Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hevosenleikkiä ja harjausta

Fasisti on oiva lyömäsana. […] Sama harrastus on virkoamassa henkiin, Puolustusministeri Jussi Niinistöä yritetään pistää kepin nokkaan. Perusteetta. Tunnen Jussin pitkältä ajalta, hän ei ole fasisti.

Näin puolustaa puolustusministeri Jussi Niinistöä puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini plokissaan. Hänelle tuli kiire ruveta harjaamaan todennäköistä seuraajaansa puhtaaksi heti, kun tutkijat Oula Silvennoinen, Marko Tikka ja Aapo Roselius sanoivat Niinistön vähättelevän ja puolustelevan Lapuan liikkeen harjoittamaa poliittista terroria vuonna 2003 ilmestyneessä kirjassaan. Siinä Niinistö piti kyydityksiä aseettomana sissisotana, jota perusteltiin suoralinjaisella, diplomatiasta piittaamattomalla talonpoikaisjärjellä ja jota höystettiin juurevalla kansanhuumorilla.

Aika omituista, että puoluejohtaja puuttuu tutkijoiden välisiin erimielisyyksiin ja puolustelee Niinistön 13 vuotta sitten ilmestynyttä kirjaa. Vuonna 2006 silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja palkittiin Tieto-Finlandialla isoäitiään Hella Wuolijokea käsittelevästä teoksesta Häivähdys punaista. Jos Tuomiojaa olisi syytetty historian selittämisestä parhain päin, niin tuskinpa silloinen SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma olisi puuttunut akateemisiin kiistoihin ja puolustellut ministeriään. Tutkijat tutkivat ja poliitikot politikoivat.

Perussuomalaisilla kaikki on toisin ja kansalle pitää selittää vanhojenkin tutkimusten poliittisesti oikea tulkinta. Tiede on heille myös politiikkaa ja Soinin ulostulo pistää epäilemään, että tutkijoiden sanomiset taisivat nyt osua kipeään paikkaan.

Tosiasia on, että Niinistö kirjoitti kirjaansa mitä kirjoitti eli piti poliittista terroria hevosenleikkinä. En viitsi miettiä mitä vaikkapa Heinävedellä valtuuston kokouksesta kaapatun ja julmasti murhatun Onni Happosen mahdollisesti elossa olevat sukulaiset ajattelevat tällaisesta hevosenleikistä.

Tosiasia on myös, että 1990-luvulla filosofian yo. Jussi Niiinistö kirjoitti ihailevaan sävyyyn Lapuan liikkeestä ja sen johtajasta Vihtori Kosolasta. Julkaisualusta oli Kansallinen kulttuuririntama -nimisen äärioikeistolaisen järjestön julkaisu Valkoinen rintama. Hän kutsui Lapuan liikkeen toimijoita aktivisteiksi ja sanoi liikkeen yhdistäneen kansan. Italian fasistien talonpoikaismarssia muistuttanutta Suomen talonpoikaismarssia Niinistö kuvaili kansanliikkeen ja valtiovallan näyttäväksi kädenlyönniksi.

12717214_10153416102478310_3912471929336846965_n

Kuva: Veikka Lahtinen

Tosiasia on, että Niinistö on signeerannut kirjansa ”sinimustalla tervehdyksellä” ainakin yhdelle henkilölle. En laita Facebookissa näkemääni kuvaa, koska en tiedä onko kuva julkinen, mutta tervehdys on kirjoitettu 28.9.2003.

En minä Jussi Niinistöä fasistiksi sano, vaan jätän asian itse kunkin tykönään päätettäväksi. Signeerauskin saattaa olla sitä hevosenleikkiä. Soinin plokiin palaan vielä sen verran, että hänen mukaansa kansan vaalitahto ei ole fasismia. Tässä asiassa voimme tehdä jokamiehen vertailun historiaan.

12744362_10153415523358310_1653136276670156404_n

Kuva: Veikka Lahtinen

Tuosta kuvan taustasta vielä sen verran, että korviini aina särähtää virallinen totuus, jonka viimeksi taisi sanoa Sampo Terho Pressiklubissa: Olli Immonen oli paikalla sattumalta eikä tiennyt, että avoimeen tilaisuuteen tulleet miehet olivat SVL:n natseja. Kun kerroin asiasta totuuden tuoreeltaan tässä 2.8.2015 kirjoittamassani jutussa, niin blogini kaadettiin palvelunestohyökkäyksellä. Ainakin minä muistan sen oikean totuuden, vaikka virallista versiota kuinka tuputettaisiin.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Nimikään ei takaa kommentin näkymistä.