Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oikeusministeri ja lakikirja

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan Suomessa pitäisi ottaa käyttöön samankaltaisia käytäntöjä kuin Tanskassa, jossa viranomaiset voivat takavarikoida turvapaikanhakijoiden omaisuutta, jolla voitaisiin maksaa näiden ylläpitoa.

Lindströmin mukaan malli soveltuisi Suomessakin ”hyvätuloisiin turvapaikanhakijoihin, joilla on varaa maksaa”.

– Eli jos on rahaa, se on käytettävä elämiseen aivan kuten kantasuomalaisetkin joutuvat tekemään. Tanska laati tämän kaltaisen lain. Ruotsissa sellainen on ollut jo kauan. Myös Sveitsissä on laki asiasta. Ne ovat kaikki sivistysvaltioita, Lindström viestitti Ilta-Sanomille.

– Otin tosiaankin kysyttäessä esille omaisuuden takavarikoinnin. Tarkoitin tietenkin sellaisia tuloja, jotka ylittävät jonkin määritellyn tason. En siis tarkoita koruja tai sen sellaista.

Jos oikeusministerimme osaisi lukea lakikirjaa tai ymmärtäisi edes kysyä joltain lukutaitoiselta, niin hän ei laskettelisi tällaista lööperiä. Yhdessä lauseessa hän on valmis takavarikoimaan turvapaikanhakijoiden omaisuutta ja toisessa rajoittaisi omaisuuden takavarikointia. Lausunnon takana on ministerin jostain saama käsitys, jonka mukaan varoissaan olevan turvapaikanhakijan ei tarvitse käyttää omia rahojaan elääkseen, vaan hän saa automaattisesti vastaanottorahaa.

Joku voisi viimeinkin kertoa oikeusministerille, että tässä maassa on säädetty aika paljon lakeja. Myös hänen sivistysvaltioon kaipaamaansa laki on säädetty ilman että keneltäkään tarvitsee ruveta ryöväämään yhtään mitään.

Kansainvälistä suojelua hakevan vastaaonotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta annetun lain 19 § sanoo näin:

Kansainvälistä suojelua hakevalle ja tilapäistä suojelua saavalle sekä ihmiskaupan uhrille, jolla ei ole kotikuntalaissa tarkoitettua kotikuntaa Suomessa, myönnetään vastaanottoraha ihmisarvoisen elämän kannalta välttämättömän toimeentulon turvaamiseksi ja itsenäisen selviytymisen edistämiseksi, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, muista tuloistaan tai varoistaan, itseensä nähden elatusvelvollisen huolenpidolla tai muulla tavalla.

Laitetaan vielä suora linkki siihen lakipykälään, koska lain nimi on niin vaikean pitkä http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110746#L3P19

Eli jos on rahaa, se on käytettävä elämiseen aivan kuten kantasuomalaisetkin joutuvat tekemään. Se sanotaan selvästi laissa.

Jos ministeri ei oikeasti tiedä mitään puhumistaan asioista, niin se on huolestuttavaa. Vielä huolestuttavampaa on, jos hän tietää, mutta puhuu silti vain tietämättömiä äänestäjiään miellyttääkseen.

***

Tätäkin juttua kommentoidaan vain omalla etu- ja sukunimellä. Poistan armotta kaikki nimimerkeillä yrittäjät, jotka eivät ole sopineet kanssani nimimerkin käytöstä.