Kansanedustajan valikoitu totuus

Kansanedustaja Maria Tolppanen (ps) kertoo blogissaan ja sanomalehti Pohjalaisen mielipidekirjoituksessa,  että itsenäisesti asuvan ammattiin opiskelevan opintotuki on asumislisän kanssa 451 euroa (miinus vero). Tämä on ihan totta, se selviää vaikkapa täältä Kelan infosivulta.

Vertailukohdaksi Tolppanen ottaa suomen kielen opiskeluun osallistuvan maahanmuuttajan saamat tuet ja väittää tuen olevan  200 ensimmäiseltä päivältä 998 euroa kuukaudessa ja tämän jälkeen 895 euroa kuukaudessa määräämättömän ajan. Tolppasen saamien tietojen mukaan näitä summia eivät vähennä asumistuki, toimeentulotuki tai mahdollinen lapsilisä.

Tolppanen höynäyttää ihmisiä tahallaan tai omaa tietämättömyyttään. Hän ei vertaile syntyperäisen ja oleskeluluvan saaneen opiskelijan etuuksia keskenään, kuten väittää tekevänsä. Hän vertailee opintotukea ja työttömyysturvaa.

Yhtä hyvin Tolppanen voisi vertailla ammattiin opiskelevan suomalaisen ja työvoimapoliittista kurssia käyvän suomalaisen työttömän saamia tukia ja kysyä onko eri summien maksaminen oikein. Maahanmuuttajan kieliopiskelu ja työttömän työvoimapoliittinen kurssi ovat molemmat työllisyttä edistävää palvelua, jota säätelevät ihan eri lait kuin ammattiin opiskelevan opintotukea.

Nykyisinhän homma menee näin: Kun maahanmuuttaja saa oleskeluluvan, niin hän saa joko työmarkkinatukea tai toimeentulotukea. Siitä säädetään kotoutumisen edistämisestä annetun lain 19 §:ssä näin:

Maahanmuuttajalle maksetaan kotoutumissuunnitelman ajalta työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Oikeus työttömyysetuuteen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus toimeentulotukeen toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

Opiskelija saa siis opintukea ja asumislisää, mutta työtön – olkoonpa hän maahanmuuttaja tai syntyperäinen – saa työmarkkinatukea tai toimeentulotukea.

Toimeentulotukilain 10 §:n mukaan toimeentulotukea voidaan alentaa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisen takia 20 % ja toistuvan kieltäytymisen takia 40 %.

Edellä siteeratun kotouttamisen edistämisestä annetun lain 19 §:n mukaan nämä sanktiot koskevat oleskeluluvan saanutta ihan samalla tavalla kuin ne koskevat suomalaista. Kotouttamissuunnitelmaan kuuluva kielen opiskelu katsotaan työllistymistä edistäväksi palveluksi samalla tavalla kuin työvoimapoliittiset kurssit syntyperäiselle. Niistä ei voi kieltäytyä ilman sanktioita.

Katsotaanpa vielä noita Tolppasen esittelemiä summia. Opintotuki ja asumislisä ovat oikein, maksimissaan 451 euroa miinus verot. Sen summan ovat kansanedustajamme, Tolppanen mukaan lukien, nähneet oikeaksi ammattiin opiskelevalle.

Maahanmuuttajalle 200 ensimmäisen päivän ajalta maksettava 990 euroa on tuulesta temmattu, sillä sitä ei löydy miltään Kelan sivulta. Sen sijaan 895 euroa menee lähelle totuutta. Työmarkkinatuki on 702 euroa ja työvoimapoliittiseen koulutukseen osallistumisesta saa yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Yhteensä siitä tulee noin 890 euroa kuukaudessa. Kulukorvaus on veroton,  mutta työmarkkintuesta maksetaan 20 % veroa. Asumistuki, toimeentulotuki ja lapsilisät määräytyvät kaikille työttömille samojen perusteiden mukaan.

Tolppanen siis asettaa tahallaan vastakkain kaksi ihan eri tukimuotoa ja jättää kertomatta, että työvoimakoulutukseen osallistuva työtön suomalainen saa täsmälleen saman verran tukea kuin kielikoulutukseen osallistuva maahanmuuttaja.  Se ammattiin opiskeleva on taloudellisesti heitä heikommassa asemassa, siitä olemme Tolppasen kanssa samaa mieltä. Tolppasella kansanedustajana olisi tietysti mahdollisuus yrittää nostaa sitä opiskelijan tukea, mutta hän katsoo edullisemmaksi itselleen paheksua työttömien saamaa tukea. Vielä edullisemmaksi hän katsoo unohtaa suomalaisen työttömän saamat tuet ja puhua vain maahanmuuttajista.

Jos Tolppanen vertailisi oleskeluluvan saaneen ja syntyperäisen ammattiin opiskelevan opintotukia, niin hän huomaisi niiden olevan täsmälleen samanlaiset. Tästä ei olisi saanut itselle sopivaa ja elämään jäävää tarinaa, joten Tolppanen päätti huijata.

Näillä valikoiduilla totuuksilla on paha tapa jäädä elämään oikaisuista huolimatta ja sen Tolppanenkin hyvin tietää.

Päivitys 7.3. klo 14.40

Tolppasen kertoma 998 euroa ensimmäiseltä 200 päivältä lienee työmarkkinatuen korotusosa, jota voidaan maksaa kaikille työttömille, sekä oleskeluluvan saaneille että syntyperäisille, samoin edellytyksin. Tolppanen siis ottaa senkin esille vain korostaakseen omaa, virheellistä tarinaansa. Kiitos valppaalle kommentoijalle huomiosta.

***

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (40)
 1. Pekka Forstadius
  7.3.2016, 13:02

  Jotkut ihmiset muistavat kivuliaasti että Stubb antoi väärää informaatiota prosenttien verran. Mutta kuka enää muistaa että Stubb valehteli, sori sortui informaatiopoluillaan, monta kertaa samassa asiassa. Olisi kyllä kiintoisaa tietää onko kukaan tsi mikään osaava ja luotettava taho silmäillyt Stubbin väitöskirjaa.

 2. Joni Pelkonen
  7.3.2016, 13:02

  Ottaen huomioon että Tolppanen on ollut mukana kiihkoilemassa myös ulkomailta Suomeen tulevia opiskelijoita vastaan (esim. tässä kirjoituksessa: https://www.suomenuutiset.fi/tolppanen-emme-tarvitse-tyoperaisia-maahanmuuttajia/ “Miten EVA kuvittelee suomalaisten elävän, jos koko ajan pyrimme korkeakouluttamaan ja palkkaamaan ulkomaalaisia avoimiin työpaikkoihin? “), hänen täytyy olla selvillä että myös ulkomailta saapuvat opiskelijat saavat tavallista opintotukea.

  Pistää miettimään kuinka tyhmä ihmisen täytyy olla, tai kuinka tyhminä hän muita ihmisiä pitää, kun kirjoittelee itseään suohon näin avoimesti. Tai ehkä nämä tämän maailman tolppaset eivät vain välitä, riittää kun kiihkoilijoille tarjoillaan päivän “maahanmuuttokriittinen” rasismiannos.

  1. Tuomas Kareikko
   7.3.2016, 13:21

   Itse asiassa ulkomailta saapuvat opiskelijat eivät saa opintotukea, eivätkä oikein mitään muutakaan tukea. H eidän täytyy kustantaa elämisensä itse, ja oleskeluluvan saamiseksi on osoitettava riittävät varat elämiseen.

   1. Tomi Peltonen
    7.3.2016, 16:54

    Tarkennus vielä että tuo mainitsemasi, vaikka täysin totta onkin, koskee EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta saapuvia kansainvälisiä opiskelijoita.

Kommentointi suljettu.