Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hyvää joulua

Suomen Turku julisti juuri äsken joulurauhan alkaneeksi. Tarkemmin ajatellen on tietysti hupsua kuunnella kaupungin virkamiehen käskyä mennä kotiin ja olla kiltisti, mutta onhan tapa perinteikäs ja juhlava. Julistuksen mukaan mikä tahansa rikos on joulurauhan aikana tehty raskauttavien asianhaarojen vallitessa.

Juridisesti tämä ei pidä paikkaansa, koska rikoslaissa ei tällaista rangaistuksen ankaroittamisperustetta ole ollut yli sataan vuoteen.  Joskus tämä on kuitenkin ollut ihan täyttä totta ja välillä tulee mieleen, että saisi se olla totta vieläkin.

Ihan ensimmäisiä valtakunnallisesti säädeltyjä rikoksia olivat rauhanrikokset. Kuningas halusi näyttää suojelevansa alamaisiaan turvaamalla erityisesti mm. naisrauhan, kirkkorauhan ja käräjärauhan. Näiden rikkojaa rangaistiin erittäin ankarasti ja joulurauhakin on jäänne näiltä kaukaisilta ajoilta.

Joulu on hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa, joten minäkin annan joulurauhan poliitikoille, viranomaisille ja maahanmuuttokriitikoille.  En tee tätä sen takia, että he nyt yleensäkään häiriintyisivät teksteistäni. Teen sen itsekkäistä syistä antaakseni itselleni joulurauhan.

Viettäkää jokainen joulua haluamallanne tavalla tai olkaa viettämättä sitä mitenkään. Karkuun sitä ei kuitenkaan pääse, jos on edes jollain tavalla tekemisissä ympäröivän maailman kanssa. Minun käsitykseni joulun sanomasta on suunnilleen se, että yritetään nyt edes pari päivää olla ihmisiksi.

dada1aaf-c52d-4c49-a408-48a54502ac4b

Tämän kotipihaltani äsken ottamani kuvan myötä toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää joulua.