yrityksiä tulee koko ajan lisää ja ne pärjäävät oikein mukavasti. Tämäkin Uusi IT-duuni on henkilöstöpalveluita tuottavan Baronan tytäryhtiö ja Baronalla menee lujaa. Sen liikevaihto on 161 miljoonaa euroa vuodessa.

Nämä henkilöstöyritykset ovat se varsinainen uusi Nokia, mutta eivät ne mitään varsinaista hyötyä tuota. Rahastaa ne kyllä osaavat.

Kommentit (26)
 1. Välistävetäjäfirmat ovat olleet monella alalla arkipäivää jo vuosikausia. Miksi se muodostuu ongelmaksi vasta, kun vedätettävät ovat IT-alan työntekijöitä?

  1. Miksi ongelma haluttaisiin nähdä vain silloin, kun hyväksikäytettävät ovat luusereita tai niitä nyt jo klassisia sohvallamakoilija-sossuelättejä? Kaikenlainen riisto ja veronmaksajien vedättäminen on naula Suomen arkkuun.

   Valtion kirstuun kädellään hamuava yrittäjä ei ole yhtään kansantaruston kuvitteellista sossupummia parempi. Lapsikin jo ymmärtää jättää keksipurkin rauhaan tai ei ainakaan kerskaile sen tyhjentämisellä.

   1. ”Valtion kirstuun kädellään hamuava yrittäjä ei ole yhtään kansantaruston kuvitteellista sossupummia parempi.”

    Uskaltaisimpa väittää että se joka ”pummii” ahneuttaan on pelkkä paska. Se joka ”pummii” taas tarpeeseensa on oikealla asialla.

    Palvelussa yhteensä 10266 ilmoitusta
    Tänään haettu: 4
    Vastauksia saatu: 0

  2. Onhan ne välistävetäjäfirmat ongelma joka alalla ja Saku on tästä palkattomasta työstä kirjoittanut miljoona kertaa aiemminkin. Ihmisille pitää maksaa tehdystä työstä palkka. Ei yksityisten yritysten palkanmaksuvelvollisuutta voi siirtää veromaksajien maksettavaksi. Sellaisen tien päässä on talousjärjestelmän tuho.

 2. Eikö olisi viisaampaa palkata alan osaaja suoraan töihin ja kouluttaa hänet juuri omalle yritykselle sopivaksi kuin kouluttaa hänet joka tapauksessa ja maksaa sama raha tälle välistävetäjäfirmalle?

  Jospa se viisaus piileekin siinä, että koulutus onkin lumetta. Otetaan ”koulutetavaksi” insinööri, joka osaa homman, vaatii korkeintaan perehdytyksen, joskus vähän syvällisemmänkin. Voi kestää puolisen vuotta ennenkuin on sisällä hommissa niin, että alkaa oikeasti tehdä lisäarvoa yritykselle.

  Jos ottaisi suoraan työsuhteeseen, joutisi maksamaan ehkä 3000+ sivukulut, alkasi kertyä lomaa, josta aikanaan seuraa lomankorvaus. Jos sairastuu, tulee kuluja jne..

  Jos tyypistä ei tykätä, ei tarvi irtisanoa. Sanotaan vaan, että et sä nyt oiein opi näitä töitä. Ei meillä ole nyt sopivia vakansseja. Jos joskus jotain tulee, niin ilmoittaudu tuonne Baronan listoille, niin sieltä sitten kutsumme.

  Erinomainen tapa välttää työnantajan vastuut ja kiertää mahdollilsten työehtosopimusten jopa työsopimsulain määräyksiä.

  Tässä tapauksessa näyttää taustalla olevan te-keskus. Kaippa sekin meidän rahoja jollekin jakelee.

  Luulen, että se viisaus asuu täällä!

Kommentointi suljettu.