Hätäistä uutisointia

Ensin Imatran poliisi sai tiedon uimahallin valvojilta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ahdistelusta kertoi valvojille lapsen huoltaja. Alle 15-vuotias lapsi oli kertonut ahdistelusta huoltajalle ja ahdistelijana oli tiettävästi ulkomaalainen mies. Siitä saatiin näyttäviä otsikoita ja lisää polttoainetta ns. maahanmuuttokeskusteluun, joka muistuttaa enemmän noitavainoa kuin keskustelua. Meteliä ei ollenkaan vaimentanut se tosiasia, että kenelläkään ei ollut tietoa lapsesta eikä hänen huoltajastaan.

Sitten asianomistaja ilmoittautui itse poliisille. Kävi ilmi, että hän on täysi-ikäinen nainen eikä vaadi tekijälle rangaistusta. Kyseessä ei siis ole lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, vaan mahdollisesti seksuaalinen ahdistelu. Se on asianomistajarikos ja se tarkoittaa sitä, että vain asianomistaja päättää tutkitaanko asia ja nostetaanko syyte.

Koko episodin uutisoiminen vaikuttaa hätähousujen hommalta. Ensin joku lapsen huoltajaksi luultu ilmoitti asiasta uimahallin valvojille, nämä ilmoittivat poliisille, poliisi tiedotti tutkivansa asiaa ja lehdet kiiruhtivat kertomaan tapauksen ihan varmasti sattuneena. Tekijäkin tiedettiin ulkomaalaiseksi, joten sosiaalinen media sytytteli taas kerran rovioita kaikkien ulkomaalaisten polttamiseksi.

Kun asia on nyt selvinnyt ja poliisi lopettanut tutkinnan, niin sepä ei riitäkään näille hyvän vauhdin saaneille maahanmuuttokeskustelijoille. Nainen on nimetty tyhmäksi tytöksi, suvakkihuoraksi ja mamupatjaksi, joka nautti lääppimisestä ja jota oikeastaan pitäisi tämän takia jotenkin rangaista. Hänen olisi ehdottomasti pitänyt vaatia asia tutkittavaksi ja tekijää rangaistavaksi.

Kyllähän neuvojia tässä maassa riittää. Nämä neuvojat unohtivat sen tosiasian, että itsemääräämisoikeus käsittää myös tällaisen tilanteen. Suomi ei ole mikään talibanivaltio, jossa naisten siveyttä valvova setäneuvosto päättää mikä on rikos ja mikä ei. Jos asianomistaja ei katso rikosta tapahtuneen tai ei vain kerta kaikkiaan viitsi ruveta asiasta käräjöimään, niin asia on sillä selvä. Poliisi tutkii asianomistajarikokset vain siinä tapauksessa, että asianomistaja vaatii rangaistusta. Ensimmäinen silmiini sattunut listaus asianomistajarikoksista löytyy täältä.

Lehdet saisivat vähän hillitä halujaan uutisoida näistä mahdollisesti tapahtuneista rikoksista, joissa tekijä on ehkä ulkomaalainen. Poliisikin saisi kertoa selvemmin tutkitaanko rikoksen mahdollista tapahtumista vai oikeasti tapahtunutta rikosta. Ei rovioon kannata tahallaan bensaa heittää.

***
Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käytöstä.

 

 

Kommentit (40)
  1. Veijo Kiuru
    11.2.2016, 15:01

    Surullisen huvittavaa on tämä uutisointi ja asioista ”keskustelu”. Kiitos, Saku, kun kirjoitat näistäkin asiallisesti.

  2. Jorma Hiekkanen
    11.2.2016, 15:04

    Eli tämä oli se ”10-vuotias lapsi”?? Nyt muuttui vain jotenkin täysi-ikäiseksi naiseksi josta tehtiin heti suvakkihuora – huohhh…

Kommentointi suljettu.