Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Paimenpoika ja susi

Muistatte varmaan sen vanhan tarinan paimenpojasta ja sudesta. Poika pitkästyi paimenessa ja halusi huomiota. Niinpä hän rupesi huutamaan, että täällä on susi. Kyläläiset kiiruhtivat tietenkin avuksi ja poika sai vakavat nuhteet turhasta hälytyksestä. Kuitenkin hän teki saman tempun uudelleen samalla lopputuloksella. Kerran sitten susi hyökkäsi oikeasti lauman kimppuun, mutta kyläläiset eivät enää piitanneet hätähuudoista. Ajattelivat vain, että taas se siellä ikävissään ja huomionkipeyttään huutelee valheita.

Syyskuussa joensuulainen nainen kertoi tulleensa kolmen tummaihoisen miehen pahoinpitelemäksi. Naisen mukaan miehet olivat kaataneet hänet maahan Joensuussa Torikadun ja Yläsatamakadun risteyksen lähettyvillä ja häntä oli lyöty nyrkillä kasvoihin. Poliisi tutki tekoa pahoinpitelynä. Nainen ei käynyt lääkärissä hoitamassa vammojaan.

Kontiolahtelainen nainen ilmoitti joutuneensa raiskatuksi samana yönä 11.–12. syyskuuta Joensuussa Rauhankadun hautausmaan lähettyvillä. Nainen kertoi poliisille, että tekijä oli 20–40-vuotias, tummaihoinen ja rastatukkainen. Terveydenhuollon tekemät tutkimukset eivät vahvistaneet naisen joutumista raiskatuksi.

Syyskuun 21. päivä juukalainen nainen kertoi poliisille, että kaksi ulkomaalaisen näköistä miestä raahasi hänet pusikkoon Joensuussa Sirkkalan junaradan viereiseltä hiekkatieltä. Naisen mukaan miehet olivat säikähtäneet lähellä ajaneita pyöräilijöitä ja poistuneet paikalta. Juukalainen osasi kertoa tekijöiden tuntomerkeistä ainoastaan sen, että he olivat tummaihoisia ja pukeutuneet tummiin vaatteisiin. Nainen ei käynyt hoitamassa vammojaan terveydenhuollossa. Poliisi tutki tapausta raiskauksen yrityksenä.

Nyt poliisi on keskeyttänyt kaikkien tapausten tutkinnan.

Näin uutisoi Yle. Facebook-kaveriani Martin Glantzia siteeraten jokainen voi nyt valita eri vaihtoehtojen välillä eli onko kyseessä Joensuun kukkahattupoliisin salailu, Joensuun poliisin ammattitaidottomuus, rikollisten ylivoimainen osaaminen todisteiden salaamisessa ja DNA-jälkien häivyttämisessä, Ylen valehtelu vai
keksityt rikokset.

Ylen uutinen tarkoittaa selkokielellä sitä, että poliisilla näissä kolmessa tapauksessa on hyvin vähän tai ei ollenkaan näyttöä rikosten tapahtumisesta. Poliisi ei sano, että rikoksia ei ole tapahtunut, mutta sanoo suoraan, että mikään näyttö ei tue niiden tapahtumistakaan. Koirat eivät löytäneet jälkiä, tapahtumapaikkojen teknisessä tutkinnassa ei löytynyt mitään eivätkä terveydenhuollonkaan tutkimukset edistäneet asiaa. On vain uhrien kertomukset.

En minäkään sano, että tapaukset olivat keksittyjä, mutta tekisi mieli sanoa. Näitä kummallisia raiskauksia ja niiden yrityksiä tuntuu tapahtuvan jatkuvasti vähän kaikkialla ilman että niistä löytyy näyttöä. Tulee väkisin mieleen paimenpoika ja susi. Se susi on tietenkin aina ulkomaalaisen näköinen.

On erittäin vaarallista, jos tarinoita keksitään. Ennen kaikkea se on vaarallista raiskauksen uhriksi oikeasti joutuville. Heitä ikävä kyllä riittää ilman että mielikuvituksensa valloilleen päästävät saavat heidänkin kertomuksensa tuntumaan epäilyttäviltä.

Se on vaarallista myös yhteiskuntarauhan kannalta. Jos maahanmuuttajan näköisiä tai ketä tahansa syyllistetään tapahtumattomista rikoksista, niin se johtaa katupartiointiin ja omankädenoikeuteen. Väärä ilmianto voi saada aikaan uskomattoman ketjureaktion, joka työllistää poliisia enemmän kuin alkuperäinen ilmoitus.

Huomionkipeiden ja pitkästyneiden kannattaa muistaa rikoslain 15 luvun 6 §:

Joka antaa esitutkinta- tai muulle viranomaiselle taikka tuomioistuimelle väärän tiedon ja siten aiheuttaa vaaran, että ilmiannettu pidätetään, vangitaan tai joutuu muun pakkokeinon kohteeksi tai joutuu syytteeseen tai tuomitaan rangaistukseen tai muuhun rikosoikeudelliseen seuraamukseen virheellisin perustein, on tuomittava väärästä ilmiannosta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.

***

Kommentointi sallittu vai omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muusta sovittu. Nimikään ei takaa kommentin julkaisemista. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.