Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mustat pelihousut

Jossain vanhassa Pahkasika-lehdessä oli luultavasti toimituksen itsensä kirjoittama lukijankirje. Siinä joku kertoi kömpelöllä suomen kielellä perustaneensa kerhon nimeltä Kouvolan Mustat Pelihousut. Kerhon sääntöjen ensimmäisen pykälän mukaan kerholaisten piti käyttää mustia pelihousuja ja toinen pykälä vaati jäseniltä koirankakan syömistä. Muuta kerhon toiminnasta ei sitten kerrottukaan.

Pahkasian juttu tuli heti mieleeni nähtyäni Facebookissa tämän:

1918520_963508243720745_8266564124957713417_n

Ihan samalla tohinalla ja kielioppivirheillä Joensuuhun perustettu Soldiers of Odin etsii katupartiointiin halukkaita täysi-ikäsiä miehiä. Jokainen saa merkin takkiin ja päällystö erottuu joukosta merkillä rinnassa. Sääntöjen tärkein kohta näyttäisi olevan, että ketään ei hakata huvikseen, jos siltä tuntuu. Lauserakenteen kömpelyys pistää päättelemään, että ihan asiakseen ilman huvia voidaan joku hakata.

Huvittavasta mielleyhtymästä huolimatta asia on vakava. Soldiers of Odin on perustettu Kemissä ja sen johtaja on natsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen jäsen ja jäsenten värvääjä. Joensuun ryhmä tulee toimimaan suoraan Kemin alaisena eli käytännössä sillä on tiiviit yhteydet natsijärjestöön.

Joensuu tuli 1990-luvulla surullisen kuuluisaksi rasistien väkivaltaisesta toiminnasta. Silloisista jäsenistä monet ovat päätyneet ennenaikaiseen hautaan tai vankilaan ja osasta on tullut ihan kunniallisia kansalaisia. Ikävällä tavalla näyttää isäin henki elävän pojissa. Joensuun poliisissa lienee kuitenkin vielä vanhoja konkareita, jotka ovat olleet tekemisissä natsinulikoiden kanssa ennenkin.

Aika näyttää mitä nämä katupartiot rupeavat touhuamaan. Jos homma pysyy kävelynä raittiissa ilmassa, niin poliisilla ei ole mitään syytä puuttua siihen. Jos nämä vierasmaalaisen jumalan nimeen vannovat soturit rupeavat harjoittamaan laissa kiellettyä omankädenoikeutta, niin he päätyvät oikeuteen. Siihen suuntaan näyttää vihjaavan tuo maininta siitä, että ketään ei hakata huvikseen.

Se on semmoinen juttu, että ketään ei hakata huvikseen eikä asiastakaan. Omankädenoikeus on laissa kiellettyä eikä mikään porukka rupea jakamaan tuomioita kaduilla. Omankädenoikeus sekoitetaan turhan usein jokamiehen kiinniotto-oikeuteen, vaikka laki erottaa nämä kaksi asiaa selkeästi. Jokainen saa ottaa kiinni todennäköisesti rikokseen syyllistyneen henkilön välittömästi, mutta väkivaltaa ei koskaan saa käyttää yhtään enempää kuin on välttämätöntä pakenemisen estämiseksi. Veikkaanpa, että ainakaan nämä soturit eivät osaa erottaa näitä kahta asiaa toisistaan.

Se johtuu siitä, että tällainen toiminta vetää puoleensa jo valmiiksi syrjäytyneitä, moniongelmaisia ja laillisuuden rajamailla muutenkin jo valmiiksi eläviä nuoria miehiä. Juuri he löytävät elämäntavalleen sopivaa aktiviteettia katupartioinnista ja pyhittävät sen pukemalla konfliktien etsimisen isänmaallisuuden kaapuun.  Ajassamme on jotain pahasti vialla, kun isänmaallisuuden suurimpia hehkuttajia ovat väkivaltaan halukkaat natsit ja puolirikolliset, jotka toimivat vieraan jumalan nimissä.

Ehkä näidenkin pitäisi osoittaa miehuuttaan vain syömällä sitä koirankakkaa.

* * *

Sitten taas lopuksi muistutus, että vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit hyväksytään. Jos hyväksytään, minä pidän kommentoinnin siistinä, jotta asialliset ihmiset uskaltavat sanoa sanottavansa.