Tekevälle palkatonta työtä

Kuntouttavan työtoiminnan paikkoja on runsaasti Forssassa kaupungilla, yhdistyksillä, seurakunnalla ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymällä. Uusia paikkoja hankitaan tarpeen mukaan, sillä jokaiselle asiakkaalle pyritään löytämään yksilölliset ja henkilökohtaisesti räätälöidyt ratkaisut ja polut kohti työelämää. Työllistyminen on myös kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena.

Näin mainostaa työn runsautta Forssan kaupungin työllisyyspalvelut Työvoitto. Työ tehdään kuntouttavana työtoimintana eli siitä ei ole aikomustakaan maksaa palkkaa. Linkin sivuja ei tarvitse kauan availla, kun sieltä löytyy se vanha tuttu kuvio. Samaan työllistämisyksikköön kuuluvassa työvalmennuskeskus Aktiivissa tehdään erilaisia  alihankinta-, kokoonpano- ja pakkaustöitä.

työvalm

Sekin selviää nopeasti, että yritykset voivat tilata työvalmennuskeskuksesta näitä erilaisia kokoonpano- ja alihankintatöitä eikä tekijöistä ole pulaa. Päivittäin käytettävissä on yli sata henkilöä.

alih

Yritykset voivat siis teettää palkattomalla työvoimalla kokoonpano- ja alihankintatehtäviä, joten niiden ei tarvitse palkata omaa väkeä tekemään niitä töitä.

Tämä touhu haisee taas tutulle lain kiertämiselle. Kuntouttavasta työtoiminnasta annettu laki kieltää selkeästi hankkimasta toimintaa yrityksiltä. Laki kieltää myös ehdottomasti palkkatyön korvaamisen kuntouttavalla työtoiminnalla.

Lakia kierretään näin:

Kuntouttavan työtoiminnan järjestäjä on kaupunki itse, kuten laki edellyttääkin. Kaupungilla ei kuitenkaan ole tarjota mitään järkevää tekemistä näissä yksiköissään, joten se pyytää yrityksiä lähettämään koottavia, pakattavia ja postitettavia hilavitkuttimia kaupungin työpajoihin. Pajoissa palkattomat kuntouttavassa työtoiminnassa olevat tekevät tämän työn, joka virallisen liturgian mukaan ehkäisee työttömyyden aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia asiakkaan toimintakykyyn, vahvistaa asiakkaan elämän- ja arjenhallintaa sekä työ- ja toimintakykyä ja ehkäisee syrjäytymistä. Korvaukseksi he saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

 

 

kuty

Samalla kaupunki säästää maksuosuutensa työmarkinatuesta ja saa valtiolta työllistämiskorvausta 10,09 euroa/kuntouttavassa työtoiminnassa oleva/päivä. Lisäksi kaupunki laskuttaa yritystä alihankintatöistä.

Koska toiminnan järjestäjänä ei ole alihankintaa teettävä yritys, niin myöskään palkkatyötä korvaavan työn kieltoa ei rikota. Yritys on tilannut alihankinnan kaupungin työllistämisyksiköltä ja saa hyvän työllistäjän maineen. Onhan yritys epäitsekkäästi auttanut työttömiä saamaan työtä ja etsimään urapolkuaan vaikka palkattomana ruuvien pussittajana.

Tätä kuntien toimimista palkattoman työvoiman välittäjänä ei nykyisin pidetä ollenkaan omituisena. Omituinen on se, joka kehtaa kysellä tehdystä työstä maksettavan palkan perään.

 

Kommentit (18)
 1. T. K. Lehtinen
  17.12.2015, 20:42

  On mukava aina huomata, kuinka meistä työttömistä kannetaan huolta. Ei pääse karvat kasvamaan kämmeniiin, eikä selkäranka pehmenemään, puhumattakaan mielen veltostumisesta. Joka paikassa pompsahtaa mieletön huoli ja kuinka kansa riemuitseekaan pelastetusta työttömästä! Iloiten tervehdittiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden menetystä ja voin kuvitella orgastisia mielenliikutuksia tällaisen asian löytymisestä.
  Jos pienemmissä raha- tai voimavaroissa oleva ihmettelee, miksei hyväosainen osallistu “yhteisiin talkoisiin”, huudetaan kimpassa kateudesta ja marinasta. Jos saadaan työttömältä vietyä itsemääräämisoikeutta, kysymys on vain ja ainoastaan hyvästä tahdosta. Eihän ne ressukat itse ymmärrä…
  Kiitos, vapahtaja, jota myös päättäjäksi kutsutaan, näistä työllisyyttä edistävistä toimista. Voisiko joku vielä valaista, millä mekanismilla ne toimii? Sorry, en kuullut? Ai, että pääasia, että saadaan jotain työttömältä pois..

 2. Jyri Jokinen
  17.12.2015, 22:00

  Siis eikö tästä oikeasti ole mahdollista valittaa minnekään hallinto-oikeuteen tai jonnekin? Vai onko tällainen työttömien kyykytys niin normaali osa TE-keskusten toimintaa, että sitä ei kukaan enää edes ymmärrä kyseenalaistaa?

  1. Saku Timonen
   17.12.2015, 22:23

   Ikävä kyllä laki mahdollistaa tuon toiminnan. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta ei ole tällaiseen tarkoitettu, mutta se on niin huonosti laadittu, että sitä voidaan soveltaa näinkin.

Kommentointi suljettu.