Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ministerin valta

Jotkut nykyisen hallituksemme ministerit tuntuvat kuvittelevan voivansa tehdä ihan mitä tahansa ilman että edes lainsäädäntö asettaa heille rajoituksia. En nyt puhu mitään valtiovarainministeri Alexander Stubbin valehtelemisesta eduskunnan edessä, vaan otan esille kaksi tuoreempaa ja vakavampaa tapausta.

Kun poliisi ja syyttäjä olivat alkaneet tutkia Finaviassa tehtyjä johdannaisjärjestelyitä ja niistä aiheutuneita tappioita, niin liikenneministeri Anne Berner puuttui valtionyhtiön tekemään tutkintapyyntöön ja keskeytti esitutkinnan. Tämän seurauksena syyteoikeus vanhenee ja veronmaksajille koituu 34 miljoonan euron tappiot.

Tällaisesta tempusta on ministerille ennenkin lähtö tullut. Tuossa linkittämässäni Kauppalehden jutussa jo muistutetaan Olli-Pekka Heinosen erosta UMTS-kauppojen takia ja tuoreemmassa muistissa on Heidi Hautalan eroaminen ministerin tehtävistä. Vastoin yleistä muistikuvaa ero ei johtunut mistään pimeästä oviremontista, vaan samanlaisesta lainvastaisesta puuttumisesta valtionyhtiön vireillepanemaan esitutkintaan.

Ministerin pallilla istuvalle pitäisi olla selvää, että ministeri ei puutu vireillä olevaan esitutkintaan tai oikeusprosessiin.

Ulkoministeri Timo Soini puolestaan ilmoitti, että hän ei anna ministerinä lausuntoja KSF Medialle, joka julkaisee mm. Hufvudstadsbladetia. Soini sanoo kieltäytyvänsä antamasta haastatteluja, koska Hbl antaa palstatilaa kolumnisteille, jotka vihjailevat hänen olevan rasisti. Soini ei täsmentänyt, missä kolumneissa tällaisia vihjauksia olisi esiintynyt.

Ministeri on virkamies ja virkamiehen velvollisuudesta kohdella tiedotusvälineitä tasapuolisesti on olemassa myös ennakkotapaus. Eduskunnan apulaisoikeusasimes on päätöksessään AOA 30.5.2008 Dnro 4267/4/06 ottanut sellaisen kannan, että  tasapuolisen kohtelun vaatimuksesta ei voida poiketa esimerkiksi sillä perusteella, että joku tiedotusväline tai toimittaja on joskus aikaisemmin esittänyt kritiikkiä julkisen viranomaisen toiminnasta. Tapaus koski kunnanjohtajaa, mutta on täysin rinnastettavissa ministerin toimintaan.

Valitettavasti blogipohja ei anna linkittää tuota AOA:n päätöstä suoraan, mutta se löytyy täältä.

Ministerille pitäisi olla selvää, että lakia ja hallinon tasapuolisuuden vaatimusta noudatetaan.

Julkinen valta ei ole koskaan mielivaltaa eikä omien mielihalujen toteuttamista. Sitä varten meillä on perustuslaki ja muu lainsäädäntö, että osaamattomien toiminnalle löytyy jokin pysättävä seinä.

(Kollega Taisto Ahvenaiselle kiitos AOA:n päätöksen etsimisestä)