Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Koulutusta tietämättömyyteen

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) esittää reaaliaineiden valinnaisuutta voimakkaasti lisäävää tuntijakokokeilua. Se mahdollistaa lukion suorittamisen opiskelematta lainkaan esimerkiksi yhteiskuntaoppia, fysiikkaa, historiaa ja biologiaa. Näin lukiolainen voi poistaa opinto-ohjelmastaan kokonaan talouden kiertokulun, Big Bangin, maailmansodat ja evoluutioteorian. Radikaali valinnaisuus jättää mustia aukkoja yleissivistykseen.

Näin kritisoi Aineopettajaliiton varapuheenjohtaja ja lukiotoimikunnan puheenjohtaja Jaakko Lindfors opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen esittämää reaaliaineiden valinnaisuutta voimakkaasti lisäävää tuntijakokokeilua Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan.

Entinen opetusministeri Krista Kiuru ihmettelee sitä vauhtia, jolla nykyhallitus on onnistunut tuhoamaan vuosikymmenien työn.

– Grahn-Laasosen saavutuslistalla ovat muun muassa 1000 opettajan vähennykset peruskouluista tänä vuonna, neljänneksen leikkaus opintotukeen, megaluokan säästöt varhaiskasvatukseen ja korkeakoulutukseen sekä nuorisotakuun eli nuorten koulutukseen pääsyn alasajo. Lisäksi Grahn-Laasonen on antanut luvan säästöjen saamiseksi lopettaa jopa 17 000 aloituspaikkaa ammatillisesta koulutuksesta,

– Haluan myös sanoa, että kokoomus on se puolue, jolle sivistys on yhteiskunnan kivijalka ja sitä puolustamme. Kiitos Sanni Grahn-Laasoselle työstä, jota joka päivä teet sivistyksen, koulutuksen ja osaamisen puolesta, kuului Alexander Stubbin kiitos Grahn-Laasoselle.

Ja Grahn-Laasonen ottaa kiitoksen vastaan ilmeisen tosissaan, saattaapa jopa vilpittömästi uskoa omaan erinomaisuutensa ministerinä.

12800309_10154161570056842_2926358450499583786_n

Tavoitteena näyttää olevan tietämättömän kansan kasvattaminen. Meitä vähän vanhempia ei voi huijata kaiken aikaa, mutta kun työ aloitetaan pienestä pitäen, niin äänestysiän saavuttaessaan nykyiset lapset ovat jo autuaan tietämättömiä suunnilleen kaikesta. Niinpä heille voi kertoa satuja myös aikuisiällä. Satujen kertojiksi eli tulevaisuuden johtajiksi kasvatettaisiin tietenkin ns. paremman väen jälkikasvu.

Tarkoitan vaikkapa niitä satuja, joita pääministeri Sipilä on koko ajan kertonut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona olevasta pakkolainsäädännöstä. Kun sopimus nyt näyttää kaatuvan, niin Sipilän bluffi paljastui. Tänään hän ilmoitti, että pakkolaeista luovutaan joka tapauksessa, koska niitä ei ehditä valmistella. Tosiasiassa Sipilä on tiennyt koko ajan, että pakkolakeja ei voida edes säätää niiltä osin, kuin ne ovat vastoin perustuslakia. Ja sitä ne ovat keskeisiltä osin.

Tietämätöntä kansaa tarvitaan uskomaan muitakin nyky-yhteiskunnan nurinkurisia ilmaisuja. Fb-kaverini Matti Schmeroja niitä tänään listasi, joten siteeraanpa häntä suoraan:

Sivistystä ja koulutusta puolustetaan parhaiten leikkaamalla sekä kouluilta että opiskelijoilta.

Työttömiä autetaan parhaiten pakottamalla haidät palkattomiin töihin ja leikkaamalla heidän tukiaan.

Palkansaajia autetaan parhaiten leikkaamalla etuja ja palkkoja, jotta yritykset voivat maksaa isompia osinkoja.

Sotaa pakenevia ihmisiä autetaan parhaiten laittamalla rajat kiinni ja leikkaamalla paikan päällä tehtävästä avustuksesta.

Ihmisoikeuksien kunnioittamisen vaatiminen on samanalaista ääritoimintaa kuin polttopullojen heittäminen vastaanottokeskukseen.

Johdonmukaista politiikkaa tehdään parhaiten ideologian pohjalta faktoista välittämättä ja sitten myöhemmin perumalla tehdyt päätökset.

Ympäristöä suojellaan parhaiten perumalla vuosikausia valmistellut suojelupäätökset ja antamalla valmiiksi tuottajahintojen johdonmukaisella alentamisella nurkkaan ajettujen maanomistajien päättää, myydäkö soiset maat turpeen tuotannolle vai antaako valtion lunastettavaksi suojelualueiksi.

Tietämätöntä kansaa on helpompi hallita kuin tiedon pohjalta ajattelemaan opetettua. Parempi vaihtoehto olisi valita nykyistä viisaampia päättäjiä hyvissä ajoin.

Kommentit (26)

 1. Erica Veras

  Valitettavasti näyttää siltä, että koulutus on tosiaankin mennyt noissa Kokoomuksen edustajissa täysin hukkaan…

  • Erkki Posti

   Ei annettu oppi tollossa pysy.

 2. Tiina Kuikka

  Eihän tuo kokoomuksen ja keskustan edustajissa ole koulutus mennyt hukkaan! Matematiikka toimii oikein hyvin. Tasajaon sijasta käyttävät murtolukuja hyvin: 1 osa sulle ja 6 osaa mulle! Mutta joo…kuka ihme noita äänestää? Tietysti heillä on oma vankka kannattajakuntansa, joka lähtee liikkeelle joka tapauksessa. Viime vaaleissa perussuomalaiset ottivat kaikki mahdolliset äänet, jotka liikkuvat kun kuvittelevat että jotain voi saada aikaiseksi kun on uusia naamoja… Jossain todettiin että meillä on asiat liian hyvin, kun äänestysprosentti on noin alhainen. Toivon mukaan tästä hallituksesta sekä rasismin noususta jotain opittaisiin ja äänestettäisiin ensi vaaleissa!

  • Lauri

   Äänestysprosentti on alhainen, koska demokratia on kuollut. Kuka oikeasti kuvittelee päihittävänsä finanssimarkkinat, korruption ja tekevänsä muutoksen äänestämällä? Suomi on ostettavissa ja samoin edustajat. Vaadittaisiin täysin erilainen hallinto, joka perustuisi kansanäänestyksiin. Vaatimuksena voisi olla vieläpä äänestäjille historiantietämystä ja talouden perusteita. Pieni matematiikan koekaan olisi pahitteeksi. Edustajille voitaisiin asettaa velvoitteita ja rikkoessa ehtoja he olisivat laillisesti vastuussa mm. maanpetoksesta, jos havaittaisiin korruptiota. Nyttenhän näin ei ole.

 3. Olavi moilanen

  On se surkeaa, kun katselee SSS-hallituksen puuhastelua ns. yhteiskuntasopimuksen ympärillä. Sivistys, oppiminen, osaaminen ja koulutus ovat ne tukipylväät , joihin Suomi
  nojaa, toteaa Sanni Grahn-Laasonen, ja samalla heiluu leikkuukirves, määrärahoissa.
  Voiko päätyä muuhun lopputulokseen, että EI MOPOLLA MAHOTTOMMASTI.

 4. Jukka Peltonen

  Hallitus ensimmäisenä vuotenaan on hyökännyt lähes kaiken sen kimppuun mitä kutsumme hyvinvointivaltioksi, sen perusteisiin, ja rahoitukseen. Perusteet ovat infrassa, vakaissa oloissa ja korkeassa koulutusasteessa. Kymmenien vuosien työ ollaan purkamassa.
  Aiheita on jo enemmän kuin kirjoittajia. Kaiken kusetuksen jälkeen ilmeneekin että valtiovarainministeriö on ”laskenut väärin” talouden luvut, ja yhtäkkiä rahaa onkin käytettäväksi. ”Ulkopuolinen” taho tuli ja laski.
  Hallitus valehteli siis koko tilanteen, bluffasi pakkolaeilla, ja sai huijattua STTK:n ja AKAVA:n, mutta ei SAK.ta. Nyt PAM tuli ja pakotti Sipilän paljastamaan korttinsa, ja siellä oli pelkkää hempulaa. Ei mitään todellista voimaa, ei tietoa, ei näkemystä tulevaisudesta. Pelkkää oveluutta ja vääristeltyjä lukuja.
  Vastuu on äänestäjillä. Miten enemmistö kansasta äänesti kaikkein ahneimmat, itsekkäimmät ja raaimmat päättäjät mitä itsenäisen historian aikana ollaan nähty? Tämä hallitus ei voi jatkaa.

  • Markku Luukkanen

   Jukka Peltonen: kylläpä tiivistit pieneen tilaan kaiken, mitä itsekin olen ajatellut. Tämä on todellakin kaikkein idioottimaisin tätä maata koskaan johtanut porukka. Hyi s-ana!

 5. Turkka Suuriniemi

  Matin kommentit ovat kuin Fahrenheit 451:stä… nytkö se tapahtuu oikeasti?

 6. Ylva Karhu

  Orwellilla meni vuosiarvio hieman alakanttiin. 1984 onkin vasta nyt. Tuo on aivan selvästi uuskielen eli Newspeakin alkuaskeleita. ”Sota on rauhaa. Vapaus on orjuutta. Tietämättömyys on voimaa.”

  • Jussi

   Newspeak on sanojen köyhdyttämistä siten, että kritisointi käy mahdottomaksi. Tuo on kaksoisajattelua, jossa kaksi toistensa poissulkevaa ajatusta on tosia yhtäaikaa.

   • Ylva Karhu

    Kaksoisajattelu, vaikkakin oli myös oma käsitteensä, kuului nimenomaan kiinteänä osana Newspeakiin. Siitä sanavaraston köyhtymisestä/köyhdyttämisestä löytyy hyvä esimerkki Minna Ylitalon 6.3. klo 9.09 kirjoittaman kommentin sisältämästä linkistä. Tällainen nuorison tyhmeneminen ja sanavaraston köyhtyminen voi hyvinkin olla eduksi ja jopa mieliksi monelle poliitikolle. En hämmästyisi, jos ilmenisi, että on olemassa vähintäänkin yksi suomalainen poliitikko, jonka mielestä tämä asia on kaksoisplushyvä.

 7. AMK

  Kukaan ei voi olla niin viisas kuin minä,olenhan suurin suomen suurin päättäjä minä tiedän mikä on hyväksi ja mikä ei.????????”Herrojen” (naiset ovat mukana)ajatusmaailma.
  Ehkä tavallisella tientallaajalla on parempia ratkaisuja ongelmiin,mutta menee aikansa kun se päättäjien tajuntaan menee.Raha ratkaisee jne

 8. Minna Ylitalo

  Suomalaisten väheksyvä asenne sivistykseen on muutenkin jo tuottanut tulosta. Lasten ja nuorten sanavarasto on surkastunut ja lukutaito rapistunut. Suomalaiset ovat jotenkin tuudittautuneet omaan erinomaisuuteensa ja eläneet pitkään pisa-myytin varassa.

  Onhan tämä oikeinkirjoituksen ja sisälukutaidon kaamea taso jo nyt näkyvissä netin kommentoinnissa ja somessa. Ilman hymiöitä ei enää osata ilmaista tunnetiloja ja kommunikoidaan mielummin kuvia linkittämällä. Monelle kansalaiselle täytyy nykyisin vääntää uutisen sisältö kommentoinnissa rautalangasta, kehottaa tätä lukemaan uutinen uudelleen ajatuksella ja huomauttaa kirjoitusvirheistä ja ettei saa kommentoida asian sivusta. Moni kansalainen siis joutuu uutisia lukiessaan toimimaan siinä sivussa äikän opena.

  Nyt olisi kuulkaas se korjausliike ollut paikallaan. ”Kilpaillaan me osaamisella”, vai miten sen pitikään mennä. Ainut mikä taitaa mennä suunnitelmien mukaan on kohta ”Uudistetaan oppimisympäristöt digisukupolven ehdoilla”. Niinpä niin.

  http://yle.fi/uutiset/kirjoja_lukenut_teini_osaa_jopa_70_000_sanaa__nuori_joka_ei_lue_15_000_sanaa/8711651

 9. Kaarina Timonen

  Amerikkalaisessa koulujärjestelmässä valinnanvapaus juhlii. Ja tässä on tulos: kansa uskoo, että Donald Trump tekee Amerikasta jälleen suuren.

 10. Esa Kauppila

  Ketkä näitä oikein äänestää ? Ikävä kyllä näitä äänesti suurimmalta osin ihan tavallinen kansa, keskiluokka ja jopa työväestön se osa joka ei sosialisteja äänestä, ei kyllä ikinä ! Sari Sairaanhoitajat ja muu oman paikkansa tässä maailmassa toiveidensa eikä todellisuuden mukaan näkevä harhautettu ja narutettu osa kansaa. Eikä asiaan mitään muutosta ole tulossa seuraavissakaan vaaleissa eikä sitä seuraavissakaan, sama idiotismi jatkuu viimeistään äänestyskopissa kun sitten kuitenkin valitaan se kokoomuksen kauniisti valkaistuilla hampaillaan hymyilevä merkonomi kun eihän tässä nyt kuitenkaan duunareita olla … Ihmetellä muuten sopii mihin oikein katosi se niin kutsuttu sivistysporvari jolla oli elämänkatsomuksessaan muutakin kuin pelkkää rahan kilinää ? Heitäkin muistan joskus olleen jotka osasivat ihan oikeasti neuvotella ja joille ihmisten vapaus ja kansan sivistys olivat tärkeitä elämän ohjeita. Ja kyllä huvittaa ja raivostuttaa tuo hirvittävä duunarien ja ay-liikkeen demonisointi. Että osaavatkin olla itsekkäitä, eikö nyt yhtään ajatella maan etua, Suomen kilpailukyky, nyt kuulkaa pitää uhrautua yhteisen hyvän eteen ! Ai mekö ? No tuota, ei me ajateltu että me annettaisiin mitään, nyt tällä kertaa, ehkä sitten kun talous paranee, ymmärrättehän, pieneläjiä on niin paljon enemmän, kyllä se on parempi ottaa heiltä …

 11. Heikki Sormunen

  Kun nyt muistellaan ”sivistysporvareita”, niin kannattaa pitää mielessä, että Kokoomus vastusti viimeiseen asti peruskoulua ja nykymuotoista koulutusjärjestelmää, joka avasi opinnot myös rahvaan lapsille.

  Historiasta huolimatta kokoomuslaiset ottavat vastaan maailmalta tulevat koulutusjärjestelmämme kehut. Eikä maailmalta tuleva palaute, tai mittarein mitatut tulokset estä kokoomuslaisia ryhtymästä ”rakenteellisiin uudistuksiin” myös koulutuksen osalta.

  Nyt kokoomuslaiset ovat palauttamassa lukukausimaksuja ja leikkaamassa opintotukia. Olemme palaamassa askel kerrallaan maailmaan, jossa haikaillaan ajan kultaamien muistojen ”sivistysporvarien” aikaan, jolloin opinnot olivat mahdollisia vain niille, joilla niihin oli varaa. Siitä ne entisajan ”sivistysporvarit” pitivät kynsin hampain kiinni ja siihen ”sivistysporvarien” aikaan nykykokoomuslaiset maatamme jälleen ovat viemässä.

  • Jocke Rantanen

   Voit tietysti julkaista nimelläkin mutta alkuosan takia voisit väsätä jonkun lähellä olevan nimimerkinkin?

   Ympyrä sulkeutuu ilmeisen selvästi. Palaamme aikaan jota elin lapsuudessani / nuoruudessani. Kun ei ollut varaa maksaa lukukausimaksuja lyseoon, kun opettaja tunnilla, kesken opetuksen karhusi 11-vuotiaalta maksamattomia ruokamaksuja ja lukukausimaksuja, kun ei ollut rahaa ostaa koulutarvikkeita mukaan lukien koulukirjat. Kun sitten 12-vuotias ei enään jaksanut vaan jätti menemättä kouluun. Kun vielä samaan aikaan joutui hakemaan sossusta lappuja että sai käydä kaupassa ostamassa tiettyjä elintarvikkeita.

   Sitten aikuisena, naapurissa kävi koulunsa.

   Mitään tästä ei nyky-äänestäjä tiedä. Nyky-äänestäjä, alkaen 18-vuotiaasta, kuvittelee ja todennäköisesti uskoo että kaikki tämä nykyinen on itsestään selvää? Ja jos sanoo että näin ei ole niin on vähintään kommunisti. Jos sanoo että kaikki tämä on työllä rakennettua ja vaatii työtä sen ylläpitämiseksi niin on vähintään hullu. Rahaahan saa seinästä ja sossusta.
   Ei saa, ei ole koskaan saanut. Aina sen on joku työllään tehnyt ensin.

   Ja nyt ollaan jo esittämässä että äänestysikäraja alennettaisiin 16-vuoteen. SAiis lapset joille ei ole opetettu mitään historiasta, ei taloudesta eikä mistään oleellisesta, pääsevät valitsemaan valtakunnalle päättäjiä?

  • Petri Sakkinen

   Kokoomus vastusti viimeiseen asti peruskoulua ja nykymuotoista koulutusjärjestelmää, joka avasi opinnot myös rahvaan lapsille.

   Aina välillä joudun pakostakin ajattelemaan, että Kokoomus oli tässä asiassa oikeassa. Peruskoulun oppimistulokset vaikuttavat perin kehnoilta ja ”pakollisuus” (etenkin toinen kotimainen kieli) koetaan suurena ongelmana.

   Lienee totta, että osalle ikäluokkaa sopisivat paremmin käytännönläheiset opinnot ilman turhia teoreettisia osia: minun aikanani sitä tarjosi linja kansalaiskoulu-ammattikoulu ja vähän teoriakykyisemmille opiskelijoille oli tarjolla linja keskikoulu-kauppaopisto.

   Valinnanvapautta toki saisi olla enemmän kuin 1960-luvulla; minä esim. en voinut opiskella latinaa, koska olin lukiossa matematiikkalinjalla enkä psykologiaa ja filosofiaa, koska pidin biologiaa tärkempänä ja tunnit olivat samaan aikaan. Mutta onhan se niinkin, että vain itseoppineet ovat oppineita, muut ovat opetettuja.

 12. Esa Kauppila

  Heikki Sormuselle
  Niin, taidatpa ikävä kyllä olla oikeassa. Tämä nykyajan mielettömyys vain taitaa saada ihmispolon haikailemaan aikoja joita ei ehkä sitten kuitenkaan ollut olemassakaan. Mutta vastustaahan tuota ihmisten tahallista tyhmentämistä toki voi jokainen omalta osaltaan lukemalla ja sivistämällä itseään, ottamalla asioista selvää, katsomalla sumutuksen ja valheiden läpi. Näinhän köyhä kansa tässä maassa on aikoinaan tehnytkin, opiskelemalla ja opettamalla toisiaan vallanpitäjien vastuksesta huolimatta. Nyt se vain pitää taas kerran tehdä uudelleen, opettaa lapsensa ja tuleva sukupolvi ajattelemaan omilla aivoillaan ja epäilemään tuutista syötettyjä valheita ja propagandaa. Näin olen yrittänyt oman nyt jo aikuisen tyttäreni kasvattaa, saa nähdä onnistuinko, aika näyttää. Epäile vain, kuten kansanrunoilija J. Leskinen laulussaan sanoi. Epäile aluksi kaikkea, mieti, ota selvää tavoitteista, vaikuttimista ja ketunhännistä ja tee sitten vasta ratkaisusi ja tee se ITSE äläkä anna muiden tehdä sitä puolestasi.

 13. Seppo Murtomäki

  Elämme mielenkiintoisia aikoja,kommentointi on paikallaan ja tietohan tunnetusti lisää tuskaa. Mutta ehkä kestämme senkin vielä hetken!

 14. Jore Puusa

  Vaihtoehtomedia / valhemedia täydentää blogistin kuvaamaa tilannetta oksentamalla raivoaan median päälle.
  Mutta yksi asia heiltä on jäänyt huomaamatta.
  Kukaan heistä ei ole ulvonut, että kirjastot valehtelevat.
  Sen täytyy johtua siitä, että valhemedian lukijat eivät tiedä, mikä kirjasto on.
  Heille media on baarin pöytään unohtunut IltaSanomat.

  Kirjasto on vielä olemassa ja……….se on täynnä tyttöjä ja naisia ja erityisesti seniori-ikäisiä naisia.
  Poikia ja miehiä näkyy harvoin, yhä harvemmin, väitän noin, koska käyn lukusalissa joka toinen päivä lukemassa ne viisi-kuusi sanomalehteä sadakseni mediaanin mediasta ja katselen ympärilleni.
  Miten saamme rasistimiehet lukemaan ja erityisesti lukemaan kahta äärilaitaa vastakkain?
  Kaiken sen vertailumahdollisuuden saa kirjastosta, paikasta, jota rasistit eivät vielä ole keksineet syyttää valehtelusta.
  Koska tulee kristalliyö, Persujen ja Kokoomuksen nuoriso-osastot rikkovat kirjastojen ikkunat ja polttavat kirjat roviossa?

 15. Raiko Karvonen

  Tulee kovasti mieleen vanha sanonta. Sitä saa mitä tilaa. Kansa halusi porvarihallituksen valtaan viime eduskuntavaaleissa, mutta porvarihallituksen on turha luulla, että se voi tehdä hallitessaan mitä tahansa.
  Kansa voi nousta kapinaan ja toivottavasti kansa ymmärtää, että sitä ei pitäisi voida kohdella miten tahansa.
  On siis merkitystä sillä, mitä puolueita vaaleissa äänestää ja kenet valtaan äänestää. Porvarihallitukselta tuskin on odotettavissa köyhyyttä vähentävää politiikkaa. Rikkaita suositaan koko ajan. Talouspolitiikan suuntaa olisi muutettava Suomessa ja koko Euroopassa elvyttävämpään suuntaan ainakin minun mielestäni.

 16. Päivi Pellikka

  Niin, niin ja niin. Olen suu auki jatkuvasti. Jaa, miksikö? En voi lakata hämmästelemästä ja haavi auki ammolllaan olemasta, kun seuraan rakkaan hallituksemme puuhasteluja. Olen elänyt Kekkosslovakian ajan nuoruudessani ja sanottakoon Urho Kaleva Kekkosesta mitä tahansa, häneen verrattuna nykyinen poliitikkopolvi näyttäytyy kerrassaan merkillisenä. Kekkonen oli sentään valtiomies, joka ymmärsi, että maata ei voi johtaa kuin yritystä. Uskottavuus, JÄRKI, OIKEUDENMUKAISUUS ja yleensäkin kaikki toiminta, jota hallituksemme tekee, on aivan käsittämätöntä. Jos itse olisin (luoja varjelkoon minua ikinä joutumasta) hallituksessa, olisin vetänyt itseni aikaa sitten jojoon tai ottanut Vihtavuoren Pillereitä. Kuinka kukaan itseään kunnioittava ihminen voi ajatella, että ollaan oikealla tiellä ja meillä on hyvä hallitus? Toisaalta on tapahtunut aivan erinomainen asia! Jopa nukkuvien puoueeseen kuulvat ovat heränneet ja katsovat samalla ihmetyksellä maamme johtamista kuin minäkin.

 17. Pertti I. Ikonen

  Minun mielestä suomalainen koulutusjärjestelmä on pöhjöttynyt pahasti kun voimavaroja pitää tuhlta sellaisiin lukuaineisiin joita ei koskaan tule taravitsemaan. Esimerkiksi teknilliselle alalle suuntautuvat joutuvat käyttämään aikaansa lukuaineisiin, joista ei ole apua teknillisellä urallaan. Mutta meneehän se näinkin kun on ollut aina mennäkseen. Lisäksi ammattilliset koulut kestävät nykyisin jo kolme vuotta, että riistoahan se on, kun joutuu yhden vuoden tekemään ilmaista työtä koulutuksen nimellä. Siis nykyisinhän nuorisotyöttömyyttä hoidetaan pidentämällä koulutusaikoja.

 18. Jari Kähkönen

  Tätä selkeämpää todistusta ei tarvita, että hallituksen politiikka on suunnattu romuttamaan keskiluokka tai ennaltaehkäisemään siihen nouseminen työväenluokasta.

 19. Pauli Hyvölä

  Kun seuraa tätä koulutuksen alasajoa, näyttää, että leikkaajien parissa syy ja seuraus ovat vaihtaneet paikkaansa. Koulutuskustannukset nähdään pelkästään liian suurena menoeränä, jota on ollut mahdollista kasvattaa, koska me nyt vaan satutaan jostain salaperäisestä syystä olemaan vielä näinkin rikkaita ja kilpailukykyisiä.

  Noh, kait useampi tuntee vaikkapa tämän yhden tuhansista selvityksistä: ”OECD:n syyskuussa julkaiseman Education at a Glance 2012 -tutkimusraportin mukaan EU-maiden bruttokansantuotteen kasvusta kaksi kolmasosaa perustuu korkeasti koulutetun työvoiman tuottavuuteen viimeisen vuosikymmenen aikana. Yhdysvalloissa vastaava luku on 51 prosenttia.” http://tietotrendit.stat.fi/mag/article/8/

  Nyt kajotaan tuohon hyvinvoinnin perustaan ideologiasyistä, tyhmyydestä ja seurauksista välittämättä tai niitä aavistamatta.

  Kouluttautumismahdollisuuksia vähennetään ja se loppukin väki puristetaan opintoputkien kautta pika- ja täsmäkoulutettuina putkiaivoina ulos. Ei tajuta alkeellisestikaan sitä, minkälaisten mekanismien kautta korkeatasoinen ja laaja-alainen koulutus ja sen suoma sivistys tuottavat sitä niin kaivattua taloudellistakin hyvinvointia.

  Yleissivistävää tai taide- ja kulttuurialojen koulutusta varsinkaan ei joidenkin mukaan tarvita, koska se on monien luulojen mukaan yleishumanistista humpuukia, Soinin nimeämien kulttuurimarxistien myyräntyötä tai koska taiteilijat ja humanistit eivät pysty suunnittelemaan kännykkää, paperikonetta tai laatimaan tilinpäätöstä ja niitä hömppähumanisteja ja muita katutaiteilijoita on jo liikaa vientiteollisuuden elätettävänä, joo.

  Joku lainasi täällä Churchillia, jolle kamreerit esittivät sodan kestäessä kulttuurirahoituksen leikkaamista sotakulujen kattamiseksi. ”Minkä puolesta me sitten taistelisimme?” Minkä puolesta me sitten taistelisimme, jos sivistys ei olisi arvokasta jo sinänsä? Puolelta osaltaan ulkomaille valuvien osinkojen puolesta? On jo surkuhupaisaa, ettei sekään tule onnistumaan nykyiseen tapaan hallituksen ajamalla koulutuspolitiikalla.

Kommentoi »

Comments are closed