Ollaan sitten tarkkoja

Ensin kansanedustaja Maria Tolppanen (ps) vertaili keskenään ammattioppilaitoksessa opiskelevan suomalaisnuoren ja samanikäisen kielikurssia käyvän maahanmuuttajan saamia etuuksia. Selitin viime maanantaina, että kyse on kahdesta ihan eri asiasta eli opintotuesta ja työttömyysturvalla tapahtuvasta työelämävalmiuksia parantavasta koulutuksesta.

Tänään Tolppanen viittaa saamaansa kritiikkin, mutta unohtaa sen sujuvasti saman tien. Sanomalehti Pohjalaisen yleisönosastossa hän antaa ymmärtää tarkoittaneensa koko ajan työvoimapolittisena koulutuksena kielikurssia käyvää maahanmuuttajanuorta ja alle 25-vuotiasta, vailla ammatillaista koulutusta olevaa ja työvoimapoliittista kurssia käyvää suomalaisnuorta.

Tolppanen myöntää, että tuki on periaatteessa samansuuruinen, mutta ottaa esille poikkeukset:

Alle 18-vuotias ei saa tätä tukea, jos hänellä ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammatilliseen tutkintoon johtavaa koulutusta. 17-vuotias ilman koulutuspaikkaa oleva ammattitaidoton nuori jää siis ilman tukea, jonka samanikäinen maahanmuuttaja saa, kunhan osallistuu suomen kielen opetukseen esimerkiksi työväenopistossa.

Lisäksi 18–24-vuotias henkilö, joka on mennyt töihin heti peruskoulun jälkeen ja on tehnyt töitä vaikka neljä vuotta ja jää työttömäksi, ei saa työmarkkinatukea, ellei hänellä ole ammatillista koulutusta tai jos hän ei ole ennen työttömyyttään hakenut ammatilliseen kouluun. Jos työttömyys alkaa yllättäen kesällä, on hyvin oletettavaa, ettei henkilö ole hakenut ammatilliseen kouluun edelliskevään yhteishaussa. Kelan tietojen mukaan tällaisen henkilön on odotettava 5 kuukautta ennen kuin hänelle voidaan maksaa työmarkkinatukea.

Tämä on ihan selvää tekstiä suoraan laista. Työttömyysturvalain 2 luvun 13 §:n mukaan vailla ammatillista koulutusta olevalla alle 25-vuotiaalla nuorella ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Hän saa kuitenkin työttömyysetuutta oltuaan vähintään 21 kalenteriviikkoa työssä tai työvoimapoliittisessa koulutuksessa. Se sanotaan lain saman luvun 16 §:ssä.

Miksi kielikurssia käyvä maahanmuuttajanuori sitten voi saada työttömyysetuutta? Se sanotaan noiden kahden pykälän välissä eli 14 §:ssä:

Työllistymissuunnitelmassa ja sitä korvaavassa suunnitelmassa voidaan sopia opiskelupaikan hakemisesta 13 §:stä poiketen sekä opiskelupaikan hakemista korvaavista toimista, jos syynä on:

1) nuoren terveydentila;

2) nuoren oppimisvaikeudet;

3) nuoren kielitaito;

4) nuoren erityinen suuntautuminen tiettyihin opintoihin; tai

5) muu edellä mainittuihin verrattava seikka.

Kyseessä on siis nuoren yksilöllisistä olosuhteista johtuva poikkeus, ei suinkaan mikään maahanmuuttajille suunnattu erioikeus, kuten Tolppanen antaa ymmärtää. Puutteellinen kielitaito on vain yksi peruste muiden joukossa maksaa työttömyysetuutta lain pääsäännöstä poiketen.

Miksi minä nyt vielä palasin tähän aiheeseen? Ihan siksi, että vailla ammatillista koulutusta olevilta nuorilta vietiin oikeus työttömyysetuuteen joulukuussa 2012 hyväksytyllä lakimuutoksella. Silloin eduskunta piti sitä hyvänä keinona patistaa nuoria hankkimaan itselleen ammatillinen koulutus. Maria Tolppanen on ollut kansaedustaja huhtikuusta 2011 lähtien, joten hän oli itse mukana säätämässä tätä lakimuutosta.

Minä en muista hänen tai kenenkään muunkaan sitä silloin vastustaneen. Nyt Tolppanen ei sanallakaan arvostele itse lakimuutosta, jolla nuorilta vietiin työttömyysturva. Sen sijaan hän hyökkää kaikista lain mahdollistamista poikkeuksista vain yhtä ainoaa eli kielikoulutusta vastaan. Yhtä hyvin hän voisi paheksua sitä, että sairas tai oppimisvaikeuksista kärsivä nuori voi saada tukea, mutta terve ja ongelmaton ei saa.

Tolppanen voisi siis kirjoittaa näin:

Alle 18-vuotias ei saa tätä tukea, jos hänellä ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammatilliseen tutkintoon johtavaa koulutusta. 17-vuotias ilman koulutuspaikkaa oleva ammattitaidoton nuori jää siis ilman tukea, jonka samanikäinen sairas ja opoimisvaikeuksista kärsivä saa, kunhan osallistuu johonkin opetukseen esimerkiksi työväenopistossa.

Ei hän kuitenkaan näin kirjoita. Tätä on ns. maahanmuuttokriittinen populismi.

Kommentit (12)
 1. liisa hirvonen
  10.3.2016, 18:44

  Kannattaa muuten seurata sivustoa: kansanmuisti.fi
  Sieltä löytyy kansanedustajien puheenvuorot aihealueittain. Työttömyysturvakeskusteluista selviää kunkin puolueen ja edustajan näkemykset. Tolppanen kuuluu heihin joille mm kuntouttava työtoiminta on ”sydämen asia”. Puheenvuoroja lukiessa minua ainakin hirvittää tietyntyyppiset – kielteisesti latautuneet – näkemykset työttömistä.

 2. Erkki O Weurlander
  10.3.2016, 18:45

  Niinpä.
  Mikä minä olisin arvostelemaan Tolppasen terveydentilaa. Oppimisvaikeuksista sensijaan mielestäni on näyttö. Tukekaamme ymmärtäkäämme häntä ihan vaikka verovaroin, josvaikka joutuu tulevaisuudessa työttömäksi.

  Lapsenlapsenikin ajankohtatispolitiikkaa seuraillessaan: ”Voiks’ ne olla noin tyhmiä?”

  1. Pekka Pehkonen
   10.3.2016, 22:33

   Ennustan, että Tolppanen tarvitsee kaikkia laillisia avustuksia seuraavien vaalien jälkeen. Persujen kansanedustajia karsiintuu silloin yli puolet. Tolppanen kilpailee sellaisessa sarjassa, että voidaan hyvin sanoa tämä
   n vetelevän viimeistä kauttaan kansanedustajana. Elele nuukasti nyt kun olet urasi huipulla eläessäsi…

Kommentointi suljettu.