Murhapoltto ja pohjasakka

Presidentti Sauli Niinistö sanoi eilen puheessaan, että hänelle vanhan polven juristina polttopullon heittäminen rakennukseen, jossa saattaa olla ihmisiä, on edelleen murhapoltto, vakava rikos. Ymmärrän Niinistöä oikein hyvin, koska murhapolton tunusmerkistön minäkin aikoinani opiskelin.

Olen vuosien varrella joutunut monta kertaa selittämään kysyjille, että murhapolttoa ei laissa ole ollut rikosnimikkeenä vuoden 1995 jälkeen. Silloin se korvattiin nimikkeellä tuhotyö ja rikoksen tunnusmerkistöä täydennettiin.

Valmistuin oikeustieteellisestä vuonna 1989 ja silloin lainkohta kuului näin:

Joka tahallansa tuleen sytyttää talon, rakennuksen, aluksen tahi muun, joka on ihmisten asuttava, taikka jossa siihen aikaan, jolloin rikos tehdään, ihmisiä tavallisesti oleskelee, taikka missä hänen tietensä joku on, rangaistakoon murhapoltosta vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Yritys on ragaistava. (RL 34 luku 1 § 1-2 mom.)

Nykyisin rikoslain 34 luvun 1 § kuuluu näin:

Joka

1) sytyttää tulipalon,

2) räjäyttää jotakin taikka

3) saa aikaan vedentulvan tai luonnontilan muun mullistuksen

siten, että teko on omiaan aiheuttamaan yleistä hengen tai terveyden vaaraa taikka että siitä on yleistä erittäin huomattavan taloudellisen vahingon vaaraa, on tuomittava tuhotyöstä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Tuhotyöstä tuomitaan myös se, joka omaisuutta vahingoittamalla tai tuhoamalla taikka tuotanto-, jakelu- tai tietojärjestelmän toimintaan oikeudettomasti puuttumalla aiheuttaa vakavan vaaran energiahuollolle, yleiselle terveydenhuollolle, maanpuolustukselle, oikeudenhoidolle tai muulle näihin rinnastettavalle yhteiskunnan tärkeälle toiminnolle.

Yritys on rangaistava.

Lakiin on lisätty tulvan aiheuttaminen ja räjäyttäminen, rangaistusasteikkoa on muutettu ja lainkohtaa on muutenkin muutettu vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Yhteiskunta ja kieli muuttuvat ja laki muuttuu mukana.

Niin näkyy valitettavasti muuttuvan ihmisten ajatusmaailmakin. Ennen jokainen kavahti murhapolttoa jo ajatuksenakin. Jos ei kavahtanut, niin ainkin ymmärsi pitää suunsa kiinni mieltymyksistään. Nykyisin kansanliike Rajat kiinni näkyy keräävän sosiaalisessa mediassa yhteen  murhapoltoilla isänmaallisuuden nimiin hekumoivia.

1920067_454196708114270_1410880013833891678_n

Kerääntyy sinne myös toisella kammottavalla rikoksella eli raiskauksella mässäileviä. Presidentti Niinistön puheeseen reagoitiin ryhmässä todellisuuskriittisille tyypillisellä tavalla: presidentin puoliso on raiskattava.

rk 1

rk 2

rk 3

rk 4

Tällaista ihmiset kirjoittavat päivästä toiseen ihan omilla nimillään ja kasvoillaan julkisessa ryhmässä, jonka yhtenä ylläpitäjänä on salolainen kunnallispoliitikko, käräjäoikeuden lautamies ja Suomen Sisun piiripäällikkö. Ryhmän jäseninä on muutamia kansanedustajia eräästä hallituspuolueesta.

Sakka valuu alaspäin ja nykyisin sakein sakka näkyy valuneen Rajat kiinni -kansanliikkeeseen. Minua on moitittu tämän kuonan julkaisemisesta, mutta olen tehnyt sitä ihan tahallani herättääkseni teidät näkemään mitä tässä maassa tapahtuu.

Nyt tämä sakka alkaa käydä jo liian sakeaksi minullekin, joten tämä oli viimeinen kerta kun tongin tuota tunkiota. Jatkakoot poliisi ja muut turvallisuusviranomaiset tonkimista.

* * *
Muistutan taas, että tänä vuonna kommentoinissa on uudet säännöt. En hyväksy yhtään nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitettua kommenttia ja lisäksi vain minulle näkyvän sp-osoitteen on jotenkin oltava yhteydessä ilmoitettuun nimeen.

Päivitys 2.1. klo 23.25

Minulle on ihan oikein huomautettu, että oikeastaan tuo Facebookin Rajat kiinni -ryhmä ei ole alkuperäisen Rajat kiinni -kansanliikkeen ryhmä, vaan eräät henkilöt ovat vallanneet alkuperäisen liikkeen nimen itselleen. Tästä kaappauksesta voitte lukea täältä.

Kommentit (68)
  1. Merja Parkkila
    2.1.2016, 10:22

    On hyvä tuoda julki näitä aivan sairaita kommentteja. Minua kyllä se ihan oksettaa. Tuntuu, että ihmiset ovat ihan sekaisin. Se mistä yritetään syyttää maahanmuuttajia, näkyy omissa kuvitelmissa noissa kirjoituksissa. Luulisi poliisin tekevän jotain, nämä yllyttäjät kun omalla nimelläänkin esiintyvät!

  2. Jorma Hiekkanen
    2.1.2016, 10:30

    En ymmärrä miksei noita törkykirjoittajia laiteta edesvastuuseen ja koko Rajat Kiinni -ryhmää vetäjineen?! Jos tuonkaltaista tekstiä olisi julkaistu parikymmentä vuotta sitten olisi varmasti joutunut vastaamaan kirjoituksistaan leivättömän pöydän ääressä.

Kommentointi suljettu.