Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työttömyystilastojen suursiivous

TE-toimistot ovat poliittisen painostuksen takia ruvenneet syyllistämään ja rankaisemaan työttömiä entistä kovemmalla kädellä. Samalla siivotaan työttömyystilastot näyttämään edes pikkuisen paremmilta. Yle otsikoi uutisensa oikein ja puhuu selvin sanoin työttömien rankaisemisesta.

TE-toimistot on velvoitettu lähettämään entistä enemmän työtarjouksiksi naamioituja uhkavaatimuksia. Työttömän on haettava tarjouksessa mainittua työtä työttömyysetuuden menettämisen uhalla. Haun laiminlyönti johtaa entistä herkemmin karenssiin ja juuri se on koko touhun tarkoitus. Se käy selvästi ilmi seuraavista luvuista:

TE-toimistot lähettivät viime vuonna 563 478 työtarjousta, kun vielä vuonna 2013 lukumäärä oli 189 052.

työtarjoukset työtarjous 2013-2015

Lähde: Yle

Sanktioita määrättiin 4 100 vuonna 2103, mutta viime vuonna jo 17 300.

työtarjoukset työtarjous sanktiot 2013-2015

Lähde: Yle

Touhuhan menee tutulla tavalla. TE-toimisto lähettää työtarjoukseksi naamioidun ja työnhakuun velvoittavan ilmoituksen avoimesta työpaikasta. On ihan samantekevää onko työnhakija pätevä työhön tai onko hänellä vaikkapa autottomana ja vailla joukkoliikennettä käytännön mahdollisuuksia ottaa vastaan naapurikunnassa olevaa työpaikkaa. Haettava on, tai tulee 60 päivän karenssi.

Ilmoitus samasta työpaikasta lähetetään harkitun suuntaamisen sijaan summamutikassa vaikkapa kymmenelle tai useammalle työttömälle. Ihan varmasti joku heistä jättää hakematta, koska ei katso olevansa edes pätevä työhön. Hänestä tulee ensimmäinen tilastojen siivouksen uhri.

TE-toimisto kontrolloi työnhakua ja kun joku työtä hakematon saadaan kiinni, niin hänelle lähetetään selvityspyyntö. Siinä pyydetään kertomaan onko työtä haettu ja jos ei ole, niin miksi ei ole haettu.

Selvityksellä ei ole mitään merkitystä, koska työtä hakematon on jo kiikissä. Seuraavaksi hän saa TE-toimiston lausunnon työttömyysetuuden menettämisestä. Tästä lausunnosta ei ole valitusoikeutta. Valittaa saa vasta siinä vaiheessa, kun Kela tai muu etuuden maksaja päättää toimia TE-toimiston lausunnon mukaan ja katkaista etuuden maksamisen.

Tässä se temppu piileekin. Etuuden maksajan päätöksestä saa valittaa vain laillisuusperustein eli silloin, kun maksatuksen keskeyttämispäätös on tehty lainvastaisesti. Se ei ole koskaan tehty lainvastaisesti, sillä etuuden maksaja on lain mukaan sidottu TE-toimiston lausuntoon. Siis siihen, josta ei saa valittaa. Periaatteessa valitusviranomainen tutkii myös lausunnon, mutta käytännössä ei. Olen nähnyt sellaisen työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan päätöksen, johon oli kopioitu TE-toimiston lausunto kirjoitusvirheineen. Vakuutusoikeus korjasi omassa päätöksessään kirjoitusvirheet.

Systeemi on aukoton eikä etuutensa menettäneellä työttömällä ole muuta mahdollisuutta kuin turvautua kunnan myöntämään toimeentulotukeen. Sitä alennetaan rangaistuksena 20 % ja toistuvasta kieltäytymisestä 40 %.

Toisen kerran kieltäytyneeksi katsottu ei pääse käytännössä koskaan takaisin työttömyysetuudelle, koska hänelle asetetaan työssäoloehto. Tämä tarkoittaa sitä, että hänen on oltava määräaika töissä tai työvoimapoliittisessa toimenpiteessä ennen kuin hän pääsee takaisin työmarkkinatuelle.

Hän ei koskaan tule täyttämään tätä työssäpoloehtoa, koska TE-toimisto käytännössä sulkee hänet aktiivipalvelujen ulkopuolelle.

Niinpä hän jää pysyvästi kunnan toimeentulotuen varaan. Toimeentulotuen saajia pitkäaikaistyöttömiä puolestaan tarkkailevat koko ajan kunnan työllistämisasioista vastaavat. He etsivät henkilöitä kuntouttavaan työtoimintaan eli tekemään työtä palkatta.

Näin vaikuttaa tilastojen siivoamispaniikki työttömään. Työnantajat puolestaan tukehtuvat hakemuksiin, joiden lähettäjien ainoa motiivi hakea työtä on pakko. Työnantaja joutuu seulomaan hakemuspinosta pois epäpätevät ja selkeästi kyseiseen työhön kykenemättömät.

Tätä tarkoittaa hienolta kuulostava termi työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma käytännön tasolla. Maan hallitukselle tämä tilastojen suursiivous on onnistuessaan tietysti aihe henkseleiden paukutteluun. Näin selätettiin työttömyys, vaikka tosiasiassa selätettiin vain työttömät.

Kommentit (84)

 1. Tomi Virtanen

  Totta joka sana.

 2. Ilona Asp

  Sain syksyllä juuri tällaisen ”tarjouksen”. Ilmoituksen otsikkona oli pelkkä ”kirjastovirkailija”, hieno juttu; sopiva koulutuskin on. Mutta kun luin koko ilmoitustekstin, siitä paljastui, että haettiinkin virkailija-kuljettajaa! Siis kirjastovirkailijaa, jonka tehtävä on myös ajaa kirjastoautoa. Vaatimuksena C-ajokortti, jossa oltava ammattipätevyys (2003/59/EY). Onneksi asia selvisi sillä, että ilmoitin TE-toimistoon, etten omaa vaadittavaa pätevyyttä. Mutta ensin tuli kyllä kylmä hiki.

 3. Ville T

  Kuulostaa uskomattomalta, niin kaukana tällainen tavallinen vakityössä elävä on työttömän maailmasta. Ihan törkeää. Tietysti nöyryytyspelissä pitäisityöttömän aina vaan hakea yhtä aivottomasti kuin te-toimisto lähettää papereita. Olikos tämä työllistämisasia Perussuomalaisten ministerin vaikutusalaa?

 4. Martti Muukkonen

  Onko tietoa miten KHO on suhtautunut tuollaisiin ”lausuntoihin”, jotka ovat tosiasiallisesti päätöksiä? Valituskieltohan ilmeisesti perustuu siihen, että tuo lausunto on ”valmistelua”, josta ei saa valittaa.

  • Saku Timonen

   Valitustie menee työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan kautta vakuutusoikeuteen, jonka päätös on lopullinen. Itse olen nähnyt työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan päätöksen, joka oli kirjoitusviheitä myöten kopio TE-toimiston lausunnosta. Vakuutusoikeus oli sitten korjannut kirjoitusvirheet.

   • Tapio Peltonen

    Juu, valituskanava on vakuutusoikeus, ja näin ollen valittamisessa ei ole mieltä. Mutta voisiko kuvitella, että viranomaisten menettely täyttäisi rikoksen tunnusmerkkejä? Petosrikoksiinhan nämä menisivät, (törkeä) petos tai luottamusaseman väärinkäyttö. TE-toimiston lausunto on julkisen vallan käyttöä, joka kohdistuu etuudensaajaan, useimmiten tämän tappioksi. Jos se ei ota huomioon etuudensaajan olosuhteita ja selvitystä, ainakin minun maallikkojärkeni mukaan lausunnonantaja olisi tästä epärehellisyydestään rikosoikeudellisessa vastuussa.

    • Jarno Kääriäinen

     Luulisin että aika monella on päässä naksahtanut niin paljon että poliisille on rikosilmoituksiakin tehty. Enpä ole kuullut että mitään olisi tapahtunut.

 5. Kirsti Era

  tämä johtaa myös siihen, ettei varsinkaan pienemmät työnantajat uskalla ilmoittaa avoimia työpaikkoja, kun pelkäävät hakemusten tulvaa aivan muiden alojen ihmisiltä. Muutenkin ovat lirissä esim. työttömyyskassojen yhä uudelleen vaatimien työtodistusten kirjoittamisen kanssa.

 6. Sakari Rissanen

  Laitan tuoretta tekstiä mieheltä (veljen poikani Otto),joka on jauhaantunut tuossa te toimiston lihamyllyssä 2012 vuesta saakka.Mies on ennenkin kirjottanut asiasta. Tämä on konkreettisesti koettua,ja täss tuntoja siittä.http://burwin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212398-tyottomien-aktivoinnista

 7. Marko

  Olen samaa mieltä kanssasi, että työtarjoukset ovat rankaisemista varten. Haitpa paikkaa tahi et, niin jos et huomaa vastata ainoastaan te-toimiston sähköisessä palvelussa näkyvään seurantakysymykseen ajoissa, niin karenssia paukahtaa. Stalinilla oli neuvostoaikana käytössä pidätyskiintiöt ja vankileirille töihin joutui pelkästään sillä syyllä, että liikkui kadulla väärän aikaan, eli siihen aikaan kun miliisit hakivat lisää syyllisiä pidätyskiintiöt täyttämään. En näe tässä toimintamallissa tavallaan mitään uutta.

 8. Marko Manninen

  Iltapäivälehdet työntävät mielellään oman lusikkansa soppaan julkaisemalla juttuja, joissa nauretaan huonoille työhakemuksille, motiivina ”työkkäri käski soittaa”. Kai soittavat ja laittavat ”heikon hakemuksen” jos eivät ole kykeneviä työhön.

  Toisaalta, olisi mukavaa kuulla jokin ratkaisuehdotus seuraavaan tilanteeseen: Työtön työnhakija saa tarjouksen työpaikasta. Laskee hetken, että 6 tunnin päivää varten hänellä menee matkoihin julkisilla liikennevälineillä 45min suuntaansa. Yhteensä ”työpäivä” siis kestäisi 7.5h. Laskee menettämiään tukia vs. palkka ja toteaa ”tienaavansa” 200€ kuussa lisää. Valitsee siis kotona löhöilyn. Tukien menettäminen ei siis olisi vaihtoehto. Tämä väestönosa on kuitenkin toivoakseni pieni vähemmistö työttömistä.

  • liisa hirvonen

   Ehkä sitten kannattaisi jättää oman pään sisälle nämä itsekeksityt ja kuvitteelliset esimerkit, koska ne ovat vailla todellisuuspohjaa ja kuuluvat satuiluosastolle. Ihan riittävästi senkaltaista roinaa liikkuu netissä eikä se tee näitä asioita yhtään paremmiksi, kenellekään.

  • Jarno Kääriäinen

   Ei siihen taida välttämättä olla mitään ratkaisua. Sanoisin että kyseessä on niin pieni määrä ihmisiä, ettei se ole ongelma edes, varsinkin kun työtä ei edes riitä kaikille halukkaille, ja on vähenemään päin koko ajan. Antaa löhötä vaan? Tässä rangaistaan nyt suhteettomasti kaikkia vain sen takia että joitakin ketuttaa muutaman laiskuus.

  • Kati Härkönen

   Toimiva perustulo ratkaisisi tollaset tukiloukkuongelmat.

 9. Teemu Laitinen

  Tälläinen työttömien nöyryyttäminen ja koulukiusaaminen on järjetöntä. Miten työttömästä tuli hallituksen mielestä yhtä-äkkiä moniosaaja, jolla on kiinnostusta ja taitoja tehdä mitä työtä tahansa?
  Ei työttömät tarvitse karensseja, vaan työpaikkoja joilla pystyy elättämään itsensä ja perheensä. Varmasti työttömien joukosta löytyy niitä, joita työntekeminen kiinnosta. Mutta silloin täytyy rangaista niitä, jotka ovat rangaistuksen ansainneet. Nykytilanne on sama, kuin sakotettaisiin kaikkia saman tien käyttäjiä, kun yksi ajaa ylinopeutta.

 10. Tepi Laine

  Niin totta tämä. Huonolla tiellä ollaan. Varsinkin huonompiosaisia kansalaisia poljetaan nyt niin kovasti, ettei edes keksi enää mitä sanoa tai tehdä. Kansalaisten ala-arvoista kohtelua vastaan sitä pitäisi kansanliike perustaa…..josko joku herätys tapahtuisi? Tuskin, ei tunnu päättäviä tahoja juurikaan ihmisten tila kiinnostavan.
  Erinomainen kirjoitus….ja te jotka olette esim. fb:ssä, jakakaa. Mitä suurempi osa tietää asioista, on edes pienen pieni mahdollisuus, että joskus asiat voisivat muuttua parempaan.

 11. seppo mahkonen

  Taitaa hallitus nyt astua miinaan. Iso osa työttömistä kuuluu ns. keskiluokkaan. Olisiko hallituksen kannalta parempi viedä äänioikeuskin. Ikäänkuin kansalaisluottamus.

 12. Joni Jurmu

  Valvotaan niinku elinkautisvankia. No, onhan näihin työkkärin ”työtarjouksiin” tullut haettua useastikin, sitten jälkeenpäin tulee selittelyä ettei voida ottaa koska ei ole palkkatukeen oikeutettu. Eli virittävät ”ansoja” että jospa se ottaisi karenssin.

 13. Markku Pertitula

  Hemmetti. Saakohan te-keskuksen johtajat jonkinlaista ”päärahaa” jokaisesta käräytetystä onnettomasta?

 14. AMK

  Työtarjous??Oliskahan suurin osa näitä palkattomia työpaikkoja (kuntouttavatyötoiminta) sehän räjähti käsiin.Turhaahan sitä palkkalisia työntekijöitä kun ilmaiseksikin työnantajat työtekijöitä saavat.Saktiot ovat lisääntyneet varmaankin juuri näiden osalta.
  Justiinsa jossakin oli kirjoitus TE-toimistoa on kielletty (ministeriön taholta) välittämästä varsinkin sairaanhoitajia ulkomaille töihin.IT osaajia havittelee varsinkin Viro ja ruotsi,Suomesta loppuu työttömät..?

  • Samppa Haapavaara

   Hesarihan se oli, joka kirjoitti tästä työttömien loppumisesta kesken.

   Mutta loogistahan se on, kun halutaan aitoja rajoille. Se aita toimii molempiin suuntiin. Tänne kun olet lottovoiton saanut, niin et pääse karkuun.

 15. shu

  Mikäli oikein ymmärsin, niin sanot, että maksajan päätöksestä voisi valittaa vain muodollisin perustein. Ei juttu ihan noin ollut ainakaan kun minä alalla olin. Maksajan päätöksestä valitettaessa voi valittaa myös sen lausunnon oikeellisuuden osalta, mihin maksajan päätös perustuu, mikä hämää monia työttömiä. Ongelma on vain se, etteivät karenssijutut yleensä kumoon mene. Täytyy olla tosi törkeä juttu ja idioottivarma näyttö, että menisi. Se kun on niin, että työtön puhuu omassa asiassaan ja on siis epäluotettava, kun taas muut eivät sitä ole. Näin totesi minulle ratkaisutoimintaan osallistunut, kun eräästä jutusta keskustelimme.

  Sitten pikkulipsahdus: työstä kieltäytymisestä saa ensimmäisellä kerralla 60 päivän karenssin, ei 90 päivän, joka langetetaan työstä eroamisesta. Jos ei ota tarjottua työtä vastaan tai hae sitä, niin kyse on työstä kieltäytymisestä.

  Mahtaako nuo yli 500 000 työtarjousta olla ollut palkkatöitä? Epäilen sitä, luultavasti suurin osa on eri nimikkeiden alla olevia palkattomia töitä, sillä eihän meillä olisi työttömyyttä ollenkaan, jos noin paljon palkallisia töitä olisi. Puhumalla työtarjouksista viranomainen hämää suurta yleisöä, joka saa taas aiheen syyllistää työhaluttomia työttömiä.

 16. Asko Mertanen

  Pelkään pahaa että tällä menolla ei mene kauan kun joku poliitikko saattaa päästä hengestään.
  Kukaan ei sellaista toivo mutta Suomessa monella ei ole enää mitään hävittävää.

 17. Timo R

  Koska tiedän blogistin olevan tarkka asiasisältöjen ja termien käytön suhteen, ollaanpa nyt sitten tarkkana täällä lukijapäässäkin. En tiedä mitä tilastojen putsausta tässä tarkoitetaan: karenssia saanut tai työssäoloehdon saanut on silti edelleen statukseltaan työtön, ei suinkaan työmarkkinoiden ulkopuolella, joka on ihan eri asia. Esim. jos itse ilmoittaa ettei enää hae työtä niin sitten termiä voi käyttää. Ja tätä oikaisua ei pidä tulkita niin etteikö itse systeemissä olisi kosoltikin kehittämisen varaa. Varmasti on. Väitän kuitenkin että yleiskuva TE-toimiston virkailijoista karenssien ja muiden sanktioiden roiskimisella herkuttelevina haaskalintuina on vahvasti vääristynyt.

  • shu

   Kyllä karenssin saanut työtön on edelleen työtön, vaan ei enää karenssin aikana työttömyystilastoissa. Karensseilla ja muilla rangaistuksilla siis oikeasti putsataan työttömyystilastoja, vaikkei työttömien määrä oikeasti vähenekään.

   ”’TE-toimiston virkailijoista karenssien ja muiden sanktioiden roiskimisella herkuttelevina haaskalintuina on vahvasti vääristynyt.””

   Olen työskennellyt joskus vuosia alalla ja ikävä kyllä, noita haaskalintuja on ihan liikaa.

 18. töytön

  Mulle tuli 300km päähä työtarjous minne ei julkiset kulje, työn pituus 3kk. Hain ja kuittailin sähköisesti. Se on jännä ku heti haun päätyttyä seuraavana päivänä pitää myös kuitata että saiko kyseisen työpaikan.

  • mk

   Miten voit seuraavana päivänä hakemisesta tietää, oletko saanut työpaikan? Onko ne työvoimatoimiston virkailijat ihan typeriä?

 19. Pauli Hyvölä

  Sakulta taas asiaa.

  Nyt on kaiken kyykyttämisen päälle suunnitteilla koeajan pidennys 12 kuukauteen. Käytännössä se merkitsee irtisanomissuojan hyvin laajaa purkamista samalla, kun työntekijä ei edelleenkään voi irtisanoutua edes koeajalla seuraamuksitta. Työntekijä on koeajallakin sidottu lähes millaisen työnantajaan ja tyhjiin lupauksiin tahansa vaihtoehtonaan viiden kuukauden rahattomuus.

  Jos sopii, laitan linkin HS:n yleisönosastolla syyskuussa julkaistuun kirjoitukseeni:

 20. Pauli Hyvölä

  Linkki mainitsemaani kirjoitukseen (ei jostain syystä näy edellisessäni)

  Ots: ”Karenssi ja koeaika vaikeuttavat työllistymistä”
  http://www.hs.fi/paivanlehti/06092015/a1441418455266

 21. Täti

  Hohhoijaa. Kansa sai sellaisen hallituksen, kun kansa halusi. Nyt kolmen kopla tiristää kaiken tästä irti ennen seuraavia vaaleja. Perussuomalaiset, Kokoomuksen apupuolue, Kokoomus juoksee kysymässä neuvoja vuorineuvoskaartilta, Keskusta muuten vaan pihalla. Tuleepahan tällainenkin hallitus koettua; pullollaan ammattitaidottomia ministereitä, kykenemättömiä ilmaisemaan itseään, osa täysin tietämättömiä laillisuudesta. En ole tätä hallitusta ennen koskaan tuntenut sellaista myötähäpeää uutisia katsoessa, mitä tämän porukan kanssa olen kokenut.

 22. Pauli Hyvölä

  Vielä yksi ajankohtainen näkökulma aiheeseen. Hallitus on leikkaamassa opintorahaa ja jatkaa näin opiskeluaikaa ja joltakin osaltaan pahentaa myös työttömyyttä vastoin julkilausuttuja tavoitteita.

  Tilastokeskuksen mukaan 576 643 opiskelijasta 299 614 eli 52 % kävi töissä vuonna 2013. Tuo noin 300 000 on aika lailla sama määrä kuin Tilastokeskuksen laskema työttömien lukumäärää.

  Vähentämällä opiskelijoiden työssäkäyntiä vaikutettaisiin myös työttömyyteen kenties ilman kuluvaikutusta. Karkeasti näin: Opiskelijat joutuvat jatkamaan leipäänsä ja opiskeluaikaansa työskentelemällä esimerkiksi jonain hyllyttäjinä marketeissa. Samaan aikaan vakituiset myyjät tappelevat verissäpäin viikkotunneista, joita eivät silti saa, vaan ne jaetaan uskoakseni paljoudessa opiskelijoille. Myyjä kuittaa menetetyt tunnit työttömyyskorvauksena.

  Tämä myyjän saama työttömyyskorvaus kannattaisi maksaa opintorahana (ei lainana) opiskelijoille ja kannustaa heitä näin opiskelemaan. Myyjä saisi ne 40 viikkotuntiaan ja olisi pois sosiaaliluukulta.

  Opiskelija voisi suorittaa työharjoittelunsa ja hankkia lisätuloja kesäkaudella eikä työtä tarvitsisi tehdä väsyneenä iltaisin ja viikonloppuisin tai ajalla, joka kannattaisi ja pitäisikin käyttää opiskeluun. Lisäksi hän voisi valmistua ilman opintovelkaa.

  • Antti Helin

   On lisäksi mielenkiintoinen ilmiö, että valtio ei halua ottaa velkaa negatiivisella korolla, mutta kansalaisten tulisi ottaa valtion takaamana velkaa parin prosentin korolla itsensä elättämiseen. Jos perustelu on se, että opiskelija panostaa tulevaisuuteensa opiskelemalla ja voi sitten maksaa velkansa takaisin kun valmistuu, miksei velkaa voi ottaa verojen muodossa, miksi velkaa ottavat opiskelijat kalliilla eivätkä valtio ilmaiseksi, ja miksei valtio voisi ottaa velkaa talouden kohentamiseksi? Opiskelijalle annettu euro palautuu saman tien kulutukseen, hän ostaa sillä kaupasta tonnikalaa ja makaronia ja maksaa sitten samalla sen myyjänkin palkan.

  • Työnhaun ammattilainen

   Mielenkiintoinen ajatus! Tuotahan pitäisi tutkia tarkemminkin. Tosin heti tulee mieleen sellainen seikka että jos vakituisella työntekijällä ja opiskelijalla on molemmilla 20 tuntia töitä viikossa (yliyksinkertaistettu esimerkki), voi olla niin että molemmilla nämä tunnit suurelta osin päällekkäin. Jos nyt kummallakin on vuoro vaikka 16-21 perjantaina ruuhka-ajan vuoksi, ei tietenkään ole työnantajalle kannattavaa hankkiutua eroon opiskelijasta ja teettää vakimyyjällä töitä 11-21 kun tarvittaisiin kahden myyjän panos siihen ruuhkatilanteeseen.

 23. Tuhansien eurojen oppirahat

  Itselleni TE-toimisto olo rakentanut supermiinan: Työtarjous oli erittelemätön liite muiden TE-toimiston lähettämien papereiden seassa ja tarjous tuli jo ennen kuin olin ehtinyt olla päivääkään työtön. Ja ehdin hakea työpaikkaa työnantajan hakuajan puitteissa. Ei kelvannut.

  Tässä odotellaan vakuutusoikeuden päätöstä.(siksi nimimerkillä) Muutoksenhakulautakunnan päätösperusteet oli suora kopio TE-keskuksen lausunnosta. Työttömyysturvalain tulkintaa ei ollut havaittavissa. Ja.esittelijän laatimissa päätösperusteissa oli karkea asiavirhe valittajan haitaksi.

  • Ihan itse vaan

   Olin työttömänä omatoimisesti hakenut erästä työpaikkaa. Virkailija soitti muissa asioissa ja juttelimme myös työnhakutilanteestani. Mainitsin, että monenlaista on ilmassa ja hakemuksia lähtee. Mainitsin erikseen yhden paikan ja hakemuksen. Virkailija valpastui korvinkuullen ja lähetti minulle paria päivää myöhemmin hakukehoituksen ja selvityspyynnön tuota paikkaa koskien. Tämä vaikka olin heti puhelun päätyttyä välittänyt sähköpostitse RE:nä (eli lähetystiedot todistamassa, että posti on todella mennyt jo aikoja sitten) hänelle tuon hakemuksen.

   Sain siis määräyksen hakea paikkaa, jota olin jo hakenut ja jota TE-toimisto ei ollut minulle edes tarjonnut haettavaksi. Kaiken hölmöilyn lisäksi ilmoitus siitä, pureeko hakemus, olisi pitänyt tehdä ennen kuin hakuaika päättyi ja työnantaja oli tehnyt päätöksensä. Jouduin nyt pyytämään karenssin tai minkälie uhatessa jatkoaikaa tuolle ilmoitukselleni, tekemään sen ilmoituksen ja vielä jännittämään, oliko päivärahani kuitenkin katkaistu. Ihan turha episodi kaikkien kannalta.

   Aluksi minulle ei edes myönnetty päivärahaa, sillä minut katsottiin yrittäjäksi, koska olin joskus ammoin ollut sellainen, mutta yritykseni oli lakannut n. 20 vuotta sitten, ja sen jälkeen olin ollut palkkatyössä kuten se TE-toimistonkin papruissa hyvin selvästi näkyi ja virkailijalle selostin. Hänelle se kelpasi mutta joku jossakin päätti toisin.

   • Saku Timonen

    Virkailija merkitsi itselleen suoritteen tarjotusta työpaikasta.

   • Eräs työtön

    Sama käynyt täälläkin. Virkailija kysyi työnhakusuunnitelmista puhelimitse. Kerroin kolmesta työpaikasta, johon olin laittamassa hakemuksen. Näistä samoista työpaikoista tuli sitten ensin sähköpostiin ja myöhemmin kirjeitse hakukehotukset. No, hakemukset olivat jo lähteneet näihin itse löytämiini työpaikkoihin. Lisäksi on naurettavaa, että oma-asioinnissa on maininta, että pitää ilmoittaa, kun on saanut työpaikan. Aivan kuin minä voisin sen päättää, kenet työnantaja työhön valitsee.

    Tilastokeskuksen mukaan koko vuonna 2015 avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 28 900/vuosineljännes – siis sisältäen myös nollasopimukset, lyhyet määräaikaisuudet, kesätyöt, provisiopalkkaset puhelinmyyntityöt jne. Koko vuonna avoimia työpaikkoja on ollut noin 115600. Samaan aikaan TE-keskuksissa työttömiä työnhakijoita on ollut yli 350 000. Tähän joukkoon eivät sitten kuulu ne merkilliset ns. piilotyöttömät. Joka vuosi oppilaitoksista valmistuu lisää tutkinnon suorittaneita henkilöitä työmarkkinoille ja joka viikko näköjään yksi jos toinenkin yritys tiedottaa henkilöstövähennyksistä.

    Ja syyllinen työttömyyteen on työtön itse. Niin syyllinen, että työ- ja elinkeinoministeriössä parhaillaan pohditaan sitä, miten työttömiä voisi edelleen painostaa ”ottamaan vastaan työ kuin työ”, eikä se, että työttömällä ei ole työntekoa varten tarvittavaa ammattitaitoa tai koulutusta tai työn tekeminen vähentää työttömän elämiseen käytössä olevia rahavaroja, ole mikään syy kieltäytyä.

    Jos vain joku kertoisi, missä ovat ne 300 000 – 400 000 työpaikkaa, jossa ei tarvita mitään ammattitaitoa, eikä minkäänlaista koulutusta? Missä ovat ne työnantajat, jotka ovat valmiit maksamaan palkkaa työntekijälle, joka ei osaa työstä edes alkeita? Seuraavaksi hieman sarkasmia: LVI-asentaja pystyy hallituksen mielestä ilmeisesti tekemään ohitusleikkauksen – putki kuin putki. Toimistosihteerin ja sairaanhoitajan tehtävissähän ei ole olennaista eroa. Paperimies hoitaa varmaan kirjastovirkailijan työn tuosta noin vain – molemmathan puuhastelevat paperin kanssa ja valokuvaaja voi aivan hyvin ryhtyä työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäälliköksi – molemmathan luovat kauniita tai karmivia kuvia nykypäivästä.

    Työttömät ja työpätkiä tekevät ovat kuulleet jo 90-luvun lamasta lähtien, kuinka olemme juoppoja, laiskoja, psyykkisesti sairaita, kouluttamattomia, loisia, jotka ovat itse aiheuttaneet työttömyyden. Olen kuullut jopa työttömien parissa työskentelevän henkilön tokaisevan, että ei työttömyyttä poisteta sille, että henkilö saa työpaikan – kyllä vika on ihmisessä itsessään.

    Nyt meitä luusereita on pian 400 000 – tällä menolla puoli miljoonaa. Eikä kyse ole vain näistä vajaasta 400 000 ihmisestä. Yllätys, yllätys – työttömillä on myös perheitä, lapsia – läheisiä, joitten suhteen heillä on moraalisia tai ihan laissa määriteltyjä velvoitteita. Työttömyys koskettaa siis jo nyt, villinä veikkauksena, +/- miljoonaa ihmistä tässä maassa. Se on muuten aikamoinen määrä 5 miljoonaisesta kansasta.

   • Päivin Pylkkerö

    Minulle kävi suurin piirtein samoin. Virkailija soitti sovittuna päivänä ja kyseli olenko hakenut töitä. Luettelin muutaman paikan joihin olin jo hakemukset lähettänyt ja huomasin myös, että virkailija valpastui ja etsi nämä paikat esiin molin sivuilta. Seruraavana päivänä sähköiseen omaan asiointiin oltiin lisätty 2 uutta ”työtarjousta” eli kaksi itse etsimääni ja hakemaani paikkaa. Lähetin siltä istumalta TE-palveluille aika kiperän, mutta asiallisen viestin ja vaadin noita ”työtarjouksia” poistettavaksi tiedoistani, koska ne eivät sellaisia olleet. Niinpä ne sitten kaikessa hiljaisuudessa poistettiin.

    Iso osa työtarjouksista on siis ilmeisesti täysin tekaistuja. Näin ylläpidetään mielikuvaa TE-palveluista, joka tarjoaa työttömille töitä ja laiskoista työttömistä, jotka eivät ota työtä vastaan. Todellisuudessa töitä ei tarjota juuri kellekään, koska mitään töitä ei ole. Mminulle on tarjottu töitä 0 kertaa. TE-palvelut ei enää soitakaan minulle sovittuna päivänä, yhteydenottopäivää siirretään vaan auotmaattisesti puoli vuotta eteenpäin. Ainoa ”palvelu”, jonka TE-palveluilta saan, on pari kertaa kuussa sähköpostiin kolahtava kutsu CV-pajaan tai rekrytointimessuille. Nämä kutsut näihin täysin hyödyttömiin tilaisuuksiin lähtevät automaattisesti kaikille muillekin. Mitään henkilökohtaista tarjousta tai osoitusta en ole saanut missään vaiheessa.

    • töytön

     Jepjep, mulle kans kerran soitti ”asiantuntija” jolle kerroin hakeneeni erästä työpaikkaa. Sainkin työn ja sitten myöhemmin huomasin, että tietoihini oli merkitty TE-toimiston ehdottaneen minulle kyseistä työpaikkaa. Siis saako nämä jotain bonuksia näistä, vai mikä juttu tämä on? Tuntuu olevan niin yleistä. Työllistämissuunnitelmat kuitataan myös työttömän puolesta ym.

   • Työnhaun ammattilainen

    ”Kaiken hölmöilyn lisäksi ilmoitus siitä, pureeko hakemus, olisi pitänyt tehdä ennen kuin hakuaika päättyi ja työnantaja oli tehnyt päätöksensä.”

    Oma asiointi -järjestelmä on tässä vähän jännä. Oikeastaan jokaisesta haetusta paikasta pitää omassa asioinnissa ilmoittaa kaksi kertaa: ensimmäisellä kerralla kerrot että olet hakenut paikkaa, ja se on te-toimistolle se tärkein tieto. On kieltämättä harhaanjohtavaa että vaikuttaa siltä, että tässä vaiheessa ”pitäisi” jo tietää, saiko paikan vai ei. Harva tietää heti hakuajan päätyttyä tai sen vielä jatkuessa, mutta siellähän on vaihtoehto joka kuuluu suunnilleen ”hain tarjottua paikkaa mutten vielä tiedä, onko minua valittu”. Myöhemmin sitten pitää vielä ilmoittaa, saiko työn lopulta vai ei. Tämä toinen ajankohta on sitten yleensä sen jälkeen kun työn olisi pitänyt jo alkaa, joten sellainenkin hakija, joka ei koko rekrytointiprosessin aikana ole kuullut työnantajasta mitään, voi päätellä ettei saanut työtä vaikkei työnantaja sitä olisi erikseen ilmoittanutkaan.

 24. Antti Helin

  Nytpä oli tämän ryydittämiseksi myös uutinen, että yksi mahdollinen lisä kuritusvälinepakkiin olisi mihin tahansa työhön pakottaminen. Tätä pitäisi tasapainottaa sitten sillä, että työnantajankin on otettava kuka tahansa jo Suomen työmarkkinoihin osallistuva TE-toimiston vaatimuksesta töihin, varsinkin jos työnantaja haluaa työhönsä EU:n ulkopuolisesta maasta jonkun työluvalla. Jos kohtaanto-ongelma on kerran näin suuri (suurempi ongelma lienee edelleen se että palkkatyötä ei vaan riitä kaikille), niin miksi sitä pahennetaan tuomalla maahan tuhansia työluvalla joka vuosi? Turvapaikan pian saavissakin varmasti on ihan riittämiin työvoimaa työnantajille.

  Tässä käy kohta niin, että koko talous perustuu siihen että myymme toisillemme lehtiä puhelimessa.

 25. Esa Kauppila

  Ihan ensimmäiseksi, kiitos. Kirjoituksesi osui kohdallani paikalleen kuin se kuuluisa suutarin sormi, no, sinne mihin se nyt osuikaan. Olen tässä reilun vuoden työttömänä sohvalla maannut ja kattoon syljeksinyt ja tietysti muiden rahoilla loisena ja Suomen Kilpailukykyä, tuota Suomessa Jumalansanaksi nostettua mantraa rapauttanut. Tunnen toki asiasta suurta syyllisyyttä, sehän on selvä. Joskus vain ihmetyttää kuinka kuinka joku ihan oikeasti osaa olla kateellinen siitä murusta ja armopalasta jonka tälläinen yhteiskunnan huutolainen valtion pöydästä saa. Ei sillä nimittäin juuri kovin kummoista Herran Huonetta rakenneta, ei edes pienen pientä tsasounaa. Mutta mitäpä minä niistä, kateiden puheista. Annan heille anteeksi sillä he eivät tiedä mistä puhuvat. Mutta ei tässä ollut tarkoitus itseni puolesta mitään voivottelua kirjoittaa ja sääliä pyytää, tokko se edes ketään kiinnostaisi, kirjattoman karjattoman reppanan asiat. Mutta sinua halusin kiittää tästä kirjoituksestasi ja toki muistakin. Toivon jaksamista, korpeen huutavan osa on raskas eikä totuudenpuhujaa mitaleillä ja patsailla muisteta.

 26. mika salmi

  työvoima toimistoille annetaan rajaton kontrolli valta ihmisten työtehtävistä rangaistusten ja sannktioiden uhalla

  samalla TE-toimistoihin voidaan työnantajan puolesta ilmoitaa mitä tahansa työtä ja millä ehdoilla tahansa eli EK n märkä unelma on toteutumassa

  No lopputulos on totaalinen kaaos veikkaisin

 27. Maarit Virtanen

  Off topic mutta liittyy tämän päivän toiseen neronleimaukseen. Miten maksattaa opintolaina sossulla:

  http://ei-opintolainaa.blogspot.fi/?m=1

  Hyvissä ajoin ennen opintojesi alkua sinun tulee päästää kaksi tai kolme pientä laskua perinnän kautta ulosottoon. Laskujen suuruus voi olla esimerkiksi jotain 50-200€ väliltä. Kun lasku menee ulosottoon asti ja sieltä varmasti lähetetään muistutuslaskuja useampaan otteeseen, älä maksa laskuja vaan anna luottotietoihisi tulla merkintä. Merkintä aiheuttaa sen, ettet enää ole oikeutettu opintolainaan ja se avaa sinulle uuden paremman vaihtoehdon.

  Kun et ole oikeutettu opintolainaan, säästät lainasumman verran rahaa ja tienaat huomattavasti enemmän opintojesi aikana kun rahoitat elämisen ja opintosi sosiaalitoimiston myöntävällä toimeentulotuella.
  ….
  Omat luottotietosi saat puhtaaksi kahden vuoden kuluttua velkojen maksusta, eli jos maksat heti kun olet saanut maksuhäiriömerkinnän ja rahoituksen kuntoon toimeentulotuella, voit maksaa laskut pois ulosotosta ja luottotietosi ovat puhtaat ennen kuin ehdit valmistua.

  • Saku Timonen

   Todennäköisesti maailman typerin neuvo. Luottotietojen menettäminen vaikeuttaa elämää lukemattomilla eri tavoilla ja ensimmäisen työpaikan saaminen valmistumisen jälkeen jää haaveeksi.

   • Petsku

    http://www.asiakastieto.fi/web/fi/asiakastieto/luottotietolaki

    ”Työhönotossa tietoja voi käyttää silloin, kun työnantaja palkkaa henkilön tehtävään, jossa työntekijä on välittömässä taloudellisessa vastuussa työnantajan omaisuudesta tai kun työsuhde muutoin edellyttää erityistä luottamusta.”

    On tässä rimaa, joten ei koske kaikkia. Luottotietojen ollessa menetetty joutuu tietysti olemaan tarkkana, mutta kyllä siitä selviää, jos on tehnyt kaikki tarvittavat sopimukset ennen tietojen menetystä. Asiakastiedoilla on ihan kätevä palvelu, jolla voi seurata, milloin niitä kysytään. En kyllä silti suosittelisi kuin seikkailunhaluisille.

   • Maarit Virtanen

    Tärkeät sopimukset kuten puhelinliittymä ja vuokrasopimus pitää tietysti olla tehtynä etukäteen. Muuten tuon kaksi vuotta pärjää kyllä ja luottotiedot ovat puhtaat kun rupeet oikeasti hakeen töitä. Luottotiedot menee vain kahdeksi vuodeksi, opiskelu kestää vähintään kolme vuotta.

    Sossun kautta saa enemmän rahaa kuin opintolainalla. Sossun kautta saatuja rahoja ei tarvitse maksaa takaisin. Kouluajalta etu on useita tuhansia euroja.

 28. Harri Virtanen

  ”Työnantajat puolestaan tukehtuvat hakemuksiin, joiden lähettäjien ainoa motiivi hakea työtä on pakko. Työnantaja joutuu seulomaan hakemuspinosta pois epäpätevät ja selkeästi kyseiseen työhön kykenemättömät.”

  Tästä syystä työnantajan ei koskaan kannata ilmoittaa avointa työpaikkaa TE-toimiston kautta vaan käyttää esimerkiksi vuokratyöfirmoja tai vapailla markkinoilla toimivia työnvälitysfirmoja jne.

  Kuka yleensä on saanut TE-toimiston kautta töitä?

  • Helena A

   Minä sain!!

   Vuonna 1987….

 29. Jari Kähkönen

  Tjaa-a. Sen ehkä vielä kommentoisin, että ajan tapa on ”työpaikat” missä ollaan olevansa töissä vaan palkkaa, työvälineitä tai mitään muutakaan sellaista perinteisesti näissä merkeissä odotettavaa ei vaan koskaan tule. Sitten on ne työpaikat minkä täyttäminen keskeytyi ties mistä syystä, ja ne mitkä oli tosiasiassa täytetty, kun Te-”Palveluiden” käyttämässä e-kirjeprintteripajassa alkoi ulossyljettujen kuoritus, mutta tästä huolimatta on paras hakea….Tai muuten. Jos siis jollekulle todellisesta elämästä eristäytyneelle, ihmisiä tuntemattomalle, kontaktittomalle ja tiedonhankintakyvyttömälle on jäänyt jotain epäselvää siinä kuinka maa makaa, sekä mitä kello on lyönyt työelämässä. On liikaa feikkiä, fuulaa ja tekevältä näyttämistä.

  Oikeasti valmista ei synny eikä homma etene mittayksikköäkään, siksi eilinen rangaistuskeskinen työvoimapoliittinen keskustelu ja tähän uutispäivään yltänyt samanhenkinen sylky ammattisuojan poistamisesta.Tyypillinen valtaepäsuhtajuttu, koska työttömältä työnhakijalta puuttuu niin valta kuin paikon ihmisarvokin, kukaan ei ole kiinnostunut hänen ties kuinka pitkällisestä tyhjänpanttina olemisesta/tapauskohtaisesta turhan odottamisesta. Mutta mikä tahansa jo ennen printtaamistaankin turhaksi tullut kirje on maailman tärkein asia, ja jos sen todistaa nurin, niin sitten sillä on ”jonkin tekemisen” itseisarvo.

  No, olihan se vastaanottaja työtön työnhakija, mutta kuinka rumassa sanassa hänen tilanteensa mihinkään turhan kirjeen lähettämisestä paranee? Juu. Se oli just se vallan puuttuminen, ihmisarvokato ja niiden voimin tarkoitushakuisesti rakennettu ihmiskäsitys, jonka vuoksi ihan mikä tahansa ruma sana menee läpi. Vaikka sitten olemattoman työpaikan hakemattajättämisestä rankaiseminenkin, niin täydellisen älytön kuin ajatus sitten onkin. Vain ilkeyttä ja pelkuruutta vaaditaan, siitä se maailmallisen pahan teko alkaa. Työelämäasioissa ja työvoimapolitiikassakin.

 30. keke

  Mitenkäs muuten onko se pykälä vielä olemassa että ”Toimeentulotuki ei saa olla ensisijainen tulonlähde” jolla sitä toimeentulotukea alennetaan se 20-40% näillä jotka ovat pelkästään toimeentulotuen varassa?

 31. jeppe

  TE-toimisto tekee näin todella arvokasta työnvälitystä. Jos erehtyy ilmoittamaan avoimesta työpaikasta saa rekrytoija legioonan täysin turhia hakijoita – eli kuluja – joilla ei ole mitään tekemistä työnvälityksen kanssa.

  Seurauksena kukaan täysijärkinen ei ilmoita avoimista työpaikoista TE-keskukselle edes sitä vertaa kuin nykyään.

 32. Matti Korhonen

  Vanhat konstit toimivat edelleen, ja mikä parasta, tämä lisää virkamiesten työllisyyttä. Selvästi vääriäkin päätöksiä tehdään siltä varalta että saadaan edes joku siivottua kortistosta, tai edes tilastosta. Työllistävä vaikute löytyy siitä, että päätöksen kumoamiseen vaaditaan ”tuomaristo”, eli vähintään 5 virkamiestä voi halutessaan pyörtää yksittäisen virkamiehen tekemän päätöksen.

  Itse osallistuin työnjohtajakurssille, jonka pituus oli 4 kuukautta. Tämä siis tapahtui jo 5 vuotta sitten. Lähiopiskelupäiviä kurssilla oli 5, jonka lisäksi 2 viikon työharjoittelu. Kurssi-ilmoituksessa esiteltiin mahdollisuutta tutustua harjoittelujakson aikana läheiseen uuteen kaivokseen. Käytännössä paikat arvottiin ja minut määrättiin toiselle puolen Suomea, majoitus hotellissa jonka olisin joutunut itse maksamaan, matkakustannusten lisäksi. Ei minulla ollut 900 euroa 2 viikon kuluihin, eikä mainostettua kimppakyytiäkään ollut tarjolla. Karenssipäätöksen mukaan minun olisi pitänyt itse selvittää ennen kurssipaikan hyväksymistä, että harjoittelupaikka lähellä ei ole täysin varma, joten päätöksen mukaan karenssi oli omaa syytäni. Karenssi tehtiin takautuvasti kolmelta kuukaudelta, sen voi kuulemma tehdä kurssin aloituspäivästä alkaen, jos joutuu jostain syystä keskeyttämään kurssin.

  Yllätyin suuresti kun sain kutsun oikeisiin töihin seuraavalla viikolla, tosin ei kaivosalalle. Työllistymistäni pidettiin sen verran hyvänä asiana, että karenssi lopulta peruttiin. Onnekseni jatkan samassa työpaikassa edelleen.

 33. TN

  Kuulun niihin onnekkaisiin, joiden karenssipäätös on peruttu. Vuosia sitten työskentelin lehdenjakajana 6 yötä viikossa, samoin mieheni. Saimme lapsen, jonka jälkeen tilanne yötyön suhteen kävi hieman hankalaksi ja sanoin itseni irti. Työkkäri auttoi tilannetta määräämällä karenssin ja kun kyselin perusteita, toimiston virkailijan mielestä meidän olisi pitänyt viedä vauva yöhoitoon – käytännössä lähes joka yö. Eli herättää vauva siinä klo 1-2, pukea, viedä hoitoon ja hakea sitten töiden jälkeen klo 6-7 kotiin, kuutena yönä viikossa.
  Valituksen jälkeen karenssi sitten onneksi kumottiin, mutta jäin kyllä ihmettelemään millaiset ihmiset (?) näitä päätöksiä tekee. Pelottava kokemus.

 34. pikaistutus

  Tilastoista siivotut voivat sitten hakea pääsyä vankilaan täysihoitoon. Jos ei portista päästetä sovinnolla sisään, lyödään pikkukirveellä joku epämiellyttävä ihminen kuoliaaksi, ja jätetään se kirves sormenjälkineen töröttämään kuolleen otsaan. Tätä toistetaan kunnes täysihoitopaikka annetaan.

 35. Pasi Turunen

  Hyvä kirjoitus, tulee mieleen että, kuinkahan paljon noissa luvuissa on sellaisia työttömiä, jotka eivät koskaan tule töitä saamaan tai ts. eivät kykene töitä tekemään? Tekisivät siivous talkoot sieltä, kyllä luvut paranisivat, joo no ei sillä ainakaan taloutta paranneta, mutta olisivat ainakin totuuden jäljillä.

 36. Työkkärin täti

  Arvoisa Uuninpankonpoika,

  Kirjoituksesi varmasti koskettaa monia työttömiä ja karenssin saaneita. Haluaisin kuitenkin oikaista muutaman asiavirheen kirjoituksessasi. Työtarjouksen lähettäminen, siihen hakeminen tai hakematta jättäminen eivät vaikuta mihinkään tilastoon. Työtön työnhakija on edelleen työtön, ei työvoiman ulkopuolella, kuten väitit. TE-toimisto jatkaa työttömän ”kiusaamista” edelleen työtarjouksilla, joita ei todellakaan lähetellä summamutikassa. Jos työtarjous on sellainen, johon työtön ei voi hakea, hänen tarvitsee vain ilmoittaa siitä TE-toimistoon, jolloin tarjous ei ole enää velvoittava. Kaikki tarjoukset eivät voi olla täydellisen osuvia, koska hakijan tiedoissa saattaa olla puutteita tai virheellistä tietoa.

  Mainitsemaasi ikuista karenssia ei myöskään ole olemassakaan. Kaikki TE-toimiston asettamat työvelvoitteet saa kumottua olemalla töissä, koulutuksessa tai työkokeilussa maksimissaan 5 kuukautta. TE-toimisto ei edelleenkään lopeta tarjousten lähettämistä eli työttömän ”kiusaamista” tässä vaiheessa, koska hakija on edelleen työtön. Päinvastoin autamme kovasti työnhakijaa löytämään työtä tai muita palveluita. Työtön voi myös, vastoin sinun näkemystäsi, hankkia itse työpaikan tai työkokeilupaikan ja saada työvelvoitteen kumoutumaan. Tästä voi seurata jopa, yllätys yllätys, työllistyminen pidemmäksi aikaa, jolloin yhteiskunnan tukia ei enää tarvitse anoa tai menettää.

  Kirjoituksesi kosketti myös meitä TE-toimiston asiantuntijoita, jotka näitä pahamaineisia työtarjouksia lähettelemme. Itse en ole tavannut ainuttakaan työntekijää, joka lähettäisi tarjouksia pahantahtoisesti tai pyrkisi aiheuttamaan työnhakijalle karenssin. Päinvastoin työtarjousten on monien tutkimusten mukaan todettu nopeuttavan työllistymistä. Työtarjouksia tunnutaan myös kaipaavan, kuten muutamista kommenteista luin. Joku mainitsi, että työkkäri ei ole vuoden aikana lähettänyt yhtään tarjousta ja tuntui olevan tästä pahoillaan.

  Toivoisin sinun kaltaistesi suosittujen kolumnistien pitäytyvän tosiasioissa ja muistavan myös sen, että TE-toimiston työtä säätelevät lait. Lait puolestaan säätävät ne poliitikot, jotka kansa (eli myös työttömät) eduskuntaan vaaleissa valitsevat. Me TE-toimiston virkailijat teemme työtämme sydämellä ja toivomme jokaisen työttömän saavan työtä tai pääsevän koulutukseen tai muihin tarvitsemiinsa palveluihin. Työtarjoukset ovat työssämme pienessä roolissa. Suurimman osan ajasta vastaamme puheluihin, neuvomme työnhakijoita, tapaamme heitä kasvotusten ja vilpittömästi pohdimme, mikä kenenkin elämäntilanteessa on sopivin ratkaisu. Harvemmin myöskään törmäämme työnhakijaan, joka oikeasti ei työtä haluaisi tehdä. Monet meistä ovat myös olleet työttömiä ja kokeneet mitä kaikkea se tuo mukanaan. Haluan toivottaa kaikille työttömille työnhakijoille voimia työnhakuun ja aurinkoista kevättä!

  • Saku Timonen

   Vastaisuudessa edellytän myös Työkkärin tädin kirjoittavan kommenttinsa omalla nimellään ja mielellään myös virka-asemansa mainiten.

   • Temppa

    Ymmärrän hyvin ettei työkkärin täti voi käyttää omaa nimeään kirjoituksessa. Mutta onko sinulla Saku jotain sanottavaa itse asiaan?

    • Saku Timonen

     Olisi paljonkin, mutta en viitsi vastata nimettömille. Kirjoita blogin hakukenttään vaikkpa ”ikuinen karenssi” ja lue sieltä. Voit kirjoittaa siihen myös ”kuntouttava työtoiminta”, niin saat paljon vastauksia.

  • töytön

   Eikö yhtään kahvitauoilla työt tule puheeksi? 😀

   Sen verran joskus kuulostelin vahingossa nauruhuutoa keskusteluineen lappu kädessä käytävällä odotellessa. Nykysinhä se toki nettiin on kaikki siirretty.

  • tuhansien eurojen oppirahar

   ”Harvemmin myöskään törmäämme työnhakijaan, joka oikeasti ei työtä haluaisi tehdä”….. Niin siitä huolimatta TE-toimistot ovat sitä mieltä, että 2kk ilman korvauksia on ihan sopiva rangaistus pienestäkin prosessirikkomuksesta eikä kerran annettua lausuntoa korjata vaikka ilmenisi mitä. Jos työtön on rikkonut TE-toimiston prosessia niin hän on karenssinsa ansainnut ja TE-toimisto ei tee koskaan virheitä. Ei siinä lähdetä työttömyysturvalakia tulkitsemaan; vasta kuin vakuutusoikeudessa. (Esimerkki aikaisemmassa kommentissa.)
   Ja kaiken kaikkiaan minun mielestä blogissa ei laiteta tikun nokkaan TE-toimiston yksittäistä työntekijää vaan TE-toimintatapa kansalaisten ”palvelu”organisaationa.

  • AMK

   Minä soitin,miksi koska en edes työmarkkinatukea saannut,soitin ja kun hän vastasi kuulin ironista naurua…oliko vahingoniloinen hehänsaavat tehdä mitä vain ja ministerit ja ministeriöt sen saavat päättää koska kyseessä on työtön?Kaikki oli ihan ns. kuikas se kerroitteekin periaatteella ”me tiedämme kaiken mutta sinä teet työtä mistä palkkaa et saat kuoleemaasi asti teet että me herrat tiedämme mikä sinun parhaahaksi.ORJATYÖ.sano kokomuus keskusta ja kaikki muutkin puolueet kunhan jostain rahaa kerää varsinkin vähätuloisilta.”vähemmälliäkin ihhisen elämän menee sekeisin+++mILJONÄÄRII ELÄTTÄÄ+++

  • SeniorPotamo

   Minun sairauslomani ei merkinnyt mitään työkkärin tädille, ei ehkä sama, joka tänne kirjoittaa. Kertoi myös puhelimessa, ”etteivät he muuten tällaista (=pakottaisi palkattomiin töihin), mutta kun tulee se sakkomaksu” (=kunnan osuus työttömyysturvasta). Lainvastaistaan se on, mutta ei siihen kukaan puutu. Kunnat tulevat jatkossakin tasapainoittamaan talouttaan työttömien kustannuksella. Avoimia työpaikkoja on etenkin pienemmillä paikkakunnilla vain muutamia, työttömiä huomattavasti enemmän. Kaikki työttömät eivät myöskään voi täyttää opettajan tai psykologin paikkaa. Autoton todella on itse syyllinen tilanteeseensa työkkärin tädin mukaan, pitää kuulemma kulkea joko pyörällä tai julkisilla, vaikka mitään julkista liikennettä ei olisikaan juuri sinne, mihin pitäisi heidän osoittamanaan kulkea kesät talvet tekemään orjatyötä. Ehkä syrjäytetty kansanosa ottaa jossain vaiheessa oikeuden omiin käsiinsä, silloin voi olla liian myöhäistä pahoitella tilannetta. Työttömien inhimillisen kohtelun voisitte kukin työkkärin täti tai setä aloittaa heti. Olisitte voineet tehdä niin jo alusta asti.

 37. Tupu

  Työkkärin tätin kirjoitus oli hyvin tyypillinen kyseiselle ammattikunnalle eli kannetaan vastuu omista toimista yhtä hylkivästi kuin sanonnassa ”valuu kuin vesi hanhen selästä”.

  Oman kokemukseen perustuen voin vahvistaa, että ihan ”tavallinen tallaaja” ei pysty tekemään työkkärin tätin työtä ja työkkärin tätien keskeisin tavoite on järjestää työttömälle karensseja.

  Oli jotenki lohduttavaa lukea, että muidenkin työnhakijoiden kohdalla työvoimavirkailija on ominut työttömän työnhaun tuloksia omaksi ansiokseen. Minua on aina tavattomasti ärsyttänyt työkkärin tätien tapa kirjata työttömän aktiivisuus työttömän passiiviisuudeksi ja se kun työttömän löytämä työpaikka kirjataan virheellisesti työvoimavirkailijan ansioksi.

  Minä sain ikikarenssin 2006 ja tuomiota kärsitään ainakin vuosi eteenpäin, joten ikikarensseja on edelleen olemassa ja vain termin virallisuudesta voidaan niuhottaa. Kirjoitin aiheesta blogissani: https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2016/02/13/ikikarenssiin-2006/

  Päättyykö kaikkien ikikarenssi 2017 vai onko tuossa päättymisessä jotakin reunaehtoja esim. 5 vuoden yhtäjaksoinen työttömyys ennen karenssin päättymistä?

  Mitä taas tulee tuohon työkkärin tätien työtehtäviin, niin laki nimenomaan ei anna eikä edes velvoita järjestämään perusteettomia karensseja: https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2015/06/04/tyottoman-vaara-aktiivisuus/

  Edelliset ovat vuosien takaa, joten seuraava kokemus on uudemmasta työkkärin tätin toiminnasta, joka ei mene ihan lain velvotteiden mukaan: https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2015/05/28/te-keskuksen-inhimillisyys/ , https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2015/06/07/te-keskuksen-selvityspyynto/ ja lopulta koko työttömyysjakso katosi: https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2016/02/23/tyoton-tyonhakija/

  • SeniorPotamo

   Voin myös vahvistaa omasta puolestani, että perusteettomia karensseja tehtaillaan. Kerran lähettivät aktivointisuunnitelmakutsun väärään osoitteeseen, jolloin tietenkään en saanut kirjettä ennen kuin samana päivänä, jonka aamuna tapaaminen olisi ollut. Eivät myöhemmin tienneet kuka osoitteen oli tietoihini mennyt vaihtamaan. En luota työkkäriin tippaakaan.

 38. Päivin Pylkkerö

  Työkkärin täti on oikeassa: työtarjouksia kaivataan. Mutta ei sellaisia haistapaska-työtarjouksia, joita iso osa työtarjouksista on. Toistan vielä, että minä olen saanut 0 työtarjousta ja 2 tekaistua työtarjousta ja todellakin olen siitä pahoillani. Ehkä asiaan vaikuttaa myös se, että olen korkeakoulutettu ja minun oletetaan räpistelevän työmarkkinoille omin neuvoin. Saahan siinä räpistellä, kun oma ala ei vedä ollenkaan ja muille aloille on joko väärä koulutus tai liian koulutettu.

  En kuitenkaan koe, että työkkärin tädit tahallaan kiusaavat. He käyttävät vain mielikuvitustaan tarjotessaan työttömille olemattomia töitä. Varmasti olisi mukavampi kehottaa hakemaan paikkaa, jonka työtön voi ottaa vastaan ja johon työtön otetaan vastaan.

 39. Jenni Korkeaoja

  TE-toimistojen lausunnoista voi valittaa mutta valitusreitti kulkee toki maksajan eli KELAn tai työttömyyskassan kautta, valitusoikeus on olemassa maksajan päätökseen. Selkokielellä sanottuna TE-toimistojen lausunnoista voi valittaa sen jälkeen, kun saa KELA:n tai työttömyyskassan päätöksen. Toisin kuin usein luullaan valituksen teko ei maksa, eikä päätöksen pysyminen voimassa valituksen jälkeenkään aiheuta oikeudenkäyntikuluja. Jos valituksen tekijä on ammattiliiton jäsen, voi apua valituksen tekoon pyytää apua omasta ammattiliitosta taitojen uupuessa itseltä. Myös työttömyyskassat kertovat, miten valitusprosessi toimii ja miten valituksen voi tehdä. Valitukseksi riittää vaikka vessapaperille tehty kirjelmä, josta käy ilmi mistä päätöksestä valittaa ja miksi, allekirjoitus sekä mielellään päivämäärä. Toivon, että ihmiset uskaltautuvat tekemään vääristä päätöksistä valituksia – valituksia menee myös läpi muutoksenhakuelimissä. Toimin työttömyyskassan johtajana ja vastaan myös kassani jäsenten valitusprosessista. Puolustuspuheena TE-keskuksille totean, että niiden resursseista on leikattu edellisen ja nykyisen hallituksen aikana ja koko organisaatio on myllerretty – ja myllerretään käsittääkseni taas uudestaan. Keskittymällä paskoihin työkkärin täteihin juututaan väärälle tasolle. Keskustelua pitää käydä siitä, miten meillä poliittiset päättäjät resursoivat työttömyyden hoitoa ja miltä arvopohjalta työkkäreiden toimintaa ohjaavaa lainsäädäntöä tehdään. Selkokielellä: jos laki on surkea, ei toimeenpanijatkaan sitä hyväksi saa väännettyä.

  • liisa hirvonen

   Hyvä kommentti. Lait hyväksytään eduskunnassa. Jokainen siinä laitoksessa työtään tekevä, ja etenkin näistä asioista vastaava ministeri, on vastuussa siitä miten tämä homma pyörii. Jatkuvat, neljän vuoden välein tapahtuvat, hallintomylläykset ja organisaatiouudistukset vaikuttavat tietenkin TE-toimistojen palveluihin. Leikkaukset heikentävät niitä entisestään. Leikkaukset työllistämismäärärahoihin ja työttömyysturvaan osuvat suoraan maaliinsa: työttömiin.

   Lisäksi huono lakien valmistelu poikii vain surkeita lakeja. Näitä erittäin huonoja lakeja ja lakiehdotuksia näyttäisi erityisen hyvin osaavan tämä nykyinen hallituksemme.

 40. Viikon bisnesinnovaatio: antihakemuspalvelu (perjantaikirjoitus) | Zygomatica

  […] tehtävää. Jos työtön kuitenkin jättää hakematta, häntä rankaistaan karenssilla. Kuten Sakari Timonen kärkevään tyyliinsä analysoi, kyseessä on ennen muuta uhkavaatimus. Jopa yleensä varsin […]

 41. Olli

  Työni puolesta kirjoitan tämän yhden kommentin pelkällä etunimellä, mutta täytyy ihmetellä että tämäkin päivä piti nähdä, kun Imagen sivuilla aina totuuden puolella seissyt suosikkibloggarini kirjoittaa tekstin, joka muistuttaa jotain ihan muuta kuin olen täällä tottunut.

  Mutta ei voi mitään. Osatotuuden yhdistämistä yleistämiseen ja muutamaan aivan suoranaiseen valheeseen olen tottunut näkemään ihan muissa ympyröissä kuin täällä, ja kaikki me tiedämme mikä taho tästä yhtälöstä tulee ensimmäisenä mieleen.

  Harmillista, sillä aihe on tärkeä ja siitä keskusteleminen olisi erinomaisen järkevää. Tällä tekstillä kirjoittaja vaan jättää itseni toivomaan, että kyseessä olisi jonkinlainen pakinayritelmä, mitenkään muuten en oikein voi asiaa ymmärtää.

  • Saku Timonen

   Jos kirjoitat työsi puolesta, niin sinun pitäisi näyttää ne osatotuudet ja valheet.

 42. töytön

  Mites Saku muuten näihin selkeästi yli työnhakualueen ulkopuolelle tuleviin työhönosoituksiin tulee reagoida? Taitaa nykyään venyä ja paukkua nuo työnhakualueen rajat 🙂 Itse varmuuden vuoksi hain kun tuli tosiaan 300km päähän ”työtarjous”.

  • Saku Timonen

   Kannattaa ottaa heti yhteyttä TE-toimistoon ja kysyä mitä oikein tarkoitetaan.

   • töytön

    Juu, eipä saanu sillo heti yhteyttä kyseiseen virkailijaan ja hakuaika tosi äkkiä umpeutumassa, niin hätäseen hakua kehiin. On siinä kyllä moni kusessa näissä touhuissa.

 43. Jari Kähkönen

  Syystä, että nimimerkki Työkkärin täti ja Jenni Korkeaoja kirjoittivat mitä kirjoittivat, täytynee heille sanoa kuusi sataa sanaa. Ensinnäkin se ei ole asiavirhe vaan näkökulmaero, että kuripainotteinen työvoimapolitiikka on tilastojen siivoamista, vaikka järjestelmän sisällä omatuntonsa kanssa kamppaileva voikin näsäviisastella ettei työnhaku teknisesti ottaen katkea ”Te-Palveluiden asiakkuus ei ole ajankohtainen” -merkinnällä yhteen hahahaa työtarjoukseen reagoimattajättämiseen. Tosiasiallinen syrjäytyminen eli tilastoista poistuminen vaatii huomattavasti enemmän yrittämistä, jossa työvoimavirkailijalla on oma kiinteä osuutensa. Vihjaukset hehe työtarjouksen mitättömäksi tulemisesta omalla ilmoituksella tai jatkossakin palvelutarjonnassa pysymisestä sylkäisen takaisin saatesanoin, että toivottavasti kukaan ei tosissaan usko tuollaista naurettavaa someaalista sissimarkkinointia, ja vakaumuksenmukainen Yliolento paratkoon ei ainakaan kokeile sitä käytännössä omassa tai läheisen asiakkuudessa hehe Te-”Palveluissa”. Elä uso!

  Sekä nimimerkin tädillä että Jennillä on pokkaa vaatia työttömiltä lainkuuliaisuutta ja yhteiskunnallista solidaarisuutta, mutta tämä vitsi ei ole oikeasti hauska. Ei vaikka täti kehtaa vääristellyn inhimillistämisen tai tasa-arvoistamisen hengessä mainostaa, että on se työvoimavirkailijakin voinut joskus olla työtön itsekin. Ja mitä sitten, jos tämä elämänkokemus ei näy mitenkään työnteossa? Ja etenkin mitä sitten, jos työ on koskenut sen työtarjouksen lähettämistä henkilölle, joka on odottanut ei mitään työttömänä ties montakin vuotta, ja silloinkin kun on nimellisesti jotain tullut niin on kokenut joutuneensa karkean pilanteon kohteeksi, koska se jotain on oikeasti ollut olemassaolematon työpaikka valheiden saattelemana? Anteeksi vaan, mutta kyllä minä ymmärrän, että miksi asiakasta ei kauheasti kiinnosta, ja miksi asian johtaessa kielteiseen lopputulokseen häntä voisi vähän niinku harmittaa.

  Jennin vastauksessa minua lähestulkoon naurunsekaisesti järkyttää oletus, että kassan bumerangi kädessä olisi muka mitään asiaa keskustoimiston tambuurimajurin kautta vapaana paikallaolevan juristin pakeille. LO-JA-LI-TEET-TI. Pannaan se tuohon oikein tikkukirjaimin tavaten, vaikka tietysti nyt voi hurkastella että onhan juristi sentään luvan saanut oikeudenkäyntilakimies ja eihän kassa sekä liitto ole sama asia(niin varmaan, Iiro Viinaselle terveisiä). Siitä sitten puhumattakaan, että jos tambuurimajuri ei naura asiakasparkaa kierien portaita alas suoraan sinne missä Hakaniementori näkyy, niin mitä edes neuvomaan suostunut työoikeudentuntija muka jostain sosiaalioikeuden etuusasiasta ymmärtää? Pikkuisen rajaa jos saa pyytää, jos vaikka omaatuntoa korventaisikin.

  On sinänsä inhimillisesti ottaen epäoikeudenmukaista sen paremmin moittia kuin mätkiäkään toimimattoman ja epäoikeudenmukaisen lain toimeenpanosta vastaavaa, se myönnettäköön. Kaikki tietävät missä lait valmistellaan, päätetään, vahvistetaan jne eli osoitteita olisi epäilemättä oikeampiakin, jos moitittavaa on. Vaan sitten seuraa mutta, joka on että onko toimeenpanija uskottava inhimillisessä tuskanilmauksessaan vai ei? Ei välttämättä, jos hänellä ei ole mitään kykyä asettua toisen asemaan. Otetaan esimerkki sotilaista. Patterinvääpeli käynnistää esitutkinnan esimiehen käskyn täyttämättäjättämisestä, kun alokkaan vuoteen päiväpeite ei ollutkaan seinän puolelta työnnettynä patjan alle. Mutta kuulustelijana toiminut yliluutnantti asettaa kysymykset siten, että asia ei johda ojennuksen tai rangaistuksen määräämiseen. Jos ymmärryskykyä on, kyllä sen tästä ymmärtää armeijankäymätönkin.

  Onko siis työvoimavirkailija tai työttömyysetuuden maksajan palveluksessa oleva täysikasvuinen, terve sekä tasapainoinen ihminen, joka tekee parhaansa annettujen edellytysten puitteissa vai ihan sellainen tavanomainen ilkimys-pelkuri sortajan käsikassaraksi? En tiedä. En todellakaan mene sanomaan toisesta ihmisesta sellaista pelkän lyhyen blogikommentin perusteella, mutta ihan hyvältä tämä ei kyllä nyt näytä. Nilkiksi graduoituva ilkimys-pelkuri nimittäin käyttää tunnuslauseenaan lain noudattamista tai käskyn täyttämistä. Ihminen taas ei lähimmäistään sorra ja pystyy toimimaan jopa hänen kanssaan yhteistoiminnassa epäoikeudenmukaisen yhteiskunnan muuttamiseksi. Valinta on ehdoton ja seuraukset näkyvät.

  Jennin ja nimimerkki tädin on turha yrittää älyllistää itseään ulos nilkkiyden ja inhmisyyden välisestä valintatilanteesta. Ei tehoa. En usko. Selitys on aina kaikilla, ja jos temperamentissä on aggressiota niin sitten sieltä löytyy niin ivat kuin kädet nyrkeissä suu vaahdoten huutamisetkin. Kunhan vain kunkin kielteinen nappi löytyy niin siitä voi myös painaa, jos sen kohtaamisen tahtoo ehdoin tahdoin saada perkelöitymään. Sellainen se vallankäyttötilanne tuppaa vain perusluonteeltaan olemaan. Tänään on toisin vain se, että vallankäytön kohteillakin on mahdollisuus löytää alusta missä heitä ymmärretään ja toisilla niillä alustoilla on sellainen suksee, että vallankäyttäjienkin on tultava sinne itseään selittelemään tai puolustelemaan. Kielteinen nappi ja valintatilanne eivät kadonneet mihinkään.

  • Saku Timonen

   Tuo Kuntaliiton virkamies pitäsi tehdä vähäksi aikaa työttömäksi.

 44. AMK

  Työttömiä ei näissä pöydissä ole. Hallituksen pitää olla se, joka puolustaa työtöntä ja sitä että työllisyys kasvaisi, Sipilä sanoo.
  Vitsikö?Koska hallitus puolustaa työttömiä?? Työllisyys kasvaisi,palkkatyö vai palkattomat työt???

 45. mika salmi

  minulle annetiin palkkatuki paikka työhön osoituksena tarkistamatta onko sitä työtä enään

  olemassa

  pakko hakea

  siis kävin virkailialla kongreetisesti

  kun sit hain sitä palkkatuki työtä niin kuin sovitiin
  se oltiin jo täytetty
  eli hain turhaa työpaikaa jota ei enään edes ole
  ja sit piti ilmoitaa sainko sen työpaikan

  ihminen tuntee kyllä itsenä idiotiksi näiden tökärin tätien toilailujen takia

 46. Timo A Heikkilä

  (Kerrankin) loistava kirjoitus! 10 pistettä ja..

 47. Tuhansien eurojen oppirahat

  Tänään karu totuus TE-toimistojen tuottavuudesta tarjota työpaikka:
  http://www.sitra.fi/uutiset/vain-joka-neljas-suomalainen-tyollistynyt-avointa-tyopaikkaa-hakemalla

  4% saanut työpaikan TE-toimiston tiedottamisen kautta. Työtarjousmääräysten kautta työpaikan on siis saanut luultavasti reippaasti alle 1% työnhakijoista.
  TE-toimistojen onneksi ei kysymyspatterissa ollut suoraan kysymystä työtarjousmääräysten tuomista työpaikoista (joka siis tuntuu olevan salainen tieto?)

  Radiohaastettelussa TE-toimiston johtaja jaksoi muistuttaa, että mol.fi stä on moni työpaikkansa löytänyt. Mutta mihin TE-toimistoa mol.fi työpaikkailmoitusjärjestelmässä tarvitaan. Joku nettifirma pyörittäisi palvelun muutamalla tonnilla kuukaudessa.

Kommentoi »

Comments are closed