Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Välistävetäjät

Jos olet vastavalmistunut tai peräti kokenut IT-alan osaaja, niin miltäpä kuulostaisi tällainen työllistyminen?

Menet töihin johonkin IT-alan yritykseen, teet normaalia työtä ja yritys kouluttaa sinua koko ajan uusiin ja entistä vaativampiin tehtäviin. Viralliselta statukseltasi olet kuitenkin koulutettava eikä sinulle makseta palkkaa, vaan saat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen korvauksen. Sinua hyödyntävä ja kouluttava firma on tehnyt sopimuksen rekrytointifirman kanssa ja maksaa sille rekrytointifirmalle koulutuksesta, jonka antaa itse.

Jos olet IT-alan yrittäjä, niin kuulostaako järkevältä tavalta rekrytoida työvoimaa? Sinun kannaltasi tietyti palkaton työvoima on etu, mutta mihin tarvitaan sitä rekrytointifirmaa, joka välittää näitä palkattomia työntekijöitä? Miksi sille pitää maksaa? Eikö olisi viisaampaa palkata alan osaaja suoraan töihin ja kouluttaa hänet juuri omalle yritykselle sopivaksi kuin kouluttaa hänet joka tapauksessa ja maksaa sama raha tälle välistävetäjäfirmalle?

Jostain syytä näin kuitenkin tehdään, vaikka siinä ei ole mitään järkeä. Yritys nimeltään  Uusi IT-duuni tekee tätä maanlaajuisesti. Se solmii IT-alan yrityksen kanssa koulutussopimuksen, hankkii yritykselle koulutettavat ja rahastaa tästä välitystoiminnasta yritystä. Tätä se kutsuu nimellä rekrytoiva koulutusohjelma.

uusi it 1

uusi it 2

Tässä toiminnassa on järkeä vain tämän rekrytointifirman kannalta. Näitä ns. koulutusta järjestäviä yrityksiä tulee koko ajan lisää ja ne pärjäävät oikein mukavasti. Tämäkin Uusi IT-duuni on henkilöstöpalveluita tuottavan Baronan tytäryhtiö ja Baronalla menee lujaa. Sen liikevaihto on 161 miljoonaa euroa vuodessa.

Nämä henkilöstöyritykset ovat se varsinainen uusi Nokia, mutta eivät ne mitään varsinaista hyötyä tuota. Rahastaa ne kyllä osaavat.