Toinen ääripää

Osa ryhmän jäsenistä on valmiita myös lieviin laittomuuksiin. Sen osoittavat heidän saamansa tuomiot.

Näin kirjoittaa tolkun ihminen toisille tolkun ihmisille Aamulehdessä klovnijoukko Loldiers of Odinista. Hän sanoo rivien välissä, että voitte olla hiljaa ja pysyä sivussa, kun ääripäät tappelevat. Klovnien valmiudesta rikoksiin kertoo selvää kieltä se, että peräti kaksi heistä on tuomittu rikoksista.

Toinen heistä on saanut useita tuomioita hallinnan loukkauksista osallistuttuaan tyhjillään olleiden kiinteistöjen talonvaltauksiin. Hänellä on myös niskoittelutuomioita ja tuomio haitanteosta virkamiehelle. Kysymys on teoista, joissa hän on kieltäytynyt poistumasta vallatusta talosta ja kieltäytynyt todistamasta henkilöllisyyttään vappumielenosoituksessa. Toisella on myös tuomio haitanteosta, hallinnan loukkauksesta ja niskoittelusta. Lisäksi hänet on tuomittu vuosia sitten laittomasta uhkauksesta, koska hän käyttäytyi uhkaavasti erästä poliitikkoa kohtaan. Kaikki tuomiot ovat sakkotuomioita. Väkivaltaisia tekoja kummankaan tilillä ei ole.

Selvä peli, kyseessä on rikollisjoukko, joka ihan selvästi on valmis syyllistymään uusiin rikoksiin. Se toinen ääripää on nyt löytynyt. Pysytelkää erossa.

Rikoksiahan nuo kerrotut teot ovat, en minä niitä vähättele. Niistä on aikoinan tuomiot luettu ja asia sitä myöten selvä.

Jotain oudon asenteellista on kuitenkin siinä, että kahden klovnin aiemmin saamat tuomiot suhteellisen lievistä rikoksista riittävät leimaamaan koko runsaslukuisen joukon potentiaalisiksi rikollisiksi. Sen sijaan oikein alleviivataan sitä, että pilottitakkisen ja jengitunnuksin varustauteen Soldiers of Odinin jäsenten saamat tuomiot väkivaltarikoksista eivät tee ryhmästä laitonta. Se vain  ”on omiaan kyseenalaistamaan heidän luotettavuutensa yleistä järjestystä ylläpitävinä kansalaisina”. Myöskään Rajat kiinni -ryhmien avoimen väkivaltaiset rasismifantasiat eivät tee ryhmistä laittomia, vaan heillä on oikeus osoittaa mieltään.

Myös rajat kiinni -ryhmät Facebookissa pursuavat rasismia, ja myös osa mielenosoitusten järjestäjistä kirjoittaa rasistista tekstiä sosiaalisessa mediassa. Mieltään saa kuitenkin osoittaa, vaikka olisi asenteiltaan millainen rasisti.

Näinhän se oikeasti lain mukaan meneekin. Jotain kummallista silottelun makua tässä nyt kuitenkin on. Kahden klovnin rikokset kaivetaan näytillle selvänä osoituksena valmiudesta uusiin rikoksiin, mutta useiden sotureiden väkivaltainen natsitausta on syy korostaa heidän oikeuksiaan. Samoin Rajat kiinni-hörhöjen avoimet väkivaltafantasiat korostavat heidän oikeuttaan osoittaa mieltään. Heidänkään tapauksessaan tausta ja ääneen lausutut väkivaltauhkaukset eivät ole mikään syy epäillä heidän olevan valmiita syyllistymän rikoksiin.

Näin kerrotaan tolkun ihmisille, että älkää missään tapauksessa sekaantuko näiden kahden ääripään välisiin mittelöihin. Älkää olko mitään mieltä, katsokaa sivusta ja korkeintaan paheksukaa irvokkaita klovneja, jotka rienaavat niinkin pyhiä arvoja kuin natsimi  ja rasismi. Tolkun ihminen ei näe näe eikä kuule. Eikä ole mitään mieltä. Jos onkin, niin ei puhu.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Nimikään ei takaa kommentin näkyvyyttä.

Kommentit (53)
 1. Petri Sakkinen
  5.2.2016, 10:09

  Kukahan olikaan se onneton tunari, joka lanseerasi käsitteen ”tolkun ihminen” tähän pakolaiskeskusteluun?

  1. Calle Mäntylä
   5.2.2016, 10:26

   Tolkun ihminen lanseerattiin alunperin Jyri Paretskoin kolumnissa, ja yleiseen kansantietoisuuteen se nousi, kun presidentti jakoi tämän tekstin somessa.

 2. maria kynsijärvi
  5.2.2016, 10:16

  ”Tolkun ihminen”, ”maassa maan tavalla”, ”meidän arvot”. Mistä keksittäisiin vielä suttuisempia ja epämääräisempiä määritelmiä tähän soppaan?

Kommentointi suljettu.