Hevosenleikkiä ja harjausta

Fasisti on oiva lyömäsana. […] Sama harrastus on virkoamassa henkiin, Puolustusministeri Jussi Niinistöä yritetään pistää kepin nokkaan. Perusteetta. Tunnen Jussin pitkältä ajalta, hän ei ole fasisti.

Näin puolustaa puolustusministeri Jussi Niinistöä puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini plokissaan. Hänelle tuli kiire ruveta harjaamaan todennäköistä seuraajaansa puhtaaksi heti, kun tutkijat Oula Silvennoinen, Marko Tikka ja Aapo Roselius sanoivat Niinistön vähättelevän ja puolustelevan Lapuan liikkeen harjoittamaa poliittista terroria vuonna 2003 ilmestyneessä kirjassaan. Siinä Niinistö piti kyydityksiä aseettomana sissisotana, jota perusteltiin suoralinjaisella, diplomatiasta piittaamattomalla talonpoikaisjärjellä ja jota höystettiin juurevalla kansanhuumorilla.

Aika omituista, että puoluejohtaja puuttuu tutkijoiden välisiin erimielisyyksiin ja puolustelee Niinistön 13 vuotta sitten ilmestynyttä kirjaa. Vuonna 2006 silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja palkittiin Tieto-Finlandialla isoäitiään Hella Wuolijokea käsittelevästä teoksesta Häivähdys punaista. Jos Tuomiojaa olisi syytetty historian selittämisestä parhain päin, niin tuskinpa silloinen SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma olisi puuttunut akateemisiin kiistoihin ja puolustellut ministeriään. Tutkijat tutkivat ja poliitikot politikoivat.

Perussuomalaisilla kaikki on toisin ja kansalle pitää selittää vanhojenkin tutkimusten poliittisesti oikea tulkinta. Tiede on heille myös politiikkaa ja Soinin ulostulo pistää epäilemään, että tutkijoiden sanomiset taisivat nyt osua kipeään paikkaan.

Tosiasia on, että Niinistö kirjoitti kirjaansa mitä kirjoitti eli piti poliittista terroria hevosenleikkinä. En viitsi miettiä mitä vaikkapa Heinävedellä valtuuston kokouksesta kaapatun ja julmasti murhatun Onni Happosen mahdollisesti elossa olevat sukulaiset ajattelevat tällaisesta hevosenleikistä.

Tosiasia on myös, että 1990-luvulla filosofian yo. Jussi Niiinistö kirjoitti ihailevaan sävyyyn Lapuan liikkeestä ja sen johtajasta Vihtori Kosolasta. Julkaisualusta oli Kansallinen kulttuuririntama -nimisen äärioikeistolaisen järjestön julkaisu Valkoinen rintama. Hän kutsui Lapuan liikkeen toimijoita aktivisteiksi ja sanoi liikkeen yhdistäneen kansan. Italian fasistien talonpoikaismarssia muistuttanutta Suomen talonpoikaismarssia Niinistö kuvaili kansanliikkeen ja valtiovallan näyttäväksi kädenlyönniksi.

12717214_10153416102478310_3912471929336846965_n

Kuva: Veikka Lahtinen

Tosiasia on, että Niinistö on signeerannut kirjansa ”sinimustalla tervehdyksellä” ainakin yhdelle henkilölle. En laita Facebookissa näkemääni kuvaa, koska en tiedä onko kuva julkinen, mutta tervehdys on kirjoitettu 28.9.2003.

En minä Jussi Niinistöä fasistiksi sano, vaan jätän asian itse kunkin tykönään päätettäväksi. Signeerauskin saattaa olla sitä hevosenleikkiä. Soinin plokiin palaan vielä sen verran, että hänen mukaansa kansan vaalitahto ei ole fasismia. Tässä asiassa voimme tehdä jokamiehen vertailun historiaan.

12744362_10153415523358310_1653136276670156404_n

Kuva: Veikka Lahtinen

Tuosta kuvan taustasta vielä sen verran, että korviini aina särähtää virallinen totuus, jonka viimeksi taisi sanoa Sampo Terho Pressiklubissa: Olli Immonen oli paikalla sattumalta eikä tiennyt, että avoimeen tilaisuuteen tulleet miehet olivat SVL:n natseja. Kun kerroin asiasta totuuden tuoreeltaan tässä 2.8.2015 kirjoittamassani jutussa, niin blogini kaadettiin palvelunestohyökkäyksellä. Ainakin minä muistan sen oikean totuuden, vaikka virallista versiota kuinka tuputettaisiin.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Nimikään ei takaa kommentin näkymistä.

 

 

Kommentit (27)
 1. Ilman historiaa ei ole nykyisyyttä. Kytkentäkaaviot ovat olleet ja ovat selkeitä ja kun niitä ilman ”biased” asennetta seuraa, näkee mistä maassamme on kyse minkäkin ryhmän suhteen.
  Miltei kaikki lehdet ovat kirjoittaneet viime kuukauden sisällä että vihaposteista ja vainosta pitää ilmoittaa poliisille. Niin pitääkin, tosin poliisi ei tee juuri mitään ilmoituksille eikä syyttäjäkään syytä. Vai onko joku lukijoista kuullut -että olisi saatu ennakkotapaus ja siten kouriintuntuva sanktio esim mitävitun solvaussaasteelle.
  Ei ole. Poliisi tuki aikanaan poikkeuksetta Lapuan liikkeen ja IKL:n toimintaa, kun vasemmistolehtien painoihin hyökkäsi oikeistolainen roskajoukko ja tuhosi paikat.
  Siksi olen aina ihmetellyt kansan luottamusta poliisiin. Poliisi toimii tänään, kuten silloinkin, Sakun mainitseman Lapuan liikkeen aikoihin. Polisii on Suomessa useimmiten fasistien ja tänään rasistien puolella heitä tukien ja heidän tekonsa häivyttäen.
  Aivan mainio kirjoitus Saku.

  1. Markku Perttula
   17.2.2016, 18:32

   Poliisihan on aina sen puolella kuka palkat maksaa.

 2. Jari Kähkönen
  17.2.2016, 15:27

  Onpas selitelmät puoluejohtajalla. Rehellisintä olisi Niinistön puhua itse tehden tiliä entisestä ja nykyisestä kannasta, sekä miksi ne mahdollisesti tai toivottavasti ovat kaksi eri asiaa. Ei historioitsija voi tuollaisia konspiratiivisia vallankumoushaikailuja natsilehteen kirjoittaa, sellaista epätieteellisyyden ja historianväärennyksen rajoilla kulkevaa toimintaa tuo nimittäin on. Aiheeseen liittyvän leimallisen poliittisen kiistanalaisuuden vuoksi sen käsittelyssä voisi saada jonkin verran narua juostakseen, mutta ei vähättelevien selitelmien tekemiseen, johon Soini ryhtyi pännämiehen itsensä vaietessa. Todettiin jo, mutta toistettakoon silti, että nyt pitäisi kyetä keskustelemaan. Mikä ihmeen suojelukohde Jussi Niinistö on? Seuraajuuteen en erityisesti tartu, jos hypoteesi suojelukohteen asemasta pitää, seuraajuus luhistuu. Jotenkin tästä vain tulee mieleen koko nimeltään mainitun änkyröinti a-studiossa, kun oli triumfin/-firaatin saadakseen kipannut täysin kelvollisen kansliapäällikön maksimaalisen halpamaisessa pitkän salaisen esittelymuistion teemapäivässä. Jos tämä on totuudenmukainen todistus perussuomalaisten johtavien poliitikkojen tasosta, puolue on köyhä sekä Timo Soini jo mausoleumissa kyljellään pötköttävä entisyys vaikka kansi onkin yhä auki ja ääni kuuluu. Entisyys, jolla on enää karismaatikon hurmoksen vetämät harvat ja puupyssyt tanassa paradeeraavat kolkkapojat. Soini on itse Hindenburg, mutta pitää muistaa että kun se äijä kelpasi enää mainosjulisteen naamaksi, oli siinä samassa jullarissa vierellä jo joku toinenkin naama.

Kommentointi suljettu.