Kansan oikeushaju

Otsikossa ei ole virhettä, vaan kyse on nimenomaan oikeushajusta. Olen muutaman päivän seurannut ihmetellen sekä kansan syvien rivien että hallituksemme yhä kummallisemmiksi käyviä näkemyksiä oikeusvaltiosta. Niiden mukaan Suomesta on katoamassa oikeustaju ja se korvautuu primitiivisemmällä oikeushajulla.

Meillä on ulkoministeri, jonka mielestä vaalituloksella voidaan kumota sekä lehdistönvapaus että tuomioistuinten riippumattomuus, jopa oikeusvaltio ja demokratia.

– Tottakai demokratia ja oikeusvaltioperiaate ovat tärkeitä, mutta niin on myös kansan vaaleissa esittämä tahto.

Näin sanoo ulkoministeri Timo Soini Puolan tilanteesta, josta kannattaa lukea Jussi Jalosen kirjoittama erinomainen analyysi.

Meillä on hallitus, joka aikoo rajoittaa turvapaikanhakijoiden saamaa oikeusapua koskemaan vain varsinaista oikeudenkäyntiä. He eivät saisi oikeusapua turvapaikkahakemuksensa viranomaiskäsittelyssä, vaan vasta päätöksestä tehtyä valitusta oikeudessa käsiteltäessä. Lisäksi hallitus aikoo velvoittaa kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan poistumaan maasta valituksensa käsittelyn ajaksi.

Miettikääpä mikä meteli syntyisi, jos hallitus suunnittelisi samanlaista rajoitusta oikeusavun saamiseen kaikille. Jatkossa vaikkapa rikoksesta epäilty ei saisi käyttää avustajaa kuulustelussa, vaan vasta oikeudenkäynnissä. Samoin viranomaisille laadittavia hakemuksia käsiteltäessä ei saisi käyttää lainoppinutta avustajaa ennen kuin hakemukseen saatua kielteistä päätöstä käsiteltäisiin hallinto-oikeudessa.

Ei kuulosta hyvältä, eihän? Näin hallituksemme kuitenkin aikoo kohdella turvapaikanhakijoita vastoin kaikkia oikeusvaltion periaatteita ja arvaan, että suuren kansanosan oikeushaju hyväksyy tämän rykimättä. Sehän koskee vain turvapaikanhakijoita eikä voisi milloinkaan koskea minua.

Älkääpä olko siitä niin varmoja. Mikä voidaan tehdä yhdelle, se voidaan tahdä kaikille.

Kansan oikeushajun nähtiin hyväksyvän myös selkeästi laittomat kollektiivirangaistukset, jos ne koskevat turvapaikanhakijoita. Syy tähän lienee joukkorangaistusten yleisyys ihan lähimenneisyydessä. Minä olen käynyt kouluni ja armeijan silloin, kun joukkorangaistukset olivat ihan arkipäivää. Periaatteena oli, että kun yksi töppää, niin kaikki kärsivät.

Tämä on laitonta nykyisin jopa armeijassa, mutta kansan oikeushaju ei vielä ole laittomuutta sisäistänyt. Pahasti näyttää siltä, että ei sisäistäkään. Eihän joukkorangaistus ketään haittaa niin kauan kuin se ei kohdistu minuun. Taas kerran: mikä voidaan tehdä yhdelle, se voidaan tehdä kaikille.

Hitaasti, pala palalta nakertamalla tuhotaan oikeusvaltiota. Osa kansasta pitää vauhtia liian hitaana, koska se kansanosa ei ole koskaan ymmärtänyt oikeusvaltion periaatteita edes vallan kolmijaon vertaa. Ikävä kyllä meillä on hallituksessa sellaisia puolueita, joiden johtajat kuuluvat tähän kansanosaan ja ovat valmiita lakkauttamaan oikeusvaltion vaalituloksen perusteella.

Kiirettä saakin pitää, sillä nykyisten kannatusmittausten mukaan hallituksella ei ole kansan kannatusta. Mutta nyt mennäänkin vaalituloksen mukaan.

ranta-1

Ville Rannan sarjakuvat – Comics of Ville Ranta

***

Taas kerran blogin kommentoinnista:

Netin anonyymien keskustelupalstojen pilaama kansanosa ei suostu ymmärtämään, että jos on mielipide, niin se esitetään tässä blogissa omalla nimellä. Olen totaalisen kyllästynyt nimettömiin jankuttajiin, nillittäjiin, julistajiin, sananvapaudesta vinkujiin ja törkeyksiä suoltaviin kyrpäjooseppeihin. Jos on sanottavaa, niin sanokaa omalla nimellä. Ei se voi olla niin vaikeaa.

Päivitys klo 12.25:

Sana oikeushaju ei muuten ole minun keksintöni, vaan sitä käytti aamulla omassa Fb-päivityksessään kollegani Markku Kiikeri. Kiitos siitä.

 

 

Kommentit (30)
 1. Olli Mäntyranta
  19.1.2016, 09:43

  Demokratia käsitetään harvinaisen usein pelkästään enemmistön diktatuuriksi. Tämä tulee hauskasti esille esim. Puolan tilanteessa käydyssä keskustelussa.
  Se on huvittavaa siinäkin mielessä, että samaan aikaan valitetaan sitä että olisi olemassa vain yksi sallittu mielipide.

 2. seppo mahkonen
  19.1.2016, 09:44

  Ilmeisesti Soini on lukenut A.Hitlerin kirjallisuutta. Niin se kävi natsi-saksassakin. Ensin vietiin juutalaiset, mustalaiset, vammaiset, opposition kannattajat ja papit. Aina hurrattiin kun vierestä vietiin. Soini on niin avoimen yksisilmäinen, että on kumma että pääministeri antaa toimia vastoin suomen etuja ulkoministerinä. Nämähän on pääministerin vallan alaisia.

  1. Kyllikki Hyhkö
   19.1.2016, 16:27

   Tuota Soinin avoimen yksisilmäisen yksioikoisuutta olen minäkin ihmetellyt. Tähän asti vain, että miten äänestäjät siitä hämääntyivät ja viime päivinä suorastaan tyrmistyneenä seurannut hallitustovereiden ja pääministerin hiljaista hyväksyntää. Poikkeuksena Orpo ja Stubb. Suomi on pahasti luisumassa tielle, jolta ei helppoa ja uhritonta paluuta ole.
   Miten ihmiset eivät tiedä tai välitä historian opetuksista? Lukutaitohan on maassamme maailman parhaimmistoa mutta entä luetun ymmärtäminen? Ei voi muuta kuin toivoa, että Saku Timonen ja kaltaisensa kansalaiset jaksaisivat loanheitosta huolimatta jatkaa humaania informaatiotyötään, jota joissain maissa joudutaan tekemään pakolaisena tai jossain vankileirien saaristoissa ja keskitysleireillä.

   1. Kari Antila
    20.1.2016, 01:23

    Onkohan ongelmana luetun ymmärtäminenkään? Uskon, että ongelmana on se, että luettavana on niin paljon kaikkea kivaa ja vekkulia sirkushuvijutskaa, että todella vakavista kysymyksistä ei enää edes haluta lukea. Yle TV2:n siirtyminen kaupallisten kanavien perässä nuoriso- ja varhaisnuorisotarjontaan ei asiaa helpota. Yle TV1:n varassa on tarjoilla materiaali kannan muodostamiseksi nykypolitiikkaan.

Kommentointi suljettu.