Pelon riivaamat

Henkilöönkäyvä, asiaton kommentointi kieputtuu useimmiten lyttääjän pahimpien pelkojen ja omien elämäntilanteiden ympärille. Vanha lastentarhan sääntö pätee: se joka haukkuu, on ite.

Muslimien väkivaltaa loputtomasti korostava mies pelkää itse omaa vihaansa. Miss Suomea hevosnaamaksi haukkuva nainen ei itse uskalla panna omaa kuvaansa nettiin. Homoja kammoksuva kirjoittaja säikkyy omaa seksuaalisuuttaan. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Näin kirjoittaa Sanna Ukkola netin vihakirjoittelusta. Hänen pohdintansa on oikeaan osunutta, mutta johtopäätöksistä ja toimenpide-ehdotuksista olen eri mieltä. Ukkola suosittelee sivuuttamaan ja unohtamaan vihapuheet. Minä taas olen sitä mieltä, että juuri sivuuttamisen ja välinpitämättömyyden takia vihapuhe on levinnyt kuin kulovalkea ja johtanut suoriin tekoihin.

Vastaanottokeskuksiksi aiottuja ja sellaisina jo toimivia rakennuksia on yritetty polttaaturvapaikanhakijoita pahoinpidellään julkisella paikalla ja natsit partioivat kaduillamme muka järjestystä turvaamassa.

Kaikki tämä tapahtuu näiden netin pelkääjien hurrausten säestämänä ja pelkääjiin liittyy koko ajan lisää väkeä. Pelkonsa ja vihansa he käärivät isänmaallisuuden kaapuun antaakseen niille ylevyyttä. Ja kuten aina, niin jotkut näkevät tässä elämänsä tilaisuuden tulla suuriksi kansanjohtajiksi ilman mitään osaamista ja asiaa. Pelkkä kova ääni riittää.

Sananvapaus on näille pelkääjille tavattoman tärkeä asia. Se on niin tärkeä, että sitä ei pidä suoda kaikille. Rasmus on valtakunnallinen rasismin ja muukalaispelon vastaista työtä, yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia edistävien tahojen ja toimijoiden verkosto ja yhdistys. Sellaisella ei ainakaan Rajat kiinni -kansanliikkeen mielestä saa olla sananvapautta.

rajat kii 1

rajat kii 2

rajat kii 3

Tällainen aivojen umpisolmuun vetäminen on näissä joukoissa enemmän sääntö kuin poikkeus, joten ei pidä ihmetellä myöskään väkivallalle hurraamista. Se turvapaikahakija takuulla teki jotain ansaitakseen turpiinsa tai sitten kyseessä on tahallinen provokaatio. Kaveri heittäytyi pieksettäväksi suvakkien yllytyksestä ihan vain saadakseen isänmaalliset kansanjoukot näyttämään pahalta. Ja muutenkin se jouti pieksää. Nyt ollaan isänmaan asialla.

rk1

rk2

rk3

rk4

rk5

rk6

Kuten Sanna Ukkola sanoo, niin tällainen nettikura kertoo enemmän kirjoittajastaan kuin kohteestaan. Näitä on nykyisin kuitenkin niin paljon, että alan vakavissani epäillä tämän kansan paljon kehuttua sivistystasoa.

Näitä järjen äänelle kuuroiksi tulleita on helppo johtaa ja yllyttää. Yllyttäjiä riittää entisistä kansanedustajista nykyisiin.

12347701_10153925638224474_2272720748891135600_n

12346349_576370999203716_4061634477030832293_n

Kun entinen kansanedustaja yllyttää suoraan tappamaan ihmisiä ja nykyinen hallituspuolueen edustaja mainostaa netin johtavaa rasistista törkyjulkaisua, niin olisi syytä huolestua. Näitä ei enää voi sivuuttaa. Näitä on sivuutettu ja vähätelty liian kauan ja kohta tulee ruumiita.

Kansanjohtajiksi itsensä julistaneet eivät sitten tule ottamaan mitään vastuuta. He kääntävät selkänsä ja ne onnettomat itsensä raivoon lietsoneet hysteeriset pelkääjät kärsivät seuraukset. Käräjäsalissa tuhotyöhön tai pahoinpitelyyn syyllistyneellä vasta onkin syytä pelätä.

 

 

 

Kommentit (110)
 1. Kun näitä lukee niin tuleepa mieleen, että kuinka kauan tolkuttoman rasismin aseeton vastustaminen toimii? Voiko luottaa siihen, että poliisin resurssit riittävät estämään jatkuvat väkivallanteot? Missä vaiheessa on todettava, että oikeus on toisellakin puolella otettava omiin käsiin? Voivatko ihmisavoa kunnioittavat katsoa sivusta jos ihmisiä aletaan hakkaamaan entistä avoimemmin ja rakennuksia palaa harva se päivä? Näitä kysymyksiä olen pohtinut itsekseni ja myös tuttavieni kanssa eri yhteyksissä. Selkeitä vastauksia ei tunnu olevan kellään. Miten tällä foorumilla ajatellaan?

  1. Mielestäni mitään muuta vaihtoehtoa ei ole kuin väkivallaton ja laillinen toiminta rasismia vastaan. Oikeutta ei voi ottaa omiin käsiin. Pitää luottaa oikeusvaltioon. Rikoksiin syyllistyneet rasistit ja rajat kiinni -tuhopolttajat tulevat jäämään kiinni ja joutumaan oikeuteen jollakin aikavälillä. Omassa elämässä voi rasismia vastustaa niin, että ei koskaan jaa somessa mitään, mikä haiskahtaa vähääkään rasismilta ja vihapuheelta. Osoittaa arkipäivän tilanteissa, että ei hyväksy rasistisia puheita jne. Ei äänestä persuja vaaleissa. Osallistuu vaikkapa vapaaehtoisena eri organisaatioiden avustamiseen. Istuu aina julkisessa kulkuvälineessä ”maahanmuuttajan näköisen” lapsen viereen ja hymyilee hänelle. Näin minä toimin, koska juuri muuta ei tavallinen ihminen omassa elämässään voi.

   1. Samaa mieltä Angien kanssa. Kenenkään ei tule alentua fundispatrioottien tasolle. Nämä henkilöt yrittävät väkivalloin muuttaa viranomaisten, oikeuslaitoksen ja lehdistön toimintaa. Viranomaisten ja kansan enemmistön tulee tyynen rauhallisesti osoittaa, ettei yksi räyhäporukka muuta kadulla tai somessa yhteiskuntaamme yhtään miksikään. Kaikki uhkailut sarjassa ”ei ihme jos kansa alkaa reagoida näin” ja ”jos poliisi tiedottaisi tekijän taustan, niin huhuja ei lähtisi liikkeelle” tulee jättää omaan arvoonsa.

   2. Kaikissa arkisissa ympäristöissä toimiminen on parasta rasisminvastaista toimintaa. Tekojen ei tarvitse olla suuren suuria, puuttua saa ja sen voi ilmaista ihan rauhallisesti rasistisia tekoja tekevälle.

    Väkivallalla uhkailu on jo väkivaltaa. Miksei somessa julkaistuja rasistisia vihapuheita ja väkivaltauhkailuja voisi laittaa rangaistaviksi vaikka ”pikasakoilla”? Jos kävelee punaisia valoja päin, saa neljänkymmenen euron sakon. Vihapuheen rajoittamisessa on vähän samankaltaisesta asiasta kyse. Yhteiset säännöt ovat kaikkien etu.

   3. Matti Tapani Ikävalko
    19.12.2015, 11:31

    Angie. Kirjoitat asiaa. Kirjoitin lähes samoin sivustolle ”Loppu MV-lehdelle” ja ylläpitäjä haukkui minut ärsyttävämmäksi kuin pahimmat rasistit. Ylläpitäjä kertoi todella raivostuvansa moisesta lällytyksestä ja kehotti eroamaan sivustosta. Olen vuosikymmeniä dokumentoinut kriisipesäkkeistä eri puolilta maailmaa eli omin silmin nähnyt hirveyksiä mitä viha teettää. Olen kanssasi samaa mieltä; sanomani on vetovoimaisin jos/kun elän ja toimin periaattetteni mukaan. Pelkään pahoin, että tässä tapauksessa hyvä on pahan paras kaveri.

 2. Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt, että eikö tuommoisia kirjoituksia tosiaankaan voi mihinkään lakiin perustuen kieltää. Tuntuu kauhealta, että oman maan kansalaiset kirjoittelevat ihannoivansa väkivaltaa ja kaikkia kauheuksia toisia ihmisiä vastaan. Mihin tämä johtaa?

  Mutta kiitos, Saku, taas erinomaisesta kirjoituksesta! Avaan joka päivä ensimmäisenä blogisi. Lohduttaa tämä järjen ääni nykyisessä hullunmyllyssä.

  1. Olen Päivin kanssa täysin samaa mieltä. Sakun kirjoitukset ovat varsinainen valopilkku noiden kaikkien kammottavan pimeiden ja jopa pelottavien juttujen joukossa…tai oikeastaan ei voi sanoa, että ”joukossa”….Sakun kirjoitukset ovat ihan eri tasolla….ne eivät edes ole vertailukelpoisia.

  2. Voisi estää. Poliisilla on täydet valtuudet puuttua vihapuheisiin ja aloittaa omatoimisesti niiden pohjalta tutkimukset joissa epäiltyinä rikosnimikkeinä voivat olla esimerkiksi herjaus, laiton uhkaus tai kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Se, miksi poliisi ei niin tee ja rankalla kädellä karsi tällaista toimintaa johtunee pohjimmiltaan siitä, että kansalaiset eivät vaadi asioihin muutosta: Jos kukaan ei tee tutkintapyyntöjä ja ilmoituksia poliisille eivät he kaikkia linkkejä itse löydä tai osaa edes puuttua asiaan. Poliisilla tuntuu olevan myös jonkinlainen jarru ja negatiivinen asenne päällä asiassa: ”Koska meiltä karsitaan työvoimaa ja budjettia, niin mepä emme sitten teekään yhtään mitään – siinähän sitten päättäjät huomaavat miten huonosti asiat ovat kun homma lävähtää käsille oikein kunnolla”. Kärjistettynä voisi sanoa, että suvaitsevaisuuden puolesta tehdyt kolumnit ja blogi-kirjoitukset sekä vihapuheiden leimaaminen verkossa on melkeinpä yhtä hölmöä puuhaa kuin rasistinen kirjoittelukin. Jos näet rasistisen kommentin tai suoranaisen uhkauksen puutu siihen: Sano sanottavasi, tee netti-ilmoitus (sen voi tehdä nimettömänä poliisin sivuilla), tee tutkintapyyntö. Puutu asiaan – älä hyssyttele asiasta kavereiden kanssa kaljalla tai sulje läppäriäsi sen vuoksi, että joku toinen on verkossa uskaltanut sanoa mielipiteensä – vaikkakin idioottimaisen sellaisen.

   1. ”Kärjistettynä voisi sanoa, että suvaitsevaisuuden puolesta tehdyt kolumnit ja blogi-kirjoitukset sekä vihapuheiden leimaaminen verkossa on melkeinpä yhtä hölmöä puuhaa kuin rasistinen kirjoittelukin.”
    Mitä mahdat tällä tarkoittaa..?
    Ilman muuta kannattaa ja pitää tehdä poliisille ilmoitus, jos havaitsee lainvastaista toimintaa. Siitäkin huolimatta, että poliisin resursseja vähennetään koko ajan. Tässä olen samaa mieltä kanssasi.
    Mutta tuo, että poliisilla olisi kuvailemasi lapsellinen asennevamma työtään kohtaan. Hohhoijaa. Ensinnäkin poliisilla on velvollisuus tutkia kaikki tapaukset, mistä tehdään rikosilmoitus. Tietysti järkeä käyttäen: jos joku kuuhullu kertoo, että Vladimir Putin murtautuu öisin hänen kotiinsa ja juo jääkaapista piimät, niin sen voinee jättää omaan arvoonsa. Tai siis delegoida sosiaalityöntekijöille.
    Ja toiseksi. Ottaa suorastaan aivoon nämä totuuksina julistettavat höpinät poliisin asenteellisuudesta ja asennevammoista. Olen ihan varma, että poliisikunnasta 99% tekee työnsä vastuuntuntoisesti ja sotkematta omia henk.koht. näkemyksiään viranhoitoon.

Kommentointi suljettu.