Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Paha tapa

Paha tapa älköön ketään auttako, se on: ei kukaan voi asiaansa sillä auttaa, että sanoo monta olevan, jotka tekevät samoin kuin hän on tehnyt, koska se, mitä hän tehnyt on, havaitaan olevan vastoin lakia. (Olaus Petrin tuomarinohjeet kohta 15)

Tämä vanhojen tuomarinohjeiden yleisperiaate pätee sekä oikeudessa että muuallakin yhteiskunnassa. Jokainen vastaa omista tekemisistään eikä yksilö voi piiloutua lauman joukkoon.

Tätä ei ymmärtänyt se Tikkurilan seurakunnan vahtimestari, joka sosiaalisessa mediassa uhkasi sylkeä maahanmuuttajien puuroon ja polttaa heitä täynnä olevan kirkon. Hän puolustautui sanomalla olevan paljon muitakin, jotka kirjoittavat samalla tavalla kuin hän eikä voinut ymmärtää työnantajan itseensä kohdistamia toimenpiteitä.

Tätä eivät ymmärrä myöskään ne lukuisat MV:n lukijat ja Rajat kiinni-”kansanliikkeen” kannattajat, jotka päivästä ja etenkin yöstä toiseen suoltavat vihaa turvapaikanhakijoita ja heidän auttajiaan kohtaan sekä ylistystä polttopulloiskujen tekijöille. He selkeästi kuvittelevat, että koska heitä on omasta mielestään paljon, niin kukaan ei mahda heille mitään. He luulevat voivansa piiloutua kasvottomina ja nimettöminä samanmielisen lauman joukkoon.

He eivät ymmärrä, että milloin tahansa kuka tahansa heistä saattaa ylittää näkymättömän rajan ja joutua vastaamaan sanoistaan. Asiaan saattaa puuttua työnantaja, jonka eettistä ohjeistusta vastaan henkilö julkisesti toimii. Olalle taputtelusta innostunut kansanryhmää vastaan kiihottaja tai polttopulloiskuihin yllyttäjä saattaa joutua tekemisin poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa. Siinä vaiheessa ei kukaan voi auttaa itseään sanomalla olevan paljon muitakin, jotka tekevät samoin. Jokainen vastaa sanoistaan itse.

Ennen kaikkea jokainen vastaa teoistaan vain itse. Aina välillä joku MV:n aktiivinen lukija tai sosiaalisen median viharyhmistä idean saanut yrittää oikeasti polttaa turvapaikanhakijoihin yhdistetyn rakennuksen. En tiedä mitä näiden onnettomien päässä liikkuu. Ehkä he oikeasti kuvittelevat toimivansa monien samanmielisten puolesta ja luulevat myös vastuun olevan kollektiivista ja jakautuvan samanhenkisten pääluvun mukaan. Ehkä he hölmöyttään luulevat toimivansa isänmaan puolesta, koska näin noissa ryhmissä yleisesti puhutaan.

Isänmaan oikeuslaitos tulee opettamaan heille, että jokainen vastaa teoistaan yksin eikä samanmielisten kannustus auta yhtään. Laki ei tunne kollektiivista vastuuta, vaan teoista tuomitaan vain niihin syylliset. Samanmielisten laumaan ei oikeudelta voi piiloutua. Kouvolan polttopulloiskun tekijä sai törkeän tuhotyön yrityksestä vuoden ehdottoman vankeustuomion. Lain mukaan tuhotyöstä tuomitaan 4 kk – 4 vuotta ja törkeästä tuhotyöstä 2 – 10 vuotta vankeutta.

Sitä tuomiota eivät tule kaverina istumaan MV:n julkaisija tai Rajat kiinni-liikkeen Fb-ryhmän ylläpitäjät. Yksikään siitä laumasta ei tule edes oikeuteen osoittamaan myötätuntoa. Kaikki luikkivat kiireen vilkkaa lauman suojiin yrittäen piiloutua toinen toistensa selkien taakse. Populismin aallonharjalla ratsastavat poliitikot pesevät kätensä ja tuomitsevat teot jyrkästi.

Vihapuheen yleistyessä ja tekojen toistuessa uutisten koko voi pienentyä, mutta oikeuslaitoksen antamat tuomiot eivät. Ne annetaan yhä edelleen lakikirjan mukaan.

Kannattaa pitää mielessä myös tuomarinohjeiden nämä kohdat:

Lain mukaan eikä lyöden on toisten kanssa oltava. (16:15)

Tehtyä työtä ei saa tekemättömäksi. (16:18)

Joka vapauttansa väärinkäyttää, on omansa sen menettämään. (16:21)