Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ollaan sitten tarkkoja

Ensin kansanedustaja Maria Tolppanen (ps) vertaili keskenään ammattioppilaitoksessa opiskelevan suomalaisnuoren ja samanikäisen kielikurssia käyvän maahanmuuttajan saamia etuuksia. Selitin viime maanantaina, että kyse on kahdesta ihan eri asiasta eli opintotuesta ja työttömyysturvalla tapahtuvasta työelämävalmiuksia parantavasta koulutuksesta.

Tänään Tolppanen viittaa saamaansa kritiikkin, mutta unohtaa sen sujuvasti saman tien. Sanomalehti Pohjalaisen yleisönosastossa hän antaa ymmärtää tarkoittaneensa koko ajan työvoimapolittisena koulutuksena kielikurssia käyvää maahanmuuttajanuorta ja alle 25-vuotiasta, vailla ammatillaista koulutusta olevaa ja työvoimapoliittista kurssia käyvää suomalaisnuorta.

Tolppanen myöntää, että tuki on periaatteessa samansuuruinen, mutta ottaa esille poikkeukset:

Alle 18-vuotias ei saa tätä tukea, jos hänellä ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammatilliseen tutkintoon johtavaa koulutusta. 17-vuotias ilman koulutuspaikkaa oleva ammattitaidoton nuori jää siis ilman tukea, jonka samanikäinen maahanmuuttaja saa, kunhan osallistuu suomen kielen opetukseen esimerkiksi työväenopistossa.

Lisäksi 18–24-vuotias henkilö, joka on mennyt töihin heti peruskoulun jälkeen ja on tehnyt töitä vaikka neljä vuotta ja jää työttömäksi, ei saa työmarkkinatukea, ellei hänellä ole ammatillista koulutusta tai jos hän ei ole ennen työttömyyttään hakenut ammatilliseen kouluun. Jos työttömyys alkaa yllättäen kesällä, on hyvin oletettavaa, ettei henkilö ole hakenut ammatilliseen kouluun edelliskevään yhteishaussa. Kelan tietojen mukaan tällaisen henkilön on odotettava 5 kuukautta ennen kuin hänelle voidaan maksaa työmarkkinatukea.

Tämä on ihan selvää tekstiä suoraan laista. Työttömyysturvalain 2 luvun 13 §:n mukaan vailla ammatillista koulutusta olevalla alle 25-vuotiaalla nuorella ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Hän saa kuitenkin työttömyysetuutta oltuaan vähintään 21 kalenteriviikkoa työssä tai työvoimapoliittisessa koulutuksessa. Se sanotaan lain saman luvun 16 §:ssä.

Miksi kielikurssia käyvä maahanmuuttajanuori sitten voi saada työttömyysetuutta? Se sanotaan noiden kahden pykälän välissä eli 14 §:ssä:

Työllistymissuunnitelmassa ja sitä korvaavassa suunnitelmassa voidaan sopia opiskelupaikan hakemisesta 13 §:stä poiketen sekä opiskelupaikan hakemista korvaavista toimista, jos syynä on:

1) nuoren terveydentila;

2) nuoren oppimisvaikeudet;

3) nuoren kielitaito;

4) nuoren erityinen suuntautuminen tiettyihin opintoihin; tai

5) muu edellä mainittuihin verrattava seikka.

Kyseessä on siis nuoren yksilöllisistä olosuhteista johtuva poikkeus, ei suinkaan mikään maahanmuuttajille suunnattu erioikeus, kuten Tolppanen antaa ymmärtää. Puutteellinen kielitaito on vain yksi peruste muiden joukossa maksaa työttömyysetuutta lain pääsäännöstä poiketen.

Miksi minä nyt vielä palasin tähän aiheeseen? Ihan siksi, että vailla ammatillista koulutusta olevilta nuorilta vietiin oikeus työttömyysetuuteen joulukuussa 2012 hyväksytyllä lakimuutoksella. Silloin eduskunta piti sitä hyvänä keinona patistaa nuoria hankkimaan itselleen ammatillinen koulutus. Maria Tolppanen on ollut kansaedustaja huhtikuusta 2011 lähtien, joten hän oli itse mukana säätämässä tätä lakimuutosta.

Minä en muista hänen tai kenenkään muunkaan sitä silloin vastustaneen. Nyt Tolppanen ei sanallakaan arvostele itse lakimuutosta, jolla nuorilta vietiin työttömyysturva. Sen sijaan hän hyökkää kaikista lain mahdollistamista poikkeuksista vain yhtä ainoaa eli kielikoulutusta vastaan. Yhtä hyvin hän voisi paheksua sitä, että sairas tai oppimisvaikeuksista kärsivä nuori voi saada tukea, mutta terve ja ongelmaton ei saa.

Tolppanen voisi siis kirjoittaa näin:

Alle 18-vuotias ei saa tätä tukea, jos hänellä ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammatilliseen tutkintoon johtavaa koulutusta. 17-vuotias ilman koulutuspaikkaa oleva ammattitaidoton nuori jää siis ilman tukea, jonka samanikäinen sairas ja opoimisvaikeuksista kärsivä saa, kunhan osallistuu johonkin opetukseen esimerkiksi työväenopistossa.

Ei hän kuitenkaan näin kirjoita. Tätä on ns. maahanmuuttokriittinen populismi.

Kommentit (12)

 1. liisa hirvonen

  Kannattaa muuten seurata sivustoa: kansanmuisti.fi
  Sieltä löytyy kansanedustajien puheenvuorot aihealueittain. Työttömyysturvakeskusteluista selviää kunkin puolueen ja edustajan näkemykset. Tolppanen kuuluu heihin joille mm kuntouttava työtoiminta on ”sydämen asia”. Puheenvuoroja lukiessa minua ainakin hirvittää tietyntyyppiset – kielteisesti latautuneet – näkemykset työttömistä.

 2. Erkki O Weurlander

  Niinpä.
  Mikä minä olisin arvostelemaan Tolppasen terveydentilaa. Oppimisvaikeuksista sensijaan mielestäni on näyttö. Tukekaamme ymmärtäkäämme häntä ihan vaikka verovaroin, josvaikka joutuu tulevaisuudessa työttömäksi.

  Lapsenlapsenikin ajankohtatispolitiikkaa seuraillessaan: ”Voiks’ ne olla noin tyhmiä?”

  • Pekka Pehkonen

   Ennustan, että Tolppanen tarvitsee kaikkia laillisia avustuksia seuraavien vaalien jälkeen. Persujen kansanedustajia karsiintuu silloin yli puolet. Tolppanen kilpailee sellaisessa sarjassa, että voidaan hyvin sanoa tämä
   n vetelevän viimeistä kauttaan kansanedustajana. Elele nuukasti nyt kun olet urasi huipulla eläessäsi…

 3. Marko Manninen

  ”Minä en muista hänen tai kenenkään muunkaan sitä silloin vastustaneen. Nyt Tolppanen ei sanallakaan arvostele itse lakimuutosta, jolla nuorilta vietiin työttömyysturva.”

  Ilmeisesti tämä lakimuutos on niitä harvoja, jotka ovat menneet läpi äänin 199-0? Ehkä muutama poissaolo? 2012 Perussuomalaiset ovat olleet oppositiossa, eivät hallituksessa. Käsitääkseni ”poliittiseen peliin” kuuluu, että oppositio äänestää hallituksen esityksiä vastaan, sillä heillä olisi mielestään parempi ehdotus. Näin ollen olisi pääteltävissä Tolppasen äänestäneen tätä esitystä vastaan, eli vastustaneen sitä?

  Eipä minunkaan muistini noin pitkälle riitä, eikä se poista blogin päätarkoitusta. Ei kaikki huono tässä maassa kuitenkaan taida Perussuomalaisten syytä olla.

  • liisa hirvonen

   Voi kuule, työttömyteen ja työttömyysturvaan liittyvistä laeista ja lakimuutoksia käydään paljon vähemmän keskustelua eduskunnan istuntosalissa kuin monista muista aiheista. Lakiehdotukset joiden kautta kansanedustaja saa enemmän mediahuomiota, niin niistä kyllä jaaritellaan, väitellään, puhutaan kielikuvilla, runoilla ja jopa Raamatun lauseilla. Kannattaa joskus kuunnella tai lukea kansanedustajien puheenvuoroja eri aihealueista. Työttömyys on tärkeä aihe, mutta kovin suurta mediahuomiota sillä ei saa. Oppositiopuolueet eivät aina vastusta hallituksen esityksiä, se riippuu ihan asiasta. Ja sellaistakin tapahtuu, että hallituspuolueen kansanedustajista osa vastustaa hallituksen esityksiä puheenvuoroissaan ja äänestyksissä.

  • Saku Timonen

   Tolppanen on kannattanut lämpimästi lakimuuutosta, jota vastaan nyt hyökkää https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=PTK+97%2F2012+ke+p+6#PVUORO3

 4. Kirsti Era

  Näyttäisi kyllä siltä, että Persut, Vasen ryhmä ja yksi kepulainen ovat vastustaneet lakimuutosta eduskunnassa, sen ratkaisevassa 2. käsittelyssä. Samassa istunnossa muuten hyväksyttiin se vakaussopimus, jonka hedelmä on leikkaus”pakko” ja EU-komissiosta tullut paimenkirje. Sitä vastustivat samat kansanedustajat.
  https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/aanestys.aspx?aanestysnro=11&istuntonro=132&vuosi=2012

  • liisa hirvonen

   Tolppanen on sitten totellut ryhmäkuria, sillä omassa puheenvuorossaan hän oli lakimuutoksen puolella. Eduskunnan sivuilta löytää kyllä kaiken mitä ei enää muista, kukaan.

 5. keijo nevaranta

  Tunnen Maria Tolppasen yli 25 vuoden takaa. Hän oli edesmenneen toimittajaystäväni Jussi Tolppasen vaimo ja itse Radio Pohjanmaan sosialidemokraattinen toimittaja. Melko ällistynyt olen hänen viime vuorien käänteistään, mutta yks hyvä idea hänellä oli, kun SDPstä ei pääse eduskuntan niin persuista pääse. Hänen mielipiteensä ovat vitsejä.

  • maria kynsijärvi

   Samansuuntaisia ajatuksia minullakin. Mariahan toimi pitkään freelance-toimittajana mm. Ylellä, mikä oli omiaan lisäämään henk.koht. ihmetystäni, etten sanoisi tyrmistystäni, kun hän lähti persuihin. Motiivit ihmetyttävät edelleen.

 6. Jari Kähkönen

  Siis mitä. Poliitikko kirjoitti läven päähänsä, josta joutui tilille ja vastasi sitten vinoon, mutta tästä olette järkyttyneitä? Poliitikko tietää aina kaikesta kaiken vaikkei tietäisikään, ja on sen lisäksi vielä useimmiten erehtymätönkin tai sitten ei ole. Ellei se sitten pelkuruuden tai oman etunsa vuoksi vetäydy kylmästi taustalle antaen toisten vouhottaa ja räyhätä, jonka jälkeen se on joko mitä voimakkaimmin vaatimassa kansan mielipiteen kuulemista tai hämmentyneenä kansan mentaliteetistä on. Ei noihin hommiin aleta, jos ei ole voimakasta viettiä omaneduntavoitteluun, huomion keskipisteenä olemiseen ja rakkaimpana kaikesta vallan käyttämiseen. Siksi asianomaiset useimmiten sellaisia…no jätänpä sanomatta…ovatkin. Ei niillä pysy mielessä kaikkien jakamattomat yhtäläiset ihmisarvot eikä tosiasioihin perustuvat maailmankuvat, jos kukaan ei tarkkaile ja vedä niitä vastuuseen. On rajallisten ihmisten matoinen maailma ja niin edelleen.

 7. Heikki Sormunen

  Persut ovat oma lajinsa, mutta Kokoomus vie voiton jopa heistä. Yhtä vaalikautta lukuunottamatta Kokoomus on ollut hallituksessa jo vuodesta 1987. Koko ajan sillä on ollut joko pää-, tai valtiovarainministerin salkku. Silti kaikkeen syyllinen on joku muu.

  Se ei estä kokoomuslaisia vetoamasta edellisten hallitusten syyllisyyteen maamme huonosta taloudesta. Eduskunnan kyselytunnilla vaikuttaa välillä siltä, että kysymykset esitetään edelliselle hallitukselle – ”unohtaen”, että edellisen hallituksen pääministerinä olivat Katainen ja Stubb.

Kommentoi »

Comments are closed