Sama levy pyörii

Työllisyyspoliittinen keskustelu ja työvoimapoliittiset toimenpiteet ovat aina saman levyn pyörittämistä. Keskustelunavauksia tehdään ja selvityksiä laaditaan, mutta aina päädytään ehdottamaan palkanalennuksia, sopimusten yleissitovuudesta luopumista ja palkattomia töitä työttömille.

Ensin Petteri Orpo ehdotti, että maahanmuuttajat voitaisiin työllistää alemmalla palkalla. Carl Haglund kiirehti kannattamaan esitystä ja lisäsi, että alempaa palkkaa pitäisi maksaa kaikille työllistettäville työttömille. Pohjanoteerauksen teki Sari Essayah ehdottamalla maahanmuuttajille ja nuorille alempaa ns. kisällipalkkaa oppisopimuskoulutuksen yhteyteen.

Essayahin ehdotus on pohjanoteeraus siksi, että tällainen järjestelmä on ollut jo kauan olemassa. Otetaan esimerkiksi vaikkapa metallialan työehtosopimuksen taulukko työkohtaisista tuntipalkoista. Siitä näkee selvästi, että opiskelijoille, nuorille ja oppisopimuskoulutuksessa oleville maksetaan alempaa palkkaa porrastetusti osaamisen ja työssä kehittymisen mukaan.

Kuten Martti Asikainen sanoo blogissaan, niin Suomessa julkista tilaa hallitsevat ihmiset, joilla ei ole pienintäkään hajua mistä he puhuvat. Tästä huolimatta he haluavat olla kovasti kaikesta mieltä ja heidän mielipiteitään kuunnellaan.

Erilaiset selvitykset ovat ihan oma lukunsa. Eilen Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti Maria Kaisa Aulan ryhtyvän selvittämään keinoja työttömyyden vähentämiseksi. Hän kartoittaa eri toimijoiden näkemyksiä toimenpiteistä, joilla työnantajat voivat helpommin palkata työttömiä ja työttömät hakeutua töihin tai yrittäjiksi. Aula selvittää erityisesti työmarkkinajärjestöjen, yrittäjien, kansalaisjärjestöjen, kuntien ja alueellisten toimijoiden näkemyksiä, joiden pohjalta hän tekee esityksen käynnistettävistä kokeiluista.

Kuten yhteistyötahoista näkyy, niin työttömiltä ei kysytä mitään. Hehän ovat aina vain se toimenpiteiden kohteena oleva joukko, jota sysitään milloin mihinkin suuntaan.

Selvitystyössä tulee huomioida heikossa työmarkkina-asemassa olevat nuoret, maahanmuuttajat, osatyökykyiset, pitkäaikaistyöttömät ja ikääntyneet. Tämä luettelo pistää epäilemään, että tarjolla on taas runsaasti palkattomia töitä. Kun yrittäjiltä ja kunnilta kysytään mitä vaikeasti työllistettäville pitäisi tehdä, niin vastaus on aina sama: Kyllä meillä tekemätöntä työtä on, mutta palkkaa meillä ei ole varaa maksaa.

Ennustan, että Aulan selvitystyön tuloksena myös yrityksille ruvetaan antamaan kuntouttavaan työtoimintaan määrättyjä pitkäaikaistyöttömiä. Tähän on ollut halua jo ennenkin ja onpa asiasta tehty eduskunta-aloitekin viime vaalikaudella.

Miksi epäilen näin käyvän? Siksi, että ay-liike ei tule koskaan suostumaan eikä sen pidäkään suostua alemman palkan maksamiseen osalle työntekijöitä. Samasta työstä sama palkka, se on selkeä periaate. Sen sijaan työttömillä ei ole tarpeeksi vahvaa etujärjestöä eikä minkäänlaisia painostuskeinoja, joten heille saa tehdä mitä tahansa.

Kaikki tehdään tietysti vanhan kaavan mukaan. Ensin rummutetaan työttömien laiskuutta ja ruhtinaallisia etuuksia. Sitten selvitysmies sanoo, että selvityksen tuloksena on päädytty aktivintitoimenpiteiden lisäämiseen ja aktivointiin kannustetaan sanktioilla. Tästä puhutaan työllistämisena ja unohdetaan mainita, että nämä työllistetyt eivät saa palkkaa.

Minulta kysytään aina, että mitä sitten pitäisi tehdä. Pitäisi tietenkin maksaa työstä sopimusten mukaista palkkaa. Mistä rahat? Jos työnantajalla ei ole varaa palkata työvoimaa, niin häntä pitää auttaa. Palkkatukeen osoitettua määrärahaa on lisättävä, ei leikattava, kuten nyt tehdään. Lisäksi Antti Rinteen ehdotuksen mukaisesti voitaisiin työttömän työmarkkinatuki ohjata hänet täydellä palkalla työllistävälle palkkatukena. Työttömälle on ihan samantekevää mistä hänen saamansa palkka tulee ja yhteiskunnalle on kokonaistaloudellisesti edullisempaa ohjata tukea työnantajalle helpottamaan palkanmaksua kuin maksaa passiivista tukea, jolla juuri ja juuri pysyy hengissä.

Tämä on tietenkin liian vaikeaa. Paljon helpompaa on pyörittää samaa levyä ja lisätä palkatonta työtä. Kaunistaahan sekin tilastoja, vaikka ei ostovoimaa lisääkään.

***

Kommentointi on sallittu vain omalla etu- ja sukunimellä. Ainoa poikkeus on nimimerkki AMK, joka on kommentoinut työllisyysasiota koskevia juttujani asiallisesti jo viisi vuotta ja jonka oikean nimen ja syyn olla nimettömänä tiedän. Voin sopia samasta menettelystä myös muiden halukkaiden pitäaikaisten lukijoideni kanssa.

Kommentit (47)
 1. Samppa Haapavaara
  21.1.2016, 11:56

  Jos on tekemätöntä työtä, ja siitä ei ole varaa maksaa palkkaa. Niin tehköön työnostaja itse työn.

  Sitten tästä saman levynpyöritityksestä, tai vähän ehdotuksia.

  Työttömät saa tienata sen 299 euroa 30 pv aikana, ilman että etuisuudet alenee. Tämä olisi järkevää muuttaa 3599 euroon vuodessa.

  Tai sitten voisi pakittaa 90-luvun systeemiin, että jos päivä töissä, niin sen päivän korvaus pois. Palkan suuruus tai pienuus ei vaikuttaisi korvaukseen. Tiedän, että näin tulee väärinkäytöksiä, mutta paljon päivän keikkoja tulisi näin tehtyä.

  Pätkätyöläisille lomakarenssi pois alle 6kk työsuhteista.

  1. ”Voin sopia samasta menettelystä myös muiden halukkaiden pitäaikaisten lukijoideni kanssa.”

   Tehdäänkö sopimus?

   Semmonen pyyntö olisi joka tapauksessa tuli sopimusta tahi ei että blogisti miettisi mahdollisuutta näissä työttymyysjutuissa kommentoida nimimerkillä kun kyseessä on kumminkin melkoisen henkilökohtainen juttu eikä kaikki halua niitä levitellä omilla nimillään verkossa. Säästyy virkailijoiden kiusalta sekä muutenkin. Noissa maahanmuuttojutuissa itselleni on aivan sama vaikka sinne perään laitettas sosiaaliturvatunnus olettaen ettei SVL aktiivit keräile nimilistojaan ”suvakeista” eikä se kirjoittajia pelota.

   Poikkeuksellisesti laitoin tuohon toimivan sähköpostiosoitteen niin voidaan jutella jos ne minun taustat kiinnostaa. Nimeäni en lupaa paljastaa sielläkään koska pidän yksityisyydestäni. Vastata lupaan jokatapauksessa jos löydän sieltä sähköpostia

   ”Työttömät saa tienata sen 299 euroa 30 pv aikana, ilman että etuisuudet alenee. Tämä olisi järkevää muuttaa 3599 euroon vuodessa.”

   Kyllä ja ei tämä on osatotuus. Moni pitkäaikaistyötön saa toimeentulotukea kuten keken talous. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että se toimeentulotuki pienenee saman summan verran mitä sinne tilille tärähtää valuuttaa niistä pätkätöistä joka vaikuttaa 3kk toimeentulotukipäätöksiin. Tämä toimeentulotuki myös estää erinäisen omaisuuden hallinnoinnin koska sen saamisen ehtona on että kaikki ”ylimääräinen” on myytävä ennen kuin sitä myönnetään. Säästäminenkin tehdään mahdottomaksi koska ne otetaan huomioon päätöksessä (ei sillä että kummoisia summia tästä jäisi säästöön). Tämä on todella ongelmaista.

   Oikean maailman esimerkki on se että esimerkiksi keken taloudessa asuu kaksi aikuista ihmistä jotka molemmat elävät työmarkkinatuella. Tästä työmarkkinatuesta yksi henkilö maksaa ennakkopidätystä 20%(131,20€). Oikea veroprosentti on 8% ja vuoden lopussa meille palautuukin tuo ”ylimääräinen” 12% joka otetaan sitten huomioon siellä joulu-, tammi- ja helmikuun toimeentulotukihakemuksissa. Käytännössä se meinaa sitä että toimeentulotukea me emme silloin saa.

   No paljonkos se keken perheen toimeentulotuki on? Jotkut sanovat 485€ kk/hkl kun se on se perusosa toinen korjaa että 412€ per naama koska eivät ole yksinasuvia. Molemmat olisivat väärässä eli perusosa on se raha joka pitää jäädä käteen vuokran ja pakollisten menojen jälkeen usein se siis on summaltaan pienempi esim keken perheen tulot tulevat työmarkkinatuesta sekä asumistuesta. Kun näistä vähennetään vuokra niin huomataan keken perheen toimeentulotuen suuruudeksi 160€/kk joka ilmestyykin keken perheen tilille paperisodan jälkeen. Koska keke hakee tämän 160€/kk ei hän voi säästää, omistaa tai oikeastaan ottaa edes vastaan niitä 300€/kk töitä koska joka ainut penni jonka hän ansaitsee vähennetään tuosta 3kk aika jänteellä. Eli jos tammikuussa on tullut tilelle 300€ se huomioidaan tuloksi vielä maaliskuussa.

   Tarkaavaisimmat huomasiatkin että mitä ihmeen tekemistä sillä ennakkopidätyksellä oli sitten tässä? Keke perhe maksaa joka kuukausi verottajalle 12% ”ylimääräistä” joka palautuu hänelle takaisin vuoden lopussa saman tekee keken puoliso. Tarkalleen ottaen summa per henkilö on 78,20€/kk eli koko perhe maksaa 157,44€/kk liikaa veroa per kuukausi. Tämän takia keke joutuu hakemaan sitä toimeentulotukea jota he saavat perheenä sen 160€. Mitäs veikkaisit että hakisiko ja myönnettäisiinkö edes sitä toimeentulotukea kekelle ja hänen perheelleen mikäli ennakkopidätys ei olisi noin korkea? Ja käsi pystyyn ne joiden mielestä tämä on ihan pirun fiksua että kun keke maksaa valtiolle saman summan liikaa veroa kuukaudessa jonka seurauksena keke hakee joka kuukausi saman summan takaisin kunnalta luoden samalla itselleen tuloloukun

   Muuten jos joku päättäjä lukee tätä niin saa vapaasti käyttää implikoimaani ideaa tiputtaa tyämarkkintuen verotus sinne 8% eli oikeaan prosenttiinsa. Kunnian ideasta saa vapaasti myös omia. Väitän että aika moni työtön saattaisi tällaisen asian esittäjälle ensi vaaleissa antaa äänensä.

   1. Saku Timonen
    21.1.2016, 15:04

    Sinä olet vanha kommentoija ja tiedän sinut asialliseksi. Muutenkin olet oikeassa siinä, että näissä työttömyysaiheissa on syytä pitää löysempää linjaa ihan siksi, että moni työtön ei halua nimeään ja elämäntilannettaan julkisuuteen.

   2. Samppa Haapavaara
    21.1.2016, 15:55

    Kyllä Keke on oikeassa. En ottanut toimeentulon hakijoita tässä huomioon, enkä sitä että 3kk vaikuttaa tulot päätöksiin. Tosin olen käsittänyt, että tässä on erinäisiä sovelluksia, kunnasta riippuen.

    Mutta sitten jos ajatellaan niin, että on suht terve työtön joka ei maksata lääkelaskujaan sosiaalissa ja saa vaan tuon mainisemasi minimin 80 euroa kunnalta. Niin eihän tuo tee edes täyttä työpäivää ammattityössä, niin se on jo tienattu.

    Autuas vapaus olla toimittamatta tiliotteita sosiaalin syynättäväksi vain yhdellä vaivaisella työpäivällä kuukaudessa. Olisi se sen arvoista.

    1. ”Mutta sitten jos ajatellaan niin, että on suht terve työtön joka ei maksata lääkelaskujaan sosiaalissa ja saa vaan tuon mainisemasi minimin 80 euroa kunnalta. Niin eihän tuo tee edes täyttä työpäivää ammattityössä, niin se on jo tienattu.”

     Itsehän olisin sitä mieltä että terveet työttömät joutavatkin pois sossunjonosta ja järjestelmä pitäisi olla kannustavampi siihen että ”me terveet” emme näitä palveluja käytä niin ne resurssit voitaisiin suunnata paremmin ja suuremmissa määrin sinne missä niille on tarvetta. Kannustamisella en sitten todellakaan tarkoita sosiaaliturvan leikkauksia vaikka käytetyssä kielessä se usein siihen viitataan. Kunhan vaan ne edellytykset siihen pätkätyöhön sekä jopa yrityksen perustamiseen/alkurakentamiseen saataisiin kuntoon. Rahasta ei voi olla kyse, koska esittämäni malli ei maksaisi veronmaksajalle mitään päin vastoin jäisi se kuuluisa veronmaksaja reilut 3€ voitolle joka kuukausi(en todellakaan hakisi 3 euron takia tt-tukea paitsi ehkä sähkölaskun aikaan). Ja jos oikein lottovoitto kävisi että keke saisi pikkuduuneja niin verokirstuun kilahtaisi se 8% ansioista. Tosin keken suunnitelma on perustaa oma yritys joka ehkäistään todella tehokkaasti sillä että mitään omaisuutta keke ei oikein voi hallinnoida varsinkin jos tarttee omaisuutta hommata esmes ulkomailta niin siitähän se soppa syntyisi. Olkoonkin että rahallista arvoa niillä ei juuri olisi mutta esmes tonnin pääoman jonka keke tähän projektiinsa tarvitsee on mahdoton hommata tällä hetkellä laillisesti.

     Ja naurettavaahan tämä todellakin on reilun satasen takia tätä rumbaa käydä mutta kun se vaan on pakko. Mieluummin keke painaisi palkkaduunia kyllä jämpti on näin.

   3. Ja toimeentulotuen perusosaan sisältyvät menot:
    Ravinto 49%
    vaatemenot 9%
    informaatio (lehti,internet,puhelin,tv)20%
    vähäiset terveydenhoito menot 3%
    Muut jokaipaäivåiseen toimeentuloon kuuluvat menot
    henkiläkohtainen puhtaus,kodin puhtaus,asiointimatkat,
    harrastus-ja virkistysmenot 19% (????)
    Yhteensä 100 %
    Ja tämä kaikki 412 euroa kuukaudessa!??? Siis parisuhteessa olevalle per nenä.Onko vielä kateellisia.Ja jos toimeentulotukea saat summa on joka kuukausi sama.

   4. Petri Peltonen
    22.1.2016, 00:13

    Mutta miksi keke ei pyydä verottajalta työttömyysetuutta varten verokorttia, jolla saisi sen veroprosentin siitä 20 %:sta lähemmäksi sitä 8 %:a? Verottaja kyllä sellaisen ymmärtäkseni ihan ilomielin antaisi ja sähköisesti suoraan KELAaan lähettäisi. Ainakin meidän perheessä tällaista verokorttia haettiin ja saatiin ja sillä työmarkkinatuki verotettiin.

  2. liisa hirvonen
   21.1.2016, 15:53

   Todella hyvin kuvasi keke. Juuri noin tämä merkillinen rahasampo pyörii.

   Tarkentaisin nyt hieman tuota 300 euron suojaosuusasiaa. Ihan yleisellä tasolla.
   Suojaosuuden tulo muunnetaan laskennalliseksi kuukausiansioksi. Se tulee yllätyksenä monille lisätuloja hankkiville, että heidän satunnaiset palkkatulonsa kuukauden aikana muunnetaan laskennalliseksi kuukausiansioksi (joka ei ole sama asia kuin se todellinen tulo).

   Se lasketaan samalla kaavalla kuin lasketaan laskennallinen kuukausitulo työmarkkinaetuudesta (21,5 x 32.68 = 703 e/kk). Työttömyysetuutta ei kuitenkaan makseta kalenterikuukausittain vaan 4 viikon jaksoissa (20 arkipvää), joten työtön ei siis saa kuukausittain yli 700 euroa, kuten aika moni ajattelee.

 2. seppo mahkonen
  21.1.2016, 12:02

  Työvoimapolitiikka on ollut heitteillä niin kauan kun jaksan muistaa. Ministereinä ollut mm. Arvo Salo, Ilkka Kanerva ja Anni Sinnenmäki. Kertooko se jotakin? Muistaisin että Ruotsissa on työelämän tutkimuslaitos jossa asiantuntijat ovat nimenomaan työelämästä. Meidän päättäjillä ei verokortti ole ollut päivääkään kapitalistin kassakaapissa. Ole siinä sitten asiantuntija.

Kommentointi suljettu.