Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hessulle keppiä!

Tässä on suomalainen pitkäaikaistyötön Hessu, jonka ainoa ongelma on palkkatyön puuttumisesta johtuva köyhyys. Hän on täysin työkykyinen ja työhaluinen, mutta työttömiä on maassa yli 380 000 ja avoimia työpaikkoja vain 15 773. Kaikki eivät mitenkään mahdu noihin työpaikkoihin, joten Hessulla on ymmärrettäviä vaikeuksia löytää työtä.

aa 41 74

Kuva: Aku Ankka 41/1974 (via Teppo Palmroos)

Onneksi maamme hallitus on paneutunut ongelmaan ja keksinyt ratkaisun: Hessulle pitää antaa lisää keppiä. Häneltä pitää poistaa hänellä mahdollisesti oleva kolmen kuukauden ammattitaitosuoja, ja TE-toimiston pitää lähettää hänelle lisää työtarjouksia entistä laajemmalta työssäkäyntialueelta. Työtarjous ei tietenkään ole mikään oikea työtarjous, vaan pelkkä käsky hakea avoinna olevaa työtä – olipa siihen pätevyyttä tai ei.

Hakematta jättämisestä seuraa karenssia, mutta se on työministerin mukaan vain hyvä suunta, koska se kertoo työtä olevan liikkeellä. Hessulle karenssi tarkoittaa sitä, että hänelle jää entistä vähemmän rahaa ruokaan ja vuokraan. Työministerin mukaan tässä on sekä kannustavaa efektiä että keppiä. Hallituksen mielestä Hessu on yksiselitteisesti vain laiska, eikä avoimien työpaikkojen ja työttömien määrän välisellä huikealla kuilulla ole mitään tekemistä asian kanssa. Vaikka ministeri haluaa nähdä työtä olevan liikkeellä, niin silti kukaan ei anna Hessulle työtä.

Myös pikaruokaketjulla rikastunut miljonääri tulee auliisti apuun hyvillä neuvoillaan. Hänen mielestään Hessu on vain hyvän sosiaaliturvan veltostuttama tehoton yksilö, joka lisää vientituotteen hintaa eikä kauppa käy. Sossun avustuslomakkeen sijaan hänelle pitää antaa käteen paperi, jossa neuvotaan, miten voi alkaa yrittäjäksi ja työllistää muitakin. Maa on Oy Suomi Ab, jossa tuottamattomia yksilöitä ei katsella hyvällä.

Kovin kaukana ovat työttömän todellisuus sekä hallituksen ja elinkeinoelämän todellisuus toisistaan. Ministerin palkalla on hyvä antaa keppiä köyhälle, joka todennäköisesti äänesti juuri hänen puolueensa valtaan. Miljonäärin näkökulmasta katsoen työtön on pelkkää ihmiskuonaa, joka ei viitsi eikä ole koskaan viitsinyt tehdä töitä. Jos viitsiikin, niin se mokoma vaatii siitä palkkaa.

Tästä todellisuuksien kohtaamattomuudesta johtuen Hessulla on ja tulee jatkossakin olemaan nälkä. Kunhan ministerin keppi alkaa purra, niin hänellä on vielä nykyistä kovempi nälkä.

Kommentit (61)

 1. Tuomas Järnefelt

  Ja kun nälkä yltyy tarpeeksi, saattaa Hessukin lopulta radikalisoitua. Siinä sitten Hessut kavereineen pohtivat että mitä tehdä…
  No, äärimmilleen vietynä teot tulevat suoraan historiasta. Hessua kyrsii, kun katsoo rikkaiden palatseja ja miettii miksi hänellä on nälkä ja kotina joku rotisko kun ”noilla” on isot talot, kiiltävät autot, kesämökit, lomaosakkeet jne…
  Kuka muistaa esim. Ranskan ja Venäjän vallankumoukset?
  Mites silloin rikkaille kävi? Taisivat päästä eroon päistään…

  • maria kynsijärvi

   Näille radikalisoituville Hessuille on kerrottu jo, että syy heidän kurjuuteensa on turvapaikanhakijoissa. Näin Hessut eivät älyä, että vallan kahvassa oleva Roope Ankkojen ja Hannu Hanhien lauma on ajanut Hessut ahtaalle. (Ja taitaa joukkoon kuulua yksi Junttapurin Maharadzakin…) Siksi Hessut alkavat haukkua väärää puuta ja käyvät turvapaikanhakijoiden kimppuun. No joo.
   Köyhät kyykkyyn. Sen on Stubb sanonut nyt ihan selkokielellä Thatcherin perään haikaillessaan.
   Kiitos Sakulle oivasta kirjoituksesta taas kerran.

   • timo harju

    Totta. Ja kiinnostavia nämä Lindströmin keppipuheet. Sipilän ripitys ainutlaatuisen ja varmasti taivaalliselta tuntuneen ministeripestin alkumetreillä palautti jonkinlaista ay-ymmärtämystä tavoitelleen Lindströmin kerralla ruotuun. Pienestä se on kiinni. Ilman persujen jumalansormen kosketusta mies voisi olla työtön laborantti ja puheet ja mietteet sen mukaiset.

    Ammattisuojan poisto, erilaiset kepitykset, koulutuksen kaikinpuolinen hankaloittaminen köyhille aina lasten varhaiskasvatuksesta lähtien, säätykierron katkeaminen, nollatuntisopimukset , palkaton työ, suorastaan itkuinen Thatcherin esiin manaaminen ay-liikkeen lopulliseksi nujertamiseksi (Stubb, Lepomäki) etc. Tässäkö on tulevaisuuteen pyörivä ajan ratas ja voiko sen pinnoihin panna keppiä?

 2. Marcus

  Osa ongelmaa on sinä, että mikä tahansa epätavanomainen poliittinen avaus, joka toisi Hessulle lisää hilloa ja yhteiskunnalle lisää kansatuotetta, on aina joltain eturyhmältä pois.

  Koska jonon viimeinen ei maksa ja valitusta on kuultu jo tarpeeksi, niin toivosin blogia siitä, miten Hessun kannattaisi edes lakaista oman talon pihaa, jos sellainen mahdollisuus rahaa vastaan lyötyisi. Sellainen blogi, joka ei ehdota lisää lainaa Hessun palkkaan tai korotusta naapuripitäjän talonmiehen palkkaan, koska Hessu syö sen eväitä.

  • työtön

   Jaha. Tulihan se sieltä. Välkky joka tietää, miten työttömyys loppuu. Kunhan työtön vaan lakaisee ahkerasti pihoja, niin marcuksille käy hyvin. Sori. Nyt käy kyllä niin, että myös kaikkien marcuksien kansituolit katoavat. Eikä niitä työttömät vie vaan aivan muut. Sisäinen devalvaatio on kansantalouden tuho. Ja se on parhaillaan käynnissä. Sitäkään ei ole työttömät aiheuttaneet. Eikä koko euroalueen talousongelmia.

   • marcus

    Puhun kuule siitä, että Suomessa on kyllä monenlaista töitä, mutta sitä ei kannata teettää eikä ottaa vastaan. Jos sulle ei kelpaa lisäansiot työtä vastaan työttömyyskorvauksen päälle, niin se on sitten ihan eri aihe.

    • työtön

     Palkkaa vastaan olen aina tehnyt työtä, ja teen vastakin jos on tarjolla. Ilmeisesti elät sen uskon varassa, että Suomen kansantalouteen on syntymässä sisäisen devalvoinnin avulla ne kaivatut kansantuotot. Ei synny. Kansantalous tuhoutuu, vain pääomatuloja saavat voittavat, kaikki muut häviävät.

    • Allegoria

     Ei ”lisäansioita korvauksien päälle” voi tehdä, paitsi pimeästi. Sillä pihan lakaisulla pitäisi tienata koko kuukausitulot koska se katsotaan mahdolliseksi työllistymiseksi jolloin menettää tuet. Se on joko tai täystyöllinen tai työtön, kaikki muu menee hankalaksi.

     • k.tonteri

      Juuri tuon takia ettei lisäansiota voi tehdä korvausten päälle, pitäisi korvauksen saajalta edellyttää osa-aikatyötä, suhteessa saatuun rahamäärään. Sen päälle voi tehdä töitä vaikka kuinka korvauksia menettämättä. Ja mitä osa-aikatyötä? Juuri sitä mitä ei nykyisin kannata teettää eli aputöitä yhteiskunnan hommissa: vanhusten ulkoiluttamista ja syöttämistä, lasten koulutien turvaamista, omaishoitajien auttamista, ympäristön siistimistä ja tekijän itse oivaltamia hommia. Tällä lailla ei myöskään kadoteta kokonaan työpäivän rytmiä elämässä. Työllistämisen helpottaminen olisi tärkeä pointti työpaikkojen lisäämiseksi. Pimeää työtä tehdään ei vain siksi, että se on halvempaa lyhyellä tähtäimellä vaan etenkin siksi että se on vaivatonta ja byrokratiasta vapaata. Laillinen työ pitäisi saada yhtä helpoksi!

      • Marcus

       Juuri näin. Veit jalat suustani.

      • työtön

       Aika iso joukko työttömistä tekee koko ajan osa-aika-, määräaikais-, silppu- ja muita palkkatöitä. Huomaatkaas pikkumiehet yhdyssana: palkkatyö. Olen itse tehnyt ansiosidonnaisen aikana korkeakoulutustani vastaava työtä puolipäivätyönä. Tiedän, teidänkaltaiset pikkumiehet, eivät ymmärrä edes mitä sana ”soviteltu päiväraha” tarkoittaa. Saati, että ymmärtäisitte mitä tarkoittaa 300 euron suojaosa ja mitä siihen liittyy.

       Pikkumiesten mammoja ja lapsia pitäisi sitten käydä vielä tässä taluttamassa ulkona. Huah. Hoitakaapa kuulkaas ihan itse mammojenne ja lastenne ulkoilut, kuten aikuiset (miehet ja naiset) tekevät. Olivatpa sitten työttöminä tai töissä.

      • liisa hirvonen

       ”Juuri tuon takia ettei lisäansiota voi tehdä korvausten päälle, pitäisi korvauksen saajalta edellyttää osa-aikatyötä, suhteessa saatuun rahamäärään.”

       Työttömyysturva on vain osa sosiaaliturvamme kokonaisuudesta. Jokainen maksaa työssäollessaan työttömyysvakuutusmaksua, se pidätetään palkasta. Sekä työnantajat että työntekijät osallistuvat yhdessä tämän vakuutuksen maksamiseen. Sen lisäksi työttömyysturvasta pidätetään ennakkoverona 20-25% tuloveroa (vuositulot ratkaisevat kokonaisveroasteen). Todennäköistä on, että kukaan ei ole koko työikäänsä työttömänä. Vakuutuksen tehtävä on pitää huolta, että työttömyysjaksojen aikana toimeentulon minimi tulee turvattua. Työttömyysturvan saamisen ehto on palkkatyön vastaanottovelvoite, jos sitä on tarjolla.

       Työttömyysturvaa saava voi aivan hyvin tehdä työttömyytensä aikana palkkatöitä. Ansiot eivät tule työttömyysturvan ”päälle”, kuten täällä herrat innoissaan satuilevat. Työttömyysturva on sosiaaliturvanmuoto, jonka kustantamiseen olen mielestäni omalta osaltani osallistunut kiitettävästi yli 30 vuotta veroja ja vakuutusmaksuja maksamalla. Olen edelleenkin veronmaksaja, vaikka olen työtön.

       Varsin erikoinen yhteiskunta syntyy, mikäli jokaisen sosiaaliturvaa saavan olisi tehtävä, veronmaksuveloitteen lisäksi, palkatonta työtä etuuden mukainen määrä. Lapsilisää nostavien vapaaehtoistyö päiväkodeissa tulisi varmaan tarpeeseen, mutta kuinkahan moni pienten lasten vanhempi siihen suostuisi?

      • timo harju

       Teillä kummallaan (k. tonteri ja Marcus) ei näytä olevan minkäänlaista käsitystä työttömyydestä eikä niistä mekanismeista, joilla työttömyysajalla voi elämistään kohentaa (sovitellut ja 300€ suojaosa). Tietämättömyys oikein paistaa läpi koko tonterin kirjoituksen. Siitä huolimatta hän esittää pitkän listan velvoite”töitä”, joiden avulla työtön ”ei myöskään kadota kokonaan työpäivän rytmiä elämässä”.

       Työttömyys kohtaa suurinta osaa ihmisiä aivan heistä itsestään riippumattomista syistä. Heistä hyvin moni on taatusti yhtä fiksu kuin tonteri, eikä pidä tästä ylimielisestä ohjeistamisesta, jonka ainoa peruste on se, että tonterilla itsellään on työ sattunut säilymään. Muuta selitystä tälle uskonvarmalle vuodatukselle ei ole. Lopullisestihan tämän tien päässä ja tavoitteenakin ovat palkat, joilla ei ilman tukea elä.

       Vilkaistaanpa tonterin ratkaisumallia konkreettisesti. Lasten koulutien turvaaminen? Mitä se tarkoittaa ja miten se käytännössä toimisi? Missä päin Suomea lasten koulutie on sillä tavalla uhattu, että sitä pitää erityisesti turvata? Entä minkälaisen pataljoonan työttömiä toiminta aktivoisi? Tulisiko tällainen kuviteltu työtön hakemaan lapsen aamuisin kotiovelta? Antaisiko tonteri itse lapsensa TE-keskuksesta lähetetyn työttömän paimennettavaksi? Pitäisikö, jos matka on pitempi, turvaajatyöttömällä olla oma kulkuneuvo? Ja kyllä se lopultakin niin on, tonterit ja marcukset, että helpointa tässä maailmassa on elää toisen ihmisen elämä. Siinä ei epäonnistu koskaan.

      • Henri Keränen

       Jos nyt unohdettaisiin nuo lakaisuhommat ynnämuut risusavotat joista kukaan ei koskaan tule maksamaan kenellekkään mitään. Jaettaisiin nuo avoinna olevat työt jokaiselle työttömälle, niin jokaiselle riittäisi tätä elämänlaatua kohentavaa osa-aikatyötä 24 minuutin ajan päivässä. Siitähän sitä sitten juhlat poljettaisiin käyntiin kun verojen jälkeen päiväansiot kasvaisivat neljällä eurolla.

  • Joni Jurmu

   Sinäkö ajattelit palkata työttömiä kun vaan pihaa lakaisee? Taidat olla aika vekkuli…

 3. Ritva Pyrhönen

  Kiitos Saku kirjoituksistasi, lohduttavaa, että edes jollakin on vielä järki tallella ja ymmärrys siitä mihin ollaan menossa. Pelottavaa oli esimerkiksi tänään katsella uutisista kuinka haastatellut tavalliset kaduntallaajat ovat sitä mieltä, että keppiä vaan meille kaikille, ollaan se ansaittu. Enpä näe tulevaisuutta valoisana vaan pelottelulla alistettujen ihmisten kamppailuna, jossa yhteisöllisyys katoaa ja pelkkä hengissä selviäminen alkaa olla mahdottomuus.

  • Tapani Kemi

   Samalla tavalla ihmettelin kommentteja ja aika lailla myös kommentoijien valintaa: äänessä taisi olla etupäässä eläkkeellä olevia senioreja, oliko joukkoon erehdyksessä lipsahtanut yksi työikäinenkin. Lopputulos oli uutisen draamankaaren kannalta onnistunut: tätähän kansa todella haluaa, mot.
   Hieno kirjoitus jälleen kerran Sakulta!

 4. Turo Mustakallio

  Tässä suhteessa luotan yhä enemmän soldrfreson of onaniin.

  ne kyllä järjestää asian,ettei jotkut mutakuonot vie työpaikkoja ja naisia.

  —–
  Ajattelin siirtyä viettämään loppuelämäni Tahitille.

  Tämä Suomen tilanne on niin kutkuttava, että jään vielä vähäksi aikaa.

  1. yrityselämä ei osaa markkinoida.
  2. hallitus perää lisätunteja.
  3. EK haluaa lisää.
  4. sijoittajat vievät tuhkatkin
  5. vastuulliset ministerit ja yritysjohtajat siirtyvät palkkiovirkoihin tai eläkkeelle etelään.
  6. kansalaiset jätetään tyhjän päälle.
  7. tyytymättömyys kasvaa
  8. Venäjän armeija tulee ja pelastaa………….

  kaikki on siis hyvin.

  hymyillään…

 5. Marko Suominen

  Hesburgerin voitto viime vuodelta yli 40% ja mies itkee televisiossa miten on vaikeaa työllistää Suomessa . Olen täynnä tuota kaikkea .

  • Tero Paananen

   40% on huonommin kuin 47% (v. 2014). Osakeyhtion elamaa…mikaan kuin yllyton kasvu ei ole tervetta.

 6. Janne Å

  sitten ihmetellään miten pimeä duuni on nykyään niin yleistä. tonnin kuussa on jo haaasteellista saada, mutta on mahdollista. Laillisesti sillä ei elä koska summa pitäisi olla triplat tai nelinkertainen että voisi kattaa kaikki yrittämisen kulut… joten se on minunkin tyyli millä saan leivälle voita, pimeä työ ja päiväraha.

 7. Pauli Hyvölä

  Viittasit, Saku, pikaruokaketjuun. Tämän pikaruokaketjun omistaja vaati 2000-luvun alkupuolella yhteiskunnalta suojelua nuoria työntekijöitään vastaan. Sanamuotoa en enää muista, mutta ideana oli se, että maksetaan mitä huvittaa.

  Aku Ankasta mainittakoon yksi strippi: Karhukopla hyökkäsi Roopen rahasäiliöön taisteluhuutonaan ”Toverit, tää on viimeinen taisto”. Joku voisi sanoa, että tuota ei pidä ottaa kovin tosissaan. Joku toinen on kirjoittanut teoksen Kuinka Aku Ankkaa luetaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuinka_Aku_Ankkaa_luetaan

 8. Imane Elonen

  Kiitos taas hyvästä blogikirjoituksesta.

  Näin yksinkertaisena ihmisenä tulee mieleen, että nyt valmisteilla oleva yhteiskuntasopimus vie Hessua ja meitä muita, juurikin tuohon vielä kapeamman leivän suuntaan. Kun töitä ei ole, pitäisi työaikaa lyhentää, ja sitä kautta tarjota useammalle mahdollisuus päästä töihin sen sijaan, että piiskataan jo töissä olevien selkänahasta vielä hiukan enemmän tuottavuutta. Silloin työttömistä tulisi tuottavia ja kuluttavia yksilöitä sen sijaan, että he (me) homehtuvat kotona tekemättä mitään yleishyödyllistä.

  Esimerkiksi, jos pääsisin töihin vaikka 75 prosenttisesti (siis 75% nykyisestä työajasta, ja 75% oman alani palkasta) nostaisin kulutustani huomattavasti enemmän, kuin mitä vastaavasti 3 25% työaikaa menettävä yksilö vähentäisi kulutusta. Lisäksi, en olisi enää yhteiskunnan tuilla, vaan itseni elättävä työläinen, jolloin yhteiskunta säästäisi myös siinä, ja olisi varaa pitää hyvinvointiyhteiskunnan palveluita kasassa.

  Tämän lisäksi, mahdollinen sivuvaikutus olisi myös se, että ihmiset jaksaisivat paremmin, sekä työssä käyvät että työttömät. Mielenterveyspalveluiden käyttöaste voisi laskea ja harvempi jäisi pitkille sairauslomille työuupumuksen vuoksi ja ehkä jopa sairauseläkkeet vähenisivät, kun töitä voisi tehdä vähän vähemmän.

  Mitä itse olen huomannut, pahinta tässä työttömyydessä (pitkäaikaisessa) on toivottomuus. Se kumpuaa siitä, että ei ole varaa ostaa hyviä vaatteita työhaastattelua varten. Ei ole varaa autoon, jotta voisi ottaa työtä vähän pidemmänkin matkan päästä. Jokaista haettua työpaikkaa hakee 50 muuta hakijaa. Ja jokainen kuukausi työttömyyttä loitontaa työllistymismahdollisuuksia, koska pakkohan minussa on jotakin vikaa olla, kun on noin pitkään ollut työttömänä. Ja pikkuhiljaa sitä alkaa uskoa, että pakkohan minussa on tosiaan jotain vikaa olla, kun en mihinkään kelpaa.

  • Allegoria

   Ei se ole sinusta johtuvaa, vaan tästä tilanteesta. Kannattaa vaikka opiskella jos ei muuta löydy, ihan rohkeasti sitä mitä huvittaa, tai tehdä/keksiä minkälaisia vain aktiviteetteja, vaikka sitten kursseja tms.

   • Janne K

    Opiskella… sinne meni se työttömyyskorvauskin. Ja TE-toimistot päättävät että mihin opiskelupaikkoihin saa sitten tukea kun normaalit opintotukikuukaudet on käytetty. Moninpaikoin tämä tarkottaa sitä että jos et ole kiinnostunut hoiva-alasta niin voit unohtaa tuet.

 9. Tero Paananen

  Kepittamisessahan on se haittapuoli, etta ennemmin tai myohemmin kepittamisen uhrit ottavat kepista kiinni ja alkavat hakata takaisin. Normaalistihan asia tassa vaiheessa toimii niin, etta alkuperaiset kepittajat ottavat kasiinsa isomman kepin ja alkavat hakata oikein tosissaan.

  Henk.koht. olen jo pitkaan ollut sita mielta, etta kepittajien raskas kepittaminen olisi aivan tervetullutta. Kun ei ikina tee muuta kuin kepittaa huonommassa asemassa olevia, ei kovin helposti pysty samautumaan koyhien ongelmiin. Valilla kun saisi oikein selan takaa nenalle, niin voisi aani kellossa olla ainakin joskus vahan paremmanlainen.

 10. Heluna

  Heluna oli ”tukevasti kiinni työelämässä” vuokratyöläisenä isossa firmassa. Useampi vuosi vierähti, koko ajan odottaen viestiä ”sinua ei enää tarvita” ja samalla uutta, ”varmempaa” työtä etsien. Noh, uutta työtä ei löytynyt ja saapuihan se kauan odotettu viestikin.
  Nyt Heluna oli työtön, ilman ammatillista koulutusta, koska opiskelijaelämään ei koskaan ollut ollut varaa. Kolme kuukautta kului aktiivisen työnhaun parissa kunnes jo ennestään psyykkisen sairauden heikentämä mieli sitten antoi periksi. Heluna yritti pistää itsensä lihoiksi.
  Heluna suljettiin pariksi viikoksi neljän seinän sisään jonka jälkeen päästettiin taas vapaaksi, mukanaan pussillinen pillereitä, toivottaen hyvää jatkoa. Lääkäri kirjoitti Helunalle sairaslomaa vaikka ”ethän sinä työttömänä varsinaisesti tätä tarvitse”.
  Ajan saatossa Heluna siirtyi sairaslomalta kuntoutuspäivärahalle, saamatta koskaan tarjoustakaan mistään kuntouttavasta toiminnasta. Heluna päätti itse ryhtyä vapaaehtoistyöhön, saadakseen edes jotakin sisältöä päiviinsä. Oikeaa työtä Heluna ei olisi uskaltanut edes hakea – eihän kukaan häntä kuitenkaan huolisi ja tuskin hän mitään oikeaa työtä kykenisi tekemäänkään.
  Muutaman kuukauden kuluttua Heluna alkoi jo tuntea voivansa paljon paremmin ja mietti vaihtoehtoja tulevaisuudelle. Opiskelu vaikutti vaihtoehdoilta järkevimmältä mutta samalla, psyykkisen sairauden edelleen voimia vieden, aika pelottavaltakin. Heluna selvitti mahdollisuuksiaan opiskella eri tavoin tuettuna. Eräs psykiatri, jota Heluna ei ennen ollut tavannut, totesi kuitenkin että Heluna ei ole täysin työkyvytön. Tämän seuraksena Helunalta meni mahdollisuus tuettuun opiskeluun. Mahdollisuutta kuntouttavaan tai tuettuun työtoimintaankaan ei kuullemma myöskään enään ollut.
  Heluna päätti suomalaisella sisulla yrittää opiskelua, ihan omin voimin. Ensimmäinen vuosi menikin melko hyvin. Toinen vuosi ei enään niinkään ja kolmannen vuoden alkaessa Heluna oli jo, taas, romahduspisteessä.
  Nyt Heluna on on/off-sairaslomalla oleva opiskelija. Viidettä vuotta yhteiskunnan elättämänä Helunan toive on TYÖ jolla itse elättää itsensä ja perheensä, TYÖ josta pystyy suoriutumaan sairaudestaan huolimatta ja TUKI jonka avulla Helunasta voi vielä tulla täysin yhteiskuntakelpoinen.

  Jos Heluna olisi saanut tarvitsemaansa tukea tai työtä heti alkuun, olisi sääsynyt monta senttiä ja työtuntia. Monta senttiä ja tuntia kuluu hukkaan tälläkin hetkellä, koska Heluna ei motivaatoistaan ja sitkeistä yrityksistään huolimatta saa tarvitsemaansa tukea tullakseen osaksi ”maksajien” joukkoa. Itse tuki tulisi huomattavasti kustannustehokkaammaksi vaihtoehdoksi sekä yhteiskunnalle että Helunalle itselleen.

  Sen sijaan Heluna istuu yömyöhään lukemassa muiden Helunoiden ja Hessujen kohtalosta. Katkeruus ja viha nostavat aika ajoin päätään. Toisinaan suru ja epätoivo vetävät maanrakoon. Silti, joka aamu auringon noustessa Heluna nousee ja ajattelee: kun tästä päivästä vielä selviää, kyllä tämä tästä ja jonakin päivänä minäkin saan osani tästä ”lottovoitosta syntyä Suomeen”.

  • Juha M.

   Tsemppiä Helunalle – mitäpä muutakaan voi sanoa. Vai mikä tai kuka muuttaisi tilanteen?

 11. Työtön työnhakija vm 72

  Kirjoitus oli naseva ja totuudenmukainen. Totuus nähdään niin monelta kantilta, eikä näillä päättäjillä ole minkäänlaista tartuntapintaa työttömän työnhakijan arjesta. Ihmisyys ja sen kunnioittaminen on enää muisto, mutta hienoa tässä suuntauksessa on se, että näin toimien työnhakijat ainakin vähenee ja itsemurhatilastot kasvavat. Mutta ainahan siinä kohtaa voidaan syyttää sitä, että taas joku syrjäytynyt ja yhteiskuntakelvoton yksilö meni ja riisti henkensä. Eikä näillä kyykyttämisillä toki ole mitään tekemistä asian kanssa.

 12. Ville Eerola

  HYöty on hae paikkakunnalle töihin mitä et ole nähnyt esim hiihtokeskukset, laskeetele muutamalla kympillä työkkäri maksaa matkakulut ja hotellinkin yöksi jos saat kutsun haastatteluun. Käytä hyödyksi.

 13. Tunkkaista käninää vai ratkaisuehdotuksia?

  Minä en näille palstoille ole aiemmin kirjoittanut, mutta nyt tuli mitta täyteen.

  Kirjoittajilta haluaisin kysyä: onko mielestänne kovinkaan hyödyllistä surkutella tilannetta, liimailla Hessun kuvia ja piehtaroida ongelmissa? Kuvitteletteko että kirjoittamalla korulauseita tänne tilanteenne jotenkin paranee?

  Kirjoitetaan sydäntäsärkevää tilannekuvaa, spekuloidaan leikkauksilla ja voivotellaan itsensä tärviölle. Ei auta mitään. Ei paranna mitään.

  Hyödyllisempää ajankäyttöä olisi edes yrittää ratkaista ongelmaa, edes sitä ihan omaa ongelmaa ja kertoa kuinka se ratkesi.

  Ihan itse voi valita: jatkaako voivottelua vai alkaako. etsimään ongelmiin ratkaisuja. Aloittaa voi vaikka heti.

  • Saku Timonen

   Tämä ei ole mikään keskustelupalsta. Tämä on blogi, johon lukijoilla on mahdollisuus kirjoittaa jutun herättämiä ajatuksiaan. Kerropa sinä, miksi juuri työttömien pitäisi keksiä ratkaisu työttömyysongelmaan? Juuri he pystyvät vaikuttamaan kaikkein vähiten.

   • Jarkko

    ”Juuri he pystyvät vaikuttamaan kaikkein vähiten.”

    Siihenhän tämä kaikki perustuukin, että työtön ei pysty vaikuttamaan mihinkään. Kukaan ei edusta työttömiä neuvottelupöydissä vain työntekijöillä on edustus ja työnantajilla. Suurin osa poliitikoista myös unohtaa työttömän todellisuuden heti kun eduskuntaan pääsevät.

    Muut sitten käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Periaatteella, siltä keneltä on helpoin viedä, viedään sitten kaikki jopa ihmisarvokin. Muilta viedään vähän tai ei ollenkaan. Osalle sitten jolta on todella vaikea viedä, koska ovat ovelia ja vahvassa asemassa annetaan lisää molemmin käsin kokoajan. Kaikkein ovelimmilla ovat rahat piilossa veroparatiiseissa ja firmat tuottaa kokoajan tappiota, jotta ei tarvitse veroja maksaa ollenkaan. Oikeasti firmat eivät mitään tappiota tuota, mutta kirjanpito pitää saada näyttämään siltä suomen päässä, jotta voi tehdä Carunat ja Digitat.

    Työttömillä ei ole edustajia, eikä poliittista valtaakaan eikä työtön köyhyytensä ansiosta pysty vaikuttamaan ostopäätöksilläkään.

 14. Pässi jota sss narussa vetää

  Ministereiden mielestä tämä on oiken, varmasti nukkuvat yönsä hyvin, nähden unta miten valta nousee päähän tajuaako ministerit Kuinka monta opiskelijaa heidän muutoksensa koskee, kuinka monta sataatuhatta ihmistä kärsii helvetillisen eduskunnan päätöksistä.

  Ei minulla ole oikeutta käydä edes ruokakaupassa koska tili on vuokran ja laskujen jälkeen usein alle satasessa, entä jos sairastun? entä jos tarvitsen lääkkeitä? entä jos tapahtuu jotain tai jotain menee rikki ? millä maksan sen ?
  Ruokajono tuntuu alistumiselta, mutta onko ihmiskunnan epäonnistuneella työttömällä IHMISJÄTTEELLÄ tulevaisuutta työhakemuksia olen täyttänyt 36 kappaletta 3 viikonaikana joista kahdesta on tullut JOPA seuraavat vastaukset:
  Jäit 2:sijalle parempi onni seuraavassa työhaastattelussa.
  Toinen haastattelu päättyi ensimmäiseen kysymykseen ai sinulla ei ole omaa autoa?

  Olen sitä mieltä että Sipilä on Narsisti kansaa kohtaan
  Ja Stubb ei sovi tehtäviinsä herra ei tunnu edes tiedostavansa mitä puhuu 90%
  anteeksipyytöähän emme koskaa saaneet pahoittelee tapahtunutta vain.
  Herra Soini : Kyllä kansa tietää! häntäkään ei kiinnosta.

  Itken politiikan takia, puren hammasta, päätökset ovat VÄÄRIN ei mitään moraalisuutta, ja hei työttömällä on veroprosentti 21% kun työssä käyvän veroprosentti on 8%.
  Ei sillä mutta työtön joutuu tulemaan alle 100e toimeen kk rahallisesti minua todellakin ahdistaa tilanne. Ja minä olen kyllä työtön ihmisjäte.

  Enemmän olen surullinen KAIKKIEN opiskelijoiden puolesta
  he tulevat toimeen vielä paskemmalla rahalla toimeen kuin minä koska he ovat hallituksen mielestä vielä minuakin isompia ihmisperseitä!

 15. Hannu Järvinen

  Jos tavoite on pienentää työttömyysmenoja, yksi keino voisi olla työttömyysmenojen pienentäminen eli nykyistä alhaisemmat työttömyyspäivärahat. Tästä toki seuraisi muiden tukien tarpeen suureneminen, joten myös niiden tasoa pitäisi laskea. Samalla periaatteella voidaan aivan hyvin käsitellä kaikkia mitä tahansa julkisen talouden menoja, koulutuksesta sairaanhoitoon.

  En yritä olla sarkastinen. Pitäisin vain hyvänä, että käsiteltäisiin näitä isoja kaikkia koskevia poliittisia päätöksiä avoimesti ja puhuttaisiin asioista suoraan niiden oikeilla nimillä. Ja koska kyse on nimenomaan politiikasta, leikkausten kohdistamisesta voidaan tarvittaessa äänestää ylimääräisissä eduskuntavaaleissa.

  • Päivin Pylkkerö

   Pohdintaa ja puhetta ei pidä lopettaa siihen kohtaan, että todetaan, että nyt ollaan kaikkia tukia leikattu niin perusteellisesti, ettei jonkun yksittäisen tuen leikkaaminen johda toisen tuen käytön lisäämiseen. Pitää vielä yrittää hahmotella, että miten käyn niiden, jo tälläkin hetkellä köyhyysrajan alapuolella elävien ihmisten, kun ei ole enää varaa ostaa ruokaa tai maksaa vuokraa ja välttämättömiä laskuja. Järkkyykö yhteiskuntarauha, kun katkerat ja epätoivoiset ihmiset ottavat itse sen minkä tarvitsevat? Muiden on parasta tilata hälytysjärjestelmiä ja rakentaa aitoja. Tilille kannattaa säästää pesämunaa lasten vieroitushoitoa varten, kun fiksummat katkerat myyvät herranterttusille yhä enenevissä määrissä huumeita. Tyttölapsia ei kannata enää ulos yksin päästääkään, sillä niistä saa hyvät rahat ulkomaille myytäessä. Poliisia on turha huutaa apuun, sillä ”paisunut julkinen sektori” on tietenkin ajettu alas.

 16. Teemu Huhta

  Terveyskirjasto määrittää psykoosin näin:

  ”Psykoosilla tarkoitetaan tilaa, jossa henkilön todellisuudentaju on heikentynyt ja hänellä on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei.”

  Seurattuani näiden poliittisten broilereiden ulosantia, olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että heistä valtaosa on psykoosissa. Nimittäin sen verran kaukana on heidän käsitys todellisuudesta, jossa mm. kaltaiseni korkeasti koulutettu työtön elää.

  Ilmeisesti uran nousujohteisesta huumasta eivät muista, miten sosiaaliturvan taso oli 80-luvulla verrattain parempi, kuin mitä se on nyt ja siitä huolimatta maassa vallitsi lähes täystyöllisyys. Nähdäkseni korrelaatiota anteliaan sosiaaliturvan ja korkean työttömyyden välillä ei ole löydettävissä.

  Sitten on mielenkiintoista, etteivät päättäjämme ole viitsineet katsoa yhtä EU-maata, jossa vallitsee liki täytyöllisyys tällä hetkellä. Islanti on maa, johon kriisi iski ensimmäisenä ja mitä ikinä tekivätkään, heillä lama kesti vain kaksi vuotta kun meillä se jatkuu seitsemättä tai kahdeksatta vuotta, lähteestä riippuen. Nyt heillä on mennyt hyvin jo tovin ja tästä huolimatta oppia ei voi sieltä katsoa. Lietsotaan vaan vihapuheita maahantulijoita kohtaan niin kukaan ei huomaa, etteivät päättäjämme ole tehtäviensä tasalla. Tätä harjoitettiin jo antiikin Roomassa ja sitä kutsutaan:”Hajota ja hallitse”-tekniikaksi. Niin kauan kun me kyräilemme keskenämme, jää meiltä huomaamatta koko tilanteemme oikea syyllinen ja se, että työttömyys on ylhäältä käsin luotu ja ylläpidetty ilmiö:

  http://jremes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123439-tyottomyys-on-tahallisesti-aiheutettu-ilmio

  Kiitos Sakulle jälleen hyvästä tekstistä!

  • Janne K

   Islanti ei ole EU-maa ja se ei julkisilla varoilla pelastanut pankkeja vaan antoi niiden mennä nurin. Näin kriisin luojat poltettiin pihan perällä muiden roskien seassa ja päästiin vähän puhtaammalta pöydältä uudelleen liikkeelle.

  • liisa hirvonen

   Hyvä kommentti. Kaikki eivät ole ehkä eläneet 1980-luvulla, eivät voi muistaakaan. Se aika oli juuri kuten kuvastikin: ”… miten sosiaaliturvan taso oli 80-luvulla verrattain parempi, kuin mitä se on nyt ja siitä huolimatta maassa vallitsi lähes täystyöllisyys. Nähdäkseni korrelaatiota anteliaan sosiaaliturvan ja korkean työttömyyden välillä ei ole löydettävissä.”

   Vasta 1990-luvun suurtyöttömyyden aikana leikattiin reippaasti sosiaaliturvaa ja etenkin työttömien perusturvasta sekä muista tuista. Ja ryhdyttiin louskuttamaan laiskoista työttömistä. Työttömyysturvaa on tuon ajan jälkeenkin leikattu, joten mistään hyvästä sosiaaliturvasta ei enää voi edes puhua. Se pohjoismainen hyvinvointivaltio jäi sinne 1980-luvulle. Nyt halutaan hyvinvointiyhteiskunnan jäljellejääneet telineetkin purkaa.

 17. elm

  Perustulo + palkallinen kansalaistyö -yhdistelmällä olisi mahdollista muuttaa tilannetta valoisampaan suuntaan:
  http://areena.yle.fi/1-3024438 (kuunnelkaa tuo ohjelma).

  Kaikki ei tälläkään ratkea, mutta tämä voisi olla osaltaan ratkaisu parempaan ja toisi ainakin nykyistä useammalle mahdollisuuksia toimia omaehtoisesti ja tulla omaehtoisella työllä myös toimeen. Ja ennen kaikkea: säilyttää omanarvontuntonsa ja itsemääräämisoikeutensa.

  Ihmettelen suuresti, miksi työllisyyspolitiikasta vastaavat edelleenkin vain hakkavat päätään samaan seinään vaikka täysin saman ajan voisi käyttää myös uudenlaisten työnteon ja toimeentulon tapojen keksimiseen.

  Surullisenkuuluisa tokaisu tiedemaailmastakin kuuluu ”vain tietämätön yrittää tehdä asiat aina samalla tavalla ja odottaa eri tulosta”. Työllisyyspolitiikka taitaa kiteytyä tuohon sanontaan.

  Missähän vaiheessa työllisyyspoliitikot tajuavat, että murjomalla ja mitätöimällä ei tasapainoisen yhteiskunnan kivijalkaa rakenneta. Päinvastoin. Murjovat ja mitätöivät työvoimaviranomaisetkin saattavat pitkällä aikavälillä saada mielenterveysoireita, mikäli heidät on ylemmältä taholta laitettu käsittelemään työnhakijoita tilastoina eikä ihmisinä.

  Ihmisen ja ihmisyyden kunnioitus tulisi välittömästi palauttaa työvoimaviranomaisten toimenkuvaan. Se auttaisi. Käsittämätöntä, että tällaista pitää edes peräänkuuluttaa.

  Niin kauan kuin työvoimaviranomaiset mitätöivät työttömiä, en puhu sivistysvaltiosta.

 18. elm

  Vaikka näistä asioista leikki onkin kaukana, niin tarjoan seuraavanlaisen ajatusleikin mietittäväksi ja omien ajatusten tueksi:

  – kuvitelkaa, jos erilaiset TE-keskusten järjestämät valmennuskurssit valmentaisivat ihmisiä tieteessä, tekniikassa ja taitoaineissa – työnhakutaitojen (tai ”työnhakutaitojen”) sijaan. Jokainen osallistuisi halutessaan oman kiinnostuksensa mukaiselle kurssille jos kokisi tästä olevan itselleen hyötyä. Tämä vahvistaisi ihmisten osaamista ja siten työllistymistä. Samalla rahalla kuin nykyiset valmennuskurssit, saataisiin halutessa tällaista. Kumpi edesauttaisi työllistymistä paremmin?

  – kuvitelkaa, jos TE-toimiston lähtökohtana olisi asiakaskeskeisyys – tilastojen siivoamisen sijaan. Asiakkaan tarpeet olisivat määräävä tekijä ja virkailija oman ammattitaitonsa puitteissa ohjaisi työnhakijoita oikeaan suuntaan ja auttaisi löytämään tarvittavat palvelut. Pakottamista ja itsemääräämisoikeuden mitätöintiä ei tapahtuisi vaan ihmistä ja hänen lähtökohtiaan sekä kokemustaan kunnioitettaisiin.

  – kuvitelkaa TE-toimisto, johon ihminen tulisi mielellään, ilman pelkoa, koska tietäisi saavansa apua. Ei tarvitsisi pelätä joutuvansa ylikävellyksi ja mitätöidyksi.

  – mielekäs työpaikka puhuu aina jo itse puolestaan – jos sopimusehdot ovat hyvät, ketään ei tarvitse kyseiseen työhön pakottaa. Jos työhön ei ole hakijoita, on se työn tarjoajalle peiliinkatsomisen paikka. Kysynnän ja tarjonnan laki pätee kyllä yhä. Jos tiettyyn työpaikkaan ei ole hakijoita, kannattaa kysyä onko ko. työ elinkelpoista saati tarpeenmukaista.

  – maailma olisi huomattavasti terveempi paikka, jos epäeettinen tai arvoiltaan kyseenalainen työ karsiutuisikin pois – eli jäisi tekemättä. Väen vängällä työntekijöiden saaminen epäeettisiin töihin tekee maailmasta epäkelvon – tätä satoa tällä hetkellä juuri valitettavasti niitämme. Niin raha kuin työkin ovat välineitä ihmisarvoisen elämän ja hyvinvoinnin saavuttamiseksi (sen sijaan että ihminen olisi väline rahan saamiseksi). Työ ei ole itseisarvo – ihminen on.

  – kuvitelkaa maailma, jossa ihmiset olisivat omanarvontuntoisia ja pitäisivät aina kiinni oikeudestaan äänestää omilla jaloillaan, ilman pelkoa.

  – sopimus ei koskaan voi olla yksipuolinen.

  Utopiaa? Ei, vaan mielestäni ainoa mahdollisuus.

  • elm

   Ajatusleikkiin vielä sellainen jatko, että kuvitelkaa mielessänne yhteiskunta jossa poliitikot ja työlisyyspolitiikan saralla olevat virkamiehet olisivat pahoilaan siitä ettei yhteiskunta kykene takaamaan kaikille työtä. Kuvitelkaa millainen ilmapiiri keskuudessamme olisi jos poliitikoilla olisi kanttia ilmaista asian näin.

   Se jos mikä olisi omiaan nostamaan Suomea tästä lamasta ja lamaannuksesta.

   Osalle toimijoista tuntuu olevan tärkeämpää se, että rakenteet kukoistaa ja rahan määrä maksimoituu ja ihminen valjastetaan tähän. Minä taas kääntäisin asian toisin päin ja sanon että ihminen ja ihmiselämä on tärkein ja loisin uusia rakenteita nåitä kahta asiaa tukevaksi. Jokainen ihmisarvoa vahvistava teko on arvokas.

   Lyttäämällä saa lytättyjä ihmisiä. Arvostamalla saa omanarvontuntoisia ja toimintakykyisiä ihmisiä. Siinä vinkki työvoimatoimistoille.

   Poliittiset toimijat passittaisin myös tuollaiselle logiikan peruskurssille.

  • elm

   Kuvitelkaa minkälainen olisi yhteiskunta, jossa hoito- ja hoivatyötä tekevillä olisi sekä rohkeutta että mahdollisuus kieltäytyä tekemästä hoitotyötä ammattietiikkansa vastaisesti (ja saisivat näin aikaan rakenteiden ja työolosuhteiden muuttumisen sen sijaan että itse taipuvat rakenteiden ja ”kustannuspaineiden” alla). Arvostaisitko? Minä arvostaisin.

   Onko mahdollista, että TE-toimistoissa oleva henkilöstö on nyt seuraava joka on ahdettu niinsanotusti puun ja kuoren väliin ja painostettu – kustannuspaineisiin vedoten – toimimaan tunteettomasti ja epäinhimillisesti?

   Kuvitelkaa millainen olisi yhteiskunta, jossa työvoimaviranomainen tuntisi sellaista ammattiylpeyttä ja tasavertaisuutta ihmisten kanssa, että kieltäytyisi kohtelemasta työnhakijoita tilastoina. Arvostaisitko? Minä arvostaisin.

   Siis tottelemattomuutta rakenteiden ja instituutioiden työntekijöiden tasolla, silloin kun kyseessä on työ joka tavalla tai toisella mitätöi tai polkee ihmisarvoa.

   En usko että voi olla kovinkaan mieltäylentävää tehdä työtä, jossa joutuu päivästä toiseen kohtaamaan ihmisiä mutta kyseenalaistamaan näiden itsemääräämisoikeuden. Voiko siitä seurata muuta kuin kuluminen ja uupuminen? Kuinka pian näemme sellaisen ajan, jolloin TE-toimistoissa työskentelevät itse sanovat että ”nyt saa riittää!” – he eivät enää suostu toimimaan jonkun toisen käskystä ihmisten kyykyttäjinä.

   Poliitikoilla on se ”etu”, etteivät he koskaan joudu kohtaamaan näitä toimenpiteiden kohteina olevia ihmisiä kasvotusten. Toisin kuin työntekijät.

   Olemmeko menettäneet kykymme sanoa ei, silloinkin kun se on perusteltua? Miksi?

   Se on mielestäni suurta yhteiskunnallista vastuullisuutta, että pystyy erottamaan epäeettisen tai (joko toiminnaltaan tai toimintatavoiltaan) moraalisesti kestämättömän työn ja olemaan osallistumatta siihen, jopa kieltäytymään sen tekemisestä. Soisin jokaiselle sen verran rohkeutta ja ylpeyttä omasta ihmisyydestään, että uskaltaisi myös sanoa ei – silloin kun se on perusteltua. Maailma muuttuu ihminen kerrallaan.

   Ja jos onnekkaita olemme, myös rakenne kerrallaan.

 19. Pekka Rintamäki

  Hallitus itsessään ei pysty luomaan maahan ainuttakaan työpaikkaa, paitsi kasvattamalla virkakoneistoa.
  Työttömiä kepittämällä ja kyykyttämällä ei synny ainuttakaan työpaikkaa.

  Se mitä oleva tai tuleva hallitus voisi tehdä olisi kysyä yrittäjiltä miksi työllistäminen on vaikeaa. Sen ensimmäisen työntekijän palkkaaminen. Tai sen kahdennenkymmenennen. Tai kysyä siltä vientisektorin pk- yrittäjältä miksi kauppa kaatuu siihen, että kaupan vaatimia takauksia ei saa mistään.

  Ikävä kyllä edellytysten luominen sille, että yrittäjyys, investoinnit ja työllistäminen kannattaisivat vaatisi osaamista. Kepin heiluttaminen työttömille onnistuu idiootiltakin eivätkä idiootit ihan helpolla lopu.

  Sellutonnin tai paperirullan hinnassa se paperityöläisen palkka ei tunnu suussa eikä perseessä. Samoin jos autokorjaamo laskuttaa 80,- /h niin se asentajan 15,- tuntipalkka ei ole mikään kynnyskysymys.

  Mutta jostain syystä sekä maa, että hallitus ovat täynnä niitä joiden mielestä talous paranee kunhan työttömät saadaan lapioimaan lunta toistensa nilkoille. Loistava bisnesidea lumitykin omistajalle.

 20. Marko Manninen

  Jos avoimia työpaikkoja löytyy 15773, sehän tarkoittaa että tekemätöntä työtä on tarjolla. Ei siinä hallitusta kiinnosta, onko työttömiä 380000. He näkevät nuo avoimet työpaikat ja ihmettelevät, miten niin ei maasta löydy työtä. Tällä perusteellahan onkin sitten loistava syy rankaista kaikkia 380000 työtöntä. Olisi hauska nähdä reaktio, jos ei olisi avoimia paikkoja ja työttömiä 360000…

  Joku viisas aikanaan totesi, että työn tarjoaminen ei sinänsä ole firman itseisarvo. Työ syntyy sitä kautta, että firmassa on asioita, joiden tekemisestä kannattaa jollekin maksaa. Montako työpaikkaa on maasta viety sillä, että teetetään nämä hommat 9€/päivä Kelan yms. toimesta?

  • Päivin Pylkkerö

   No, sen verran soisi päättäjillä älliä olevan, että tajuavat noiden reilun 15 000 työpaikan täyttyvän hetkessä. Työttömien lukuun ei kuitenkaan juuri muutosta parempaan ole luvassa, sillä suurin osa noista paikoista menee työpaikanvaihtajille ja vastavalmistuneille, ei työttömille. Kun kirjoitat työhakemukseen olevasi työtön, voit vaihtoehtoisesti sivellä siihen sontaa, yhtä houkuttelevalta se työnantajan mielestä haisee.

 21. Jari Kähkönen

  Ei se pakko mitään auta, kun ainoa ketä voidaan pakottaa on etuudensaaja eikä tarvittava toimenpidekään ole mikään ilmoitusasia. Siihen nähden on Sakarin bloggauksen osoittamalla tavalla erittäin hyödyllistä taas kerran kerrata työttömyyden olevan yhtäkuin työn puute ja siitä seuraavat muut kielteiset vaikutukset, koska oman toimimattomuuden tuskassa kierivät ja ihan suoraan vastahyökkäykseen lähtevät ovat aina keskellämme. Niin juuri, nämä pellet keistä ”pitäähän sitä nyt jotain tehdä” ja ”oma vikasi” on täysin valiidi ratkaisu työttömyydenkin kaltaiseen monisyiseen ongelmaaan. Kyllä, sillä niin karusti tiedän kaltaistensa menneenä aikana työttömiä kohdelleen. Heihin kohdistuvana ennaltaehkäisevänä lastensuojelutyönä tai avohuollon tukitoimena on täysin perusteltua sillointällöin kerrata kuinkaajaminkätähteä, puuron ja vellin eroa sekä munan ja kanan tuloaikoja.

  Se on vain sillä tavalla, että maailmallisesti työelämä meni melko perusteellisesti uusiksi männävuosisadan 70-90 -luvuilla, jotain tapahtui niitä aikoja täälläkin vaan ilmeisesti ei kuitenkaan kylliksi, koska vasta nyt on alkanut suuremmassa määrin rytistä. Jonkunsortin kapitalistista kultakautta ne siellä haikaavat, vähintään toisen maailmansodan jälkeisen yhteiskunnallisen sovun jäänteet halutaan tuhota. Kukin sanokoon sitä hyvinvointivaltioksi tai miksi ikinä tahtookaan minun puolestani. Niin, kovasti surkeaahan tuo on kun moniselkoisten taloudellisten ja yhteiskunnallisten ilmiöiden ymmärtämättömyys sekä laumamentaliteetti tyhmentää ihmistä. Eivät työntekijä ja työnantaja ole tasa-arvoiset neuvottelukumppanit eikä työmarkkinat ole missään määrin avoin tai reilukaan juttu. Sanottakoon tuokin nyt erikseen ääneen, kun taas kerran on maailmaan tullut ikäluokka, joka ei oppinut sitä jo kotonaan.

  Nykyinen etuusjärjestelmä on suunniteltu tuottavuuden ylläpitoon, josta ei tule mitään jos tästä periaatteellisesti irtisanoudutaan. Se ei voi toimia oloissa, joissa pitkäaikainen massatyöttömyys vallitsee. Näin näyttäisi käyneen, koska vastaavaa tes-denialismia mitä nykyään kuulee uutisvirrassa joka viikko, ei ole maassa ollut sitten 1930-luvun kun ne olivat vielä aidosti talo-, kunta- tai ammattiosastokohtaisia ja sitovuus vaihteli. Siksi pyrkimys kääntää näkökulma joksikin gorbatshovilaiseksi taskulaskinmarkkinaksi tai fordismin perinnön väärinkäytöksi, josta tehdään maksimaalisen yksinkertaistavia ja luultavasti perättömiä yleistyksiä.

  Päätänkin viisauteen, jonka kuulin haastateltavalta kaupunginhallituksen sviitin käytävällä circa 1992, kun olin jollain kunnallistoimittamiseen liittyvällä keikalla. ”Mikään työnantaja ei pidä ketään töissä ellei töitä ole. Asiassa on turha uhkailla”, tallentui mikrokasettinauhuriini. Jep. Se on se tuotanto, yritystoiminta, myynti ja työllistäminen sellaista. Eli juuri niistä on nyt suurin pula, ei se mitään auta että teeskennellään niitä alkavan löytymään, mikäli työntekijät maksaisivat työnantajalle korvausta työnteon etuoikeudesta.

 22. elm

  Mielestäni kaksi osuvasti nykyaikaa kuvaavaa termiä ovat tehokkuustempoilu (http://yle.fi/uutiset/professori_tehokkuustempoilu_mennyt_overiksi_kaikilla_elamanalueilla/7545572) ja pilipalisaatio (https://medium.com/@rouvaopettaja/koulutuksen-pilipalisaatio-58e975ac90ba#.vct9y5jdd)

  ”Pilipalisaatiossa tärkeää on myös henkilökunnan sitouttaminen pilipalin käyttöön.”

  ”Kuvitellaan, että mitä nopeammin ja enemmän tehdään, sitä tehokkaampia ollaan ja sitä enemmän syntyy myös arvokasta tulosta.”

  Ja melko suuri osa ihmisistä kuitenkin sisimmässään tietää, että näinhän asia ei ole. Ei muka ole mahdollisuutta rakentaa rakennuksia huolella, mutta on sekä varaa että aikaa purkaa ja rakentaa kosteusvaurioiset rakennukset uudelleen (koska tämä tapahtuu vasta seuraavalla hallituskaudella).

  => ”Lyhyen tähtäimen tehokkuus kääntyy siis pitkän aikavälin tehottomuudeksi – eikä tämä suinkaan ole vain rakennusalan ongelma”.

  Naulan kantaan, sanoisin. Itse kunkin kannattaa pysähtyä miettimään mikä on tärkeää.

  • AntiAntti

   Tuo pilipalisaatio pitäisi kyllä julistaa vuoden ja vuosikymmenen uudissanaksi, niin nerokas se on!

 23. PeelsePuupi

  Aku Ankka
  Mikki Hiiri
  Hessu Hopo ja Iines
  Paljon mitään ei voi tehdä
  kun kaikki rahat on Roopella
  Aku Ankka
  Mikki Hiiri
  Hessu Hopo ja Iines
  Paljon mitään ei voi tehdä
  kun kaikki rahat on RoopellAAAH!
  Aku Ankka
  Mikki Hiiri
  Hessu Hopo ja Iines!
  Paljon mitään ei voi tehdä
  kun kaikki rahat on Roopella!
  Noustaan kapinaan
  Roope Ankan rahavaltaa!
  Noustaan kapinaan
  Roope Ankan rahavaltaa!
  Noustaan kapinaan
  Roope Ankan rahavaltaa!
  Noustaan
  noustaan
  Sota syttyi pian loppui
  kaikki seinää vasten ammuttiin
  Roope katsoi, sekä nauroi
  vain Hessu Hopo säästettiin
  Sota syttyi pian loppui
  kaikki seinää vasten ammuttiin
  Roope katsoi, sekä nauroi
  vain Hessu Hopo säästettiin
  Noustaan kapinaan
  Roope Ankan rahavaltaa!
  Noustaan kapinaan
  Roope Ankan rahavaltaa!
  Noustaan kapinaan
  Roope Ankan rahavaltaa!
  Noustaan
  noustaan
  Noustaan
  noustaan
  Noustaan
  noustaan

  – Juliet Jonesin Sydän – Ankkalinna –

 24. Irtisanotun irtosanoja

  Kiitänpä minäkin: kiitos Uuninpankkopojalle fiksusta kirjoituksesta! Hyvä uusi tuttavuus tämä blogi!

  Nimimerkin ’elm’ ajatusleikki on mahtava.
  Olen itsekin miettinyt, millaista olisikaan, jos työttömät halutessaan saisivat itselleen henkilökohtaisen valmentajan tai tukiryhmän, joka toimisi kannustajana ja tukisi työttömän kurjassa tilanteessa, rohkaisisi työnhaussa ja auttaisi löytämään ja sanoittamaan työttömän vahvuuksia. Olisi nimittäin syytä pyrkiä ehkäisemään työttömien vajoamista toivottomuuteen ja masennukseen, etenkin tässä tilanteessa, kun sitä työtä ei niin kovin helppoa ole saada. Onkin outoa, että homma toimii aivan päin vastoin: on työttömän oma syy, että tulee irtisanotuksi ja ettei saa uutta työtä. Etenkin on pyrittävä estämään työttömyysturvan väärinkäyttö, mikä puolestaan voidaan todentaa hyvinkin mielivaltaisin perustein (kokemusta on, sain aikoinaan 3 kk:n karenssin väärin perustein ja sen oikaisemiseen Vakuutusoikeuden kautta meni 1,5 vuotta).

  Kuka kannustaisi työtöntä?

  • elm

   Olisi hienoa, jos tulevaisuudessa voitaisiin vaikka joukkorahoituksen turvin perustaa jokin vaihtoehtoinen työttömien oma itsenäinen (ja riippumaton) yhteenliittymä, jonka puitteissa ammattitaitoiset, ilman vakituista työtä olevat voisivat halutessaan kokoontua yhteen ideoimaan ja kehittämään oman osaamisen, kiinnostuksen ja taitojensa mukaisesti tätä yhteiskuntaa (ja luonnollisesti tätä ihmiskuntaa sen rinnalla). Kun mukana olisi ihmisiä monelta eri alalta ja mitä moninaisimmista ammattikunnista, osaamisen kirjo olisi suuri. Mukana olisi kirjanpitäjiä, jotka pystyisivät vastaamaan byrokratiapuolesta, mikäli löyhä yhteenliittymä haluaisi alkaa harjoittaa omaehtoista (ehkä osuuskuntamaista) toimintaa. Kenenkään ei yksin eikä omalla vastuulla tarvitsisi alkaa yrittäjäksi vaan kollektiivi toimisi yhdessä ja yhteisin toimintaperiaattein.

   Toiminta toki tarvitsisi ihmisiä joilta luontuisi niin kollektiivisen toiminnan pyörittäminen kuin innostaminenkin, mutta kirjavassa joukossa tällaisiakin ihmisiä voisi olla – ilman päällepäsmäröinnin tarvetta. Hiljaisetkin hyväksyttäisiin ja ujoillekin olisi tilaa. Pointtina koko hommassa olisi omaehtoisuus ja tervehenkisyys. Mukana voisi olla sen ajan kun pystyy ja/tai haluaa, olennaista olisi toiminta, joka jo ajatuksen tasolla kiinnostaa kiinnostaa ja houkuttelee mukaan.

   Ja jos yhteenliittymä alkaisi saada tuloja, palkanmaksu tekijöille voisi tapahtua työosuuskuntamaisesti, esimerkiksi. Perustulomalliin yhdistettynä tällainenkin toiminta voisi olla omiaan. Uusia toimeentulon ja tekemisen tapoja tarvitaan tässä maailmassa, jossa perinteistä vanhanmallista palkkatyötä ei näköjään vain enää synny tarpeeksi kaikille. Ei tasapäistämistä vaan moninaisuuden kunnioitusta – työn tekemisen tavoissakin.

  • elm

   Se tuli vielä mieleen, että emmekö jo luopuisi ihan yhteiskunnankin tasolla ajatuksesta, että jokaisen tarvitsee tehdä kaikki aina yksin? Tarvitseeko työtä tehdä aina yksin? Tarvitseeko työpaikka saada aina yksin? Moni ihminen kaipaa sitä, että voisi olla osa jotakin – ja mielellään vielä yhdessä toisten kanssa.

   Ei länsimaisen kulttuurin tarvitse mielestäni ylläpitää individualismin ajatusta yhtään sen pidempään kuin mitä siitä ajatuksesta on ollut meille hyötyä. Jos aika on ajanut individualismin ohi, muututaan! Ja aletaan kukin tahoillamme viedä ajatuksia uusiin suuntiin.

   Fakta on, että uusia rakenteita tarvitaan mahdollistamaan uudenlaisia työnteon tapoja. Milloin hallituspuolueet vain ymmärtäisivät tämän?

   Päätä ei tarvitse lyödä seinään eikä harmaan kiven läpi mennä, jos kiven voi kiertää ja seinänviereinen ovi on auki. Hallitus vaan tuntuu pitävän kivet tiellä ja ovet kiinni kun se jättää kaikki uudet keinot keksimättä ja pitäytyy vain vanhassa työllisyyspolitiikassa (työllisyyspolitiikassa, joka ei ole vuosikymmeniin enää pystynyt vähentämään työttömyyttä – yhä vain yritetään samoilla keinoilla saada eri tulosta).

   Uusia erilaisia yhdessätekemiseen perustuvia palkkatyömalleja on mahdollista keksiä. Yhteiskunnallinen elämä ei ole vielä tässä.

   Vai osaatteko kuvitella minkälaisia työnteon malleja maailmassa on tuhannen vuoden kuluttua? Silloinkin lienee vielä elämää – vaan tuskin nykyisenlaisia ongelmia.

   Voisimmeko joskus yrittää muuttua hieman nopeammin?

   • Irtisanotun irtosanoja

    Kertakaikkiaan upeita ajatuksia! Jotenkin noin tätä ongelmaa varmaan pitäisi alkaa ratkaista. Voimat pitäisi yhdistää! Siihen on koko ajan paremmat mahdollisuudet, kiitos sosiaalisen median (jostain sitäkin voinee kiittää).

    On jo mitä suurimmassa määrin lohdullista huomata, että tällaista inhimillistä tekstiä kirjoittavia ihmisiä, kuten elm ja Uuninpankkopoika, ON OLEMASSA! Ja onhan täällä tietysti muitakin.

    En ymmärrä, mihin parempaan loputon kepitys voisi muka johtaa. Se on mielivaltaista rankaisemista tilanteessa, johon ihminen tuskin missään tilanteessa on vapaaehtoisesti halunnut. On järkyttävää, että tässäkin työttömyystilanteessa yhä pysytään vanhoissa syyllistävissä, työtöntä nujertavissa ja alistavissa käytännöissä. Tarvittaisiin todellakin uusia ajatuksia, uusia keinoja. Kuten elm kirjoittaa, työttömissä on kuitenkin valtavasti potentiaalia, erilaisia ihmisiä monenlaisin eri vahvuuksin. Useimmat vain joutuvat yksin ponnistelemaan eteenpäin. Siinä ei ole järkeä!

 25. Pertti I. Ikonen

  Heti huomasin pikaruokalahepun kertomasta eään ongelman, että hän työllistää ainoastaan nuoria ja opiskelijoita, joilla ei ole vielä perhettä elätettävänään ja mahdollisesti vielä pikaruokalan työntekijän vanhemmatkin osallistuvat osaltaan palkanmaksuun – nuorelle. Että köyhät olivat pikaruokalan hepun eväät työttömille ja vähävaraisille, että hallituksellekin. Mutta mainosaikaa sai yritykselleen.

 26. Jenni Adara

  Hessulle ei jää pian optioita muuta kuin muuttaa ulkomaille ja jättää Suomi niille joilla siellä on ylipäätään varaa elää…

 27. Henry P

  Luin uutisen tuosta hampurilaisketjun perustajasta, tuskinpa enää onnistuisi vuonna 2016 ketjun perustaminen yhtä helposti. Tällä hetkellä tässä maassa on grillikioskeja missä myydään monta kertaa parempia hampurilaisia mitä Hese koskaan edes pystyy valmistamaan, silti yksikään niistä ei luultavasti pystyisi nousemaan ketjun asemaan. Se mikä onnistui vuonna 1966, ei toimisi tänään. Muutenkin tuo yrittäjä on tyypillinen pitkän linjan yrittäjä joka on irtaantunut ruohonjuuritasosta. Työnantajan mielestä on työttömän oma vika ettei työllisty, yhtään ei osata ajatella ettei näillä yrittäjillä ole edes työpaikkoja joihin hakea. Kuten Saku totesi, suhde työttömien määrän ja avoimien työpaikkojen välillä on valtava. On siis turha syyllistää työttömiä ettei maan talous kasva, syylliset löytyvät ihan jostain muualta. Työttömiä ja heikompia on vaan aina ollut kaikkein helpointa lyödä ja painaa maahan, en ole vielä löytänyt artikkelia tai uutista missä yrittäjä/ työnantaja tunnustaisi että hän on huono ja saamaton ihminen kun ei saa luotua työttömille työpaikkoja. Sitä uutista odotellessa..

 28. Tuomas Rönnberg

  Kaksi pointtia:
  -Suuri osa työpaikoista ei tule koskaan TE-toimiston tietoon, joten luku 15.000 on alamittainen. Kannattaa ottaa yhteyttä suoraan itseään kiinnostaviin firmoihin!
  -Tuo miljonääri tienasi vaurautensa juurikin omalla työllään, ei odottelemalla kotona että rahat ilmestyisivät tilille!

  • Pekka Rantamäki

   Tarkemmin sanoen hän tienasi miljoonansa kopioimalla idean Mäkkäriltä ja saamalla pankista lainan kopioideansa toteuttamiseen. Kaikilla ei ole varaa/mahdollisuuksia tähän.

 29. Jussi Niinenmaa

  On todella ihmeellistä, miten helposti osaan kansasta uppoaa ajatus, että huono-osaisuus olisi oma valinta. Jos joku kertoo minulle, miten pääsee syntymään rikkaaseen perheeseen, niin sitten minäkin voisin ymmärtää tuon ajattelun. Jokin aika sitten Kokoomusnuorilta tuli ajatus, että lapsilisät lopetetaan, jotta huonot ainekset eivät saisi kannustetta lisääntyä. Eipä uskoisi, että sivistyneessä maassa tuollaisia ehdotuksia kukaan ottaa edes uutiseksi. Sosiaalisesti syrjäytetyn perheen vesalla ei ole sellaista sosiaalista verkostoa, jolla saisi helposti työpaikkoja tai pääomaa tai luottoa, jolla pystyisi pistämään alulle yritystoimintaa, joka toisi elannon. Mutta tämän päivän sankarit näyttävät olevan niitä, jotka irvistelevät heikompaan asemaan sysätyille. Näin pinnallista näyttää olevan kansamme sivistyksen taso, valitettavasti.

 30. töytön

  Suuri osa työpaikoista mollin sivuilla on pelkkää puhelinmyyntiä provikkapalkalla. Eiköhän aika moni lähettele hakemuksia vaikka minne (itsekkin), ei vaan ihme kyllä tule sitä piilossa olevaa työpaikkaa. Pitäisiköhän hakemuksen otsikoksi laittaa ”Piilotyöpaikka”.

  Nyt ei paljo miljonäärin tarvii ku odotella kotona, että rahat ilmestyy tilille. Välillä voi toki kiireiltään käydä teeveessä vähä haukkumassa työttömiä.

Kommentoi »

Comments are closed