Komeat takit

– Tätä kaivataan. Jos mansessa tai muussa isossa kaupungissa asuis niin tuo komee takki olis jo päällä, tämä tuo turvaa kansalaisille ja toivottavasti pelkoa allah mahmuteille.

Näin ihasteli eräs roskajulkaisu MV:n lukija eilistä Soldiers of Odinin marssia Tampereella. Ylen mukaan poliisi ei tiennyt marssista etukäteen, mutta Aamulehden mukaan tiesi. Oli miten oli, niin poliisi näytti turvaavan marssijoita tehokkaasti edestä, takaa ja sivulta sulkemalla tarpeen mukaan liikennettä. Ainakaan pelottavat klovnit eivät päässeet häiritsemään kulkuetta.

Tuo komean takin ihasteleminen alleviivaa hyvin aamun Karjalaisessa ollutta äärioikeistoon erikoistuneen tutkija Tommi Kotosen haastattelua. Valitettavasti en löydä jutusta nettiversioita, mutta ydin on siinä, että tyypillinen ääroikeiston kannattaja on 20-40 -vuotias työläistaustainen mies. Poliittiselle radikalisoitumiselle altistaa syrjäytyminen ja taustalla on usein mielenterveys- tai sosiaalisia ongelmia.

Johtajat ovat korkeammin koulutettuja tai heillä on ainakin näkyvä poliittinen asema. Kotonen viittaa Jussi Halla-ahoon ja Olli Immoseen, joiden puheet voivat antaa hylätyksi itsensä itsensä kokevalle väestönosalle tunteen siitä, että heitäkin kuunnellaan.  Toisaalta poliitikkojen käyttämä retoriikka voi myös lisätä radikalisoitumista.

Niinpä niin. Eivät Halla-aho, Immonen tai kukaan muukaan poliitikko ole ilmoittautuneet todellisiksi johtajiksi. Minä en usko hetkeäkään tuntemattoman kemiläisen miehen polkaisseen tyhjästä Soldiers of Odinin kaltaista järjestöä näin lyhyessä ajassa ammattikoulupohjalta. Jotkut muut siinä ovat asian päärunnareina. Muutamat poliitikot ovat jo vuosia lannoittaneet maaperää paskapuheillaan ja nyt se pelto puskee esiin rumia kukkia.

Lisäravinteina toimivat nykyhallituksen toteuttamat rajut leikkaukset ja eriarvoisuuden tahallinen kasvattaminen. Ne lisäävät koko edustuksellisen demokratian vastaisuutta, sillä ei komeaa takkia ja joukon yhtenäisyyttä ihastelevan ajattelukyyky riitä pohtimaan sosiaalisen eriarvoisuuden syitä kovin pitkälle. Jos riittääkin, niin hän kavahtaa omia ilmeisen vasemmistolaisia ajatuksiaan. Hän pukee ylleen komean takin ja liittyy joukkoon vastustamaan maahanmuuttajia ja suvakkeja, joiden on kerrottu olevan syyllisiä hänen ongelmiinsa.

Ne poliitikot ja virkamiehet, jotka ymmärtävät tämän olevan väärin, eivät uskalla sanoa sitä ääneen suvakiksi leimautumisen ja uhkailujen pelossa. Suurin osa ei ole edes huomannut mitään outoa olevan tekeillä, vaikka yhtenäisiin univormuihin pukeutuneet äärioikeistolaiset marssivat kaduillamme poliisisaattueessa. Useimmat jotain huomanneet vetäytyvät tolkun ihmisen julkisivun taakse ja kohauttavat olkapäitään ajatellen, että ei kuulu minulle. Ja osa odottelee vain otollista hetkeä astuakseen järjestäytyneen äärioikeiston johtoon.

Nyt peräänkuulutankin niitä todellisia johtajia tulemaan esiin ja rupeavan johtamaan näitä luomuksiaan. Alkaa olla kiire, sillä kohta näitä ei enää pysty johtamaan kukaan. Sitten johtajat saavatkin juosta joukkojensa perässä. Todennäköisempää on kuitenkin, että johtajat eivät koskaan myönnä omaa osuuttaan epäonnistumaan tuomitun liikehdinnän alullepanijoina. On nimittäin iso ero velttojen löntystelijöiden ja johtajien mielikuvissa väikkyvien terävin askelin marssivien iskujoukkojen välillä.

Nähkää itse se olennainen ero.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä. Nimikään ei takaa kommentin näkymistä ja asiattomuuksia kirjoittavat estetään varoituksetta.

Kommentit (61)
 1. Petri Ojala
  28.2.2016, 11:01

  Hannah Arendt ja totalitarismin synty. ”Paha” ei mahdollistu vain ideologisten johtajien totalitaristisilla arvoperusteisilla toimilla, vaan siihen tarvitaan ennen kaikkea ns. tavallisia ja tunnollisia ihmisiä, jotka pyrkivät suorittamaan tehtävän mahdollisimman hyvin. He eivät arvioi tai kykene arvioimaan tekojensa moraalisia vaikutuksia ympäristöönsä – mahdollisimman tyydyttävä mekanistinen suoritus aktiriteettiasemassa olevan kunnioituksen ansaitsemiseksi tuottaa elämisen substanssin.

  Hyvin paljon jää pohdittavaksi, ovatko takkia ja logoa kannattavat ainoita ”tunnollisia”, vai tuleeko myös vaiti olevat, kirjoituksessasi viitatut ”suvakeiksi” leimaantumisen pelkoiset yhtä lailla näitä tunnollisia suorittajia.

 2. Mervi Oikonen
  28.2.2016, 11:06

  Ilmeisesti jokainen vuosisata tarvitsee omat virheensä, joista toipumiseen menee sitten se loppu vuosisadasta. Ei minusta ole ihmeellistä että kansallismielisyys on kovin yleistä, sitähän on kymmeniä vuosia jo kannustettu ”suosimaan suomalaista” ja valehdeltu kotimaisen tuotteen ostamisen luovan kymmenentuhatta uutta työpaikkaa. Mikä tässä on kummallista on se, mikä estää ihmistä uskomasta siihen että hänelle on valehdeltu, ja että ne valheet ovat tulleet omilta johtajilta. Mikä ohjaa sen pettymyksen ja kiukun kohdistumaan johonkin ulkopuoliseen, kun syy on paljon lähempänä?

  1. Veli-Matti Saajala
   28.2.2016, 11:30

   Koska jos syyttäisi omia johtajiaan, olisi itse ollut väärässä.

  2. Janne J. M. Muhonen
   21.3.2016, 19:11

   Nytkö kansallismielisyyden pelko on johtanut jo siihen, että kyseenalaistetaan kotimaisen ruoan tuotannon tukeminen?

Kommentointi suljettu.