Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kansanedustajan valikoitu totuus

Kansanedustaja Maria Tolppanen (ps) kertoo blogissaan ja sanomalehti Pohjalaisen mielipidekirjoituksessa,  että itsenäisesti asuvan ammattiin opiskelevan opintotuki on asumislisän kanssa 451 euroa (miinus vero). Tämä on ihan totta, se selviää vaikkapa täältä Kelan infosivulta.

Vertailukohdaksi Tolppanen ottaa suomen kielen opiskeluun osallistuvan maahanmuuttajan saamat tuet ja väittää tuen olevan  200 ensimmäiseltä päivältä 998 euroa kuukaudessa ja tämän jälkeen 895 euroa kuukaudessa määräämättömän ajan. Tolppasen saamien tietojen mukaan näitä summia eivät vähennä asumistuki, toimeentulotuki tai mahdollinen lapsilisä.

Tolppanen höynäyttää ihmisiä tahallaan tai omaa tietämättömyyttään. Hän ei vertaile syntyperäisen ja oleskeluluvan saaneen opiskelijan etuuksia keskenään, kuten väittää tekevänsä. Hän vertailee opintotukea ja työttömyysturvaa.

Yhtä hyvin Tolppanen voisi vertailla ammattiin opiskelevan suomalaisen ja työvoimapoliittista kurssia käyvän suomalaisen työttömän saamia tukia ja kysyä onko eri summien maksaminen oikein. Maahanmuuttajan kieliopiskelu ja työttömän työvoimapoliittinen kurssi ovat molemmat työllisyttä edistävää palvelua, jota säätelevät ihan eri lait kuin ammattiin opiskelevan opintotukea.

Nykyisinhän homma menee näin: Kun maahanmuuttaja saa oleskeluluvan, niin hän saa joko työmarkkinatukea tai toimeentulotukea. Siitä säädetään kotoutumisen edistämisestä annetun lain 19 §:ssä näin:

Maahanmuuttajalle maksetaan kotoutumissuunnitelman ajalta työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Oikeus työttömyysetuuteen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus toimeentulotukeen toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

Opiskelija saa siis opintukea ja asumislisää, mutta työtön – olkoonpa hän maahanmuuttaja tai syntyperäinen – saa työmarkkinatukea tai toimeentulotukea.

Toimeentulotukilain 10 §:n mukaan toimeentulotukea voidaan alentaa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisen takia 20 % ja toistuvan kieltäytymisen takia 40 %.

Edellä siteeratun kotouttamisen edistämisestä annetun lain 19 §:n mukaan nämä sanktiot koskevat oleskeluluvan saanutta ihan samalla tavalla kuin ne koskevat suomalaista. Kotouttamissuunnitelmaan kuuluva kielen opiskelu katsotaan työllistymistä edistäväksi palveluksi samalla tavalla kuin työvoimapoliittiset kurssit syntyperäiselle. Niistä ei voi kieltäytyä ilman sanktioita.

Katsotaanpa vielä noita Tolppasen esittelemiä summia. Opintotuki ja asumislisä ovat oikein, maksimissaan 451 euroa miinus verot. Sen summan ovat kansanedustajamme, Tolppanen mukaan lukien, nähneet oikeaksi ammattiin opiskelevalle.

Maahanmuuttajalle 200 ensimmäisen päivän ajalta maksettava 990 euroa on tuulesta temmattu, sillä sitä ei löydy miltään Kelan sivulta. Sen sijaan 895 euroa menee lähelle totuutta. Työmarkkinatuki on 702 euroa ja työvoimapoliittiseen koulutukseen osallistumisesta saa yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Yhteensä siitä tulee noin 890 euroa kuukaudessa. Kulukorvaus on veroton,  mutta työmarkkintuesta maksetaan 20 % veroa. Asumistuki, toimeentulotuki ja lapsilisät määräytyvät kaikille työttömille samojen perusteiden mukaan.

Tolppanen siis asettaa tahallaan vastakkain kaksi ihan eri tukimuotoa ja jättää kertomatta, että työvoimakoulutukseen osallistuva työtön suomalainen saa täsmälleen saman verran tukea kuin kielikoulutukseen osallistuva maahanmuuttaja.  Se ammattiin opiskeleva on taloudellisesti heitä heikommassa asemassa, siitä olemme Tolppasen kanssa samaa mieltä. Tolppasella kansanedustajana olisi tietysti mahdollisuus yrittää nostaa sitä opiskelijan tukea, mutta hän katsoo edullisemmaksi itselleen paheksua työttömien saamaa tukea. Vielä edullisemmaksi hän katsoo unohtaa suomalaisen työttömän saamat tuet ja puhua vain maahanmuuttajista.

Jos Tolppanen vertailisi oleskeluluvan saaneen ja syntyperäisen ammattiin opiskelevan opintotukia, niin hän huomaisi niiden olevan täsmälleen samanlaiset. Tästä ei olisi saanut itselle sopivaa ja elämään jäävää tarinaa, joten Tolppanen päätti huijata.

Näillä valikoiduilla totuuksilla on paha tapa jäädä elämään oikaisuista huolimatta ja sen Tolppanenkin hyvin tietää.

Päivitys 7.3. klo 14.40

Tolppasen kertoma 998 euroa ensimmäiseltä 200 päivältä lienee työmarkkinatuen korotusosa, jota voidaan maksaa kaikille työttömille, sekä oleskeluluvan saaneille että syntyperäisille, samoin edellytyksin. Tolppanen siis ottaa senkin esille vain korostaakseen omaa, virheellistä tarinaansa. Kiitos valppaalle kommentoijalle huomiosta.

***

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (40)

 1. Pekka Forstadius

  Jotkut ihmiset muistavat kivuliaasti että Stubb antoi väärää informaatiota prosenttien verran. Mutta kuka enää muistaa että Stubb valehteli, sori sortui informaatiopoluillaan, monta kertaa samassa asiassa. Olisi kyllä kiintoisaa tietää onko kukaan tsi mikään osaava ja luotettava taho silmäillyt Stubbin väitöskirjaa.

 2. Joni Pelkonen

  Ottaen huomioon että Tolppanen on ollut mukana kiihkoilemassa myös ulkomailta Suomeen tulevia opiskelijoita vastaan (esim. tässä kirjoituksessa: https://www.suomenuutiset.fi/tolppanen-emme-tarvitse-tyoperaisia-maahanmuuttajia/ ”Miten EVA kuvittelee suomalaisten elävän, jos koko ajan pyrimme korkeakouluttamaan ja palkkaamaan ulkomaalaisia avoimiin työpaikkoihin? ”), hänen täytyy olla selvillä että myös ulkomailta saapuvat opiskelijat saavat tavallista opintotukea.

  Pistää miettimään kuinka tyhmä ihmisen täytyy olla, tai kuinka tyhminä hän muita ihmisiä pitää, kun kirjoittelee itseään suohon näin avoimesti. Tai ehkä nämä tämän maailman tolppaset eivät vain välitä, riittää kun kiihkoilijoille tarjoillaan päivän ”maahanmuuttokriittinen” rasismiannos.

  • Tuomas Kareikko

   Itse asiassa ulkomailta saapuvat opiskelijat eivät saa opintotukea, eivätkä oikein mitään muutakaan tukea. H eidän täytyy kustantaa elämisensä itse, ja oleskeluluvan saamiseksi on osoitettava riittävät varat elämiseen.

   • Tomi Peltonen

    Tarkennus vielä että tuo mainitsemasi, vaikka täysin totta onkin, koskee EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta saapuvia kansainvälisiä opiskelijoita.

 3. Nina Lilja

  ”Nyt kysynkin etenkin suvakeilta, missä menee raja?”

  Tämän suvakin mielestä raja menee siinä että ei edes välitetä ottaa asioista kunnolla selvää vaan levitetään ”saamieni tietojen mukaan” hevosmiesten uutistoimiston puolivillaisia huhuja ja tulkintoja vähän niinkuin sinnepäin. Tolppanenkin käyttää tässä maassa 0.5% lainsäädäntövallasta, ilmeisesti mutu-tuntumalla..

  Tai ehkä vain pyydän nätisti anteeksi kun näinhän ne asiat koetaan.

  • Petri Sakkinen

   Vastasin Tolppaselle omasta puolestani, mutta en jää pidättämään hengitystä odottaessani vastauksen julkaisua.

   • Eeva Hallivuori

    Kirjoitinpa minäkin sinne kommentin, jäämme odottamaan kuinka julkaisemisen kanssa käy. Työskentelen itse aikuiskoulutuksen opettajana ja tiedän, että meillä on erilaisia tukimuotoja eivätkä ne ole riippuvaisia opiskelijan syntyperästä vaan ihan muista seikoista. Parhaat tuet on niillä aikuisilla opiskelijoilla, jotka opiskelevat aikuiskoulutustuella.

 4. Heikki Dillström

  Kansanedustaja väittää myös, että 895e/kk maksetaan ”määräämättömän ajan”. Noin 3 vuotta on kielikoulutuksille TE toimistossa normaalisti rajana (näin meille ilmoitettiin), eli sen aikaa saa sen verottoman 9e/pv ylläpitokorvauksen opiskellessaan. Tämän jälkeen tulee normaali työmarkkinatuki, eli noin 702e/kk miinus verot. Kielikoulutuksiin on lisäksi paikkakunnasta riippuen 6kk – 24kk jonot, eli ei sinne noin vain mennä, ensin pitää läpäistä kirjalliset ja suulliset testit. Tämän jälkeen (noin 2kk) saa tietää pääsikö itse koulutukseen, varasijalle vai jäikö odottamaan seuraavaa kierrosta (noin 6kk).

 5. Juho Palmroos

  ”Mutta kun nämä asiat koetaan!”

 6. Juha Räsänen

  Ari Turunen mainitsee kirjassaan ”Tosi on! Valheen, vääristelyn ja vilpin historiaa” keskiajan teologien käyttämän määritelmän ”hurskas petos”. Teologit väittivät, että hurskaat petokset (”piae fraudes”) eivät ole valheita sanan varsinaisessa merkityksessä. Totuudenvastaisuus ei ole valhe, kunhan siihen on ”oikea syy”. Eipä ole ihminen muutamassa sadassa vuodessa juuri muuttunut.

 7. Petri Sakkinen

  Ei ole helppoa olla Tolppanen. Blogisivulta löytyi mielenkiintoinen otsikko:

  Katso tästä: Kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat sotajalalla

  En kuitenkaan päässyt käsiksi eturintaman uutisfilmeihin, koska

  ”Kantasuomalaiset ja maa…” Videoon liittyvä YouTube-tili on suljettu, koska kolmannet osapuolet ovat tehneet useita ilmoituksia tekijänoikeusloukkauksista.

  Voi sentään! En siis saanut tietää, onko kyse ns. maahanmuuttokriittisten Odinin sotureiden julistamasta sodasta vai jostain muusta, josta en ole vielä kuullut.

 8. Erkki Weurlander

  Sähköparranajokoneet lisäävät rintasyöpää – ainakin käyrät ovat samanmuotoisia.

 9. Pekka Rintamäki

  Edellä mainittujen lisäksi on olemassa myös aikuisopintotuki. Tosin se koskee vain työssäkäyviä ja on ruhtinaallinen rahasumma verrattuna muihin opintotukiin.

  Joskus menneisyydessä jolloin mailma oli kaunis opinnot tosiaankin pystyi rahoittamaan vaikka velaksi. Opintojen jälkeen sen pienen velan pystyi maksamaan pois parilla ensimmäisellä palkalla. Siihen maailmanaikaan työstä maksettiin palkkaa.

  Nykyään onnistuu vain jos luet lääkäriksi.

 10. Antti Alfthan

  Ottaen huomioon Maria Tolppasen taustan erittäin kokeneena toimittajana juuri sosiaalisia epäkohtia tutkien, tämä mitä ilmeisin tuuban syöttäminen kansalle käyrätorvena hämmentää mieltäni suuresti.
  Ei olisi tullut kuuloonkaan tuommoinen, kun Maria oli vielä rehellinen kommunisti Rovaniemellä. Kaikkea se vaasalaisuus ja persuus teettää.

 11. j

  Erinäisin perustein työttömyysturvaa korotettuna eri mittaisia jaksoja työttömyyden alussa, pisimmän ollessa 200 päivää. Korotusosaa saa ainakin osallistumalla työvoimapoliittisena toimenpiteenä järjestettyyn koulutukseen. Varsinaisia perusteita en korotusosalle tiedä. Tämä varmaan ollut persujen laskelmissa mukana. Sinänsä tällä ei ole merkitystä. Kuten ei silläkään, että tämä kommentti jää julkaisematta.

  • Saku Timonen

   Poikkeuksellisesti hyväksyn tämä kommentin, koska kaipasin selitystä 998 eurolle. Se on siis työmarkkinatuen korotusosa, jonka saavat samoin edellytyksin sekä oleskeluluvan saaneet että syntyperäiset työttömät. Taas yksi osatotuus, jota Tolppanen käyttää virheellisesti ajaakseen omaa agendaansa.

  • liisa hirvonen

   Muutosturvan kautta ainakin saa korotusosan.
   Ja jos nyt oikein tarkkoja ollaan niin työttömyysturvassa on myös lapsikorotus. Yhdestä lapsesta 5.27/pvä, kahdesta 7.74/pvä ja kolmesta ja sitä useammasta lapsesta yhteensä 9.98 euroa/pvä.

 12. Joonas Granstedt

  Vähän asian syrjästä, mutta sitä olen itsekin aina ihmetellyt, että miten on mahdollista, että opiskelija pysyy hengissä 5-7 vuotta 550e/kk, mutta työtön tarvitsee 200e enemmän?

  Jotenkin olisi loogista, että valtio laskisi kuinka monta euroa ihminen tarvitsee henkiin pysymiseensä ja sitten maksaisi kaikille sen saman verran. Omilla työttömyysvakuutuksillaan tms. voisi sitten tuota summaa korottaa.

  • Marketta Elmgren

   Ja minä ihmettelen kuinka mökin akka selviää lopun elämäänsä hengissä vanhuuseläkkeellä, joka on korkeintaan 630 euroa kuukaudessa bruttona.

  • liisa hirvonen

   Opiskelijoiden opintoraha on todella surkea!
   Opiskelijoiden sosiaaliturvaan lasketaan ilmeisesti myös mukaan opsikelijoiden terveydenhuolto, opiskelijaruokailut & muut ns. etuudet jotka eivät koske työttömiä. On hitusen älytöntä laittaa opiskelijoiden etuuksia ja työttömien etuuksia vastakkain tai edes rinnakkain, koska näiden etuuksien myöntämisperusteet poikkeavat aika lailla toisistaan. Opiskelija saa mm. tienata enemmän menettämättä etuuksiaan.

  • Päivi Honkakoski

   Opintolaina lasketaan osaksi opiskelijan toimeentuloa. Laina on täysimääräisenä tällä hetkellä 400e/kk, joten opiskelijahan saakin 200e enemmän.

  • Päivi Honkakoski

   Mökin akka saa vanhuuseläkkeensä päälle eläkeläisen asumistuen, joka on yleistä asumistukea suurempi. Tukea saa enemmän, jos mökki ei ole oma. Ja esim. omakotitalossa ei pienituloisen kannatta asua, sillä rahaa pitäisi aina välillä riittää myös talon kunnostukseen.

   • Marketta Elmgren

    @ liisa hirvonen

    Kiitos ”asiantuntijalle” vastauksesta. Tämä blogi on kyllä täynnä ”asiantuntijoita”.

 13. Marko Jalonen

  Onko sille jokin syy, että kirjoitat aina perussuomalaisten ja kokoomuksen ”valikoidusta totuudesta”, ylilyönneistä ja kömmähdyksistä? Varmasti samanlaista aineistoa löytynee roppakaupalla myös vasemmistopuolueiden osalta? Demareiden synkät lehmänkaupat jne. Toki juuri nyt hallituskokoonpanossa sattuu olemaan porvaripuolueet ja PS, mutta vierastan melko lailla sitä, että blogin kirjoittajan oma poliittinen maailmankuva on kristallinkirkas. Erittäin valikoitua yhteiskuntakritiikkiä. Jos joku väittää että esim. vasemmistoliitto, RKP tai vihreät olisivat ongelmattomia puolueita, tai pimittää näiden puolueiden ajaman politiikan käyttökelvottomuutta (olemalla kirjoittamatta siitä), niin tekeehän se tästä blogista puoluepoliittisen jos mikä. Ja lisäksi perussuomalaiset aivopierut ovat blogin tärkein aihe ja kirjoittaja on hyvin kriittinen ”kurjistavaa talouspolitiikkaa” kohtaan, niin on sanottakin selvää, ettei kenenkään kannata kuvitella blogin edustavan ”yleistä, neutraalia ja tarkkasilmäistä yhteiskuntahavainnointia” tms.

  • liisa hirvonen

   Jospa sinä Marko sitten perustaisit sellaisen neutraalin blogin? Näyttäisit taitosi, jos niitä on. Mitä Sakun kriittisyyteen tulee, niin hän on kyllä kritisoinut myös omiaan, demareita, ja tehnyt senkin tyylikkäästi, asiallisesti.

   • Marko Manninen

    Eikös tämä ole nimenomaan Timosen blogi, jossa hän julkaisee omia mietteitään asioista? Lievä ”puolueellisuus” teksteistä paistaakin läpi, mutta se on blogistin oikeus. Kritisoidaan blogistin esittämiä faktoja, jos sille aihetta on, ei kirjoituksenaiheita.

  • Jari Kähkönen

   On tämä huvittava lukemisärsytyksen ja alkavan torjunnankin ilmaus. Vai että ihan neutraalisti pitäisi kirjoittaa? Kas kun ei hampaattomasti ja pitkäpiimäisesti. Sellaista neutraaliutta ei sitäpaitsi ole olemassakaan, on vain yksipuolisuus, monipuolisuus ja tekopuolueettomuus. Oletko sitäpaitsi edes Sakarin toimeksiantajan eli suoraan ja merkittävältä osin hänen työstään maksavan asemassa? Näitä reaktioitahan näkee, kun joku kateuksissaan piipittää ’mä kanssa’ mutta sanoo sen epäsuorasti, koskei itse uskalla yrittää. Ja sitten tietysti kun tosiasiassa tekstin sisältö korventaa ja täysmittaisen torjunnan edellä se pitää yrittää kaataa jotenkin takaisin, mutta jälleen kerran uskalluksen puutteen takia ei tohdi itseään tämän suoremmin ilmaista. Jos meinaa pännämies olla, moisiin tunnereaktioihin ja moralisointeihin saa vain luvan tottua. Ei se kyllä silti mukavalta tunnu koskaan.

  • Markku Tahvanainen

   Minusta kyse on siitä, että Tolppanen valehtelee ja mitä ilmeisemmin tietoisesti. On hyvä, että joku paljastaa tällaiset konkreettiset valheet. Mikään ei estä sinuakaan tekemästä samoin epämääräisen heittelyn sijasta.

  • Saku Timonen

   Viime hallituskaudella kirjoitin ihan samalla tavalla silloisista hallituspuolueista. Myös demareista.

 14. Jari Kähkönen

  Hyvä maanpinnalle palautus faktantarkistuksen kautta Sakarilta. Se siinä vain on, että julkinen tilamme on tästä huolimatta sakeanaan näitä vastaavia todeksi uskottuja/koettuja täysiä läppiä, jotka eivät katoa mihinkään, koska toimivan julkisen elämän yksi keskeinen puoli eli vastuu sanoistaan ei ole kunnossa. Näin se on, koska maassa vaikuttaisi olevan käytössä vallankäyttömalli, jossa asioita uskotaan todeksi yhtäläiseksi koetun valta-aseman tai edun vuoksi. Joku sanokoon k-sanan, minä en. En, sillä niin lähellä on ajatus että ensimmäisenä herjat silmille heittämään ehtivä tai se joka on valmis valehtelemaan röyhkeimmin voittaa. Näin siksi, että menetelmä on luennoivan saarnaava kuvitellun yleisön turvallisuudentunteen vuoksi, eikä vastustajahenkinen, jossa voitaisiin jo kysyä että ”mitä meinaat” tai ”mihin perustat sanomisesi”. Koska ihminen on laumaeläin, se sepittää selityksen omalle passiivisuudelleen, jotta ei joutuisi mihinkään johtohommille haiskahtavallekaan. Siihen se faktantarkistuskin useimmiten köpsähtää ja aletaan uskoa kaikenlaista höpöhöpöä. Tämä on tärkeää työtä, joka sopii vain päteville, rohkeille ja vahvoille. Kiitos siitä Sakari.

 15. Pekka Rintamäki

  Aikanaan kun presidentit olivat Kekkosia niin valtakunnan politiikassa vaikutti nuori kansanedustaja ja ministeri kutsuttakoon häntä vaikka Väyryseksi.
  Vaikka oli ja on takinkääntäjien kuningas niin hänen ei tarttenut keksiä omia totuuksiaan voidakseen pyöritellä niitä päässään ja olla niistä sitten mitä mieltä huvittaa.

  Nykypäivän poliitikoilla on paljon helpompaa. Lausu mitä vaan niin joku media sen julkaisee. Sit voitkin olla siitä mitä mieltä vaan.

 16. Tiina Peltonen

  Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta menee veroa 25% kuluvan vuoden alusta. Vielä viime vuonna otetun 20% sijaan.Ymmärtääkseni sama koskee myös KELAn maksamia työttömyys etuuksia.

 17. Olli Mäntyranta

  Miksei kukaan ole kysynyt Maria Tolppaselta itseltään – bloginsa kommmenttiosio loistaa tyhjyyttään. Minä en kehtaa, kun en asiasta tajua Sakun blogista oppimaani enempää.

  • Saku Timonen

   Minä kysyin, mutta Tolppanen ei julkaissut kysymystäni.

   • Eeva Hallivuori

    Kansanedustaja Tolppanen ei näytä julkaisevan nyt ainuttakaan kommenttia blogikirjoitukseensa, minäkin kirjoitin sellaisen mutta ei ole julkaistu.

 18. Pasi Leppänen

  Hei,

  Jonkun satasen heittää, ei tuolla vielä pääse ministeriksi, päämisteriksi ei EU:hun hyviin hommiin: Tässä Katainen kertoo ymmärryksensä arvonlisäverosta:

  Muistakaa että kansa on ne sinne valinnut 🙁

 19. Pasi Leppänen

  Niin,

  Jutan puhe listautuattoman osakeyhtiön osinkoverotuksen muutoksesta on myös klassikko, puhuja ei ymmärrä mitään mistä puhuu. Eikä lehdistössä korjattu asiaa mitenkään.

  S….n Tunarit !

Kommentoi »

Comments are closed