Heikompi aines

Suomen hallitus on päättänyt rajoittaa heikomman aineksen perhe-elämää ja lisääntymistä. Heikommaksi ainekseksi katsotaan ensi alkuun turvapaikanhakijoiden lisäksi myös ne köyhät ja pienituloiset syntyperäiset Suomen kansalaiset, jotka haluavat ulkomaalaisen puolisonsa Suomeen.

Nyt ajattelette, että olen seonnut. En ole, lukekaa sisäministeriön asiasta antama tiedote. Kannattaa lukea myös koko valmisteilla oleva lakiesitys perusteluineen.

Vetoaminen EU:n perheenyhdistämisdirektiiviin kertoo, että perussuomalaisten maahanmuuttopolittinen ohjelma on otettu koko hallituksen linjaksi. Suomen käytäntö on tähänkin asti ollut ihan perheenyhdistämisdirektivin mukainen, koska direktiivi asettaa vain vähimmäisvaatimukset. Nyt Suomi on perussuomalaisten vaaliohjelman mukaisesti kiristämässä linjaansa täyttämään vain ne vähimmäisvaatimukset.

Direktiivi estää kuitenkin juuri sen, mihin tällä lakimuutoksella pyritään. Suurinta meteliähän on pidetty siitä, että oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija voi tietyin edellytyksin saada maahan myös perheenjäseniään. Tämä oikeus säilyy lakiesityksen mukaan edelleen tilanteissa, joissa perheenkokoajalla on pakolaisasema eli hän on kiintiöpakolainen tai turvapaikan saanut. Turvattua toimeentuloa ei esityksen mukaan edellytetä, jos perheenjäsenet hakevat oleskelulupaa kolmen kuukauden sisällä pakolaisaseman myöntämisestä.

Rajoitus koskisi vain toissijaisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneita sekä niitä, joiden perheenjäsenet eivät pane perheenyhdistämistä vireille kolmen kuukauden sisällä siitä, kun perheenkokoaja on saanut turvapaikan. Heiltä edellytetään turvattua toimeentuloa. Nykyisiä tulorajoja voitte katsella Migrin sivulta, ne eivät ole juttuni aihe.

Lisäksi rajoitus koskisi kaikkia niitä Suomen kansalaisia, jotka haluavat ulkomaalaisen puolisonsa ja mahdolliset lapsensa Suomeen. Tämä lain tärkein ja suoraan perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta peräisin oleva muutos sanotaan ministeriön tiedotteessa selvästi:

Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenen oleskeluluvan myöntämisen edellytyksenä olisi jatkossa turvattu toimeentulo. Suomen kansalaisen perheenjäsenen olisi jatkossa haettava oleskelulupaa perhesiteen perusteella ulkomailta käsin ulkomaalaislain pääsäännön mukaisesti.

Sanotaan se vielä selvällä suomen kielellä. Jos lakiesitys hyväksytään, niin liian pienituloiseksi katsottu Suomen kansalainen ei saa ulkomaalaista  puolisoaan Suomeen. Ei ole merkitystä sillä, onko suomalainen syntyperäinen Suomen kansalainen vai kansalaisuuden hakemuksesta saanut. Ei ole merkitystä sillä, mikä on puolison kotimaa. Se voi yhtä hyvin olla Somalia, Afganistan, Irak, USA, Thaimaa tai Venäjä.

Hallituspuolueiden rivijäseniltä voi kysyä halusivatko he oikeasti tätä, vai menikö tässä niin sanotusti lapsi pesuveden mukana. Ainakin muutamia lapsia jää syntymättä ja jo syntyneitä tulematta maahan.

Ajatelkaapa, että hallitus aikoo ruveta ihan avoimesti rajoittamaan köyhempien perhe-elämää. Maahanmuuttokeskustelun käydessä kiivaana tämä muutos onnistunee helposti. Kun tälle tielle on lähdetty, niin sitten ruvetaankin varmaan katsomaan sillä silmällä ihan kotimaisten köyhien avioliittoja. Että ei suinkaan ole tarkoitus ruveta lisääntymään yheiskunnan piikkiin, sillä tavoitteena on, että vastuu toimeentulosta olisi perheellä itsellään.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei muuta ole sovittu. Nimikään ei takaa kommentin näkymistä ja asiasta on turha valittaa.

Päivitys 11.2. klo 18.30

Kymmenet ihmiset ympäri nettiä ovat ruvenneet keskustelemaan noista tulorajoista ja lähettelemään minulle Migrin sivuilta luettavaa tietoa. Näiltä ihmisiltä voisi varmaan viedä vaikka äänioikeuden yksinkertaisella lakimuutoksella, kunhan siinä vain puhuttaisiin euroista. He keskittyisivät riitelemään summista eivätkä huomaisi lakimuutoksen keskeisintä sisältöä. Tässä tapauksessa keskeisin muutos on tulorajojen soveltaminen myös Suomen kansalaiseen, joka haluaa ulkomaalaisen puolisonsa Suomeen.

Juttua on korjattu poistamalla viitteelliset summat ja linkittämättä Migrin ilmoittamat tällä hetkellä voimassa olevat tulorajat perheenyhdistämiselle. Nämä siis eivät koske vielä tällä hetkellä Suomen kansalaisia.

Kommentit (99)
 1. Teemu Hiltunen
  10.2.2016, 18:33

  Hm, mitenköhän ne persuja äänestäneet ottavat tämän jotka ovat ajatelleet hakea vaimon Venäjältä

 2. Kaisla Kiuru
  10.2.2016, 18:34

  Yritän vääntää näistä älyttömistä ja raadollisista tavoitteista sen toisen puolen.
  Huvittavan.
  Jos tää menee läpi, tarkoittanee, ettei kukaan akaton poikamies voi enää alle kyseisen summan ansioilla tuoda vaimokseen aasialaisia nettimorsiamia?
  Mut oikeastihan aloite on omituinen, jakaa taas kansaa, asettaa erilaiseen asemaan varakkuuden mukaan.Taas. Tässäkin.
  No, Suomesta pääsee onneksi pois, rajoja ei kai ole tarkoitus pistää kiinni molempiin suuntiin?
  Jos ei saa puolisoaan Suomeen, niin arrivederci Suomi.

  1. Jenni Stenman
   11.2.2016, 00:48

   Harmi vaan, että sama sääntö on monen muunkin maan maahanmuuttobyrokratiassa. Jos esimerkiksi löydät puolisoksesi pienituloisen amerikkalaisen, niin tämän sääntömuutoksen jälkeen kumpikaan puolisoista ei saisi muuttaa toisensa kotimaahan.

Kommentointi suljettu.