Kotouttava työtoiminta

– Siksi esitän luotavaksi kotouttavan työtoiminnan järjestelmää. Mallia voisi ottaa pitkäaikaistyöttömien kuntouttavasta työtoiminnasta. Työtoiminta voisi lähteä kokeiluna liikkeelle ilman velvoitetta, mutta tarvittaessa osallistuminen kotouttavaan työtoimintaan voisi olla myös velvoittavaa, esimerkiksi osa vastaanottorahasta voitaisiin maksaa työtoimintaan osallistumisen myötä.

Päivi Räsänen ehdotti juuri sitä, mistä olen jo kauan puhunut. Turvapaikanhakijoita ei ole tarkoituskaan työllistää palkkatöihin, vaan heitä tullaan käyttämään palkattomana työvoimana ihan samalla tavalla kuin jo kauan on käytetty kantaväestöön kuuluvia työttömiä. Vaikka ehdotus tuli oppositiosta, niin se myötäilee täysin hallituspuolue kokoomuksen linjaa.

Nyt toiminnalle on lanseerattu nimi, jonka keksiminen ei paljon mielikuvitusta vaatinut. Kuntouttava työtoiminta on jo kauan tarkoittanut palkatonta pakkotyötä, joten on loogista puhua maahanmuuttajien kohdalla kotouttavasta työtoiminnasta. Perusteluthan ovat sitä tuttua mantraa, jonka mukaan työ on parasta sosiaaliturvaa, parempi on tehdä töitä kuin maata joutilaana ja plaplaplaa.

Kuntouttavassa työtoiminnassa ei makseta työstä palkkaa, vaan pelkkä työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus. Kotouttavassa työtoiminnassa ei makseta palkkaa, mutta vielä toistaiseksi on epäselvää maksetaanko yhtään mitään. Ainakin sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä julisti viimeksi toissapäivänä, että turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksien alentamiseksi käytetään kaikki keinot.

Turvapaikanhakijoista ollaan tekemässä työmarkkinoiden alin luokka, joka laitetaan palkattomiin töihin alennetuilla tuilla. Tässä piilee taas se tuttu vaara, josta olen aiemminkin puhunut. Kun turvapaikanhakijat tekevät samaa palkatonta työtä rinnakkain kuntouttavassa työtoiminnassa olevan kantaväestön kanssa pienemmillä sosiaalietuuksilla, niin sitten huomataan perustuslain takaama yhdenvertaisuus lain edessä. Kun meillä on iso joukko pienemmillä etuuksilla pärjääviä, niin ilman muuta ihan kaikki pärjäävät niillä pienemmillä etuuksilla. Sama laki kaikille.

Ja kun tälle linjalle on lähdetty, niin sitten voidaankin ottaa käyttöön Tanskan malli ja takavarikoida turvapaikanhakijoiden omaisuus huutokaupattavaksi. Koska Suomessa laki on kaikille sama, niin myös kotoperäisten työttömien komerot pitää tutkia ja katsoa olisiko siellä mitään huutokaupattavaa ennen orjatyöleirille passittamista.

Ns. maahanmuuttokriittisiin kuuluvien työttömien on ihan turha huutaa, että ne vievät meidän työpaikat. Eivät vie, eivät vie edes kuntouttavaa työtomintaa. Palkatonta työtä riittää takuuvarmasti ihan kaikille.

12003247_914645161914397_7943398179574077629_n

Kuva: Teppo Palmroos

***

Tässä blogissa kommentoidaan vain omalla etu- ja sukunimellä, ellei kanssani ole muusta sovittu.

Kommentit (41)
 1. Hannele Rauhanen
  26.1.2016, 10:02

  Nämä pitkäaikaistyöttömät maahanmuuttoa vastustavat ja sossurahojaan puolustavat eivät tajua, että he ovat seuraavia. Se puolue, jota he innokkaasti tällä varjolla äänestivät, vaatii suureen ääneen alemmille sosiaaliluokille orjan asemaa, nimenomaan kantasuomalaisille. Jengi hurraa jäniksen kokoinen vaahto suupielessä näille eikä tajua, että Tanskan malli on tulossa. Pian, noin vuoden-kahden sisään, on jokainen suomalainen työtön tekemässä jollekin yritykselle 9 eurolla päivässä työtä. Se taitaa olla pienempi summa kuin mitä lapsityöläiset saa maailmalla. Työstä pitää maksaa palkka. Harrastuksesta ei. Käsi ylös ne, jotka haluaa harrastaa jollekin yrittäjälle tehden hänen yritykselleen voittoa ja tuottoa. ”Kuntouttava” työtoiminta ei luo uusia työpaikkoja, niistä ei muodostu pysyviä työsuhteita.

  1. Nämä samat pitkäaikaistyöttömät maahanmuuttoa vastustavat sossurahojaan puolustavat ihmiset vihaavat turvapaikanhakijoiden lisäksi vihervasemmistoa. Vaikka tämä vihervasemmisto haluaa kaikille kunnollisen sosiaaliturvan, myös sille sossutuella elävälle Rajat kiinni-natsille. !!??

 2. Tanja Takalo
  26.1.2016, 10:17

  Jep, näinhän se menee. Kun palkkatyö lakkautetaan romahtaa ostovoima, ja sitämyöten yritysten liikevaihto. Pian yritykset ovat konkurssissa, ja valtio saa lisää huutokaupattavaa omaisuutta, mistä eliitti epäilemättä käärii sievoiset voitot. Koko valtio on ajettu alas pk yrityksiä myöten, ja pk yritysten omistamat patentit ja lisensit myyty. Mutta tottapa suomen kansa sai mitä tilasi äänestys uurnilla.

Kommentointi suljettu.