Tällaistahan ei tapahdu

Olen kirjoittanut valtavan määrän juttuja kuntouttavan työtoiminnan nimellä tapahtuvasta työttömien hyväksikäytöstä. Olen kertonut, että kunnat kiertävät lakia ostamalla kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä säätiöiltä, joissa itse ovat perustajina mukana. Säätiöt puolestaan tekevät yhteistyötä yritysten kanssa ja ohjaavat kunnalta saamansa ilmaistyövoiman suoraan yritysten tuotantolinjoille.

Näin kierretään kuntouttavan työtoiminnan palkkatyötä korvaavan työn kieltoa, kieltoa hankkia kuntouttavaa työtoimintaa yrityksiltä ja kieltoa käyttää kuntouttavaa työtoimintaa kilpailuetuna. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevat eivät virallisesti ole töissä, vaikka käytännössä tekevät palkkatyötä korvaavaa työtä yrityksille. Heidän ansiostaan yrityksen työvoimakustannukset ovat nolla euroa.

Aina minulle sanotaan, että tällaista ei tapahdu ja jos tapahtuukin, niin kaikki sujuu laillisesti. Kaikki tapahtuu työttömien parhaaksi ja työtä tarjoavat yritykset ovat hyväntekijöitä, jotka auttavat työttömiä työllistymään.

Kerrotaanpa taas yksi tapaus, jota ei siis virallisesti voi tapahtua.

Viime kesänä Nivalan kaupunki, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU, Nivalan seurakunta, Nivalan Yrittäjät ry, MTK Nivala ry, Nivala-Seura ry ja Nivalan 4H-yhdistys ry perustivat Nivalan Työpajasäätiön. Säätiön perustamiseen saatiin EAKR-rahoitusta Pohjois-Pohjanmaan liitolta.

Säätiön tarkoituksena on valmentaa, neuvoa ja ohjata vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia. Tavoitteena on edistää ja ylläpitää heidän työ- ja toimintakykyään, vahvistaa elämänhallintataitoja sekä tukea opiskelua ja työllistymistä. Siis sitä tavallista sananhelinää.

Käytäntö on jotain ihan muuta. Nopeasti säätiö sai yhteistyökumppanikseen erilaisia saunatarvikkeita valmistavan ja myyvän Saunasella Oy:n. Sekä säätiön että Saunasella Oy:n  osoite on sama: Peltotie 9, Nivala.

Saunajakkaroita ja muita saunatarvikkeita valmistavalla yrityksellä on siis sama osoite kuin kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä kaupungille myyvällä säätiöllä. Tämähän voisi periaatteessa olla sattumaa ja kyseessä voisi olla iso teollisuushalli, johon mahtuu monenlaista toimintaa.

Pari pikkujuttua tässä kuitenkin häiritsee. Saunasella Oy näyttäisi käytännössä olevan konkurssin partaalla.

saunasella

 

Laitetaan kuvasta vielä osasuurennos. Se kertoo yrityksen talouslukuja ymmärtävälle paljon:

ss os

Saunasella Oy ei myöskään ole työnantajarekisterissä. Työntekijöiden olemattomuushan selviää jo ylemmästäkin kuvasta, mutta kerrotaan sama asia toisin.

sunasella tarek

Joku utelias voisi ruveta kyselemään miten on mahdollista, että ilman työntekijöitä toimiva ja taloudellisesti heikossa asemassa oleva yritys valmistaa myyntiin tarkoitettuja tuotteita samassa osoitteessa, jossa toimii kuntouttavaa työtoimintaa järjestävä säätiö. Kuka valmistaa tuotteet? Kuka saa myyntitulot? Paljonko kaupunki maksaa säätiölle kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä? Millaiset ovat säätiön ja yrityksen väliset rahavirrat? Tekevätkö säätiöllä kuntouttavassa työtoiminnassa olevat näitä tuotteita alihankintana yritykselle?

Ei minulla ole vastausta näin kysymyksiin, mutta yhteen on. Sen tiedän, että kuntouttavassa työtoiminnassa olevat saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen ruokarahan.

Noihin muihin kysymyksiin etsii vastaukset Aluehallintovirasto, jos joku tekee asiasta kantelun. Tosin ainakin kaupungin, säätiön ja yrityksen virallisen vastauksen arvaan jo. Tällaistahan ei voi tapahtua, vaan kaikki tapahtuu pyyteettömästi ja vain työttömien parasta ajatellen. Onhan parempi tehdä vaika saunajakkaroita palkatta yritykselle kuin olla kotona jouten.

Palkkatyötä korvaavan työn kielto, kielto hankkia kuntouttavaa työtoimintaa yrityksiltä ja kilpailun vääristämisen kielto ovat jotain lakiteknisiä ja turhia pikkujuttuja, joita ei tarvita hämärtämään kokonaiskuvaa.

***

Tätä juttua voi aiheesta johtuen poikkeuksellisesti kommentoida myös nimimerkillä. Pysytään silti asialinjalla.

 

Kommentit (75)
 1. Jussi Ahonen
  27.2.2016, 10:40

  Hyvä kirjoitus jälleen. Kuntouttavasta työtoiminnasta on tullut kuntien tapa toimia, saavuttaa työllistämistavoite. Työtöntä järjestelmä ei ajattele. Minusta tuntuu, että kuntien päättäjätkään eivät ole heränneet tähän todellisuuteen, sillä asia selviää vasta ihmisen jäädessä työttömäksi.

 2. Jari Lummejokij
  27.2.2016, 11:16

  “Onhan parempi tehdä vaika saunajakkaroita palkatta yritykselle kuin olla kotona jouten”. Tätä valtakunnankonsultti Jari Sarasvuo tarkoitti sanoessaa Enbuske, Viertola, Salmisessa, ” on parempi tehdä huonommilla työehdoilla töitä, kuin olla hyvillä korvauksilla kotona”.
  Minulle, maan matoselle, Sarasvuo ei tietenkään vastannut, kun kysyin, mitä hän huonommilla työehdoilla tarkoittaa? Jokin yllä mainitun kaltainen on kuitenkin lopullinen tavoite.
  Samassa ohjelmassa hän ylisti suomalaisen yrittäjän fiksuutta, minkä asiantilan tähden ei ammattiliittoja tarvita häiritsemässä kaikinpuolin tasapuolista paikallista sopimista.
  Minä olen poikkeuksellisesti päässyt nauttimaan kahden suomalaisen työnantajan fiksuudesta: toisella yritettiin kusettaa 24 000 markkaa, toisella n. 25 000 euroa.Liitto auttoi molemmilla kerroilla.

Kommentointi suljettu.