Säädetään olemassaoleva laki

Hallitus haluaa rajoittaa oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla olevan esityksen mukaan oleskeluluvan saaneet irrotettaisiin asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Se korvattaisiin kotouttamisrahalla.

Kotouttamisraha olisi lähtökohtaisesti perustoimeentulotuen suuruinen eli 485,50 euroa kuukaudessa yksin asuvalta, mutta sitä voitaisiin alentaa jopa 40 prosenttia eli 291 euroon, jos maahanmuuttaja ei osallistu kotouttamistoimiin.

Tuen saamisen edellytyksenä on ilmoittautuminen työvoimaviranomaisille.

Näin kirjoittaa Helsingin Sanomat sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän esittelemästä ”kotouttamisen uudesta ajattelutavasta”. Lehti jatkaa:

Jo tällä hetkellä kantasuomalaiset nuoret voivat menettää pariksi kuukaudeksi 40 prosenttia toimeentulotuesta, jos he eivät osallistu viranomaisten aktivointitoimiin.

”On vaikea nähdä, miksi samoja velvoitteita ei voisi käyttää oleskeluluvan saaneisiin. Jos oleskeluluvan saanut ei ole aktiivinen ja ota vastuuta kotouttamisestaan, me voimme pudottaa kotouttamisrahaa tietyksi ajaksi ja katsoa aktivoituuko hän”, Mäntylä sanoo.

Minulla on sekä toimittajalle että ministeri Mäntylälle ällistyttävä uutinen. Tällainen menettely on jo kauan ollut voimassaolevaa lainsäädäntöä. Uusien ajattelutapojen miettimisen sijaan ministerin kannattaisi tutustua olemassaolevaan lakiin ennen kuin rupeaa uudistamaan sitä.

Nykyisinhän homma menee näin: Turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa, joka on pienempi kuin alin toimeentulotuki. Kun hän saa oleskeluluvan, niin hän saa joko työmarkkinatukea tai toimeentulotukea. Tätä rahaa sanottiin ennen kotouttamistueksi ja siitä säädetään kotoutumisen edistämisestä annetun lain 19 §:ssä yhä edelleen näin:

Maahanmuuttajalle maksetaan kotoutumissuunnitelman ajalta työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Oikeus työttömyysetuuteen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus toimeentulotukeen toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

Työttömyysturvalain 2a luku kertoo millaisia sanktioita seuraa työstä tai työvoimapoliittisesta koulutuksesta kieltäytymisestä. Karenssi vaihtelee 15-90 päivään sen mukaan, millaisesta tarjouksesta kieltäytyy. Karenssi tarkoittaa sitä, että kieltäytyjä ei saa työttömyysetuutta, vaan  joutuu turvautumaan kunnan myöntämään toimeentulotukeen.

Toimeentulotukilain 10 §:n mukaan toimeentulotukea voidaan alentaa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisen takia 20 % ja toistuvan kieltäytymisen takia 40 %.

Edellä siteeratun kotouttamisen edistämisestä annetun lain 19 §:n mukaan nämä sanktiot koskevat oleskeluluvan saanutta ihan samalla tavalla kuin ne koskevat suomalaista. Hanna Mäntylän sanoja lainaten samoja velvoitteita käytetään jo oleskeluluvan saaneisiin ja jos oleskeluluvan saanut ei ole aktiivinen ja ota vastuuta kotouttamisestaan, niin hänen tukeaan voidaan alentaa.

Ministeri on siis keksinyt pyörän tai mahdollisesti mennyt vielä kauemmaksi historiassa ja keksinyt tulen.

Pakkohan tässä on olla jotain uutta, ei kai ministeri sentään voi laittaa virkamiehiään keksimään jo olemassaolevaa lakia. Minä en löydä tästä mitään muuta uutta kuin sanojen sekoittamisen. Ennen oleskeluluvan saaneiden toimeentulo- tai työmarkkintukea sanottiin kotouttamistueksi. Kotouttamisraha puolestaan on vieläkin se raha, jolla valtio korvaa kotouttamisesta kunnille aiheutuneita kustannuksia. Oleskeluluvan saaneen toimeentulotukea tai työmarkkinatukea ruvettaisiin nyt myös sanomaan kotouttamisrahaksi tai uudelleen kotouttamistueksi, jolloin kansanjoukot pääsisivät taas kuvittelemaan sen rahan tulevan muiden etuuksien lisäksi.

Tai tuleehan tässä sentään parin euron rahallinen säästö kuukauden pituudesta riippuen. Mäntylä haluaa poistaa turvapaikanhakijoilta työmarkkinatuen ja korvata sen alimman toimeentulotuen suuruisella kotouttamisrahalla. Toimeentulotuen perusosa on 485,50 euroa kuukaudessa ja työmarkkinatuki on bruttona 32,68 euroa jokaiselta arkipäivältä. Työmarkkinatuesta myös oleskeluluvan saanut maksaa 20 % veroa kuten muutkin. Laskekaa itse montako euroa tässä säästetään.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käyttämisestä.

Kommentit (16)
  1. Petri Sakkinen
    21.2.2016, 16:16

    Tämä(kin) ministeri olisi koomisella tavalla huvittava, jos hänelle ei maksettaisi täyttä palkkaa tunaroinnista.

  2. Vesa Sorvoja
    21.2.2016, 16:17

    Nyt ei taida olla säästö edes satsauksen kokoluokkaa. Poliittisten propsien haalimiseksi voi käyttää vaikka valtion rahaa, kun se ei ole itseltä pois ja saattaa saada yhden tai kaksi ääntä lisää seuraavissa vaaleissa.

Kommentointi suljettu.