Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Syyhyttä saunaan

– Sellaista nimeä ei saa käyttää minkä voi rinnastaa meihin, koska olemme rekistöröitynyt yhdistys. Esim. Loldiers of Odin on liian lähellä ja asianajajan mukaan voimme vetää käräjille. Laittakaa aina viestiä et vaihtavat nimen semmoiseksi mitä ei voi rinnastaa meihin tai käräjillä tavataan. (Mika Matias Ranta, Soldiers of Odinin perustaja Facebookissa)

– Hyvää ystävänpäivää teillekin ja kuten jo yksityisviestiä laitoin, niin Soldiers of Odin on ry ja teidän nimenne viittaa meihin. Ystävällisesti pyydämme poistamaan tai vaihtamaan nimenne. Voimme lähteä karäjäoikeuteen asti asiassa. Kiitos. (Lari Kuosmanen Loldiers of Odinin Facebook-sivulla)

Näin varoittelevat Soldiers of Odinin jäsenet heille nauravia klovneja. Sanojensa vakuudeksi Ranta laittaa linkin Patentti- ja rekisterihallituksen sivulle, jossa kerrotaan toiminimen suojan oikeusvaikutuksista.

Odinin soturit näyttävät sekoittavan keskenään yhdistyslain mukaisen yhdistyksen rekisteröimisen, tavaramerkkilain mukaisen tavaramerkin rekisteröimisen ja toiminimilain mukaisen elinkeinonharjoittajan toiminimen rekisteröimisen.

Tavaramerkkilain 1 §:n mukaan rekisteröinnillä saadaan yksinoikeus tavaramerkkiin erityiseksi tunnusmerkiksi myytäviksi tarjottavien tai muutoin elinkeinotoiminnassa liikkeeseen laskettavien tavaroiden erottamiseksi toisten tavaroista. Toiminimilain 3 §:n mukaan yksinoikeus rekisteröityyn toiminimeen sisältää sen, että toinen elinkeinonharjoittaja ei saa tässä maassa käyttää sellaiseen toiminimeen sekoitettavissa olevaa toiminimeä.

Nyt on kyse kuitenkin yhdistyksen rekisteröimisen oikeusvaikutuksista ja se on ihan eri asia. Soldiers of Odin näkyy olevan rekisteröity yhdistys, mutta yhdistyksen rekisteröinti ei anna samanlaista suojaa nimelle kuin elinkeinonharjoittajan rekisteröimä toiminimi tai tuotteelle rekisteröity tavaramerkki.

Yhdistyslaki ei kiellä perustamasta nimeltään lähellä olevaa epävirallista yhdistystä, saati vapaamuotoisesti toimivaa klovnijoukkoa. Jos Loldiers of Odinin pellet päättäisivät perustaa rekisteröimättömän yhdistyksen, niin he voisivat sen tehdä. Ongelmia saattaisi tulla vasta siinä vaiheessa, jos he päättäisivät rekisteröidä yhdistyksensä. Silloin rekisteriviranomainen tutkisi onko nimi harhaanjohtava ja onko samalla nimellä jo rekisteröity yhdistys. Se on viranomaistoimintaa, ei käräjäoikeudessa käsiteltävä asia.

Nimi ei olisi harhaanjohtava, vaan täsmälleen toiminnan tarkoitusta kuvaava. Klovnien tarkoitushan  on kulmat kurtussa partioiville nauraminen. Nimi ei myöskään ole käytössä, koska sanat ”soldiers” ja ”loldiers” tarkoittavat ihan eri asioita.

Klovnit siis todennäköisesti saisivat yhdistyksensä rekisteröityä, mutta tokkopa he ovat sitä tekemässä. Tuskin he ovat kiinnostuneita perustamaan edes rekisteröimätöntä yhdistysta. Siksi yhdistyslaista ei löydy sellaista pykälää, jonka perusteella heitä voitaisiin kieltää käyttämästä nimeä Loldiers of Odin.

Klovnien saaminen oikeuteen ei myöskään ole helppoa. Koska Loldiers of Odin ei ole oikeushenkilö, niin se ei voi olla oikeudessa vastaajana. Jokainen klovni pitäisi haastaa erikseen. Jos tämä onnistuisi, niin oikeudelta kestäsi pari minuuttia todeta, että yhdistyslaista ei löydy sovellettavaa lainkohtaa. Koska kyseessä olisi riita-asia, niin hävinnyt osapuoli joutuisi korvaamaan kaikki vastapuolen kulut.

Tällä kertaa tämä juttu ei ole edes keljuilua. Tämä on vain erittäin kuvaava esimerkki siitä, miten helposti lakikirjaa selaava maallikko erehtyy soveltamaan väärää lakia. Oikeaakin lakia hän tulkitsee helposti väärin omien halujensa mukaisesti.

Nauraminen voi olla epäkohteliasta, mutta ei se vastoin lakia ole.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käytöstä. Nimikään ei takaa kommentin näkyvyyttä.