Sudet, matut ja tolkun ihmiset

– Rasisti en ole. Mutta mitään en vihaa niin kuin mamuja! Niin ja sumuvaloja, susia, tehdaspiirakoita, halkojen polttamista, jouluvaloja, mattojen piiskaajia ja…

Näin kiteytti nykyisen keskustelun tason joku tuntematon sanomalehti Karjalaisen tekstiviestipalstalla tänä aamuna. Hän onnistui lyhyesti kuvaamaan pienen ja itseensä käpertyneen ihmisen perusongelman: On se niin väärin, että maailma ei pyöri minun mieleni mukaan. Oman pienen, tylsän ja ahtaan elämäni on pakko olla jonkun muun vika.

Susista ja turvapaikanhakijoista käytävässä keskustelussa on molemmissa sama piirre. Sitä johtavat kovaääniset hysteerikot, jotka pelkäävät koko ajan kaikkea. Eilisen Karjalaisessa oli kuvaus susitilanteesta pidetystä yleisökeskustelusta ja se toi heti mieleen minkä tahansa turvapaikanhakijoista käytävän keskustelutilaisuuden. Epätietoisuutta, pelkoa, vihaa ja raivoa. Näissä tilaisuuksissa nousee aina sankariksi omaa laumaansa puolustava miesjoukko, joka tarjoaa nopeaa ja väkivaltaista ratkaisua laista piittaamatta. Lisäksi esille nousee aina varma tieto, että virkamiehet valehtelevat. Susia on joka nurkalla ja turvapaikanhakijat ovat kaikki raiskaajia, vaikka viranomaiset muuta väittävät.

Joukossa tiivistyy tyhmyyden lisäksi myös epäterve pelko. Se juontanee juurensa ihmisen halusta kontrolloida ympäröivää maailmaa. Kaiken pitää mennä totutulla tavalla eikä mitään poikkeavaa saa tapahtua.

Koko ajan kuitenkin tapahtuu ja sille emme voi mitään. Silloin purkautuu raivo, joka kohdistuu aina kulloisenkin pääkohteen lisäksi myös niihin, jotka yrittävät olla niitä tolkun ihmisiä ja hillitä turhia pelkoja.

– Haista sinä paska! On kusi noussut pieneen päähän, kun vähän saa julkisuutta.

Näin sanoi eräs vanha koulukaverini blogini Fb-sivulla. Tänä aamuna postilaatikossani oli kirje, joka saattaa olla tuotu viime yönä tai sitten se on voinut olla huomaamattani laatikon pohjalla jo perjantaista lähtien. Kakkosluokan merkki siinä oli, mutta ei postileimaa.

IMG_20160201_0001

Johan nyt on perkele! Asia on niin, että en minä rakkikoiria ole ennenkään säikähtänyt enkä aio säikähtää nytkään. Ihmettelen vain ihmisten pienisieluisuutta ja halua kontrolloida ja määräillä toisten tekemisiä ja kirjoittamisia. Jos tekstini eivät miellytä, niin voi jättää lukematta. Minun sananvapauteeni kuuluu saada kirjoittaa mitä haluan kenenkään ennalta estämättä, mutta kenenkään sananvapauteen ei kuulu lähetellä törkyviestejä ja uhkauksia. Ne tutkii poliisi.

Siinäpä oli taas vaikka presidentti Niinistölle malliksi niitä tolkun ihmisiä.

735013_10153606788009213_6341194385629654785_n

Kuva: Riikka Uhmavaara

PS Ettei keskustelu nyt lipsahda väärille urille, niin mielestäni susilla ei ole asiaa ihmisten pihoihin. Otin Pohjois-Karjalassa kiivaana käyvän susikeskustelun vain malliksi, koska se on täsmälleen samanlaista kuin vastaanottokeskusten sijoituspaikkakunnilla käytävä maahanmuuttokeskustelu. Sitä hallitsee irrationaalinen pelko, jota järki ei pysty kontrolloimaan.

***

Kommentoini vain omalla etu- ja sukunimellä ja silloinkin asiallisesti. Jos ei uskota, niin kommentointi loppuu kokonaan ja kaikilta.

 

Kommentit (51)
 1. seppo mahkonen
  1.2.2016, 09:25

  Jotain pitää tapahtua, jotta viranomaiset ja päättäjät alkavat toimia. Nyt valta on annettu alistajille. Esimerkiksi, jos lukee rivien välistä, näkyy että Sipilänkin Kempeleen asunnon turvallisuus uhka koostuu siitä että jos sinne sijoitetaan pakolaisperhe niin talo palaa. Eli uhkailijat ovat niskanpäällä.

 2. Sirpa Nieminen
  1.2.2016, 09:38

  Kiitos taas! Olen juuri lukenut paikallisesta fb-ryhmästä, joka on tarkoitettu paikallismuistojen ja -juttujen jakamiseen, samat vanhat ja väsyneet rasistiset käännökset: sananvapauteen vetosminen, rasisti kortti (ei yhdyssana), lavea puhe seudun levottomuudesta (koska vok). Itse olen vieraillut vok:in talossa vuosikymmenet sukulaisilla ja mitään levottomuuksia sinne ei ole ilmaantunut viime vuosinakaan, vok-aikaan.

  Muistin tämän blogin aiemman keskustelun, jossa mietittiin lukemisvaikeuksia ja ihmisiä, joilla on suuria luetun ymmärtämisen vaikeuksia aikuisena.
  Alan vahvasti uskoa, että tämä on olennaista.
  Sama ala-arvoinen puhe- ja kirjoitustyyli, suoranaiset solvaukset, henkilöiden parjaaminen ja herjaaminen surutta toistuvat kaikkialla ns. maahanmuuttokriittisten ns. keskusteluissa. ja näemmä noissa postilaatikkoon ihan perille asti kuskatuissa nooteissa.

  Olisiko aika tehdä selkokielinen kirjanen/blogi siitä, mitä pakolaisuus on, mitä rasismi on ja miten esim. Suomea on aikanaan autettu? Tai miten suomalaiset ovat aikanaan jyränneet oman alkuperäiskansansa ja valloittajien jälkeläisinä mekin tätä pohjoista plänttiä tallaamme?

  Sen verran realisti olen, etten usko ymmärryksen lisääntyvän ihmeellisesti aikuisrasisteilla. Ehkä lapsia selkokielinen, tiivis tieto voisi auttaa, edes saamaan neutraalina ja faktoihin perustuvan vilkaisun maailmaan?
  Keskustelu on todella vaikeaa, kun osa ”keskustelijoista” ei ymmärrä lukemaansa, vaan laitaa toisille sanoja suuhun ja ylitulkitsee. Ja em. osa ”keskustelijoista” ei varmasti ymmärrä tätäkään, vaan voi alkaa juuri nyt huudella kaiken suvaitsemisesta, rajojen sulkemisesta tai vaikka vaan kirosanojen maustamana peräänkuuluttaa sananvapautta rasismille.

  Kiitos vielä kerran ja jaksua tärkeään työhösi. Katselineilen eilen lasteni kanssa Schindlerin lista -elokuvaa ja totesin, että se on valitettavasti ajankohtainen. Ajat, jolloin yhtä ihmisryhmää käytetään syntipukkinan kaikkeen ja todellisten ongelmien peittämiseen.

  1. Heli Heikkinen
   1.2.2016, 12:43

   En tiedä, voiko mikään selkokielisyys vetää heikkolukutaitoista tekstin ääreen. Yle on sen sijaan tehnyt erittäin ansiokkaita ja selkeäviestisiä animaatioita mm. näistä maahanmuuttoasioista. Ongelmana lienee vain se, että Yle. Kun se ei ole MV.

   Tässä linkki mainioon ”Ne vievät meidän naiset” -animaatioon, kannattaa jakaa aina tilaisuuden tullen:
   http://yle.fi/uutiset/ne_vie_meidan_naiset__katso_animaatiosta_pitavatko_pakolaispelot_paikkansa/8357502

   Muitakin animaatioita ja videopätkiä löytyy selailemalla esim.
   http://haku.yle.fi/?q=turvapaikanhakijat%20animaatio&language=fi

Kommentointi suljettu.