Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Raha ja rukous

Kun politiikan ja elinkeinoelämän päättäjät ja vaikuttajat kokoontuvat rukoilemaan hallituspuolueen puheenjohtajan johdolla maksua vastaan Suomen puolesta, niin tavallista tapaluterilaista rupeaa hirvittämään. Ei hirvitä se, että rukoillaan, vaan se, että politiikka, uskonto ja populismi yhdistetään näyttävästi Amerikan malliin ja siitä peritään maksu. Onhan meillä näitä maksua vastaan saarnaavia evankelistoja, vainajien herättäjiä ja horrossaarnaajia ennenkin nähty, mutta yleensä he päätyvät jossain vaiheessa käräjäoikeuteen. Nyt ovat asialla hallituspuolueen puheenjohtaja ja muutamat kansanedustajat.

Huonolla tolalla ovat asiat, jos asioista päättävät ovat niin neuvottomia, että joutuvat pyytämään Jumalalta apua. Toivottavasti he edes ymmärtävät rukoilla itselleen viisautta sen sijaan, että rukoilisivat Jumalan siunausta tyhmille päätöksilleen.

Jos eivät ymmärrä rukoilla viisautta, niin toivottavasti ymmärtävät lukea Raamattua niistä kohdista, joissa puhutaan vaikkapa rahanvaihtajista temppelissä, kamelista ja neulansilmästä sekä toisen ihokkaan antamisesta sille, jolla ei ole ensimmäistäkään.

Toivottavasti he eivät lue perinteiseen tapaan väärin sitä kohtaa, jossa puhutaan lisää antamisesta niille, joilla jo on paljon ja pois ottamisesta niiltä, joilla on vähän. Samoin olisi suotavaa, että he eivät muistelisi ulkolukuna Markuksen evankeliumin sitä kohtaa, jossa puhutaan meidän puolellamme ja meitä vastaan olemisesta. Yleensähän se luetaan väärin siten, että joka ei ole puolellamme, on meitä vastaan. Tosiasiassa siellä lukee, että joka ei ole meitä vastaan, on meidän puolellamme. Tätä eroa voitte näin sunnuntaina mietiskellä.

Toivottavasti he eivät vakavissaan odota Herran vastausta rukouksiinsa selkeällä suomen kielellä. Jos odottavat, niin toivottavasti muistavat myös tv:n ilkeän tohtori Housen diagnoosin: Jos puhut Jumalalle, olet uskovainen. Jos Jumala puhuu sinulle, olet hullu.

Tässä vaiheessa joku lukija on jo närkästynyt ja sanoo minua rienaajaksi. Minä kysyn heiltä kumpi on suurempaa rienausta. Se, että minä kritisoin tekopyhää oman hurskauden julkista näyttämistä vai se, että maamme taloudellinen ja poliittinen eliitti maksaa tässä leipäjonojen maassa tilaisuuden järjestävälle yhdistykselle 120 euroa kuullakseen populistin lukevan Raamattua suljettujen ovien takana?

Niinpä niin. Joka köyhää sortaa ja rikasta lahjoo, ei siitä rikastu, vaan köyhtyy. (San. 22:16)

Minua tympii nyt niin paljon, että rienaan lisää linkittämällä tämän vanhan sketsin, jonka saarna on suunnattu juuri sinne, missä päätöksiä tehdään. (Videon katsominen edellyttää Facebook-tiliä. Jos ei ole, niin video löytyy myös YouTubesta hakusanoilla Heikki Kinnunen Saarna.)

Kommentit (30)

 1. Mikko Alho

  😀 Kai siellä rukoilemisen lisäksi myös syödään, kun on kerran rukousaamiainen?

 2. seppo mahkonen

  Olen kuullut, että maailmassa on tuhatkunta uskontoa tai lahkoa. Kuka uskoo oikein? Nisäkkäitä maailman eläimistä on 2%, mikä on ihmisten osuus tästä? Millä perusteella meillä olisi oikeus johonkin, vaikka nyt ikuiseen elämään. Minusta uskonto on aikojan aamusta periytyvä primitiivi reaktio, jolla selitettiin outoja asioita. Viimeistään silloin kun kirjoitustaito keksittiin, sillä on hallittu ihmisiä.

 3. Heikki Lauronen

  Kyllä luomiskertomusoppiin perustuvan politiikan arviointia pitäisi olla enemmänkin. Eihän sillä pitäisi olla mitään tekemistä valtion asioiden kanssa. Hämmästelin taas tänään kuultuani hetken aikaa jokasunnuntaista jumalanpalvelusta tv:stä. Jutut kun ovat täyttä puppua, jotka perustuvat vain ikivanhoihin romaaneihin, joita jotkut ovat saaneet aikojen kuluessa mielin määrin mieleisiksiin muotoilla.
  Sitä pidän erikoisena, että miten vielä nykyäänkin saa uskonnon nimissä kansalaisille julkisesti valehdella ja vieläpä laillisesti. (Stubb on tietysti oma lukunsa) Taviksethan voivat joutua väärän tiedon levittämisestä jopa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

 4. saila sillanpää

  Tämä rukousaamiainen vetää voiton siitä, kun Yhdysvaltojen presidentin, Ronald Reaganin puoliso haki apua astrologeilta. Jos ei itkettäisi, niin naurattaisi.

  • Minna Ylitalo

   Presidentti George W Bush: ”Minua ohjaa missio Jumalalta. Jumala sanoo minulle: George mene ja taistele terroristeja vastaan Afganistanissa. Tein niin ja sitten Jumala sanoi minulle: George mene ja lopeta tyrannia Irakissa ja tein niin.”

 5. maria kynsijärvi

  Jos mikä on rienausta, niin nimenomaan tuo vastenmielinen rukoustilaisuus! Suorastaan tekevät pilkkaa kansan ahdingosta. Jos ken tuntee tarvetta rukoilla, niin tehköön sen ihan itsekseen, omassa kodissa, ilman median ja yleisön kosiskelua sen sijaan, että hommasta tehdään tuommoinen tekohurskas nyyhkyspektaakkeli. Hyi miten yököttävää. Niin, ja onhan tämä todellakin osoitus siitä, miten viheliäisissä kantimissa hallitusvaltamme on. Nyt pitäisi kyllä kaikkien kynnelle kykenevien osallistua siihen 12. päivän mielenosoitukseen.

 6. Pike Viitanen

  Ah ha ha haa! Mainio sunnuntai-pakina. Ai ei ole pakina? Herran tahden! Lahdenkin tasta rukoilemaan Suomen puolesta.

 7. Pekka Rintamäki

  ”Maailma on tragedia niille jotka tuntevat. Komedia niille jotka ajattelevat”

  Itteni tekis mieli itkeä mut kun naurattaa koko ajan.

 8. Pekka Sintonen

  Kinnunen on kyllä nero…..

 9. Maija Pietilä

  Meneeköhän tuo raha järjestäjien taskuun. (hotelliamiainen ei maksa kuin kokeintaan 30e).Jos edes lahjoittaisivat rahat jonnekin pakolaisleiille, hommasta olisi hitunen hyötyä.

 10. Jaanap

  Minua puistattaa tämä jenkkiläisyys, teekutsu-liike rantautuu. Toivottavasti arkkipiispa Mäkinen sanoo nyt jotakin. Timonen raastaa todellisuuden karusti esiin, tämän tarkoitus on varmaan vain populistisen. Olisin toivonut, että körttiläisenä ymmärtää pysyä erossa mutta ei, sinne vaan tukka tuulessa. (Paula Risikko ) Körttiläisyydessä on yhteiskunta vastuu yksi keskeisimmistä asioista, pitää pitää huolta heikoimmassa asemassa olevista.
  Minua ei ainakaan Timosen tyyli häirinnyt vaikka olen julkikörttiläinen. Hyvä kirjoitus,, täynnä asiaa. Kiitos siitä.

 11. Päivi Pellikka

  No niin! Upeeta! Ihmiskunnan tyhmistyminen sen kuin jatkuu. Nyt melkein olen nähnyt kaiken. Melkein on se avainsana, sillä ihan jännityksellä odotan hallituspuolueiden seuraavaa tunarointia ja hölmöilyä. Kysynkin nyt, että milloin se vallankumous oikein alkaa? Mitä hemmetin napanöyhtää tämä kansa oikein on? Olemme palanneet sääty-yhteiskunnan aikaan. Silloin niin kuin nykyään elätämme loisia, joita silloin aatelisiksi, papistoksi ja kauppiaksi kutsuttiin. Nyt koko paska on nimeltään globaali markkinatalous. Kukaan ei voi mitään, kun markkinat sanelevat kaiken. Luonnonarvot ja planeetamme tulevaisuus on kasvottomien sijoittajien käsissä. Toivoisin, että nyt tapahtuisi se, mitä tapahtui 65 miljoonaa vuotta sitten,,

 12. Antti Helin

  Amerikkalainen poliittinen kristinusko ehtikin jo rantautua kristillisdemokraattien ansiosta, kun puolue kääntyi lähimmäisenrakkaalta hyvinvointivaltiota tukevalta linjaltaan ja keskittyy nyt ihmisten yksityiselämän sääntelyyn. Kokoomus puolestaan tuo kovalla vauhdilla Atlantin takaa oikeistolaista arvomaailmaa, jossa kansalaisilla on puhdas rahallinen arvo ja jos rahallista arvoa ei ole, ei ole ihmisarvoakaan.

  Poliittisella kristinuskolla ei ole ollut enää vuosikymmeniin mitään tekemistä oikean kristillisyyden kanssa. Sillä ei ole uskonnollista tai filosofista perustusta, ja sen ideana on liikkeen johtohahmojen rikastuttaminen ja poliittisen vallan kasaaminen oman porukan edustajille käyttämällä hyväksi kannattajien lahjoituksia ja ääniä. Siinä on ennemminkin kyse autoritaarisen vallan kietomisesta uskonnolliseen kaapuun.

  Suomalainen evankelis-luterilainen valtiokirkko on onneksi vielä toistaiseksi pysynyt kaukana tästä kristinuskosta.

 13. Esa Kauppila

  Herra, armahda meitä niiltä jotka, kuten Sanassasi sanotaan, tulevat luoksemme lampaiden vaatteissa mutta ovat sisältä raatelevaisia petoja. Amen.

 14. Tari Palmroth

  Tuli minunkin mieleeni, luettuani tuon ”rukousjutskan”. 1) Mihin käytetään nuo saadut rahat? 2) Muistui mieleeni eräs Herra J.K. joka kerran kyllästyttyään kaikenkarvaisiin kauppiaisiin rakennuksessa jossa olisi pitänyt ravita sielua ja oppia rakastamaan Jumalaa kaikesta sielusta ja mielestä sekä lähimmäistä kuin itseä, kaatoi kauppiaiden pöydät ja potki kassat mäkeen…

 15. Esa Kauppila

  Päivi Pellikka
  Kyllä tämä kansa on vuosisatojen aikana niin nöyräksi piiskattu että on jo oppinut kurituksesta nauttimaan ja sitä lisää pyytämään. Muutaman kerran kun on lähdetty aseiden kanssa herroilta omiamme pyytämään niin on tullut turpiin niin että vieläkin on silmät mustina ja nokka verta vuotaa. Mutta jos uskovainen ihminen olisin muistuttaisin herroja ja rouvia siitä että se joka ylennetään se alennetaan ja joka alennetaan se kerran vielä ylös nostetaan. Ei jumalauta tätä typeryyden, ylimielisyyden ja ahneuden tulvaa joka eduskunnasta ulos valuu ja joka kohta hukuttaa koko tämän kurjan ja kylmän maan …

 16. Mikko Lehtovirta

  USA:ssa ilmiö ei ole vain konservatiivista tapakulttuuria vaan myös aika lailla periamerikkalaista julkista kristillisyyttä. Suomeen tuotuna poliittisen rahoituksen ja uskonnon merkeissä tapahtuvan osallistumisen yhdistelmä tuntuu vieraalta.

  Mutta tämä sopii kokonaisuuteen, joka on ollut useilla rintamilla ilmassa jo pidempään. Kokoomuksesta on yhä selvemmin tullut viestejä pyrkimyksestä amerikkalaistyyppiseen konservatismiin ja nykyinen hallituskoalitio, jossa on suomalaisen populistisen äärioikeiston, perinteisen oikeiston uuden polven ja lahkolaisen pääministerin yhdistelmä, todellakin tuottaa ulostuloja, joissa yhdistyvät yksilön oman vastuun korostaminen, tieteellisen ja riippumattoman lähestymistavan väheksyminen, korostettu kristillisyyden esilletuominen.

  Ihmettelen vain, onko tällaiselle ajattelulle oikeasti pohjaa suomalaisessa väestössä.

  Enkä ihan spinoffina malta olla sanomatta täälläkin, että kokoomuslaisten ministereiden jäykkien hymyjen kera esittämät keskinäiset kiitokset arvokkaasta työstä sivistyksen hyväksi tuovat elävästi mieleen venäläisen, menneen ja nykyisen, tavan puhua valkoisesta kun väri on musta ja hyvästä kun käynnissä on paha. Se ylittää pirullisuudessaan jokaisen rukousaamiaisen 120€ annoksen hartautta.

 17. Kirsti Kuusisto

  Buuaah-hah-hah-haaaa. Aamulla purskutin kahvit rinnuksille kun tämä rukoushetki tuli fb:ssa ärräpäiden saattelemana ensimmäisenä silmiin. Ja jakaja oli henkilö, jonka en koskaan muista kommentoineen politiikkaa tai politiikkoja millään tavalla.
  Mikä sutkautellen tulee se rukoillen menee – luulen ma.
  Riemastuttavan häijy myös tämä blogikirjoitus ja Kinnusen saarna vielä sokerina pohjalla.

 18. Helena Creutz

  Hyvä aihe olisi teema:
  ”Minkä olette tehneet yhdelle näistä vähimmistä
  veljistäni, sen te olette tehneet minulle.”
  Tai Vuorisaarnasta:
  ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.”

 19. Jari Kähkönen

  Amerikkalaisperäisen julkikristityn politiikan tämän osa-alueen lanseerauksessa ei ole mitään ihmeellistä, jos tarkkaan katsoo tai pidempään muistaa. Liekö hänestä vasta hieman toista kuuta, kun päärukoilija itse ilmoitti ettei tiettyjen tarvitse pyytää haastattelua, koska jossain toimituksellisessa palstatilassa oli häntä rasistiksi mainittu, eikä hän oman sanansa mukaan saata sellainen olla, koska on uskova. Gsus. Tarvinneeko sen pidempään ihmettää sitä julkiuskovaisuuden tekopyhän hurskastelun rienausta, joka tässä on kaikkien nähtävillä? Sekin on poliittinen manööveri, kun Päivi Räsänen oli väärä nainen kristityn oikeiston keulakuvaksi, mutta Sari Essayahista ei vielä varmasti tiedetä.

  Näiden huippuajan olisi pitänyt olla 1970-luvulla ja sittemmin asemoitua pysyvästi tyystin pienemmän liigan politiikkaan eikä hallitukseeen olla asiaa enää aikoihin. Edellisessä oli konditionaalia noinkin paljon kuin oli, koska suomalainen poliittinen ajast’aika ei kulkenut alkuunkaan normaaliin maailmalliseen tapaan. Tuona aikana painopistealueena oli idän punapirun kuoliaaksihalaaminen ja antaa pienemmille kotoperäisille pirulaisille maksimaalinen ohjelma-aika sekä palstatila pelata itsensä ulos ihan kaikesta. Kesäerotiikka- tai -pornokeskustelusta päästiin onneksi sitä kyllin usein käymällä, mutta sittemmin tuli vuosikymmenien hiljaisuus, koska ilman kytkentää valtaan tällä touhulla ei ole mitään uskotavuutta eikä tule alkupaukkua tai edes vähän tussahtavaa märkää nallia.

  Sen minä vain sanon näistä julkiuskispolitiikoista, että p-poliisista päivää ja varo kyykyttävää kristittyä. Vakaampi maailmallinen kokemus nimittäin osoittaa, että se joka ylettömästi kyttää mitä toisella on housuissa tai puhteena lakanain välissä, ei itse saata omalta kohdaltaan tehdä vastaavaa tiliä todeksi eletyn kunnian puutteen tähden. Saarnaava politiikka ja kaupanteko on niinikään varmin merkki, että käytäntö on päinvastainen, vaikka julkaisupäätöksen perustava näyttö pitääkin ottaa asiaa tutkimalla. Kyllin on maailmassa kurjaa ilmankin, että sitä pitää vallan julkiuskolla julistaa: oletuksia, normaalistamista, kontrollia ja vahvemman valtaa. Oikea usko ja uskonto ovat jotain ihan muuta.

 20. AMK

  Sanattomaksi vetää.

 21. mummo

  Surullista lukea näitä kommentteja, kyllä ovat suomalaisten asenteet muuttuneet! En itsekään ole kovin innostunut amerikkalsesta evankelikaalisuudesta, se ei oikein istu härmäläiseen sielunmaisemaan. Maksu toki tarvitaan ravintolalle, joka aamiaisen tarjoaa…eikä keskustan hotelleissa ole halpaa. Kesällä 1944 tasavallan presidentin puoliso Gerda Ryti vetosi radiopuheessaan suomalaisiin ja kehotti rukoilemaan maamme puolesta. Eipä tainnut silloin kukaan naureskella ja rienata asiaa. Vaikka itse pitäisit rukoilemista täytenä huuhaana niin joillekin ihmisille se on pyhä asia. Eikö sivistyneiden käytöstapojen nimissä voisi edellyttää jonkinlaista kunnioitusta toisten arvoja kohtaan?

  • Saku Timonen

   Kunnioitan kaikkia uskonnollisa ihmisiä, jos he ovat sitä sanojen lisäksi myös teoissa. Tästä amerikkalaisesta fundamentalismikristillisyydestä on oikea usko kaukana.

   • Pekka Rintamäki

    Mulla on Jumala. Ja tosiaankin on.

    Hän on kaikkivaltias, laupias ja anteeksiantava

    Miksi rukoilisin ketään muuta koska osaan itsekin olla kusipää?

   • Eira Pitkänen

    Saku Timonen, olen sadan prosentin verran kanssasi samal
    la aallonpituudella!

  • Merja Nurmo

   Eikö se aamiainen maksa vielä erikseen 60 €? Tuo 120€ on hinta vain Soinin raamatun lukemisesta ja rukoilusta.

 22. Jussi Salminen

  Sen lisäksi, että päärukoilija on hallituspuolueen puheenjohtaja, hän on myös tasavallan ulkoministeri. Jos Jumala on olemassa, toivottavasti Hän varjelee meitä kriiseiltä; olisi karmeaa, jos ulkoministeri yrittäisi hoitaa ongelmia rukoilemalla.

  ”Olen kristitty poliitikko, en poliittinen kristitty.” Timo Soini blogissaan 4.10.2015
  http://timosoini.fi/2015/10/kallion-kirkkoon-on-pitka-matka/

  Uskokoon, ken haluaa.

 23. Anssi Keskiväli

  Oli kyllä niin naulan kantaan taas *taputtaa hitaasti myhäillen samalla*

 24. Jaanap

  Mummo vaan!
  Gerda Ryti vetosi Suomen kansaan radiopuheessa kesällä 1944 tilanteessa, jossa hän oli varmaan samassa toivottamassa tilanteessa, kuin kansansa. Toivo mureni päivä päivältä. Hän ei pyytänyt rahaa rukoilusta, eikä se vaikuttanut poliittiselta peliltä. Tilanne ja tapa on aivan eri asia. Rukousbisnes on Raamatun vastaista ja takana on poliittinen niin ja tietysti uskonnollinen ryhmittymä, joka ajaa kylmästi omaa etuaan ja taloudellista tulosta.

  • Pekka Rintamäki

   Rytin aikaan Suomessa vielä kasvoi valtiomiehiä

   Ei kasva enää.

Kommentoi »

Comments are closed