Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Melkein tapahtunut todellisuus

Kun ihminen liukastuu ja kaatuu, niin hän vaistomaisesti vilkuilee ympärilleen nolona. Näkikö joku?

Vahvistamattoman silminnäkijähavainnon mukaan kolme poliisia olisi seurannut jopa 40–50 ulkomaalaisen joukkoa Kolmen sepän patsaalta sisälle City centerin rakennukseen. Silminnäkijäksi esittäytynyt ihminen kirjoitti asiasta Facebook-profiilissaan.

Näin kirjoitti Helsingin Sanomat eilisiltana melkein tapahtuneesta mellakoinnista, josta sosiaalisessa mediassa oli puhuttu monta päivää ja josta poliisi oli hankkinut tiedustelutietoja. Koska Helsingin Sanomien kokoisella lehdellä ei ollut varaa lähettää yhtä toimittajaa parin sadan metrin päähän, niin laitan oikeasti paikalla olleen henkilön eilen illalla noin klo 20 ottaman kuvan tapahtuneesta.

21

Kuva: Tarja Koivumäki

Kuten eilen kerroin, niin kyseessä oli perussuomalaisten puoluelehti Suomen Uutisten keksimä vedätys. Jo kertaalleen peruttu ja ilmeisesti alkujaankin performanssimielessä perustettu feminismiä vastustavien miesten kokoontuminen muuttui lehden toimituksessa turvapaikahakijoiden suunnittelemaksi naisten joukkohäirinnäksi.

Tällä valheella juoksutettiin useita medioita Yleä ja Helsingin Sanomia myöten ja poliisi tehosti valmiuttaan. Nyt kukaan ei oikein kehtaa myöntää menneensä halpaan, tulleensa petetyksi ja kerta kaikkiaan nolosti kusetetuksi. Siksi Helsingin Sanomatkin nostaa uutisessaan esille nimettömän ja tarkistamattoman Fb-päivityksen. Pakkohan siellä oli jotain tapahtua.

No, eipä tapahtunut. Ei ollut maahanmuuttajia eikä edes naisvihamielisiä nössömiehiä. Tiedotusvälineet ja poliisi liukastuivat valheelliseen uutiseen ja katselevat nyt nolona ympärilleen. Näkikö joku? Kyllä, tällä kertaa jokainen näki.

Poliisi voisi Suomen Uutisten lukemisen sijaan suunnata mielenkiintonsa vaikkapa Rajat kiinni-kansanliikkeen Facebook-ryhmään. Siellä on meneillään äänestys, jossa tiedustellaan ovatko polttopulloiskut hyväksyttävä tapa toimia. Yllättävän monen mielestä ovat. Tämä todellisuus on jo monta kertaa tapahtunut ja tapahtuu luultavasti vielä monta kertaa.

12670222_815082685286743_4826184096843533554_n

Elämme merkillistä aikaa. Turvapaikanhakijoihin liittyvät huhut saavat kaikki varpailleen, mutta yllyttäminen heihin kohdistuviin rikoksiin on vain pahaa oloa ja paineiden purkamista.

Nyt moni katsoo asiakseen linkittää minulle todisteeksi vasemmiston pahuudesta videon, jossa poliisi estää Suvi Auvista kuvaamasta Rajat kiinni -mielenosoitusta. Ei tarvitse, olen jo nähnyt sen. En ymmärrä, miksi kansalainen ei saa kuvata laillista mielenosoitusta ja julkisella paikalla virkaansa hoitavaa poliisia. Sitä ei mikään laki kiellä.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käytöstä. Nimikään ei takaa kommentin näkymistä.

Päivitys klo 19.oo: Helsingin Sanomat on korjannut tuota linkitettyä artikkeliaan ja lisännyt siihen, että  silminnäkijäksi esittäytynyt ihminen kirjoitti asiasta Facebook-profiilissaan ja kuvaili poliisien seuraamaa joukkoa ”pääasiassa valkoisiksi suomalaisiksi”.

Kiitos HS:lle korjauksesta.