Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Näin asiat koetaan

En puhu mitään siitä, mitä presidentti Sauli Niinistö eilen sanoi. Sen voitte halutessanne lukea kokonaan täältä. En puhu siitä, miten puhetta on tulkittu. Siitä on kirjoitettu vaikka kuinka monta kolumnia ja blogia, jotka varmasti löydätte vaivatta. En puhu siitäkään, miten ilahtuneina vaikkapa perussuomalaiset Jussi Niinistö ja Sampo Terho ottivat puheen vastaan. Heidän mielestään presidentti on suunnilleen heidän miehiään. En puhu siitäkään, mikä mahtoi olla presidentin perimmäinen tarkoitus. Siitä kirjoitti Ilta-Sanomien Timo Paunonen mielestäni selväjärkisen kolumnin.

Puhun siitä, miten siinä ainoassa ääripäässä eli rasistisessa äärioikeistossa puhe koettiin. Siellä puhe nähtiin ja kuultiin oikeutuksena kaikelle heidän vihapuheelleen ja uhkauksilleen. Heidän mielestään presidentti sanoi selvästi, että meidän ei tarvitse elättää yhtään ketään, jos emme halua.

nti x

Heidän mielestään presidentti antoi luvan ja oikeutuksen vihalle ja jopa viharikoksille.

niinistö

Osa katsoi presidentin oikeuttaneen ihan suorat uhkaukset jopa kansanedustajalle.

ozan yanar

Osa MV:n lukijoista oli tietysti tapansa mukaan täysin kuutamolla ja epäili suvakkien mädättämän Ylen sensuroineen presidentin puhetta.

12644902_225488534459083_2318327405410289969_n

Niinpä niin. Ennen sanottiin, että kun savolainen puhuu, niin vastuu siirtyy kuulijalle. Nyt pitänee sanoa, että sama tapahtuu presidentin puhuessa. Tätä äärioikeistolaisten rasistien reaktiota ei presidentin esikunnassa varmaan tultu ajatelleeksi. Jos tultiin, niin ikävämpi juttu.

Korkealla tasollakin pitäisi ymmärää nykyinen, persussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon viime kesänä lausuma oikeutus mille tahansa muukalaisvastaiselle tulkinnalle mistä tahansa asiasta:

Onko tarina totta vai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan.

***
Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käytöstä. Nimikään ei takaa kommentin näkymistä. Moderoinnista ei voi valittaa.