Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Säädetään voimassaoleva laki

Eduskunta on keskustellut kansalaisaloitteesta rikokseen syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisesta. Kuten uutisen videonauhasta näkyy, niin moukkamaisuus on nykyisin salonkikelpoista. Vielä pari vuotta sitten Teuvo Hakkarainen olisi joutunut eduskunnan puhemiehen puhutteluun, mutta nyt häntä kiitellään kansanmiehen syvien tuntojen tulkitsijana.

Minä kiittelen häntä ja muita aloitteen kannattajia typeryyden ja tietämättömyyden tulkitsijoina. Aloitetta ovat kannattaneet vain perussuomalaiset eli vain he eivät ole vieläkään tajunneet, että aloitteessa vaadittu laki on olemassa. Se huomattiin jo viime keväänä.

Kansalaisaloitetta ei ole kirjoitettu lakitekstin muotoon, vaan se on vapaasti muotoiltu:

Uuden lain mukaan vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotettaisiin vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta. Poikkeus tehtäisiin vain niissä tapauksissa, joissa karkotus ”varmuudella” rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia.

Me allekirjoittajat vaadimme muutosta nykyiseen lainsäädäntöön, että jatkossa rikokseen syyllistynyt ulkomaalainen maahanmuuttaja voitaisiin karkottaa maastamme ja asettaa maahantulokieltoon, sekä hänen oleskelulupansa voitaisiin mitätöidä samantien.

Tällainen laki siis on jo olemassa. Ulkomaalaislain 149 §:n mukaan maasta voidaan karkottaa oleskeluluvalla oleskellut ulkomaalainen:

1) joka oleskelee Suomessa ilman vaadittavaa oleskelulupaa;

2) jonka on todettu syyllistyneen rikokseen, josta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta taikka jonka on todettu syyllistyneen toistuvasti rikoksiin;

3) joka on käyttäytymisellään osoittanut olevansa vaaraksi muiden turvallisuudelle; taikka

4) joka on ryhtynyt taikka jonka voidaan aikaisemman toimintansa perusteella tai muutoin perustellusta syystä epäillä ryhtyvän Suomessa kansallista turvallisuutta vaarantavaan toimintaan.

Myös pakolaisen saa karkottaa. Häntä ei kuitenkaan saa karkottaa kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa, johon nähden hän on edelleen kansainvälisen suojelun tarpeessa. Pakolaisen saa karkottaa vain valtioon, joka suostuu ottamaan hänet vastaan. Tämäkin lainkohta vastaa aloitteessa vaadittua.

Laki myös toimii. Nykyisin maasta karkotetaan vuosittain yli 250 henkilöä.

migri kark

Lähde: Maahanmuuttovirasto

(Täytäntöönpannuista päätöksistä ei ole tilastoja, kuten Migri ilmoittaa. Syytä siihen en minä tiedä, joten älkää kysykö sitä minulta.)

Nyt onnistuttiin yli 50 000 henkilön voimin saamaan eduskuntakäsittelyyn aloite, jossa esitetty laki on jo olemassa ja toimii. Aloite on myös ristiriitainen itsensä kanssa. Siinä vaaditaan vakaviin rikoksiin syyllistyneiden karkottamista. Jo nykyisin voidaan karkottaa sellaisen rikokseen perusteella, josta voidaan tuomita vähintään vuoden vankeuteen. Vuoden mittaista vankeutta ei siis edes tarvitse tuomita, vaan pelkkä mahdollisuus siihen riittää.

YK:n kansainvälisen rikollisuuden vastaisen yleissopimuksen mukaan vakava rikos on sellainen, josta voidaan tuomita vähintään neljä vuotta vankeutta. Koska aloitteessa vaaditaan vakaviin rikoksiin syyllistyneiden karkottamista, niin siinä itse asiassa vaaditaan nykyistä käytäntöä lievennettäväksi.

Karkottamisessa on oikeasti ihan yleismaailmallinen ongelma, mutta se ei tällä aloitteella ratkea. On olemassa sellaisia rikoksentekijöitä, joita edes heidän kotimaansa ei huoli takaisin. Niissä tapauksissa ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin yrittää hoitaa asia diplomaattisin keinoin ja saada lähtömaa myötämieliseksi. Jos se ei onnistu, niin on toimittava samoin kuin kotoperäisten rikoksentekijöiden kanssa eli yritettävä sopeuttaa heidät yhteiskuntaan.

Tämä kansalaisaloite on turha ja heittää ikävän varjon koko kansalaisaloitteen ylle. Sen suosio osoitti, että näköjään kuka tahansa voi vaatia mitä tahansa lakia vaikka kännissä ja läpällä. Kun aihe on riittävän raflaava, niin yhtä tietämättömiä allekirjoittajia näkyy löytyvän ja eduskunta pääsee puhumaan asiasta. Seuraavaksi varmaan joku laatii kansalaisaloitteen, jossa esitetään rikosten tekemisen kieltämistä ja niihin syyllistyneiden rankaisemista.

***
Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käytöstä. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.