Syyhyttä saunaan

– Sellaista nimeä ei saa käyttää minkä voi rinnastaa meihin, koska olemme rekistöröitynyt yhdistys. Esim. Loldiers of Odin on liian lähellä ja asianajajan mukaan voimme vetää käräjille. Laittakaa aina viestiä et vaihtavat nimen semmoiseksi mitä ei voi rinnastaa meihin tai käräjillä tavataan. (Mika Matias Ranta, Soldiers of Odinin perustaja Facebookissa)

– Hyvää ystävänpäivää teillekin ja kuten jo yksityisviestiä laitoin, niin Soldiers of Odin on ry ja teidän nimenne viittaa meihin. Ystävällisesti pyydämme poistamaan tai vaihtamaan nimenne. Voimme lähteä karäjäoikeuteen asti asiassa. Kiitos. (Lari Kuosmanen Loldiers of Odinin Facebook-sivulla)

Näin varoittelevat Soldiers of Odinin jäsenet heille nauravia klovneja. Sanojensa vakuudeksi Ranta laittaa linkin Patentti- ja rekisterihallituksen sivulle, jossa kerrotaan toiminimen suojan oikeusvaikutuksista.

Odinin soturit näyttävät sekoittavan keskenään yhdistyslain mukaisen yhdistyksen rekisteröimisen, tavaramerkkilain mukaisen tavaramerkin rekisteröimisen ja toiminimilain mukaisen elinkeinonharjoittajan toiminimen rekisteröimisen.

Tavaramerkkilain 1 §:n mukaan rekisteröinnillä saadaan yksinoikeus tavaramerkkiin erityiseksi tunnusmerkiksi myytäviksi tarjottavien tai muutoin elinkeinotoiminnassa liikkeeseen laskettavien tavaroiden erottamiseksi toisten tavaroista. Toiminimilain 3 §:n mukaan yksinoikeus rekisteröityyn toiminimeen sisältää sen, että toinen elinkeinonharjoittaja ei saa tässä maassa käyttää sellaiseen toiminimeen sekoitettavissa olevaa toiminimeä.

Nyt on kyse kuitenkin yhdistyksen rekisteröimisen oikeusvaikutuksista ja se on ihan eri asia. Soldiers of Odin näkyy olevan rekisteröity yhdistys, mutta yhdistyksen rekisteröinti ei anna samanlaista suojaa nimelle kuin elinkeinonharjoittajan rekisteröimä toiminimi tai tuotteelle rekisteröity tavaramerkki.

Yhdistyslaki ei kiellä perustamasta nimeltään lähellä olevaa epävirallista yhdistystä, saati vapaamuotoisesti toimivaa klovnijoukkoa. Jos Loldiers of Odinin pellet päättäisivät perustaa rekisteröimättömän yhdistyksen, niin he voisivat sen tehdä. Ongelmia saattaisi tulla vasta siinä vaiheessa, jos he päättäisivät rekisteröidä yhdistyksensä. Silloin rekisteriviranomainen tutkisi onko nimi harhaanjohtava ja onko samalla nimellä jo rekisteröity yhdistys. Se on viranomaistoimintaa, ei käräjäoikeudessa käsiteltävä asia.

Nimi ei olisi harhaanjohtava, vaan täsmälleen toiminnan tarkoitusta kuvaava. Klovnien tarkoitushan  on kulmat kurtussa partioiville nauraminen. Nimi ei myöskään ole käytössä, koska sanat ”soldiers” ja ”loldiers” tarkoittavat ihan eri asioita.

Klovnit siis todennäköisesti saisivat yhdistyksensä rekisteröityä, mutta tokkopa he ovat sitä tekemässä. Tuskin he ovat kiinnostuneita perustamaan edes rekisteröimätöntä yhdistysta. Siksi yhdistyslaista ei löydy sellaista pykälää, jonka perusteella heitä voitaisiin kieltää käyttämästä nimeä Loldiers of Odin.

Klovnien saaminen oikeuteen ei myöskään ole helppoa. Koska Loldiers of Odin ei ole oikeushenkilö, niin se ei voi olla oikeudessa vastaajana. Jokainen klovni pitäisi haastaa erikseen. Jos tämä onnistuisi, niin oikeudelta kestäsi pari minuuttia todeta, että yhdistyslaista ei löydy sovellettavaa lainkohtaa. Koska kyseessä olisi riita-asia, niin hävinnyt osapuoli joutuisi korvaamaan kaikki vastapuolen kulut.

Tällä kertaa tämä juttu ei ole edes keljuilua. Tämä on vain erittäin kuvaava esimerkki siitä, miten helposti lakikirjaa selaava maallikko erehtyy soveltamaan väärää lakia. Oikeaakin lakia hän tulkitsee helposti väärin omien halujensa mukaisesti.

Nauraminen voi olla epäkohteliasta, mutta ei se vastoin lakia ole.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käytöstä. Nimikään ei takaa kommentin näkyvyyttä.

Kommentit (39)
  1. Tiina Sandberg
    15.2.2016, 11:22

    On se liikuttavaa, miten suomalainen sanaMvapaustaistelia luottaa siihen, että perustamalla yhdistyksen hän voi rajoittaa muiden sananvapautta.

  2. Joni Pelkonen
    15.2.2016, 11:24

    Yhdistyslaissa on myös pykälä joilla voidaan torjua sellaisen yhdistyksen rekisteröintihakemus joka on yhteiskunnassamme vallitsevien oikeus- ja moraalikäsitysten vastainen. Esimerkiksi kannabisyhdistyksen rekisteröinti estettiin tällä perusteella varsin pitkään. Odinin poikien joukossahan on tuomittuja rikollisia jotka tuskin ovat lopettaneet tekosiaan. Joten sitä odotellessa milloin häkki jälleen heilahtaa. Selitelläänkö sitten, että tekoja tehtiin yksityishenkilönä eikä osana yhdistyksen toimintaa?

    Avoin rasismi ja ihmisviha on varmasti vallitsevien oikeus- ja moraalikäsitysten vastaista.

    1. Timo Voipio
      15.2.2016, 11:49

      Jos ollaan tarkkoja, niin yhdistyslain mukaan ”Yhdistyksen saa perustaa aatteellisen tarkoituksen yhteistä toteuttamista varten. Tarkoitus ei saa olla lain tai hyvien tapojen vastainen.” Jos yhdistys ei ole tämän pykälän mukainen, niin sen rekisteröinti voidaan evätä.

      Kyseessä ei siis ole yhdistyksen (tai sen toiminnan) oikeus- ja moraalikäsityksen vastaisuus vaan yhdityksen tarkoituksen (josta säännöissä määrätään) lain ja hyvien tapojen vastaisuus. Nämä ovat eri asioita. Kannattaa käydä lukemassa juurikin tuohon viittaamaasi tapaukseen liittyvät KHO:n päätös ja tiedote: http://www.kho.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2014/01/hyvientapojenvastaisuuseioleperusteestaasuomenkannabisyhdistyksenrekisterointia.html

      Lainaan tähän mielestäni olennaisimman:

      KHO katsoo, että kannabisyhdistyksen sääntöihin kirjattu tavoite on yleisen oikeuskäsityksen vastainen. Päihdepolitiikkaan liittyvä tarkoitus ei kuitenkaan ”ole keskeisten demokraattisten tai oikeusvaltiollisten periaatteiden vastainen eikä liioin siinä määrin yleisten etujen vastainen, että rekisteröinti voitaisiin niillä perusteilla evätä”.

      Yhdistymisvapauteen liittyy KHO:n mukaan kiinteästi mielipiteiden ilmaisun vapaus, joka ei rajoitu yhteiskunnassa yleisesti hyväksyttyjen näkemysten esittämiseen ja sellaisten hyväksi vaikuttamiseen. Kannabisyhdistyksen toiminnan tarkoitus ei muodosta ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä tarkoitettua riittävän painavaa perustetta rekisteröinnin epäämiseen.

      Soldiers of Odin ry on rekisteröity yhdistys, Yhdistysnetin mukaan perusilmoitus on rekisteröity (eli yhdistys hyväksytty rekisteriin) 11.2.2016. Tämä tarkoittaa, että ainakaan PRH:n näkemyksen mukaan yhdistyksen säännöissä ilmoitettu tarkoitus ei ole lain ja hyvien tapojen vastainen.

      Yhdistymisvapaus on yksi perustuslaissa mainituista perusoikeuksista, ja se on hyvin vahva. Yhdistyksen saa perustaa sellaistakin tarkoitusta varten, jonka mahdollisesti isokin osa kansasta kokee vastenmieliseksi. Aivan sama juttu kuin sananvapaudessa: sen merkitys punnitaan vasta silloin, kun yrittää sanoa jotain joidenkin/monen mielestä epämiellyttävää.

      Eri juttu on, että syyllistyykö yhdistys tai sen jäsenet toiminnassa laittomuuksiin. Tämä on kuitenkin oma tarkastelunsa, eikä ole julkisen vallan asia lähteä spekuloimaan tällä etukäteen.

      Minun puolestani Soldiersit voisivat siirtyä itärajan toiselle puolelle tai siirtyä (oma-aloitteisesti, ei ”avustetusti”) partioimaan Pohjanlahden pohjaa, mutta mielestäni olisi lähtökohtaisesti kyseenalaista, jos yhdistyksen rekisteröinti-ilmoitusta ei olisi hyväksytty.

      Tämä siis näin tietämättä, mitä ko. yhdistyksen sääntöihin on yhdistyksen tarkoitukseksi kirjattu. Ihan niin paljoa mielenkiintoa ei ole, että jaksaisin ruveta tilaamaan sääntöjä ja maksamaan siitä, mutta ry:n säännöt, siinä muodossa kun ne ovat yhdistysrekisterissä, ovat julkisia asiakirjoja ja kenellä tahansa on oikeus tutustua niihin. Jos jotakuta nappaa käydä vierailulla Arkadiankadulla tutustumassa asiaan ja raportoida tännekin, niin siitä vaan.

Kommentointi suljettu.