Koulutusta tietämättömyyteen

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) esittää reaaliaineiden valinnaisuutta voimakkaasti lisäävää tuntijakokokeilua. Se mahdollistaa lukion suorittamisen opiskelematta lainkaan esimerkiksi yhteiskuntaoppia, fysiikkaa, historiaa ja biologiaa. Näin lukiolainen voi poistaa opinto-ohjelmastaan kokonaan talouden kiertokulun, Big Bangin, maailmansodat ja evoluutioteorian. Radikaali valinnaisuus jättää mustia aukkoja yleissivistykseen.

Näin kritisoi Aineopettajaliiton varapuheenjohtaja ja lukiotoimikunnan puheenjohtaja Jaakko Lindfors opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen esittämää reaaliaineiden valinnaisuutta voimakkaasti lisäävää tuntijakokokeilua Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan.

Entinen opetusministeri Krista Kiuru ihmettelee sitä vauhtia, jolla nykyhallitus on onnistunut tuhoamaan vuosikymmenien työn.

– Grahn-Laasosen saavutuslistalla ovat muun muassa 1000 opettajan vähennykset peruskouluista tänä vuonna, neljänneksen leikkaus opintotukeen, megaluokan säästöt varhaiskasvatukseen ja korkeakoulutukseen sekä nuorisotakuun eli nuorten koulutukseen pääsyn alasajo. Lisäksi Grahn-Laasonen on antanut luvan säästöjen saamiseksi lopettaa jopa 17 000 aloituspaikkaa ammatillisesta koulutuksesta,

– Haluan myös sanoa, että kokoomus on se puolue, jolle sivistys on yhteiskunnan kivijalka ja sitä puolustamme. Kiitos Sanni Grahn-Laasoselle työstä, jota joka päivä teet sivistyksen, koulutuksen ja osaamisen puolesta, kuului Alexander Stubbin kiitos Grahn-Laasoselle.

Ja Grahn-Laasonen ottaa kiitoksen vastaan ilmeisen tosissaan, saattaapa jopa vilpittömästi uskoa omaan erinomaisuutensa ministerinä.

12800309_10154161570056842_2926358450499583786_n

Tavoitteena näyttää olevan tietämättömän kansan kasvattaminen. Meitä vähän vanhempia ei voi huijata kaiken aikaa, mutta kun työ aloitetaan pienestä pitäen, niin äänestysiän saavuttaessaan nykyiset lapset ovat jo autuaan tietämättömiä suunnilleen kaikesta. Niinpä heille voi kertoa satuja myös aikuisiällä. Satujen kertojiksi eli tulevaisuuden johtajiksi kasvatettaisiin tietenkin ns. paremman väen jälkikasvu.

Tarkoitan vaikkapa niitä satuja, joita pääministeri Sipilä on koko ajan kertonut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona olevasta pakkolainsäädännöstä. Kun sopimus nyt näyttää kaatuvan, niin Sipilän bluffi paljastui. Tänään hän ilmoitti, että pakkolaeista luovutaan joka tapauksessa, koska niitä ei ehditä valmistella. Tosiasiassa Sipilä on tiennyt koko ajan, että pakkolakeja ei voida edes säätää niiltä osin, kuin ne ovat vastoin perustuslakia. Ja sitä ne ovat keskeisiltä osin.

Tietämätöntä kansaa tarvitaan uskomaan muitakin nyky-yhteiskunnan nurinkurisia ilmaisuja. Fb-kaverini Matti Schmeroja niitä tänään listasi, joten siteeraanpa häntä suoraan:

Sivistystä ja koulutusta puolustetaan parhaiten leikkaamalla sekä kouluilta että opiskelijoilta.

Työttömiä autetaan parhaiten pakottamalla haidät palkattomiin töihin ja leikkaamalla heidän tukiaan.

Palkansaajia autetaan parhaiten leikkaamalla etuja ja palkkoja, jotta yritykset voivat maksaa isompia osinkoja.

Sotaa pakenevia ihmisiä autetaan parhaiten laittamalla rajat kiinni ja leikkaamalla paikan päällä tehtävästä avustuksesta.

Ihmisoikeuksien kunnioittamisen vaatiminen on samanalaista ääritoimintaa kuin polttopullojen heittäminen vastaanottokeskukseen.

Johdonmukaista politiikkaa tehdään parhaiten ideologian pohjalta faktoista välittämättä ja sitten myöhemmin perumalla tehdyt päätökset.

Ympäristöä suojellaan parhaiten perumalla vuosikausia valmistellut suojelupäätökset ja antamalla valmiiksi tuottajahintojen johdonmukaisella alentamisella nurkkaan ajettujen maanomistajien päättää, myydäkö soiset maat turpeen tuotannolle vai antaako valtion lunastettavaksi suojelualueiksi.

Tietämätöntä kansaa on helpompi hallita kuin tiedon pohjalta ajattelemaan opetettua. Parempi vaihtoehto olisi valita nykyistä viisaampia päättäjiä hyvissä ajoin.

 

Kommentit (26)
 1. Erica Veras
  5.3.2016, 21:21

  Valitettavasti näyttää siltä, että koulutus on tosiaankin mennyt noissa Kokoomuksen edustajissa täysin hukkaan…

  1. Erkki Posti
   5.3.2016, 22:30

   Ei annettu oppi tollossa pysy.

 2. Tiina Kuikka
  5.3.2016, 21:59

  Eihän tuo kokoomuksen ja keskustan edustajissa ole koulutus mennyt hukkaan! Matematiikka toimii oikein hyvin. Tasajaon sijasta käyttävät murtolukuja hyvin: 1 osa sulle ja 6 osaa mulle! Mutta joo…kuka ihme noita äänestää? Tietysti heillä on oma vankka kannattajakuntansa, joka lähtee liikkeelle joka tapauksessa. Viime vaaleissa perussuomalaiset ottivat kaikki mahdolliset äänet, jotka liikkuvat kun kuvittelevat että jotain voi saada aikaiseksi kun on uusia naamoja… Jossain todettiin että meillä on asiat liian hyvin, kun äänestysprosentti on noin alhainen. Toivon mukaan tästä hallituksesta sekä rasismin noususta jotain opittaisiin ja äänestettäisiin ensi vaaleissa!

  1. Äänestysprosentti on alhainen, koska demokratia on kuollut. Kuka oikeasti kuvittelee päihittävänsä finanssimarkkinat, korruption ja tekevänsä muutoksen äänestämällä? Suomi on ostettavissa ja samoin edustajat. Vaadittaisiin täysin erilainen hallinto, joka perustuisi kansanäänestyksiin. Vaatimuksena voisi olla vieläpä äänestäjille historiantietämystä ja talouden perusteita. Pieni matematiikan koekaan olisi pahitteeksi. Edustajille voitaisiin asettaa velvoitteita ja rikkoessa ehtoja he olisivat laillisesti vastuussa mm. maanpetoksesta, jos havaittaisiin korruptiota. Nyttenhän näin ei ole.

Kommentointi suljettu.